Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość badania okresowe w pracy

Co sadzicie o obowiazkowych badaniach dla kobiet

Polecane posty

Gość zobaczycie ze to
z pobieraniem krwi to też głupi przykład. to nie jest naruszenie nietykalności cielesnej - pobranie krwi w celach medycznych. niestety, o tym Konstytucja nic nie mówi i masz pecha. Natomiast badanie ginekologiczne wbrew mojej woli jest gwałtem i mam na to papiery a Ty sobie mozesz dalej wymyślać idiotyczne przykłady, niczego to nie zmieni. jeszcze raz powtarzam- Konstytucja stoi za nami czy Ci się podoba czy nie

Gość zielony las
"dlaczego na zachodzie nie trzeba nikogo zmuszać? bo SAME sie badają u nas tylko takie głupie społeczeństwo [włącznie ze mną oczywiście bo (jestem facetem jakby co ) nigdy u urologa nie byłem zbadać prostate] które się nie bada profilaktycznie nawet jak jest za free i jeszcze sami zapraszają wyjasni mi to ktoś?" Ja spróbuję, choć już pisałam o tym! Badają się same i nikt ich wołami nie musi zaciągać, bo są tak NAUCZONE od dzieciństwa, ze strony rodziców i szkoły. Poza tym kultura lekarska tez jest tam na innym poziomie, ja wiem przynajmniej jak jest w Niemczech, nie traktują pacjenta jak worka kartofli, pacjent - nasz pan a u nas.....sam chyba wiesz?. Więc może nie zaczynać za przeproszeniem od dupy strony tylko najpierw wziąć się za edukowanie zarówno w szkołach jak i na uczelniach medycznych - jak lekarz powinien się odnosić do pacjenta. Może są to tylko moje doświadczenia, może ktoś ma inne, ja mam takie i są one złe. Moja siostra rodziła i wiem jak się traktuje kobiety na położnictwie oraz wizyty w publicznych placówkach - to jest zgroza. Sama jak pisałam mam złe doświadczenia z ginekologami w przychodniach. Dlatego mam swojego lekarza ginekologa i chcę do niej chodzić! Nie do ośrodka medycyny pracy!

Gość _paranoja_
uzywasz argumentow ktore mozna zbic jednym pytaniem: skoro mozna chodzi z odkrytymi kolanami to dlaczego nie mozna chodzic z gola dupa w miejscu publicznym? porownanie pobierania krwi do badan ginekologicznych jest smieszne. Jak ci ktos reke zlamie to go o gwalt oskarzysz??? Genitalia to strefa intymna czlowieka i nie ma nic do wykonywanej przez niego pracy. Badania krwi sa po to, zeby wykrytc m.in choroby zarazne, rak piersi czy szyjki macicy zarazliwy nie jest.

paranoja masz racje, tu si e zgadzam z tym że obowiązkowa opieka zdrowotna powinna być minimalna skłądka jedynie na pokrycie interwencji karetek itp itd. powinno być jak w USA ze służbą zdrowiai:classic_cool: a jak chce normalnie płacić ok jak nie to sobie innego ubezpieczyciela zdrowotnego wybiera.

paranoja nie rozumiesz, nie porównuje samego badania gin do pobierania krwi w sensie odczucia badanego/badanej(bo jest zupełnie inne) tylko w sensie takim że przymus w obu przypadkach można podciągnąć jako łamanie konstytucyjnych praw jednostki, rozumiesz teraz?

Gość im on a nightrain
tym razem to znowu ja: a czy wytłumaczysz nam dlaczego tylko kobiety muszą być obowiązkowo badane w ich miejscach intymnych, żeby dostać pracę, a mężczyźni nie? Podaj jeden rozsądny argument.

od razu zaznaczyłem na poczatku dyskusji że powinno takie zmuszanie poprzez szantaż dotyczyć również mężczyzn , pomimo że rak prostaty wystepuje raczej w po xniejszym wieku, a rak szyjki macicy u młodych kobiet, no ale nie ważne. napisałem że powinno tyczyć się obu płci. a później napisałem czemu moim zdaniem narazie dotyczy wyłącznie kobiet.

Gość im on a nightrain
Przepraszam, nie czytałam wcześniejszych postów :) Ale osobiście jestem przeciw ginekologicznym badaniom przymusowym. Za to jestem za edukacją seksualną w szkołach i za wtłukiwaniem młodym dziewczynom do głowy, że trzeba chodzić do ginekologa i się badać. Mam nadzieję, że ten pomysł nie przejdzie.

Gość gjhgf
To chore,żeby kobiety musiały rozkładac nogi zeby utrzymac sie w pracy.Niech moze mezczyzni maja obowiazkowe badania prostaty.Obowiazkowe badania to niewolnictwo,nikt nie ma prawa do niczego zmuszac drugiej osoby.

Gość pluca bada sie po to
zeby wykryc gruzlice(choroba zakazna) a oczy zeby okewslic czy sa jakies przeciwskazania do pracy przy kompie. natomiast mammografia i cytologia z praca nie maja nic wspolnego. o ile dobrze kojarze to ten temat juz sie ciagnie ok 2 lat i jak na razie nic

Gość mała kijanka
Witajcie, rozpoczynam w połowie grudnia nową pracę, czy te badania obowiązują już w tym roku? Tak przeczytałam w jednej z gazet, że od grudnia obowiązuje cytologia, czy ktoś się może orientuje w temacie? A tak nawiasem mówiąc - nie pomyślała minister o morfologii, to chyba jest bardziej potrzebne ??!!! Nienawidzę zastrzyków ale zasadność pobierania krwi jeszcze bym zrozumiała ale to????????

Też uważam że to uwłacza godności, i choćby tylko dlatego nie powinno się wprowadzać takich chorych pomysłów. A świadomość - trzeba zwiększać przez informację. Ale ktoś chce iść na łatwiznę.Na Zachodzie nie ma takich bzdur, a jakoś więcej osób chodzi do lekarza. U nas jest inaczej - ale jak wyglądają nasze przychodnie, a jak ich? W naszych nie ma często nawet parawanu, żeby się rozebrać. Brak poszanowanie intymności. No i jesli kobieta jest dziewicą - nie robi się cytologii. I co - ma wtedy iść do szefa i tłumaczyć się z tego, że jest dziewicą?

Uważam, że koniecznie są badanie, wiekszośc kobiet ktore nie sa pod przymusem zwyczajnie olewa "bo mnie to nie dotyczy". Tylko pozniej, jak sie okaze ze jednak maja, to maja wyrzuty sumienia ze wczesniej tego nie zrobiły...cos o tym wiem, moze nie z własnego doswiadczenia, ale miała bliską styczność z taką sytuacją. Któregoś dnia gdy serfowałam po internecie natknęłam się na ciekawą stronę i pewien artykuł mnie zaintrygował. Nawet przez internet mozna stwierdzic czy jestes w grupie ryzyka nowotworu. Trzeba przejsc odpowiedni test. Przesyłam Wam tą stronkę i chciałabym zebyscie co myslicie na ten temat. www.tojefura.com