Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinka alinka

Zostawić go czy nie - związek z ateistą

Polecane posty

"to tylko i wyłącznie twoje zdanie, wykalkulowane zresztą na potrzeby własnego ateizmu. :D:D:D:D Watpię, żeby apostołów idących na smierć za przekonania mozna nazwać słabymi - pewnie, że nie skoro za męczeńską śmierć zostaną wynagrodzeni, to po co okazywać słabość. analogicznie to tak samo ukrzyżowanie Chrystusa, skazany na śmierć, a co to za poświęcenie skoro wiedział, że za kilkanaście godzin zmartwychwstanie (:D) i będzie królował w niebie?

i dopiszę ja nikogo nie oceniam TYLKO I WYŁĄCZNIE WYRAŻAM SWOJE ZDANIE i tyle w tym temacie 🖐️

" czym się różni Biblia od Pottera? ok nie ma o czym rozmawiać , zaraz zaczną się przekonywania, że to oczywiście ateiści mają największą rację na tym świecie itd....no i oczywiście prowokowanie ..." wybacz, ale teraz to zwyczajny bełkot, nie masz argumentów. spytałam czym się różni biblia od pottera, odpisałaś: nie ma o czym rozmawiać, a potem zdanie w cały świat, nie masz argumentów nie wypowiadaj się :O

smooth criminal- a no jesli nie wierzysz to nic myslalm ze jestes praktykujaca katoliczka co niedziele w kosciele a wygadujesz takie rzeczy jak nie to ok uspokoilam sie

Gość barbarellaa
[zgłoś do usunięcia] Invicta (ladyinane@o2.pl) walę brzydko mówiąc tych apostołów, bo nie mam pewności, że w ogóle istnieli. Twoje prawo, ale argument dotyczący słabosci wierzących kiepsko ci wyszedł Nawiasem mówiąc czy w ten sposób podchodzisz także do np wirusa hiv, którego jak sądze tez nie widziałaś, więc nie możesz miec pewnosci że istnieje? ;) Wprawdzie opisują go jakies tam publikacje, ale mogli je przecież pisac "kolesie napruci ziołami" prawda? :classic_cool:

" smooth criminal- a no jesli nie wierzysz to nic myslalm ze jestes praktykujaca katoliczka co niedziele w kosciele a wygadujesz takie rzeczy jak nie to ok uspokoilam sie" cieszy mnie to, że poprawiło się twoje samopoczucie :D

Gość hm hm mowic ze
" dużo z moich znajomych bierze z kościoła to na co ma ochotę (ślub, chrzest) a potem i tak żyją po swojemu i nikomu to nie przeszkadza". Czyli biała sukienke głownie... A co z przysiegami. obietnicami, chocby po spowiedzi , z sakramentami, co ze słowem uczciwego człowieka? Nie rozumiem tego. Przynajmniej ten ateista jasno i uczciwie przedstawia swoje poglądy i to należy szanować.

"Nawiasem mówiąc czy w ten sposób podchodzisz także do np wirusa hiv, którego jak sądze tez nie widziałaś, więc nie możesz miec pewnosci że istnieje? Wprawdzie opisują go jakies tam publikacje, ale mogli je przecież pisac "kolesie napruci ziołami" prawda?" o ja, nie wierzę, że istnieją jeszcze tacy ludzie :D:D:D:D

11:49 [zgłoś do usunięcia] Smooth Criminal " czym się różni Biblia od Pottera? ok nie ma o czym rozmawiać , zaraz zaczną się przekonywania, że to oczywiście ateiści mają największą rację na tym świecie itd....no i oczywiście prowokowanie ..." wybacz, ale teraz to zwyczajny bełkot, nie masz argumentów. spytałam czym się różni biblia od pottera, odpisałaś: nie ma o czym rozmawiać, a potem zdanie w cały świat, nie masz argumentów nie wypowiadaj się żałosne :O co teraz próbujesz mnie prowokować, besztać itd??? skoro dla ciebie Biblia to samo co potter to nie pozostaje mi nic innego stwierdzić, że masz rozum jak jakaś rozbrykana nastolatka, próbująca zrobić show na topiku i przekonywać każdego innego, że tylko ty tu masz rację - czyż nie prawda?? nie mam argumentów - hehe ciekawe

"żałosne co teraz próbujesz mnie prowokować, besztać itd??? skoro dla ciebie Biblia to samo co potter to nie pozostaje mi nic innego stwierdzić, że masz rozum jak jakaś rozbrykana nastolatka, próbująca zrobić show na topiku i przekonywać każdego innego, że tylko ty tu masz rację - czyż nie prawda?? nie mam argumentów - hehe ciekawe" a gdzie ten argument? i czekam na odpowiedź na pytanie czym się różni Biblia od Pottera.

