Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość badania okresowe w pracy

Co sadzicie o obowiazkowych badaniach dla kobiet

Polecane posty

Gość
chore !!!!!!!! ja tez nie chce 😭 doprowadzi to do zwiekszonej stopy procetnowej bezrobocia !!!!!

Gość bo to jest paranoja
u nas wiele takich ustaw, przepisow ktore sa paranoiczne :O

Gość jak szlam do pracy to jedyne
badanie jakie mi zrobili to okulistyczne. Tzn badanie to za duzo powieziane. Weszlam, pani zapytala xczy dobrze widze (doslownie), podpisala papierek i wrocilam z tym do lekarza medycyny pracy po pieczatke :classic_cool: A i tak spedzilam w przychodni 6 godzin, to co to dopiero teraz bedzie... Ile dni wolnego bede musiala brac :O

Gość jak kobieta nie zrobi
tej mammografii to jakie będą konsekwencje? I dlaczego młode kobiety muszą ją robić, dlaczego nie mogą robić USG?

Gość dlatego ze w kodeks
wpisana zostanie mammografia, a nie usg. wyliczanke zrobili i wybor padl na mammografie widocznie...

Gość
jak wprowadza tzos takiego :O to ja sie do tego rzadu przejde :classic_cool:

Gość a jakie będą konsekwencje
niezrobienia mammografii?

Gość tylko ze mamografie
robi sie u starszych kobiet, mlode 20paroletnie kobiety maja robione USG wiec ciekawe jak to z tymi przepisami...ale ja jestem za obowiazkowymi badaniami cytologicznymi i usg

Gość a ja jestem za wolnym wyborem
kobiety... Fakt, ze sie cos wykryje i tak nikogo nie zobliguje do leczenia. Kobiety to nie bezmysle bydlo :O

chyba nie rozumiecie. celem tych badań nie jest sprawdzenie czy pani X nadaje się do pracy np w banku tylko na wymuszeniu na społeczeństwie badań profilaktycznych. jesli z jakiegoś powodu( nie znam sie) któreś z badań nie będzie można przeprowadzić bo np małe cycki bardzo albo dziewica to i tak zaświadczenie dostaniecie🖐️

Gość to wcale nie jest śmieszne
Ze względu na moje mikrocycki i młody wiek mam ponosić konsekwencje głupiej ustawy? To nie moje mikrocycki są tu problemem, bo jest specjalna maszyna, którą spokojnie można je przebadać i nazywa się USG, problemem jest felerna ustawa. Systematyczne robienie mammografii młodym kobietom na pewno przysłuży się ich zdrowiu.

Gość no właśnie ja raczej nie
podjęłabymsię chemioterapii, jakby mi wykryli raka, tak czy siak - to chyba moja prywatna sprawa.... wolę zyc krótko i mocno.... niż długo i beznadziejnie.....

Gość wazzelinna
Juz ja to widzę. To bedzie taka sama odwałka jak wszystko inne, co jest obowiazkowe i opłacane przez państwo. Zamiast traktować ludzi jak bezrozumne istoty, trzeba by wprowadzic INFORMACJĘ na poziomie szkolnym. Nie jakieś kurwa przygotowanie do stosowania metod naturalnych w rodzinie, tylko fizjologia, fizjologia, fizjologia. I między innymi choroby narządów płciowych, koniecznosć badania, wyjasnienie, jak wyglada badanie ginekologiczne. Żeby młoda, 15-17-letnia kobieta dowiedziała się, że to nie rzeźnia, tylko zwykłe badanie. Jak człowiek coś zrobi z własnego przekonania to inaczej do tego podchodzi niż jak jest przymus. I te badania mogłyby byc bezpłatne, jak najbardziej.

Gość totalne zniewolenie
przeciez to jest chyba niezgodne z konstytucja. a jesli chodzi o kodeks pracy to obowiazkowe sa badania w celu wykrycia przeciwskazan na konkretne stanowisko praacy

Gość takie wymuszenie jest
sprzeczne z wolnoscia obywatelska zagwarantowana przez konstytucje. Tak samo jak obowiazkowe szczepienia.

