Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tomasz78

Ucieczka ze szpitala po porodzie

Polecane posty

Gość Tomasz78

Witam, Moja żona urodziła wczoraj naszą cudowną córeczkę... problem w tym, że była bardzo źle traktowana w szpitalu przed porodem i w trakcie. Nie mogłem sprawy dopilnować, bo pracowałem w tym czasie, żona zresztą nawet twierdziła że jakoś sobie poradzi beze mnie. Jak tylko miałem pierwszą okazję zobaczyć żonę i dziecko (było to mniej niż godzinę po zakończeniu porodu, ledwie tylko żonę zszyli i dali jej dziecko) to żona powiedziała, ze nie zniesie ani minuty dłużej w tym miejscu (opowiedziała mi co i jak było, nie chciałbym w to wnikać), i chce jechać do domu. Żadnego wypisu, żadnych badań końcowych, zadnych rozmów z lekarzami, natychmiast. Wiem, ze może była w szoku, ale mimo szoku miała rację (traktowanie było podłe i niegodne człowieka, naprawdę na jej miejscu nie miałbym ochoty już patrzeć na tych lekarzy i reszte personelu, a na swoim własnym miejscu miałem ochotę otrzaskać im te bezczelne pyski, no ale to juz i tak po fakcie, nic by to nie dało, więc nic nie zrobiłem, po prostu zabrałem żonę, w późniejszym terminie, jak się pozbieramy i żona sił nabierze, będzie doniesienie do prokuratury albo roszczenie cywilne, może też nagłośnimy w mediach (tu się jeszcze doradzimy prawnika co z tym zrobić, na razie nie mamy na to czasu i głowy). Ale to już inna historia. Moje pytanie brzmi, czy grożą nam jakieś roszczenia, konsekwencje ze strony szpitala? Jednak standardową procedurą formalną jest wypis po paru dniach, po badaniach, albo wypis na życzenie, a nie taka po prostu ucieczka kilkanaście-kilkadziesiąt minut po odcięciu pępowiny... Chcemy wiedzieć czy w tej sytuacji możemy się spodziewać jakiś dalszych przykrości ze sytony szpitala i jego bezdusznych pracowników...

Prawnik i to jak najszybciej, zeby szpital nie złożył doniesienia o narażenie życia i zdrowia dziecka (niestety, może!).

Gość NIKTOŚ
no dobrze ale jeśli ja bym chciała wypisać siebie i dziecko na własne rządnie? Powiedzmy ze urodzie wieczorem, całą noc pobędę na oddziale a rano chce nas wypisać. Istnieje taka możliwość? Mogą mi odmówić takiego wypisu?

Gość Agnieszka Malc
NIKTOŚ - na rządanie nie mogą Ci odmówić, ale jak coś sie stanie (a wiadomo, że się stanie, bo to za szybko by opuszczać szpital i raczej wystąpi żółtaczka u dziecka czy nie daj Boże inne powikłania) to oni Cię już nie przyjmą!! Nie biorą też wtedy zadnej odpowiedzialności za nic!

Mogła chociaż podpisać taki papier, że chce wyjść na własne żądanie. Chyba zrobiłabym to samo na jej miejscu. W domu, przy troskliwej opiece męża/ swojej mamy na pewno wróci szybko do zdrowia i tego jej życzę.

dziecko może dostać paskudnej żółtaczki trzeba wrócić do szpitala poza tym musi być szczepione w 3 dobie po porodzie

Gość ja mam w styczniu obrone
do Agnieszka Malc - przyjmą,przyjmą bo przyjąć musza i nie pieprz takich głupot

Gość teraz to bedzie szukac
jej policja trzeba bylo wyjsc z prosba na wlasne zadanie - tego odmowic nie moga !

Gość szczepienia można odmówić
i nie muszą wcale szczepić dzieciaka w szpitalu

Gość Sprawdzająca postępy swego...
Tomasz78-jak najbardziej prawnik,i to zaraz!!! I jeszcze jedno,wasze zachowanie było nieodpowiedzialne i najzwyczajniej głupie.Nie pomyśleliście o tym,że możecie wyrządzić krzywdę waszemu dziecku? Dla dobra noworodka powinniście zostać tam przynajmniej dobę,potem wypis na własne życzenie.

