Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bydlak.

Tak czytam raport ile zarabiają polacy i aż w głowę zachodzę

Polecane posty

a to przeoczyłeś: system penitencjarny jest dość bogaty i nie trzeba karać wyłącznie izolacją, ale izolacja takich jednostek przede wszystkim chroni społeczeństwo

to, że zakłady karne nie powstały po to, by ukarać sprawców, ale by ich odizolować od społeczeństwa, system kar już był, później zaczęto szerzyć humanitaryzm etc. piszesz, że nie ma sensu poświęcać jednostkę dla dobra ogółu, później, że w przypadku skazanego jest to po prostu kara za popełnione przestępstwo a karą może być też praca w kamieniołomach, a nie koniecznie odcięcie od społeczeństwa to nic innego jak poświęcanie jednostki dla dobra ogółu

widocznie faszyzm tez' co za bzdura. przeciez jak tylko mussolini zostal usuniety caly system polegl w ciagu kilku dni doslownie. poza tym nic nie osiagal.

depeche nie skumalas pewne pojedyncze zalozenia danego systemu moga byc w niektorych okreslonych sytuacjach dobre ustroj polegl jako calosc to tak jak korupcja, ogolnie jest zla-ale jesli dam w lape lekarzowi i dzieki temu bardziej sie postara przy operacji to zyskam wiecej niz to, ze jestem moralna zawsze trzeba wywazyc co sie bardziej oplaca swiat nie jest czarno-bialy

Jakby Mussolini nie spiknął się z Hitlerem to byłby do dziś czczony we Włoszech. Osiągnięcia miał, faszyzm ma sporo zalet. Niestety kojarzony jest głównie z III Rzeszą i z tego punktu widzenia oceniany negatywnie. A Naziści to byli po prostu zbrodniarze, system był w owych czasach jednym z lepszych (trzeba pamiętać w jakich okolicznościach rozwijał się faszyzm – Wielki Kryzys).

Jakby Mussolini nie spiknął się z Hitlerem to byłby do dziś czczony we Włoszech' nie do konca prawda, gdyz Mussolini ogolnie otaczal sie ludzmi ktorzy mu caly czas przyklaskiwali, jesli nie byli usunieci (patrz- Matteotti). jak taki czlowiek moze tworzyc dobre prawa? to oczywiste ze ktos taki nie jest w stanie dobrze rzadzic. a wsrod zalet faszyzmu moge wymienic tylko propagande, indokrtynacje mas i jako-tako konkordat. ale to bez sensu. to tak jak mowic ze kazdy ma jakies zalety , nawet Hitler. tak to prawda tylko pytanie - jakie to ma znaczenie , skoro ogolny obraz jest negatywny?

offerma ma racje w 100%. system sprawiedliwosci oparty na milosierdziu nie zaprowadza daleko to raz a dwa - dla kogo tworzy sie prawo - dla wieznia czy dla ofiar?

Ty jestes jednak tepy oferma nie okradajac kogos nie trace nic nie dajac w lape jakiemus konowalawi ktory stara sie tylko kiedy ta kasen dostanie moge stracic zdrowie nie stosujac sterylizajci wsrod patologii daje przyzwolenie na jej dalszy rozwoj szkoda mi czasu na pisanie ze chamem i gburem chuj ci w dupe!!!!!!!!!!!!!!!! 🖐️

A propos kamieniołomów - to tez kolejne megaherezje. Nie można tego wprowadzić choćby dlatego, że ktoś czerpałby zyski z tej niewolniczej pracy, i to gigantyczne. Powstałby lobbing - na rzecz zaostrzenia kar - tak że coraz więcej osób trafiałoby do tej przymusowej pracy - co za tym idzie zyski byłyby większe. Oczywiście kamieniołomy toi przenośnia- pewnie byłaby to produkcja. No i zachwiałoby to ekonomią na całym świecie znacznie bardziej niz tanie produkty z Chin. Nikt nie wytrzymałby takiej konkurencji - wiadomo, że siła robocza jest najdroższa, a tu byłaby za darmo. Firmy upadałyby jedna za drugą, a osoby czerpiące zyski z niewolniczej pracy starałyby się wtrącić do więzień jak najwięcej społeczeństwa. Nie sądziłam, że ktoś jeszcze jest tak głupi, że nie rozumie takich prostych rzeczy.

