Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oszczedna pani09

przerzucilam sie z pampersow na tetre i oszczedzam ..............

Polecane posty

Gość oszczedna pani09
za prad placi mi MOPS za internet tez, bo nie mamay dochodow i dostajemy od opieki 500zl +90 zl na rachunek na prad. Maz pracuje na czarno wiec kupilam sobie laptopa. Nie oceniajcie mnie, kazdy orze jak moze

Nieźle a mi mówisz ze jestem nawiedzona ty jeszcze bardziej.... możesz zaoszczędzić na komputerze i internecie.... I z mężem na takie osoby pracujemy....

Oszczędna.. Detergenty i prąd też szkodzą środowisku. Faktycznie oszczędzasz, bo na pieluchy mops Ci nie da, a prąd opłaca. My pracujemy legalnie, sami sobie musimy zapłacić za media więc sama decyduję na czym oszczędzam. Pieluch już dawno nie używam, ale jakbym miała używać takich, które tylko przepieram, to wolałabym używać jednorazówek. A gdybym miała używać tetrówek tak jak się powinno to jesteśmy w punkcie wyjścia - żadnej oszczędności na tym nie ma. A czas przeznaczony na prasowanie tetrowych pieluch - bezcenny. Wolałam pobawić się z dziećmi.

Gość ja sie wtrace
i obale pewnien mit - rzekomo dzieci na tetrze szybciej zalatwiaja sie do nocnika . wiec to nie jest prawda . moja pierwsza corka byla na tetrze od urodzenia i pozegnalismy sie z pieluchami jak skonczyla 2 lata i 3 miesiace druga corcia od samego poczatku tylko na jednorazowkach i na nocnik zaczela robic ( siku i kupe ) jak skonczyla 17 miesiecy ) gdy skonczyla 18 miesiecy pozegalysmy sie z pieluchami w dzien - tylko zakladam jej na noc ( a i tak jej nie zmoczy , rano jest sucha ) myle ze za 2 miesiace pozegnamy sie rowniez z pielucha w nocy wiec jak widzicie to nie jest regula

mi też sporo osób wmawialo że jak dziecko będzie nosić tetrę to szybciej będzie korzystać z nocnika. nic bardziej mylnego. mam dwóch synów i zakładałam im jednorazówki i jakoś nie było problemu z nocnikowaniem. pieluch już nie używam od długiego czasu. wydaje mi się że to jak szybko dziecko zacznie korzystać z nocnika wcale nie zależy od rodzaju używanych pieluch. mi się bardziej opłaciły jednorazówki.

Zależy jakich detergentów się używa. Te, które podlegają biodegradacji mają specjalne oznaczenia. Korzystanie z prądu jest mniej szkodliwe od pieluch, które rozkładają się kilkaset lat. Jeśli już ich używamy to nie pakujmy w worki foliowe-a to jest nowy trend, taki specjalny pojemnik pakujący oddzielnie każdą pieluchę w woreczek. Możemy poszukać pieluch bio-100%bawełnianych. Kiedyś były takie Huggisy, teraz nie wiem... Czy dziecko szybko się nauczy sikać na nocnik to w dużej mierze zależy od rodziców a nie rodzaju używanych pieluch. Mnie to ciary po plecach chodzą jak widzę 3 latka robiącego spokojnie kupę w pieluchę. Nie pomogą ładne ubranka kiedy śmierdzące kupsko w majtkach. Problem polega na tym, że teraz jest moda na mówienie, że jak sadza się dziecko na nocnik to je to stresuje...a pielucha wypełniona moczem czy kupą to nie stres? Dzieci sygnalizują potrzeby w miarę wcześnie tylko trzeba to zauważyć i oswoić z nocnikiem, ale niektórych to przerasta.