Najlepiej niech sobie wynajmą lekarza lub położną na wizyty domowe, niech sprawdza, czy wszystko ok z matką i dzieckiem.

w kazdytalu funkcjonuje ktoś taki jak Rzecznik Praw Pacjenta - udaj się tam i powiedz jak się rzeczy miały. A żonie nic nie zrobią bo działała pod wpływem szoku.

* w każdym szpitalu

Agnieszka Malc nie masz racji, w przypadku sytuacji matka i jej decyzja a noworodek mają zawsze obowiązek przyjąć dziecko, niezależnie od zagrożenia. Przyjmuje się, że dziecko nie może odpowiadać za decyzję matki.Natomiast samą matkę przyjmą tylko, jeśli będzie istniało bezpośrednie zagrożenie życia - jeśli wypisze się na własne żądanie wbrew opinii lekarzy.

no niby można odmówić szczepienia ale po co przecież to na żółtaczkę jest bardzo ważne

Gość coś ta zona niezrównoważona
emocjonalnie,

Gość co za masakram
Jakieś to wszystko dziwne. Może wina stoi po stronie żony??? wiem że nie w każdym szpitalu obchodzą się z pacjentem jak z jajkiem, ale żeby źle potraktować rodzącą to coś mi tu nie pasuje. Może nie współpracowała i histeryzowała. Być może musieli z nią postąpić ostro dla dobra jej i dziecka. Poza tym dziwi mnie to że udało wam się wymknąć ze szpitala z dzieckiem i nikt tego zie zauważył

Gość i co teraz chcecie na tym
e uciekła zarobić czy jak? Nikt wam za to nie da kasy a najwyżej wyśmieje.

Gość ona ma schizofrenię

Gość a jak teraz czuje sie twoja
zona i dzidzius? trzymam kciuki zeby bylo wszystko ok! tez po porodzie mialam ochote nawiac ze szpitala, ale wytrzymalam dwie doby a na trzecia juz nas wypuscili.

Gość bardzo głupio zrobiliście
bardzo nieodpowiedzialnie! trzeba było przewiźć żonę do innego szpitala poprostu!

Gość Trochę nieodpowiedzialnie
a co jej takiego robili? wiadomo, że poród do przyjemnych rzeczy nie należy...

"Poza tym dziwi mnie to że udało wam się wymknąć ze szpitala z dzieckiem i nikt tego zie zauważył"A mnie to akurat nie dziwi :-) Jak lezałam w szpitalu - znalezienie na dyżurce i w ogóle na korytażu jakiejkolwiek pielęgniarki czy położnej - graniczyło z cudem ;) A poza oddziałem nikogo nie obchodzi kim jesteś bo pełno tam codziennie matek wychodzących z noworodkiem.

Gość Tomasz78
dłubali jej w czasie porodu między nogami

Każdemu podczas porodu dłubią i przed porodem i po porodzie ;) Co w tym dziwnego?prowokacja chyba jakaś bo jakoś nie widzę w tym, co piszesz niczego nienormalnego a nawet zdziwiłabym się i podała szpital gdyby nie dłubali;)

Gość Trochę nieodpowiedzialnie
Załatw teraz chociaż wizytę lekarza prywatnego do domu, żeby sprawdził czy wszystko jest ok... Zapewniam, że szpital nie trzyma matki i noworodka, bo nie ma co z wolnymi łóżkami robić.

Gość co za masakram
No weźcie mnie nie osłabiajcie, czy wy w ogóle rodziłyście?? niektóre dziewczyny przez kilka godzin nie są w stanie wstać z łóżka, bo są osłabione, obolałe, a ona tak po prostu ubrała dziecko i wyszła??? dla mnie marna prowokacja!!!!

Gość żona przewrażliwiona

Gość wiem ze mleko w proszku
w UK norma jest, ze kobieta moze opuscic szpital 6 godzin po porodzie(rzecz jasna z wypisem) i wiekszosc kobiet tak robi jesli dziecku nic nie jest, tutaj nie szczepi sie na nic w szpitalu

to że niektóre nie mogą wstać to żaden argument bo niektóre zaraz po porodzie latają po korytarzu:) mimo to mi też ta historia wydaje się naciągana