Jaki idiota :o. Jak można nie widzieć subtelnej różnicy między tym co ty podałeś, a tym co napisała Tamarii. Żal.pl. Nie ma co dalej dyskutować. Zalety faszyzmu - m.in. te związane z gospodarką, prace społeczne itp. Także silne poczucie obywatela, że jest ważną częścią całości, mocna podbudowa psychiczna, motywacja dla jednostki. W demokracji, kiedy rządzi banda złodziei (a co rząd to nowi złodzieje) człowiek chcąc nei chcąc nie utożsamia sie z takim państwem. Dla mnie wzorem był np. Józef Piłsudski, rządy sanacji w II RP.

Gość ach starch sie bać
Czytam was od samego początku i mimo iż widzę pewne nieścislości w tym co pisz Oferma - co nei jest dziwne gdy wszyscy na niego tu napadaja a on jeden sam ma dac im opór - to jeśli mam sie opowiedziec po któreś stronie to zdecydowanie po jego. Po prostu ręce mi opadaja i starch sie bać tego w jakim społeczeństwie żyję... brak słów. A Wy wszyscy którzy tak ochoczo popieracie resztę, radze przeczytac cały!!! topik bo teraz tylko mówi sie tu sterylizacji osób z ewidentnych problemem alkoholowym, niewydolnych wychowawczo... Ale radze przeczytac sam poczatek dyskusji i zobaczyc skąd wziął się wątek przymusowej sterylizacji na tym topiku i kryteria o jakich tu pisano a przede wszystkim jak Ci teraźniejsi najwspanialsi obrońcy dzieci z takich rodzin (no właśnei jakich - glównie biednych!!!) pisali - że tak naprawde to chodzilo im o kasę. Tak o kasę która "idzie" z budżetu na pomoc takim ludziom. jasne kazdy ma prawo tak mysleć ale po co przejaskrawiacie to wątkiem który ewidentnie może poprzeć większość czyli troską o dzieci z rodzin patologicznych. Tak uważam że każdy czlowiek ma równe prawa, tak uważam że nikt nie ma pawa orzec w stosunku do drugiego czlowieka kary śmierci, tak pewnie nazwiecie mnie moherem - choc daleko mi do tego... Tak jestem przerażona kiedy słysze jak młoda podobno dobrze wykształcona kobieta mówi, że jest już mamą, bo najwazniejsze dla niej bylo urodzic przed 25r.ż. i nieważne było że sami z mężem -policjantem który dostal nieodpłatnei mieszkanie - nie potrafili sie utrzymac i pomagał im MOPS czy MOPR (nie znam się na tych nazwach) i że teraz zyję tylko dzieki takiej pomocy bo oboje pochodza z bardzo biednych rodzin któe nei moga im w żaden sposób pomóc. Tak ja sama nie jestem mamą jeszcze mimo iz mam calkeim długi staz małżeński własnie dlatego że dopiero niedawno poczułam sie do tego gotowa i mam ku temu warunki finansowe. Zapominacie tylko o jednym - o czlowieku - jednostce nadrzędnej o jego przyrodzionych prawach i wolnościach obywatelskich, o niezbywalnym czlowieczeństwie - o TYM ŻE NIKT Z WAS NIE JEST LEPSZY BO WSZYSCY JESTEŚMY LUDŹMI. Jesli chodzi o sterylizacje nie jestem wcale tak pewna swego zdania, może jeśli chodzi o ludzi którzy faktycznie wielokrotnie byli skazwyani za zaniedbania na dzieciach, którzy popełniali przestepstwa wielokrotne na dzieciach i przeciwko nim - tak to nie jest tak łatwe i cozywiste - nie nie powiem dziś ani TAK ani NIE. I njestem przerazona bo nei znałam za wiele takich ludzi, myslałam że to wyjatki ze młody czlowiek nie skażony tak wieloma patalogiami które istaniały kieds w tym kraju tak może mysleć - może wąłśnie dlatego??? Owszem ja tez mogę Wam podac taki przejs\askrawiony przykłąd czlowieka któy jak sam mówi zatłukł by wszystkich którzy słuchaja muzyki chocby tak glosno że słychąc ja minmalnie na korytarzu klatki w biały dzień... Albo... szkoda gadać - widać wiecej takich... ] STRACH SIĘ BAĆ!!!!