Gość czuję sie dyskryminowana
bo mam 24 lata, małe piersi i jestem dziewicą...:(

Gość mammografia to jest wg mnie
rzeznia wlasnie. Bardzo bolesne i inwazyjne badanie. Mydla nam oczy tylko :O

Gość
A moim zdaniem to poważne ograniczenie wolności człowieka, tak - kobieta też jest człowiekiem. Ciekawe dlaczego mężczyznom nie wprowadzą takich "obowiązkowych" badań? Uważam, że to jest wbrew konstytucji i ktoś w rządzie powinien się tym zająć. Jak mam ochotę umrzeć na raka to moje sprawa i żadne argumenty w stylu "podatki, składki innych" mnie nie interesują. Ja i moja rodzina też płacimy składki. Całe szczęście, że wynoszę się z tego kraju.

Gość badania okresowe do pracy
powinny polegac tylko i wylacznie na sprawdzeniu czy dana osoba nadaje sie do pracy na danym stanowisku.

Gość
dobrze ze znamy swoje prawa i sie nie damy :classic_cool:

Gość wazzelinna
Nie wiem, czy mammografia jest rzeźnią, nie miałam, nie wiem. Ale podejrzewam, ze jednak da sie to przezyc, bo słyszałam o bólach porodowych, o bólach zwiazanych z rwa kulszową, o bólach korzonków, ale nie slyszalam jeszcze o bólu postmammograficznym czy mammograficznym. Zresztą i tak mówiłam o wizytach u ginekologa, a nie o konkretnych badaniach. Żeby młode kobiety się dowiedziały, że badania u ginekologa nie są niczym strasznym, tylko zwykłymi badaniami.

dacie się bo nie macie nic do gadania:classic_cool: to ma być ustawa czy rozporządzenie? jesli ustawa i będzie większość w sejmie to możecie sobie na kafe marudzić i tak nic to nie zmieni:P zgadzam się z postem wazeliny. powinno się tłumaczyć młodym jak ważne sa badania profilaktyczne. dla rządu, państwa chodzi o kase bo leczenie osób z nowotworami kosztuje w chuj złotych, wczesne wykrycie zmniejsza te koszty baaaaaaaaardzo znacznie.

Gość ale wykrycie pociaga za soba
leczenie. A na leczenie juz kasy nie ma, wiec po co wykrywac w ogole? ;)

Gość mammografia jest bolesna
mialam. Odczuwalam jej skutki dlugi czas po badaniu. A potem zaczely mi sie pojawiac dopiero jakies zmiany, guzki i inne... Dodam jeszcze, ze mammografia nic nie wykazala :O Po ciul badanie, ktore nic nie wykazuje, a sprawia taki bol i pozniejsze ewentualne skutki. Mammografia nie przebiega bez echa w organizmie kobiety...

Gość to nie przejdzie
bo to jest zamach na prawa człowieka, chroni nas konstytucja. a wiecie, zę to jest gwałt? każde interwencja w narządy intymne, nawet w celach medycznych, bez zezwolenia podmiotu jest gwałtem. i co wy na to?

ale wykrycie pociaga za soba leczenie. A na leczenie juz kasy nie ma, wiec po co wykrywac w ogole? " nie prawda. koszt leczenia wczesnie wykrytego nowotworu jest nieporównywalnie mniejszy niż leczenie, a raczej przeciąganie życia, osób z zaawansowaną chorobą, przerzutami itd.

Gość
ja kto nie mamy mamy i to anwet sporą przewage liczebna :classic_cool: :O 🖐️ ))

Gość nie ma kasy na zadno leczenie
u mnie do onkologa w kolejce czeka sie kilka miesiecy. To w swietle tego - po co wczesne wykrycie? :D

właśnie dlatego nie ma teraz kasy bo profilaktyka u nas jest na szarym końcu UE:/ i leczą się ludzie dopiero z zaawansowaną czesto chorobą i to kosztuje w chuj kasy. przerwa jaki masz plan by zablokowac ten projekt?:classic_cool: