Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama Bartka

mamusie malych dzieci...

Polecane posty

hej kobiety:) ja butelki wygotowywałam do 9 miesiąca a smoczki w nich zmieniałam co 2 miesiące :)

ale codziennie wygotowujecie te buteleczki i smoczki w nich? ja co drugi dzien... moze jednak powinnam codziennie... a takie smoczki uspakajajace praktykowalyscie?

Witam, u mnie sie ostatnio wszystko poprzewracalo. Zaczelam wprowadzam malej mleko modyfikowane. Na przestrzeni dwoch dni okazalo sie, ze mam coraz mniej mleka. Dzisiaj jestem umowiona na rozmowe telefoniczna z lekarka i zdecydujemy co dalej robic, pewnie bedzie wizyta i plan karmien. Bede jeszcze karmila piersia ale chyba musze dokarmian, zobacze... Co do sterylizacji butelek to robilam i robie to sporadycznie, moze dlatego ze rzadko odciagalam pokarm. Jednak musze przyznac, ze nie wyparzam za czesto smoczka. Dla niektorych to moze dziwne, dla mnie to przejaw przesady.

ooo jak tu pusto :( co u was dziewczyny ?? ja mialam wczoraj pierwszy ciezki dzien odkat Bartus sie urodzil... po raz pierwszy wczoraj okropnie marudzil, balam sie zeby chory nie byl ale dzis juz zapowiada sie ze wszystko jest ok, a wczoraj widocznie nie mial humorku :) zaraz idziemy na spacerek,a pozniej bedziemy robic obiad :) zycze wam milej niedzieli!:)

Zauwazyla, ze co dolacze do jakiegos nowego topiku to on zamiera... Moze cvos sie jeszcze nam uda... U mnie i mojej corki wszystko dobrze. Zostalysmy na tydzien same. Nie tak zupelnie poniewaz moja mama dzisiaj u mnie nocuje i jutro spedzimy fajny babski dzien! W planach shopping, kawa i pogaduchy!!! Dokarmianie mlekiem modyfikowanym idzie nam bardzo dobrze, nie chce zrezygnowac z karmienia piersia przynajmniej do skonczenia 6 miesiaca zycia mojej corci. Zastanawiam sie czy nie powinnam zmienic smoczka w budelce, wlasnie czytam ze sa o roznych przeplywach. Przyznam, ze troche jestem skolowana. Moze cos potraficie dordzic w tej sprawie? Halo!

Witam,ja też ostatnio sie nie odzywałam ale miałam trochę spraw na głowie i nie było czasu ale mam nadzieje że nadrobię:) Co do zmiany smoczka to zależy ile miesięcy ma dzidziuś i jakie mleczko pije,zwyłe czy zagęszczane:) Napiszcie proszę czy wasze dzieciaczki karmione butlą piją regularnie co 3 godz.? Bo moja mała robi sobie czasami nawet 5 godz.przerwy i wtedy nawet jeśli próbuję ją nakarmić to nie chce pić:( dodam że pije między 60 a 120 ml.

Jeśli dzidza ma ok 4 miesięcy to dobry jest smoczek trójprzepływowy bo dzidzia sama reguluje siłę ssania:)

Hej dziewczyny znowu nikogo nie ma? Mała śpi więc mam chwilke czasu,martwie sie bo znowu ściemnia przy jedzeniu,mam nadzieje że jej to przejdzie bo z dwoma niejadkami nie wyrobię:( a co tam u was?

ja tez mam nadzieje ze topik nie upadnie :) oki- a ile ma Twoj maly skarb? przepraszam ,ale nie pamietam :( moj ma prawie 3 miesiace i pije ze smoczka jedynki,ale normalne modyfikowane mleczko, co do pogaduch i kaw z mama-to tez uwielbiam takie chwile :)! dzis mama wpadla do mnie rano posedzialysmy chwilke,a potem pojechalysmy do mojego dziadka z Bartusiem :) seniorita4- moj maly pije co 3 godz, jedynie w nocy ma dluzsze przerwy, zjada o 24 150ml i dopiero kolo 6 je nastepna porcje. mysle ze to jest indywidualne u kazdego dziecka,i Twoja corcia napewno zje kiedy bedzie glodna, grunt to chyba zeby nie spadala z wagi to wtedy bedzie znaczylo ze jest ok, i widocznie tak potrzebuje jesc jak je Ci teraz. zaobserwuj jej wage , tak mi sie wydaje...