barbarellaa porównywanie wirusa hiv do apostołów, uczniów jezusa jest trochę niepoważne. W naukę wierzę, za to nie wierzę w wielkiego stwórcę. a wracając do tematu tego topiku... ludzie nie chrzcijcie dzieci na chama, dajcie im wybór. Mnie rodzice skrzywdzili. Ochrzcili, kazali isć do bierzmowania, teraz oczekują w przyszłości ślubu koscielnego. Co niedzielę męczą mnie żebym poszła do kościoła i wciskają, że w boga wierzyć trzeba i kropka. Przez nich katolicki bełkot wywołuje we mnie agresję. Trudno nad tym zapanować.

Gość barbarellaa
Smooth Criminal -------> a w co konkretnie nie wierzysz tym razem? Bo poza NIE, NIE to ja żadnej tresci w twoich postach nie widzę...

i tak tego dziewczyno nie zrozumiesz ponieważ nie jesteś wierząca więc nawet jeśli bym napisała tutaj esej czym dla mnie jest Biblia to i tak to wyśmiejesz i dalej zaczniesz się mnie czepiać, na każdym topiku robisz takie sceny?? po co ci wiedzieć co jest czym skoro i tak w to nie wierzysz?

" i tak tego dziewczyno nie zrozumiesz ponieważ nie jesteś wierząca więc nawet jeśli bym napisała tutaj esej czym dla mnie jest Biblia to i tak to wyśmiejesz i dalej zaczniesz się mnie czepiać, na każdym topiku robisz takie sceny?? po co ci wiedzieć co jest czym skoro i tak w to nie wierzysz?" :D:D:D:D chcę tylko poznać twoje zdanie, więc po raz kolejny ponawiam prośbę o odpowiedź na moje pytania, a jeśli dalej masz zamiar się migać to rzeczywiście nie masz odpowiedzi na pytanie.

"Smooth Criminal -------> a w co konkretnie nie wierzysz tym razem?" że istnieją ludzie, którzy badania udowodnione naukowo potrafią porównywać to wiary w jakieś bóstwo :O

smooth criminal- pozwole jeszce sobie co s powiedziec ci bo widze ze jestes zagubiona. hary poter od bibli zqsadniczo jedna rzecza ze sama autorka jak pewnie wiesz mowi ze to sobie wymyslila a biblie napisano tysiace lat temu po to zebysmy wierrzyli zeby bylo nam latwiej zyc , dlstego bo jestesmy slabi mamy mnostwo klopotow i zmartwien poprzez czytanie bibli i kontakt z bogiem satejmy sie silniejsi a tacy ludzie co nie wierza i glosno o tym mowia to gdy tylko sie cos zlego stanbie w ich zyciu to pierwsi do boga wrzesza dlaczego tak a nie inaczej i boze pomoz...czlowiek jest stworzony przez boga i bez niegop nie bedzie funkcjonowac jak nalezy

Gość barbarellaa
barbarellaa porównywanie wirusa hiv do apostołów, uczniów jezusa jest trochę niepoważne. W naukę wierzę, za to nie wierzę w wielkiego stwórcę. dlaczego? Bardzo trafny przykład jesli przeczytać argumenty jakimi sie posługiwałas w tej dyskusji ( wróć, przeczytaj) a wracając do tematu tego topiku... ludzie nie chrzcijcie dzieci na chama, dajcie im wybór. Mnie rodzice skrzywdzili. Ochrzcili, kazali isć do bierzmowania, teraz oczekują w przyszłości ślubu koscielnego. Co niedzielę męczą mnie żebym poszła do kościoła i wciskają, że w boga wierzyć trzeba i kropka. Przez nich katolicki bełkot wywołuje we mnie agresję. Trudno nad tym zapanować. Chyba nie masz wyboru, musisz to ŚWIADOMIE przyjac albo odrzucić. Aby dokonac świadomego aktu woli trzeba zapoznac się z tematem dogłebnie :D, w przeciwnym razie bedzie to tylko akt lenistwa ( mam to w dupie dajcie mi spokój)

chcę tylko poznać twoje zdanie, więc po raz kolejny ponawiam prośbę o odpowiedź na moje pytania, a jeśli dalej masz zamiar się migać to rzeczywiście nie masz odpowiedzi na pytanie.- nie ja nie mam zamiaru prowadzić rozmowy z prowokatorką, która tylko czeka ażeby znowu mnie zbesztać, jesteś dla mnie niepoważna pisząc czym się różni Biblia od pottera , Skoro jestem osobą wierzącą to Biblia przybliża mi religię w której jestem, jak dla każdego katolika zresztą, słuchaj besztaj sobie jak chcesz nie rusza mnie to 🖐️