Gość a mi szkoda
kurczę, ludzie, a Wy, tzn. ci, którzy z taką łatwością się wypowiadają o tym, kto ma prawo mieć dzieci, a kto nie ma - no to kim jesteście? odrobina pokory... pewnie, że byłoby tak bardzo sprawnie i łatwo, ale KTO miałby o tym decydować...? jak się czyta np. coś takiego: " Bydlak - popieram Offerma 1. osoby z niedorozwojem mozgowym na poziomie IQ ponizej 65 to wlasnie osoby, ktore sa ubezwlasnowalniane. To sa ludzie , ktorych rozwoj mozgowy jest na tyle slaby , ze nie sa w stanie podejmowac zadnej wlasnej decyzji" to: ratunku... jak łatwo się wypowiadać na temat, o którym wie się tak, że gdzieś dzwonią, ale w którzym kościele - to już niekoniecznie... ostatnio widziałam jak sąd rodzinny nie wydał zgody na przymusowe leczenie psychiatryczne 16latka z gdzieś takim właśnie IQ, dodatkowo - mocno pokręconego;) więc niezupełnie z tym ubezwłasnowalnianiem tak jest;) ludzie z takim IQ są tacy... hm... po prostu nieco bardziej tępawi, ale - czytają, piszą, liczą, mogą całkiem dobrze sobie radzić - to nie jest takie proste, stwierdzić kto będzie w stanie radzić sobie dobrze i można mu POZWOLIĆ na rozmnażanie się, a kto - nie; co np. z profesorem uniwersytetu, o całkiem niezłych dochodach, który znęca się nad swoją rodziną? możliwe, że jego syn wyrośnie na psychopatę, a przynajmniej jakieś borderline się u niego rozwinie - chociaż pewnie mają w domu nawet więcej niż 3 tys na osobę;) to nie jest tak, że bieda = patologia; zawsze byli i będą - biedni, bogaci, degeneraci, dobrzy i źli ludzie; po to tworzymy cywilizację, żeby tym słabszym (w różny sposób) też dać szansę; wychodząc od takiego myślenia, jak autor topiku, to należałoby się np. cieszyć z tej epidemii grypy - umieralność wśród najbiedniejszych, mało zaradnych byłaby największa - więc: git;)

"Nie można tego wprowadzić choćby dlatego, że ktoś czerpałby zyski z tej niewolniczej pracy" No pewnie, lepiej jak cały naród utrzymuje przestępców w więzieniach :o. Taka niesprawiedliwość by sie działa, jakby za najcięższe przestępstwa faktycznie groziła niewolnicza praca w najcięższych warunkach. Tak mi żal tych wszystkich potencjalnych morderców którzy by zapieprzali w pocie czoła, zamiast być na utrzymaniu podatników. Straszne :o.

Zalety faszyzmu - m.in. te związane z gospodarką, prace społeczne itp. Także silne poczucie obywatela, że jest ważną częścią całości, mocna podbudowa psychiczna, motywacja dla jednostki. no, szczegolnie kiedy jestes zmuszony do wsapienia do partii faszystowskiej inaczej sie toba zajma. slepe wielbienie wodza, z ktorym mozesz sie nie zgadzac, ale nie wolno ci tego powiedziec jesli nie chcesz zostac pozbawiony majatku i wyslany do obozu pracy. czlowiek jest czescia narodu , ale nie jako indywidulanosc lecz jednostka ktora -jesli nie wygodna- jest ununieta. idylla prawieze :) ' W demokracji, kiedy rządzi banda złodziei (a co rząd to nowi złodzieje) człowiek chcąc nei chcąc nie utożsamia sie z takim państwem.' tak, ale przynajmniej moge czytac gazety jakie mi sie podobaja, ogladac to co chce i mam jako taka wolnosc slowa. a to sobie cenie najbardziej. poza tym jest zdrowa konkurencja ( faszyzm byl antykapitalistyczny przypominam) i wieksza wolnosc.

Gość ach starch sie bać
Acha jeszcze jedno często tu zarzucano ofermie chamstwo - niestety to większośc odzywał sie w sposób bardziej chamski niz on... No ale w dzisiejszym świecie każdy widzi tylko czubke włąsnego nosa.