Mam zamiar za jakieś 2 tyg zabrać ją na kontrolne warzenie i zobaczymy...ja po prostu jestem taka że sie strasznie przejmuje nawet jak nie ma czym;) Mamo Bartka a ile waży twój maluszek? Bo moja przy urodzeniu ważyła 3350 a teraz w 7 tyg 4800:)

seniorita4- doskonale Ci rozumiem ja tez sie martwie zawsze i o wszystko na zapas:P moj synek przy urodzeniu wazyl _4440 jak mial 6 tyg bylismy u lekarza to wazyl -5460 a teraz ma 11 tyg ale nie wiem ile wazy pod koniec stycznia mamy szczepienie to bedzie zapewne wazony to napisze :))

no pieknie rosnie :-) apetycik jak najbardziej dopisuje :) co 3 godzinki wypija 150ml mleczka, i czasem sie żali ze mu malo:P a Twoja malutka co ile i ile je?:)

A to zależy jaki ma dzień,czasami co 2,5-3 godz.zje 90-120 a czasami co 5 godz.ledwo w nią wcisnę 60 tak że każde karmienie jest niespodzianką;)

o retyyy, mam skleroze... pisalysmy o tym powyzej -przepraszam ... ide sie polozyc bo juz chyba jestem zmeczona i glupoty pisze;) zycze spokojnej nocy :)

no wlasnie... ja patrze tu codziennie wieczorem..ale widze nikt nic nie pisze-to bez sensu zebym pisala sama ze soba... moze Ty Seniorita chcoiaz bedziesz... ?

Seniorita4 Dzieki za rade. Juz dzisiaj prawie kupowalam nowy smoczek 3+, ale zrezygnowalam. Pomyslalam, ze jezeli podaje mleko poczatkowe i jeszcze dostawiam do piersi, to moze nie ma co ulatwiac dziecku picia przez wieksza dzirke w smoczku bo nie bedzie chcialo wtedy pic z piersi. teraz naszly mnie watpliwosci bo nie wiem czy dobrze robie. mama Bartka Moja mala niecaly tydzien temu skonczyla 4 miesiace. Tez nie wiem czy dobrze ja karmie, mieszam butelke i piers, dlatego trudni przewidziec pory karmienia. Zaczelam podawac jabko i gruszke, zaleznie co wpadnie mi w rece. To niesamowita zabawa i lekcja jedzenia! Siedzimy razem przy kuchennym stoliku (to znaczy, ja siedze na krzesle a mala lezy w lezaczku). Ja jem swoja polowke, ona na mnie patrzy i powtarza co robie, jedzac swoja polowke jablka, ktora skrobie lyzeczka. Oh, musialam sie tym podzielic bo sprawia mi to wielka radosc.

oki- hm... napewno dobrze ja karmisz-mala napewno daje Ci sygnaly kiedy jest glodna i kiedy potrzebuje mlekczka:)a w razie wiekszych watpliwosci mozesz zapewne porozmawiac z pediatra,a moze mialas fajna polozna do ktorej moglabys zdzwonic i przedstawic sytuacje?:) super ze juz podajesz jej inne jedzonko-ja juz sie nie moge doczekac tego momentu!!:) jakas zupke jej juz podawalas?w jakich ilosciach na poczatek dajesz jej jabluszko czy gruszke? moj Bartolinek ma prawie 2 miesiece i 2 tyg teraz- jak on pieknie sie do mnie usmiecha coraz czesciej :)) umie juz trzymac grzechotke w raczce!!! tez musialam sie tym podzielic bo rowniez mnie to sprawia ogromna radosc jak kazdej z nas zapewne ze dziecko sie wspaniale rozwija!!!

oki- co do robienia wiekszej dziurki w smoku i ulatwianiu- wydaje mi sie ze nie ma co tak robic... dziecku bedzie prosciej i pozniej moze nie chciec ssac piersi bo nie bedzie juz tak latwo... hm hm tak mi sie wydaje przynajmniej, teraz tak sobie pomyslalam ... moze nie powiekszaj dziureczki i bedzie ok :)