" hary poter od bibli zqsadniczo jedna rzecza ze sama autorka jak pewnie wiesz mowi ze to sobie wymyslila a biblie napisano tysiace lat" aha i to, że Biblię napisano tysiące lat temu to znaczy, że tak było i tego nie można było sobie wymyślić :D po to zebysmy wierrzyli zeby bylo nam latwiej zyc , dlstego bo jestesmy slabi mamy mnostwo klopotow i zmartwien a co ci daje takiego ta powieść, że ci łatwiej żyć? poprzez czytanie bibli i kontakt z bogiem satejmy sie silniejsi a konkretnie to jak? a tacy ludzie co nie wierza i glosno o tym mowia to gdy tylko sie cos zlego stanbie w ich zyciu to pierwsi do boga wrzesza dlaczego tak a nie inaczej i boze pomoz... nie znam takich ludzi chyba nie można wrzeszczeć do czegoś czego nie ma :O czlowiek jest stworzony przez boga i bez niegop nie bedzie funkcjonowac jak nalezy

"Chyba nie masz wyboru, musisz to ŚWIADOMIE przyjac albo odrzucić. Aby dokonac świadomego aktu woli trzeba zapoznac się z tematem dogłebnie , w przeciwnym razie bedzie to tylko akt lenistwa ( mam to w dupie dajcie mi spokój)" no i świadomie to odrzucam, nie wiem w jakim celu mi to piszesz.

"Skoro jestem osobą wierzącą to Biblia przybliża mi religię w której jestem, jak dla każdego katolika zresztą." a ja pytałam czym się różni Biblia od Pottera (lub innych książek), więc czekam.

"słuchaj besztaj sobie jak chcesz nie rusza mnie to" słuchaj nie wiem kto tu cię beszta, ale praktycznie w każdym poście to podkreślasz, to jakaś ukryta chęć zostania forumowym męczennikiem czy jak?

no wlasnie na te i wiecej pytan odpowie ci biblia. wez ja do reki pomodl sie i zaqcznij czytac a najlepiej zacznij od nowego testamentu co ci szkodzi sprobowac jesli istnieje obietnica ze mozesz byc szcesliwa?

Gość barbarellaa
no i świadomie to odrzucam, nie wiem w jakim celu mi to piszesz. posługując się argumentem, że nie wiesz czy apostołowie istnieli i że wiara jest podpórką ludzi słabych? Mam wrażenie, że termin wiara jest dla ciebie synonimem zmuszania do chodzenia do kosciola, natomiast o samej istocie wiary niewiele masz do powiedzenia :O

" no wlasnie na te i wiecej pytan odpowie ci biblia. wez ja do reki pomodl sie i zaqcznij czytac a najlepiej zacznij od nowego testamentu co ci szkodzi sprobowac jesli istnieje obietnica ze mozesz byc szcesliwa?" jesteś księdzem? jestem bardzo szczęśliwa, jeśli szczęście może ci dać tylko wiara w boga to współczuję. a co do biblii czytałam kilkanaście razy ;)

nie musisz mi wspolczuc kochana wiem ze mi zazdroscisz bo sama jestes troche pogubiona i dlatego tak bardzo sie wsciekasz kiedy sie wypowiadam

12:05 [zgłoś do usunięcia] Smooth Criminal "Skoro jestem osobą wierzącą to Biblia przybliża mi religię w której jestem, jak dla każdego katolika zresztą." a ja pytałam czym się różni Biblia od Pottera (lub innych książek), więc czekam. ależ ja już odpisałam, Biblia jest dla mnie ważna a potter nie, pottera nie napisali w celu pogłębiania i przybliżenia religii a Biblię tak. dalej chcesz ciągnąć rozmowę i przekonywać każdego że masz rację? płytkie to. Dziecko kochane Biblię napisali tysiące lat temu, i nie jest to książka typu fantasy czy jakaś inna (przynajmniej dla mnie nie jest to powieść fantastyczna) i tak tego nie zrozumiesz to po co ci cokolwiek wiedzieć?? tylko plujesz w kółko, że Boga nie ma i nie ma?? niech dla ciebie nic nie ma i może napisz w co ty wierzysz? w samą siebie? pieniądze? zapewne tak, jak napisałam wcześniej

" zacznij cztytac to bedziesz wiedziala czym sie rozni od harego potera" napisałam już, że czytałam :O i nie widzę różnicy, w obydwóch piękne bajki, chociaż co do starego testamentu to nie do końca :O