Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość badania okresowe w pracy

Co sadzicie o obowiazkowych badaniach dla kobiet

Polecane posty

mogli wprowadzić dla mężczyzn obowiązkowe badanie prostaty w końcu też jest dużo zachorowań !!

Gość duzo jest zachorowan jeszczce
na alergie... To wlasciwie choroba cywilizacyjna teraz. Dlaczego by nie wprowadzic badan w tym kierunku ;) Albo rak trzustki? W mojej rodzinie zadna kobieta nie miala raka piersi, czy szyjki macicy. Za to czestymi przypadlosciami byl rak trzustki. Woallabym badania w tym kierunku. O to chodzi wlasnie. Zeby byl wybor wolny kazdego czlowieka! A nie, zeby odgornie za niego decydowano :O

Gość
jeszcze nie mam :( to wieksze przedsiwziecie musze pomyslec udn skonsultowac sie z reszta

nie, wcale o to nie chodzi. Państwo , nie tylko RP, decyduje za swoich obywateli w wielu aspektach życia i co? tak już jest i będzie. a co do raka trzustki to czytaj uważnie, chodzi o wykształcenie nawyku badań profilaktycznych. również np trzustki. gdyby polacy się badali sami to nie trzeba było by wprowadzać takich przepisów. to tak jak z dzieckiem które trzeba zmuszać do mycia zębów. wydatek na paste do zębów i szczoteczkę jest mniejszy niż wstawianie implantów zamiast martwych zębów nie?

a poza tym "mam prawo się nie leczyć, jest wolnośc ple ple ple" pamiętaj że skutki twojego nie badania się profilaktycznego odczuje nie tylko budżet państwa ale również twoi bliscy, nno i oczywiście ty sama :O

Gość ale co z tego ze wiem ze u
mnie w rodzinie ten rak wystepowal i ze chcialabym sie przebadac w tym kierunku?? musialabym prywatnie, a nie stac mnie. Niech panstwo zagwarantuje jakis pakiet badan i niech sobie czlowiek sam wybierze. Wiadomo po to jestb panstwo, by kontrolowac ludzmi ale nie az tak. Zwlaszcza, ze rak piersi czy szyjki macicy nie ma nic wspolnego z praca. To niech bedzie w jakims rozporzadzeniu to, a nie w kodeksie pracy!!

ale to jest najskuteczniejszy sposób by zmusić do tych badań. bo nie wydaję mi się aby np jakaś kobieta zmuszona do sprawdzenia czy wszystko ok, dostała wynik że ma komórki rakowe i stwierdziła "pierdole, nie lecze sie! oni mnie zmusili do badań profilaktycznych to mam ich w dupie i nie będe się leczyć hahah sprytna jestem co?" :O

jaka tam mammografia inwazyjna? inwazyjne to jest pobranie krwi, bo polega na przerwaniu łączności tkanek. tu Ci cycki ścisną na chwilę, wielkie mi co. a co do promieniowania - i USG i mammo to jeden pies pod tym kątem. jakoś inne zdjęcia tak was nie oburzają tylko cycków? nie mówiąc o tym ze przeciez badania do pracy robi się nie co chwilę, tylko raz na kilka lat. to co, raz na te kilka lat sie nie da?...

Gość sssssssssssssssss
świetny pomysł

aha i nawet nie zdajecie sobie sprawy ilu kobietom ten "głupi" przepis może uratować życie.. no ale coż. ja mam nadzieje że to wejdzie w życie, oraz analogiczny wymóg profilaktycznych badań dla mężczyzn.

Gość sadzac po wpisach na tym
topiku w pełni popieram obowiazkowe badania!

Gość zielony las
Jednego nie pojmuję! A co z mężczyznami? Rak prostaty zbiera żniwa nie gorzej jak rak szyjki macicy. Teraz żeby załatwić lekarza medycyny pracy trzeba poświęcić cały dzień - lekarz + okulista, więc ile dni trzeba będzie jeszcze mieć wolnych żeby zrobić dwa badania dodatkowe - już widzę jak to się "spodoba" pracodawcom i jak "chętnie" będą przyjmować kobiety do pracy. Potem się okaże, że jeszcze oni będą musieli to wszystko finansować.....nie ma kasy na zasiłki dla bezrobotnych a tu nagle jest kasa na dodatkowe badania w sprawie pracy? No bo mówimy tu o pracy.....która jest tylko pretekstem w tym temacie, bo jak inaczej "zmusić" kobiety do pójścia do lekarza. Ale o edukacji w szkołach i na uczelniach to jakoś nikt nie wspomniał :(. Powiedzmy, że wykryją komórki rakowe.....jak ktoś jeszcze sobie ubzdura, że przez to delikwentka nie jest zdolna do pracy, to będzie przegięcie na maxa!

Gość może i świetny pomysł
ale nie dla mnie - mam 24 lata, małe piersi i jestem dziewicą. Te badania powinny uwzględniać indywidualną sytuację każdej kobiety. Jaki jest sens żebym robiła sobie mammografię? USG to rozumiem, ale mammografia? Więcej z tego szkody dla mojego zdrowia niż pożytku :(

Gość widac jaka jest swaidomosc
profilaktyki u Polek....na badania profilaktyczne typu cytologia co roku sa przkazywane srodki a nawet wysylane zaproszenia na bezplatne badania! i co? a to, że korzysta z nich znikomy procent kobiet! dlatego uwazam, ze obowiazek badan w tym przypadku jest koniecznościa!

"nie ma kasy na zasiłki dla bezrobotnych a tu nagle jest kasa na dodatkowe badania w sprawie pracy?" no to moze wreszcie zaczną przeznaczac pieniądze na rozsądne cele, a nie wywalac je na bezsensowne zasiłki?...

Gość przeciez to bedas pieniadze
pracodawcow, nie panstwa/Bo to bedzie wpisane w Kodeks Pracy! I wlasnie to jest najgorsze! Mezczyzni stana sie jeszcze lepszym materialem na pracodawcow, bo mniej beda kosztowac ich badania okresowe :O

Gość jak można zmusić kogoś
do badań? weźcie mi to wytłumaczcie bo nie kumam? policja będzie po domoach chodziła czy jak? bo kary finansowe to chyba mało skuteczne będą, skoro większość kobiet z biednych rodzin - włąśnie tych które się badają najzadziej.... nie jest nigdzie zatrudnionych :P

Gość zielony las
" frufru "nie ma kasy na zasiłki dla bezrobotnych a tu nagle jest kasa na dodatkowe badania w sprawie pracy?" no to moze wreszcie zaczną przeznaczac pieniądze na rozsądne cele, a nie wywalac je na bezsensowne zasiłki?..." FRUFRU to nie jest bezsensowne, gdybyś stracił/ straciła pracę i bezskutecznie jej szukał i nie miał na chleb to byś tak nie napisał, a naprawdę utrata pracy każdemu w tych czasach może się przydarzyć. Nie mówię tu o darmozjadach, pijakach bo wiem że i tacy są ale nie sądzę nawet że ci mają zasiłki, bo teraz żeby zasiłek dostać to trzeba spełnić szereg warunków - między innymi pracować wcześniej przez cały rok.

Gość nie zrobisz badan
nie przyjmą cie do pracy - proste

Gość nie przyjma Cie do pracy
bez tych badan. Chyba skuteczny szantaz, co?

Gość no wlasnie kazda kobieta
ma inna sytuacje. jestem dziewica nie wspolzyje wiec jestem mniej narazona na wirusa hpv glownego sprawce raka szyjki macicy

Gość karmazynowa piratka
Ciekawa jestem, czy te ćwoki pomyślą, żeby takie badania były faktycznie raz na 2 lata....przecież teraz jest tak, ze idąc do nowej pracy TRZEBA zrobić badania, bo ...nowy pracodawca, nawet jak się zmieniło pracę po miesiącu...

Gość jak można zmusić kogoś
ale ja od 10 lat pracuję na czarno i w sumie tak mi dobrze - odkłądam kasę na prywatna emeryture, w ZUS nie wierzę... ale w sumie to nie o mnie miało być... chodzi o to, że te gobiety co się wcale nie badają, to w dużej części, nigdy NIE PRACOWAŁY na etacie ani nie zamierzają pracować!

Gość no to super
kobiety i tak mają trudniej na rynku pracy a jak jeszcze pracodawca bedzie musial płacic za te badania to w ogóle nikt ich nie będzie przyjmował do pracy. Mam tak mały biust, że zrobienie mammografii jest niemożliwe. Czy to znaczy, że nie będę mogła pracować bo... mam mały biust?

Gość najgorsze jest to ze
zaswiadczenia od lekarza do ktorego sie chodzi w przychodni nie beda honorowane przez lekarza medycyny pracy :(

Gość pracodawca bedzie placil
bo te badania sa wpisane w Kodeks Pracy, jako obowiazek pracodawcy ;)

no o jaki niby jest koszt takiego badania które niby obciąży pracodawcę? przecież to jednorazowe jest nie musi co miesiąc być powtarzana. nie wpłynie to realnie na zmniejszenie zatrudnienia kobiet bo jak ktoś chce zatrudnić kobiete to i tak zatrudni, jak woli faceta to wybierze faceta.