[zgłoś do usunięcia] +ALTER EGO+ przeczytaj mój cały post, a nie wklejaj pojedyncze zdanie. Chyba że nic nie zrozumiałeś z przesłania... Wcale bym się nie dziwiła....

"kurczę, ludzie, a Wy, tzn. ci, którzy z taką łatwością się wypowiadają o tym, kto ma prawo mieć dzieci, a kto nie ma - no to kim jesteście? odrobina pokory..." Uważam, ze odpowiedzialnym człowiekiem, który ma rozum i kieruje się właściwymi zasadami w życiu. I nigdy nie będę stawał w obronie ludzi, którzy nie zasługują na taką obronę, którzy nie robią nic, żeby naprawiać swe życie, co więcej - niszczą je innym. Mam głęboko gdzieś ich prawa, nie są ofiarami, ale katami. Dla swoich rodzin, dla swoich dzieci. Dla mnie nie istnieją jako istoty ludzkie, to zwierzęta. Mówię o osobnikach, którzy dostawali wielokrotnie szanse, którzy otrzymywali pomocną dłoń, ale i tak wybierali to co najłatwiejsze. Dla mnie ich prawa mało znaczą, ważniejsze są prawa tych, których krzywdzą i prawa ogółu społeczeństwa.

no taki mam zamiar ofermo Ty nie musisz, jako wieczny prawik nie stanowisz zagrozenia ze ptrzekazesz swoje nedzne geny i chora postawe do swiata:)

"Acha jeszcze jedno często tu zarzucano ofermie chamstwo - niestety to większośc odzywał sie w sposób bardziej chamski niz on..." Oko za oko. Proszę zauważyć kto zaczął osobiste wycieczki i chamskie odzywki na tym topie.

offerma, ja tego nie wymyśliłam, to historia prawa karnego zakłady nie powstały, by urozmaicić system kar,a by izolować przestępców od społeczeństwa, by uczciwym ludziom zapewnić bezpieczeństwo co do ich powrotu do społeczności- to już wiara w ich resocjalizację i wykształcony humanitaryzm, na gruncie którego od innych kar odstąpiono, więc wystopniowano karę pozbawienia wolności, adekwatnie do ciężaru gatunkowego przestępstw, by złodzieja nie karać tak samo jak zabójcy "ja tu nie widzę absolutnie zadnego poświęcenia" - a widzisz je w sterylizacji gwałciciela, pedofila ? o taką rozbieżność mi właśnie chodzi "Nie można tego wprowadzić choćby dlatego, że ktoś czerpałby zyski z tej niewolniczej pracy, i to gigantyczne" - Skarb Państwa skazani nie pracują na rzecz prywatnych przedsiębiorstw :O dodatkowo, praca skazanych jest uważana za jeden z najlepszych środków resocjalizacyjnych

"nie są w ogóle zmotywowani do pracy bo nie da się ich "wyrzucić z roboty" No możliwe, ale pracy niewolniczej nie ma, więźniowie mogą pracować odpłatnie jeśli chcą. My tu spekulujemy, co by było gdyby - na bazie ustroju totalitarnego-. W czasie II wojny Niemcy zatrudniali do pracy przymusowej Żydów, jeńców, itp., i oni raczej nie pracowali nieefektywnie - bo stał nad nimi kapo. Gdyby wprowadzić rozwiązania na wzór III Rzeszy - bo tu o dziwo są jacyś optujący za takimi rzeczami kretyni , to ta praca już nie byłaby taka nieopłacalna.

Gość ach starch sie bać
ja nie mam zamiaru tego roztzrąsać - daleko mi do tego... A zasada ząb za ząb do zbyt mądrych nie nalezy. Lepiej nie poddawać się w dyskusji takim zakusom innych... wiem nie zawxsze się da, nie każdy potrafi... uciekam stąd bo naprawde to mocno nadszerpnelo moje nerwy. jak zwykle poziom dyskuisji na kafe nawet o tak poważnych sprawach nie jest poważna ani kulturalna, przykre.

