Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co i jak

nie wiem czy wziąść duphaston 16dc????proszę o pomoc

Polecane posty

Gość nie wiem co i jak

mój problem polega na tym ze chciałabym mieć dziecko i staram się już ponad rok, ale owulacja raz jest a raz nie. w tym cyklu zaczęłam mierzyć temp i kupiłam testy owulacyjne ale byłam u lekarza i kazał mi brać duphaston od 16 dc a ja nie wiem czy mam go brać czy nie bo się boję żeby nie zablokowac owulację która może przyjdzie. 1 @ 2 @ 3 @ 4 @ 5 36,45 6 36,45 7 36,4 8 36,43 9 36,42 10 36,45 11 36,4 12 34,45 13 36,2 14 36,2 i nie wiem co dalej będzie a testy owulacyjne świrują od 9do 13 dnia pokazywały słabą 2 kreseczkę a dzisiaj już tylko jest 1 kreska

Jesteś przed owulacją. Z łykaniem Duphastonu wstrzymaj się do 3ciej wyższej (lub 4tej, jesli 3cia nie spełni warunku).Temp sie obnia, co daje ndzieję na to, że wzrasta estradiol i prawdopodobnie jest to przymiarka do owulacji (ale bez obrazu śluzu ciężko cokolwiek stwierdzić, temperatura nie wyznacza okresu płodnego, wyłącznie poowulacyjny - o tym czy jesteś w fazie płodnej - mówi nam sluz).

Gość nie wiem co i jak
śluzu nigdy nie obserwowałam i dlatego nie umiem go opisać ale od kilku dni jest go dużo i jest taki przezroczysty ale jednak nie dokońca i troche lepki , w 12 i 13 dc bardzo bolało mnie podczas współżycia więc to moze coś świadczyś o położeniu szyjki ale na tym też sie nie znam, jednak bardzo mnie dziwią te testy owulacyjne na które liczyłam

Testy to zabawka, nie zawsze wychodza a do owulacji dojśc może, z resztą nie piszesz o warunkach wykonywania - mocz musi być zagęszczony, robisz je o jednej stałej porze, najlepiej po południu / wieczorem (nie z pierwszego moczu). nie pijesz i nie oddajesz moczu na 2h przed badaniem.Śluz jaki opisujesz wskazuje na fazę płodną. Na dniach powinien być widoczny wzrost temperatury. poczekaj z lekiem.

Gość nie wiem co i jak
a jak nadal przez kilka dni będzie niska temp około 36,2 to brać duphaston czy nie ? bo wogóle nie wiem czy będę miała owulację

Nie brać. Wstrzymać się do wzrostu, ktry się utrzyma. inaczej zblokujesz wystąpienie owu, wydłużysz cykl a to mija sie z celem.Testy to nie wyrocznia. Znam wiele dziewczyn, które miały brak II kresek na owulacyjnych a cykl zakończył się ciążą. o wiele bardziej wiarygodne są sygnały, jakie wysyła nam organizm (śluz i temperatura) niż wynik testu, na ktry składa się więcej niż 1 czynnik.

Gość nie wiem co i jak
dzięki trochę mnie podbudowałaś:) bo ja już myślałam że wszystko stracone:)

Gość Polkaaa
A ile masz lat?ja też staram sie ponad rok.Dlaczego lekarz zapisał Ci Dupathston?

Gość nie wiem co i jak
mam 23 lata , wcześniej brałam luteinę na regulację cyklu ale po luteinie wcale cykl sie nie uregulował . i zmieniłam lekarza bo tamten wcale nie monitorował mi cyklu i nawet nie wiedziałam czy mam owulacje. teraz byłam u lekarza i kazał mi brać duphaston żeby wrazie jak dojdzie do zapłodniania to pomógł w zagnieżdzeniu zarodka ale i żeby jak coś @ przyszła o czasie. byłam u lekarza w 8 dc i powiedział ze raczej owulacja będzie ale boję sie teraz że ją sobie zablokuję jak wezmę od 16 dc bo pewnie sobie blokowałam biorąc luteię ale zaufałam lekarzowi. a ty ile masz lat ?

Gość nie wiem co i jak
dzisiaj zów niska temp 36,2 . ale śluz jest inny wydaje mi się że taki jaki powinien być w czasie owulacji bo jest lepki.

Gość nie wiem co i jak
:) test owu wyszedł pozytywnie są 2 wyraźne kreski:) więc to pewnie dzisiaj:)

test wychodzi pozytywnie na 12 do 48 godzin przed owulacją, spokojnie czekaj na min. 3 wyższe :-)

Gość nie wiem co i jak
czekam czekam:) ciesze się na samą myśl ze mogę mieć owulację:)

Gość nie wiem co i jak
ngLka a ty też sie starasz o dzidzię?

Już nie i jeszcze nie :-) Na razie mam półtora roczną córkę i jeszcze jakiś czas odkładam, choć już bym chciała. Najpierw musimy zmienić mieszkanie na większe :-)

Gość ngLka no co Ty
? przecież Twoja córa nie ma jeszcze nawet 15-tu miesięcy, a Ty już ją tak postarzasz?;)

Gość nie wiem co i jak
to super gratuluję córki:) a długo się starałaś?

