Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karinka26

Imię FRYDERYK co sądzicie??

Polecane posty

Gość Taka ja____
Śliczne. :)

Gość Anula1982
Mi też się podoba - można mówić Frycek, Frycuś, Eryk, eryczek - super!

Gość na pewno oryginalne
tylko zdrobnień właściwie brak, Fryderyczku? dużo czasu minie nim się dziecko nauczy jak ma na imię, ale ogólnie ładne

Gość asedrfgv
:O mi się nie podoba...

Gość nie zdecydowanie mi się
NIE podoba.

Gość Mnie też się bardzo podoba.
:) Można wołać na malucha Fredi, Fredzio, Fredziuś. To bardzo popularne imię wśród dzieci naszych sąsiadów zza zachodniej granicy - tyle, że w formie Frederik.

Gość Monica1982
Fajne, oryginalne. Za dużo już Kacprów, Partyków, Wiktorów i Jakubów :)

U mnie popularny jest Franciszek. Fryderyka nie znam żadnego i mam wrażenie, że dzieci w szkole mogłyby się śmiać.

Gość No i co z tego że nazwałaś tak
żółwia. Mój kot nazywa się Mietek i jakoś nie wydaje mi się żeby miało to jakiekolwiek znaczenie przy wyborze imienia dla dziecka.

Gość Z Franciszka też mogły się
śmiać, a jednak imię się przebiło i coraz więcej ludzi zaczęło nazywać nim dzieci.

O fuj... Bez urazy, samo imię może i niezłe, ale nie dla dziecka do lat 40:D Sama znałam kiedyś jednego chłopca o tym imieniu i babcia za nim tak koszmarnie zawodziwszy wołała:"Fryderyyyykuuu!" :D Makabra... A zdrobnienie: Frycek? Co to jest w ogóle... Nie jestem za imionami typu Brajan, Dżesika...ale Fryderyk, Zdzisław i Gertruda to też nie najlepszy pomysł...ale cóż- wybór niestety należy do rodziców:P

Gość Mama po raz pierwszy
Nie Frycek, tylko jak ktoś już tu zasugerował Fredzio. :) Słodziuchne! :D

Gość Isssunia
Fryderyk w etymologi tego imienia jest tym samym imieniem co Eryk, więc nie wolno zaścisniać skrutów tylko do Fredzio, Frycek - choć też są ładne. Jest to świetne imie bo możesz mówić Fryderyk wraz ze wszystkimi zdrobnieniami i Eryk - eryczek, eryś. Eryk to tylko skrócenie imienia fryderyk, a przyjeło sie jako niezalezne imie z tego samego dziwnego powodu co Magdalena i Magda czy też Bartłomiej i Bartosz. Wieć Fredzio czy eryczek - super pomysł, imie na poziomie i nietuzinkowe.

Gość maja papaja
Zresztą nawet jeśli w przyszłości taki mały Fredzio zdecyduje się zamieszkać poza PL, nie będzie miał absolutnie żadnego problemu ze swoim imieniem, bo jest szalenie popularne wśród całej populacji posługującej się językami z rodziny germańskich, w przeciwieństwie do takich np. Bartoszów i Agnieszek. :)

Gość Karinka26
Tak - mieszkamy w Hiszpanii, gdzi eodpowiednikiem jest Federico, ale Fryderyk podoba mi się bardziej :) Dziękuję za komentarze!

Gość nununu
sliczne imie:)smialo mozesz dac tak na imie synkowi:)

Gość gość
Isssunia, a skąd ty wzielas taka informacje, ze Eryk i Fryderyk to to samo imię? Fryderyk to germańskie imię, ze słów frida i richi, a Eryk pochodzi ze skandynawskiego od słów era i richi. Zanim zaczniesz się wymadrzac, sprawdź swoje ininformacje.

Gość gość
Bardzo ładne imię, choć bardziej podoba mi się Ferdynand. Właśnie od tego drugiego są zdrobnienia "Ferdziu" "Fred" "Fredzio" czy "Fredi". Samo imię brzmi bardzo elegancko i na poziomie, a zdrobnienia są różne; dla małego brzdąca i nie infantylne dla nastolatka.