Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narzeczony 24

mieszkanie po ślubie-prosze o poważne odpowiedzi

Polecane posty

Gość narzeczony 24

Witam. Zaręczyłem się z moją kobietą. Jesteśmy razem niezwykle szczęśliwi, ale jak to po zaręczynach przyszedł czas na rozmowę na temat, gdzie będziemy mieszkać po ślubie. Moi rodzice zaproponowali nam, żebyśmy zamieszkali u nich (ja tam teraz cały czas mieszkam - zostałem z rodzeństwa ostatni i dom będzie kiedys przepisany na mnie). Układ mieszkania wygląda tak: główne wejście prowadzi do przedpokoju, na prawo jest łazienka rodziców, na wprost pokój rodziców z kuchnią, na lewo jest moja część czyli 2 pokoje z łazienką. Moja narzeczona Ola zgodziła się przeprowadzic pod jednym warunkiem: drzwi do mojej częsci zostaną wymienione na drzwi z normalnym zamkiem na klucz oraz w jednym pokoju zostanie utworzony jakby salon dzienny z aneksem kuchennym. Twierdzi, że nie chce życ jak we włoskiej rodzinie, chce prowadzic oddzielne gospodarstwo domowe, potrzebne jest jej to do poczucia intymności i spokoju. Sytuacja jest też taka, że dość często na noc przyjeżdżają moi mali siostrzeńcy. Śpią u mnie w jednym pokoju (tam gdzie miałaby byc częsc salonowa z aneksem) Nie wiem jak zareagują moi rodzice na wieśc o tym, że w mojej części zostanie tylko jedno łożko (małżeńskie) i trzeba będzie ukrócic te spendy. Nie wiem czy to zrozumieją, podobnie jak siostry, które sa niestety bardzo przyzwyczajone, że mają święty spokój, bo dziaeciaki zostają na noc u dziadków. Co o tym myślicie? Czy Ola ma rację?

Gość WIELKIE 4 LITERY .
własne ,ale ciasne!

Gość WIELKIE 4 LITERY .
heh , odwrotnie miało być:D najlepiej ciasne , ale własne. Ola dobrze kombinuje , szkoda tylko ,że nie w swoim rodzinnym domu chce robić takie rewolucje:D

Gość tragedia w pięciu aktach
tak, twoja narzeczona ma rację

Gość blim
no pewnie ze twoja narzeczona ma rację...co cię obchodzi gdzie będą spali twoi siostrzeńcy...będziecie małżeństwem i to będzie juz wasze miejsce a nie przytułek dla siostrzeńców

najlepiej mieszkać na swoim bez rodziców i teściów bo w końcu i tak zaczną się jakieś konflikty. twoja przyszła zona ma racje i powinniście porozmawiać z rodzicami ze chcecie być oddzieleni od nich i sie usamodzielnić. zresztą jako młode małżeństwo potrzebujecie przestrzeni i twoi rodzice powinni to uszanować. tez byli kiedyś młodym małżeństwem:-) twoje siostry nie powinny się do tego mieszać bo to tylko wasza i twoich rodziców decyzja.

Gość errteee
może te drzwi na klucz są przesadą, ale ten aneks z kuchnią to bardzo dobry pomysł w przyszłości pozwoli Wam uniknąć wielu sporów

Gość narzeczony 24
Ola dobrze kombinuje , szkoda tylko ,że nie w swoim rodzinnym domu chce robić takie rewolucje No niestety u niej nie da rady, ma dwie młodsze siostry :) może te drzwi na klucz są przesadą, ale ten aneks z kuchnią to bardzo dobry pomysł w przyszłości pozwoli Wam uniknąć wielu sporów klucz po to, bo gdy moi siostrzeńcy są u nas to właża wszędzie bez pytania i zostawiaja mega syf, mnie też to irytuje, bo co posprzątam, wracam z pracy a tu wszędzie ciastolina np poprzyklejana :O mnie to osobiście też irytuje, ale moi rodzice na wszystko im pozwalają :O

Gość czemu nie

Gość errteee
w takim razie porozmawiaj z rodzicami z tym kluczem to myślałam, że to po to żeby Rodzice nie wchodzili pod Waszą nieobecność...

Gość czemu nie
no to idzcie na swoje skoro denerwuje cie ze Ola kombinuje w Twoim domu. skoro to ma byc tez Jej dom to nic dziwnego ze chce urzadzic swoj kawalek po swojemu. mysle ze najpierw przegadajcie sprawe z twoimi rodzicami - zamieszkamy z Wami ale przerobimy to i to. jesli sie nie zgodza to proste - idziecie na swoje

Gość narzeczony 24
Oczywiście, że najpierw rozmowa z rodzicami, bo Ola nie zgodzi się tu mieszkac bez spełnienia tych warunków!

koleś lecz się!! twoja narzeczona jeszcze tam nie mieszka, a już ma ustępować nie dość ze teściom to jeszcze szwagierce?! pięknie będzie miała na końcu hierarchii :/ może najlepiej w piwnicy zrób jej pokój tak żeby nie mogla przeszkadzać twojej rodzince?? :D

Gość WIELKIE 4 LITERY .
Młodzie powinni po ślubie prowadzić własne gospodarstwo od samego początku z tym nie ma co w ogóle dyskutować. A jeśli chodzi o zmiany w domy twoich rodziców to oni muszą się na to zgodzić. Pamiętaj ! - po ślubie to twoja żona jest teraz twoją najbliższą rodziną i co z nią ustalisz tak ma być! :D

Gość errteee
w pomyśle narzeczonej nie ma nic złego po pierwsze ciesz się, że zgodziła sie z Wami zamieszkać. To bardzo trudne mieszkać z teściową szczególnie dla kobiety. Spotykały by się w kuchni, znając życie Twoja Mama chciała by doradzać jak gotować, komentowałaby co jecie. Np: że to nie jest zdrowe, że to za tłuste, za chude. Bierzecie ślub, tworzycie nową rodzinę:)

Gość ja na jaj miejscu kopnęłabym
Cię w zad, za takie głupie dyskusje. Chcesz założyć własną rodzinę, to się o nią martw a nie o rodzicach, którzy pewnie boją się zostać sami.