"A propos kamieniołomów - to tez kolejne megaherezje. Nie można tego wprowadzić choćby dlatego, że ktoś czerpałby zyski z tej niewolniczej pracy, i to gigantyczne. Powstałby lobbing - na rzecz zaostrzenia kar - tak że coraz więcej osób trafiałoby do tej przymusowej pracy - co za tym idzie zyski byłyby większe. Oczywiście kamieniołomy toi przenośnia- pewnie byłaby to produkcja. No i zachwiałoby to ekonomią na całym świecie znacznie bardziej niz tanie produkty z Chin. Nikt nie wytrzymałby takiej konkurencji - wiadomo, że siła robocza jest najdroższa, a tu byłaby za darmo. Firmy upadałyby jedna za drugą, a osoby czerpiące zyski z niewolniczej pracy starałyby się wtrącić do więzień jak najwięcej społeczeństwa. Nie sądziłam, że ktoś jeszcze jest tak głupi, że nie rozumie takich prostych rzeczy." Taaaaa, nie zrozumiałem :o. Wedle życzenia. Powyższy cytat zawiera stek bzdur. Wyjaśniłem dlaczego, odnosząc się do tego wcześniej zacytowanego fragmentu. Wspomniałem tam coś o najcięższych przestępstwach (morderstwa) w związku z tym cały ten powyższy wywód w takiej perspektywie jest idiotyczny. To chyba ty masz problemy ze zrozumieniem. Myślałem, że "rozmawiam" z dorosłymi ludźmi i nie trzeba cytować wszystkiego i tłumaczyć jak przedszkolakowi. Myliłem sie widać :o.

"całe szczęście twoja faszystowska wizja psychopaty nieprędko będzie wprowadzona w życie" Całe szczęście miernoty twojego pokroju wymrą, a wraz z wami wasze geny. Jakie to szczęście, ze zostaniesz wiecznym prawikiem :). Ja mogę z bliska obserwować pewne zachowania więc mam bardziej realistyczny obraz tego, co może taki "człowiek" robić.

zabijanie może nie - ale np. rażenie prądem? W końcu czasy nowoczesne, to i metody by się znalazły. Albo szprycowanie chemią - są takie środki, że człowiek po nich zapierdala....

Jedna zarabia 1200, mąż pijak 1500 z czego połowa spokojnie idzie na gorzałe i płodzą te dzieci jak w fabryce, już trzecie w drodze i jeszcze się cieszą, bo "bóg dał, bóg wykarmi" Pierrdolone cielaki, takich durniów w Polsce niestety jest przytłaczająca większość to tekst bydlaka po ktorym wspo,nialam o streylizacji chodzi o rodziny alkoholikow patologiczne, ktore nie wiedza co to antykoncepcja a nie maja co wlozyc do garnka ani zapewnic tym dzieciom naleznej im opieki i mozliwosci rozwoju nigdy nie napisalam ze chce sterylizajci wszytskich biednych jak leci czy niewyksztalconych ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem zenada

"Gdyby wprowadzić rozwiązania na wzór III Rzeszy - bo tu o dziwo są jacyś optujący za takimi rzeczami kretyni , to ta praca już nie byłaby taka nieopłacalna." Wskaż kto taki? Oprócz przymusowej sterylizacji to raczej pewnym osobom pasują niektóre ide faszyzmu. A o III Rzeszy już wspominałem - Naziści to byli zbrodniarze. Gdyby nie zbrodnicze oblicze hitlerowskich Niemiec to faszyzm nie byłby postrzegany tak jak dzisiaj. W Hiszpanii jakoś specjalnie nie krytykują tego ustroju. Panował tam bardzo długo po IIWŚ.

"Całe szczęście miernoty twojego pokroju wymrą, a wraz z wami wasze geny. Jakie to szczęście, ze zostaniesz wiecznym prawikiem " Alter Ego- chyba piszesz o sobie? W końcu nie planujesz dzieci... Co z twoimi genami? Nie boisz się, że świat się bez nich nie załamie?

"no już co ma zdolność do płodzenia faceta w przypadku gwałtu na dzieciach to zupełnie nie rozumiem. dziecko w ciążę nie zajdzie." Już 12 latki zachodzą w ciążę. To nie dzieci?

jeszcze się kłócicie? Dajcie spokój bo nie ma o co. Prawda jest taka, że sterylizacja nie tylko patologiom by się przydała ale biednym też:P