już widzę tą oszczędna panią, jak wybiera środki piorące bezpieczne dla środowiska. Mój syn ma 2,5 roku. Od zeszłej zimy nie używamy pieluch, teraz już nawet z nocnika nie korzystamy. Więc pieluchami krzywdy mu nie zrobiłam. Jednorazowymi :)

Gość do autorki................
OSZCZĘDNOŚĆ ALE JAKA???? PIERZESZ TETROWE: koszt: proszek, prąd, woda... hmmm więc nie wiem jaką tu oszczędnosć widzisz???? Ponosisz takie same koszty jakbyś miała kupować jednorazowe,tyle tylko,że odczujesz to dopiero nie podczas zakupów a podczas płacenia rachunków hahaha :D

Gość lala*********
Oszczednosc to by była jak bys poszła nad rzeke i prala te pieluchy w szarym mydle, to by byla oszczednosc. Zgodze sie ze wychodzi na to samo, jakbys miala jednorazowe kupowac...w sumie nie wiem czy nawet drozej cie nie wychodzi ta twoja "oszczednosc"

Gość lala*********
to jak ją mops utrzymuje, i gotówki na jednorazowe nie ma to po co dzieciaka sobie robiła?????? żal

Gość mops ci placi za internet
? :o to teraz sie zszokowalam za telefon nie placa, a internet to wg nich luksus...wiec dziwne

Gość jestem sobie jaaaaa
mnie osobiście brało by obrzydzenie gdyby moje dziecko chodzi w tetrowych niedopranych pieluchach, bo w 40 stopniach tego nie wypierzesz.. sama coś o tym wiem. trzeba pozadnie wygotowac i wyprasowac, wiec niewiem czy to takie mile, dwa razy wiecej roboty i zadna oszczesnosc. a w pampersach jednorazowych dziecko przynajmniej jest czyste, a nie za przeproszeniem zasrane po same plecy..

Gość oszczedna pani11
piszecie o kosztach , a powiedzcie mi jakie ja te koszty ponosze jak nie place za prad , wode mam ze studni , wiec jest koszt tylko proszku , bryza w biedronce kosztuje 8kg jakis 40zl , tyle co paczka pieluch a na ile mi starczy paczka pieluch a 8kg proszkku. I co madrale???

No. Ok. Jesteś oszczędna. Masz wodę ze studni i pierzesz na nasz koszt (bo my, pracujący utrzymujemy MOPS) Wielkie mi halo :D Pomyśl o tym,że żyjemy w XIX wieku i Twoje rady nie wielu się przydadzą: 1. Mało kto ma studnię 2. Nie każdy jest dumny z tego,że okrada pańtwo (utrzymuje Cię opieka, bo nie wiedzą,że Twój partner pracuje.

Gość krolowa Narnii
omg takas dumna, ze cie mops utrzymuje?? Mi byloby wstyd sie przyznac a co dopiero pisac o tym z taka wyzszoscia:o:o:o

Gość a ja sie ciebie pytam
a jak masz okres to też używasz tetrowych żeby zaoszczędzić na tamponach i zapierasz w 40*C hahaha Wogóle co z ciebie za matka jak ty dziecku brudne pieluchy zakładasz bo ci sie nie chce ich wygotowac tylko pierzesz przez godz w 40*C leniwcu. Kiedys kobiety gotowały je w garnkach!!!Twoje dzieci pewnie co chwilke maja jakies infekcje ukł moczowego ale wiadomo tu sie nie przyznasz bo co innego miałabys napisac:) Wogóle jak można na dziecku aoszczędzac,do normalnej roboty lebry sie wezcie a nie na dzieciach oszczedzacie zeby miec za co internet opłacac!!!

tak sie zastanawiam bo skoro pieluchy obesrane sa prane tyko w 40 stopniach to sa brudne i w dodatku nie prasowane to mnie by obrzydzenie brało gdyby moje dziecko miało tak chodzic eh szkoda dziecka

Gość kachakrakow31
w zwyklym proszku pierzesz???? przeciez takim malym dziecuiom wszystko się pierze w specjalnych proszkach np w jelp lub jak ktos to w platkach mydlanych .