Gość llpp
Ale kombinatorka. Jak chce miec osobne mieszkanie, gdzie bedzie rzadzic, to razem na nie zarobcie, wezcie kredyt i nie robcie przebudowan w domu rodzicow! Jak ja nie lubie takich pasozytow:O

Gość anija 26 p
narzeczony 24 Ty sie chcesz żenić a rodziców musisz pytac o pozwolenie na zrobienie małego remontu? Ty chyba na głowe upadłeś, dorośnij najpierw. Dziewczyna dobrze zrobiła że tak powiedziała a Ty bezdyskusyjnie powinienes sie zgodzić i nie pytać o nic rodziców bez przesady. Może jeszcze sie zapytaj czy możesz sie pobrać. Poranoja

Ja też uawżam że twoj narzeczona ma racje,a poza tym będziecie chyba mieli swoje dzieci i trudno żeby siostrzeńcy korzystali z waszego mieszkania.A co wtedy zrobicie ze swoimi dziećmi,będą spać na strychu? Co innego jak jesteś kawalerem a co innego jak będziesz miał rodzine

Twoja narzeczona ma rację, wiesz moim zdaniem młodzi po ślubie powinny zamieszkać razem, sami, stworzyć swój własny kąt- niestety nie zawsze są takie możliwosci finansowe- no to trzeba kombinowac :-( wiesz, osobny aneks kuchenny to bardzo dobra sprawa, bo niezawsze 2 kobiety dogadaja sie w jednej kuchni , raczej sie nie dogadaja- jedna bedzie tylko tam rządzić:-)

Gość llpp
Anija, co ty pierdolisz? To jest dom rodzicow, a nie jego kretynko. Dlaczego mlodzi ludzie nie chca isc na swoje? Zal pieniedzy? Sorry, ale jesli ktos mieszka w domu tesciow/rodzicow, to niestety musi liczyc sie z tym, ze nie jest w 100% niezalezny.

Gość ja nigdy nie mieszkalabym z
tesciowa, nawet gdybym miala osobna kuchnie i drzwi na klucz :P ciesz sie ze dziewczyna sie zgodzila, wiele innych nawet nie dyskutowaloby na ten temat po stanowczym NIE :P mysle ze jest tak: twoi rodzice chca zebyscie z nimi zostali bo boja sie zostac sami na starosc. z kolei pozwalaja Wam mieszkac czyli niby stworzyc wlasny kat ale pewnie tez beda chcieli dalej cieszyc sie z najazdu wnukow. czyli tak, mieszkajcie sobie ale w razie czego to wasz pokoj bedzie zajety przez dzieci... nie sadze zeby zgodzili sie na 100% przerobek proponowanych przez Ole. dlatego ja rowniez jestem za mieszkaniem na swoim

Gość WIELKIE 4 LITERY .
według -anija 26 p - to najlepiej jakbyś oddał rodziców do domu starców :D sorry anija 26 p , ale rządzić to on ędzie mógł jak sam sobie dom wybuduje :P

Gość anija 26 p
To czytaj ze zrozumienie zamieszczany tekst ! Ten dom ma byc przepisany na syna! ! ! ! a teraz ma SWOJĄ cześć. To skoro jego a jest chyba kurwa dorosły to chyba sobie może zrobic remont? Czy może ma sie pytać rodziców czy może szafke przesunąć ? On chyba kurwa też tam mieszka.

Do ja nigdy nie mieszkalabym z !!! zgadzam sie z Tobą w 100% , ja jeszcze nie mieszkam ze swoim facetem, są plany itd, ON kilka razy mówił ze mozna by było u Niego z rodzicami mieszkać, odrazu mu to wybiłam z głowy :-(

Gość WIELKIE 4 LITERY .
ale jeszcze nie ma zapisaniego , jak nie będzie się z nimi liczył to rodzice moga go komus innemu zapisać :P:D

Gość llpp
Na razie to dom rodzicow i pewnie bedzie nim do ich smierci, chyba, ze sa tak glupi i przepisza go szybciej, a potem synus wypieprzy ich do domu starcow. Nie sadze, aby czesc domu nalezala oficjalnie do niego, na papierze, na razie do dom rodzicow i wkurwilabym sie na miejscu starszych ludzi gdybys jakas pinda wstawialaby mi zamki w moim wlasnym mieszkaniu!

Gość WIELKIE 4 LITERY .
llpp - racja !

Gość anija 26 p
No to super rodzice by byli. Niech lepiej od razu ustali czy ta cześć jest jego bo jak sie okaże że nie jest jego bo rodzice sie namyślają , albo przepiszą mu jak bedzie grzeczny to kurwa za cholere bym tam nie zamieszkała i jemu tez bym radziła wynieść sie stamtad.