No taka straszna matka już ze mnie, że tak ją postarzam i chyba jakiegoś cichego wielbiciela mam, co pamięta ile moja córka ma? :DTo prawda, 15 miesięcy skończy dokładnie 9.12 :D5 miesięcy się starałam :)

Gość nie wiem co i jak
:) i dzisiaj napewno nie będę brała duphastonu bo owulacji jeszcze nie miałam:) jest 16dc a temperatura rano była niska nawet niższa niż wcześniej 36,1:) test owu był wczoraj pozytywy i dzisiaj też:)

Taki spadek świadczy najcześciej o gwałtownym wzroście estrogenów (ich szczyt jest w okolicy owulacji). Jednak, jak wiadomo, przebycie owu potwierdzi utrzymujący się wzrost (by byo wiadomo, że organizm się nie rozmyślił co do wystapienia owulacji).

Gość nie wiem co i jak
w 17 i 18dc temp 36,35 czyli jakiegoś dużego skoku temp nie było nie wiem czy owulacja była czy nie? więc nie wiem czy brać dzisiaj duphaston

Gość nie wiem co i jak
1 @ 2 @ 3 @ 4 @ 5 36,45 6 36,45 7 36,4 8 36,43 9 36,42 10 36,45 11 36,4 12 34,45 13 36,2 14 36,2 15 36,1 16 36,1 17 36,35 18 36,35 nie wiem czy była owulacja? proszę o radę??????????????

Gość ngLka no co Ty
masz ngLka, cichą, ale WIELBICIELKĘ:D;) Tyle razy już rozmawiałyśmy tutaj z tym, że z mojej strony zawsze na pomarańczowo i tyle razy służyłaś mi pomocą, że już zawsze będę Twoją dozgonną "wielbicielką" i obrończynią;) pamiętam datę urodzenia Twojej córy, bo jest łatwa do zapamiętania, a poza tym ja mam tego pecha, że mam cholernie dobrą pamięć do dat:O w ogóle to chciałam Ciebie zagadnąć na temat pewnej sprawy: otóż na jakimś forum pisałaś, że ilość śluzu jest zależna od diety, a dokładnie spożywanego mięsa no i dotarło do mnie dlaczego od jakiegoś czasu i ja mam tego śluzu jak na lekarstwo:O gdy karmiłam synka piersią, to jadłam mięso dla jego dobra i miałam go rzeczywiście sporo (właściwie sporo, to mało powiedziane - całe mnóstwo;) ) , a potem, gdy zaprzestałam karmić, to i przestałam jeść mięso, bo zwyczajnie nie przepadam za nim; w tej chwili staram się o drugie dziecko i zastanawiam się czy nie byłoby słusznym znowu zacząć jeść mięso (większe ilości)? wiesz coś więcej na ten temat?

Gość nie wiem co i jak
?????proszę o radę

Gość nie wiem co i jak
?????????

nie wiem co i jak -> nie ma jeszcze wzrostu. ostatnie dwie temperatury nie są wyższe od sześciu je poprzedzająćych a taki jest warunek orzekania o przebyciu owulacji (minimum 3 lub 4 wyższe).Jeśli chciałabyś uznać, że 17 i 18 dc jest wzrostem, to 6 temperatur wstecz musiałoby być niższych. 16, 15, 14, 13, 12, 11 dc a tymczasem 11 i 12 mają 36,45, dlatego 17 i 18 dc należą do temperatur niższych i wzrost dopiero nastąpi.ngLka no co Ty -> ja natomiast do dat mam pamięć mniej niż zerową, hehe :-)Na prosukcję sluzu wspaniale działają wszelkie oleje, szczególnie olej z nasin wiesiołka (do kupienia w kapsułkach), dobrze wpływaja także wszelkie syropy, np Gujazyl ale ja nie jestem zwolenniczką picia syropów bez potrzeby. Warto rozejrzeć się za wspomnianymi kapsułkai z ojejem z wiesiołka i przyjmować maksymalną dopuszczalną ilość okreslaną na opakowaniu. Zwróć uwagę na skład - niektóre firmy wypuszczają kapsułki z bardzo małą rzeczywistą zawartością oleju nasion z wiesiołka, gdzie większośc stanowi usupełnienie innymi olejami. Oeparol ma stosunkowo dużą zawartość i o tę firmę warto pytać ale są także inne, z większą zawartością (pogooluj w wolnym czasie). Przyjmujesz od 1 dc do skoku, po wzroście odstawiasz, bo nie wpływa pozytywnie na fazę pooowulacyjną. efekt może nie byc widoczny od razu ale po 2-3 cyklach owszem, powinnaś zauważyć znaczną poprawę.

Gość nie wiem co i jak
to mam rozumieć że owulacji jeszcze nie było, i dopiero może być?

Temperatura może wzrosnąć do 4 dni po owulacji i na 2 dni przed nią, więc nie da się na te podstawie okreslić z całą pewnością, że owulacji na pewno niebyło. Byc może była przedwczoraj albo wczoraj i temperatura wzrośnie z rana jutro lub pojutrze a możliwe, że jeszcze jej nie było.Co ze śluzem?

Gość nie wiem co i jak
śluzu jest nie dużo i jest biały

Gość nie wiem co i jak
ngLka dzięki że jesteś i odpowiadasz na moje pytania:) bo wiem ze wielu osobą by już dawno zabrakło cierpliwości:)