Nie, nie powiekszalabym dzirki w smoczku sama, ewentualnie dokupilabym nowy. Uzywam tommee tippee butelek i odciagacza, maja spory wybor. Potwierdzilas w swojej wypowiedzi moje slowa, ze malej moze byc za latwo po zmianie i nie bedzie chciala pic z piersi. Chcialabym tak jeszcze z 2 miesiace pokarmic. Nie, zupy jeszcze nie podawalam. Na razie chce podawac surowe owoce i warzywa, ewentualnie ugotowane na parze. Nie chce jescze nic miksowac. To ma byc nauka i poznwanie nowych smakow a nie pelny posilek. Takie jest moje nastawienie.

napisalam tak ze moglo to zabrzmiec jakbym sugerowala Ci ze sama sobie powiekszysz tego smoka-sorki, chodzilo mi o wiekszy smok oczywiscie;) nie wiem jaka to firma nie pamietam teraz ale ma obok malej dziurki ,taka jedna jeszcze i w razie potrzeby mozna ja tylko przebic i gotowe :) troszke namieszalam ale mam nadzieje wiesz o co mi chodz... ;)? pytalam Ciebie o zupki bo moja kolezanka gotowala kiedy jej synek skonczyl wlasnie 4 miesiace rosolek i pierwsze warzywko jakie mu dala to marchewka:) ugotowana oczywiscie:) dobranoc dziewczyny mam nadzieje ze jutro sie odezwiecie :)))

mama Bartka Tak, zle Cie zrozumialam. coz, nasze mamy same sobie dziurawily smoczki do butelek :) Po tym co napisall, przygladnelam sie smoczkom ktore uzywam i one maja cos takiego obok, takie male wglebienie, fot: http://www.tommeetippee.pl/viewproduct/parentcat/1/subcat/4/pageid/26/ Czy to masz na mysli? Co sie z tym robi?? Cp dp zupek to jeszcze nie podawalam. zaczelam od owocow bo jest to latwiejsze. Mysle, ze na razie zostane przy samym jablku. Pozniej ugotuje marchewke, dynie... na zupki przyjdzie czas. Z miesem tez poczekam. Nic na sile, wszystko zgodnie z intuicja i wiedza ksiazkowa. Taki "zloty srodek".

to na zdjeciach to chyba te wglebienia to sa odpowietrzacze? ja mam cos podobnego na smoku z aventu i podobno to jest odpowietrzenie,ale nie jestem pewna. te smoczki ktore ja mam na mysli z tymi dziurkami maja tuż obok dziurki z ktrej leci mleczko jeszcze jedna dziurke i kiedy sie ja przebije automatycznie robi sie ona wieksza-moj brat ma taki smok zapytam go jaka to firma to Ci napisze dokladnie :)

a w jakiej ilosci podalas pierwszy raz jakbluszko>? ja juz sie nie moge doczekac kiedy mojemu skarbowi damy cos sprobowac,ale to jeszcze troszke czasu nim to nastapi;)

Nie wiem, moze z dwie lyzki jabka byly... skrobalam jablko i podawalam malej az sie zrobilo wglebienie w polowce jablka. Nie chcialam przesadzic z iloscia chociaz jej bardzo smakowalo. Gruszka tez byla ok, ale cos z brzuszkiem bylo nie tak i na razie ja odstawie aby obserwowac czy to gruszka albo cos innego. Po drygie niestety od kiedy mala jada mleko modyfikowane i owoce, pampersy smierdza okropnie!!!

Podpowiem Ci, ze wiedze czerpie z ksiazki Tracy Hogg "Jezyk niemowlat" i "Od piersi do talerza". Ta druga ksiazke kupilam w tesco. Sa w niej zawarte dane dotyczace zywienia dzieci przyjete na swiecie oraz dopiskami o normach zywieniowych w Polsce(dotycza wprowadzania mleka, tluszczu, miesa). Czytam, obserwuje i filtruje materialy tak aby jak najbardziej ulatwic sobie zycie i aby dziecko bylo najzdrowsze. Coz, wygoda jest dla mnie na pierwszym miejscu, bo dobro dziecka to rzecz oczywista.