Jak to czytam to robi mi się niedobrze, sama ubierz brudną tetrę zamiast popaski....

Gość tomaszekkkkkkkk
bo sie zrzygam ... w 40 stopniach ?? !!! . napisz o infekcjach odpazeniach !! smrodzie moczu, mokrych bodah i pizamkach bo tetra przeciez przepuszcza, napisz jakie dziecko ma uczulenie od zwyklego proszku, napisz jak cesto ma katar. kobieto zrezygnuj z internetu kup normalne peluchy za te pienidze, napisz tez nam czym wycierasz dziecko jak zrobi kupke bo jestem ciekaw. p.s. @ Mogę wtrącić słówko - mamy XXI wiek nie XIX !!

Gość kachakrakow powiem cize
ja mieszkam za granica i tutaj nawet nie slyszeli o proszkach dla dzieci...jak pytalam w sklepach o taki proszek kazdy patrzyl na mnie jakbym z marsa przyleciala chyba tylko w polsce kazdy chce nabic kabze czym sie da. a na dzieciach da sie zarobic najlepiej...no co, proszku specjalnie dla ubranek dla dziecka nie kupisz?

pamiętaj cie kobietki ze pampersy zotały wynalezione calkiem niedawno- proszki do prania tez- i jak sobie kobiety przez tyle wiekow radzily? bulwersujecie się niepotrzebnie

Gość pozwole sobie
zacytowac i skomentowac wypowiedz Mogę wtrącić słówko No. Ok. Jesteś oszczędna. Masz wodę ze studni i pierzesz na nasz koszt (bo my, pracujący utrzymujemy MOPS) Wielkie mi halo Pomyśl o tym,że żyjemy w XIX wieku i Twoje rady nie wielu się przydadzą: 1. Mało kto ma studnię 2. Nie każdy jest dumny z tego,że okrada pańtwo (utrzymuje Cię opieka, bo nie wiedzą,że Twój partner pracuje. NAPRAWDE ZYJEMY W XIX WIEKU ??? MOZE CO PONIEKTÓRZY TAK SIE CZUJA . ALE JA JESTEM PEWNA ZE JEDNAK ZYJE W XXI WIEKU !

Gość bez kitu gdzie ten mops
sie podział??????? rżnie biedaczke,a internecik ma... to jest jedna z tych co naciąga i kłamie byleby kase od panstwa wyciagnac, a dziecko to chyba jej tylko po to żeby kasy dostać wiecej? jakby mnie nie bylo stac na pampersy to bym sobie dziecka nie robiła. Ciekawe na czym jeszcze oszczedzasz, az strach pomyslec....

Gość do Miss. M..........
.... pamiętaj kobietko że czasy się zmieniają i twoje gadanie,że kobiety tyle wieków sobie radziły bez pampersów jest bezsensowne, wiesz były takie czasy a nie inne więc każdy sobie musiał jakoś radzić,ale lekko nie było...

Pieluchy wielorazowe trzeba wyprać w wysokiej temp, potem prasować. I na prasowaniu spędzić pół dnia. Jeśli są prane w wysokiej temp. to jasne że nie trezba ich prasowac!!! A wszystkich zarazków nie pozbędziesz się nigdy, bo latają choćby w powietrzu....

Gość oszczedna pani09
ale dlaczego mam sie wtydzic ze korzystam z MOPS-u ??? przeciez wyrwac cos od nich to jest juz cos. A poz tym moja siostra tam pracuje i mimo niezlych warunkow dostalam tak wysoka pomoc :) i NIE WSTYDZE SIE TEGO . CO DO TYCH BAKTERII D :D :D To przeciez dziecko nie je tymi pieluchami tylko ma je tylko na pupie, wiec o co chodzi. ???