Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

Nadia dostaje mleko na recepte Bebilon pepti przez swoja skaze bialakowa ;/ No i dziewczyny nam naprawde rosnie juz pierwszy zabek juz sie powoli przebija i czuc ja kluje ;) a mala slini sie na potege No a ja jestem chora a co najgorsze Nadia tez juz katarku dostala i kaszelek sie tez pojawil ;( A co tam u Was?

Gość nootela
my jesteśmy na etapie wsadzania wszystkiego co pod ręką do buzi!WSZYSTKIEGO!tetry, zabawki, oba kciuki, całe piąstki!ah. to wlaśnie ten plus karmienia piersią:jak mama jest chora to dziecko nie będzie, bo dostaje od niej w mleku przeciwciala...

Gość hania849
no moja tez ma caly czas raczkiw buzi:) a slini sie niesamowicie :) ale zabawek jeszcze nie chce brac do raczek tzn jakjej cos dam to trzyma ale woli miec wolne raczki i wkladac do buzki :) I faktycznie gdy sie karmi piersia to maluszek sie nie zarazi od mamy :) ostatnio miałam cale zatoki zawalone ciagle kaszlałam i smarkałam zadnych lekow niedostałam bo lekarka powiedziała ze przy karmieniu lepsze sa domowe sposoby czyli mleko z miodem itd i faktycznie mi przeszlo a mała sie nie zaraziła. a bylyscie na kontroli bioderek?? pozdrawiam

Gość nootela
my byliśmy.lekarz powiedział że jest wszystko ok, ale doradził nam szerokie pieluchowanie przez dwa miesiące (na pampersa zakłada się dodatkowo dwie tetry). no i pieluchujemy synka. mamy kontrolę przed świętami.

Oj to juz drugi katarek Nadii poprzednim razem takze zaraziła sie ode mnie mimo ze karmilam ja piersia. Na ostatniej wizycie u ortopedy wszystko bylo ok z bioderkami, zalecił nam częste kładzenie na brzuszku i kontrolę za 8 tygodni. Oj moja corcia nie chce jeszcze trzymac zabawek w raczce, właściwie to ona caly czas ma zaciśnięte piastki i trzyma swoje kciuki. Ile ważą wasze pociechy na wizycie we wtorek mala wazyla 5600 g czyli wychodzi ze w dwa tygodnie przytyla 500 g. Wasze dzieci to tez takie kluseczki? Ja nie moge nacieszyć sie jak widze ten prześliczny szczerbaty uśmiech Nadii, albo gdy sobie gaworzy :D cos pięknego

Gość nootela
kamis 777 nie wiem czy te zaciśnięte piąstki z kciukami wewnątrz by mnie nie niepokoiły. radzę Ci to z kimś skonsultować. nasz synek już trzyma zabawki i pcha je do buzi. ostatnio hitem jest gryzak. denerwuje się, że nie może wcelować do buzi, tak jakby tego chciał;) my ważymy 6486 a mamy 3 miesiące i tydzień. waga urodzeniowa 3880. nasz synek raczej nie wygląda na kluseczkę. jest długi. choć coraz więcej znajduję u niego fałdek:) kładzenie na brzuszku jest teraz bardzo ważne. można też dzieci tak turlać- z plecków na boczek i z boczku na brzuszek i z brzuszka znów na boczek a potem na plecki i tak parę razy powtórzyć. ponoć nie należy już im podtrzymywać główki w noszeniu. powinny już same sobie radzić i ćwiczyć w ten sposób.

Gość hania849
moja mala urodzila sie z waga 3170 a teraz tydzien temu na szczepieniu bylo juz 5700 :) ja juz glowki mojej malej niemusze trzymac sama sobie swietnie z nia radzi :) a dzis uslyszałam jej pierwszy glosny smiech :) kamis777- a moze masz problem ze zbyt suchym powietrzem w domu?? a podajcie jeszcze raz daty urodzenia swoich skarbow bedziemy wiedziały dokladnie jaka jest roznica :) Moja jest z 3 wrzesnia :)

Nadia urodzila sie 24 wrzesnia i wazyla 3600 g. Haniu my takze dzisiaj usłyszelismy głośny Śmiech malej:D Z tymi piastkami to nie jest tak ze caly czas ma tak zaciśnięte ale bardzo czesto. Jak jej sie da cos w raczkę to albo sobie chwilke potrzyma albo odrazu rezygnuje. Ale przy następnej wizycie skonsultuje to z pediara. Co do suchego powietrza tez sie nad tym zastanawiałam i zamówiłam sobie nawilzacz powietrza:)

Gość hania849
poki Ci nie przyjdzie to mozesz np na kaloryfer powiesic mokry recznik i czesto wietrzyc pomieszczenia :) moze akurat pomoze :)

Gość nootela
to my jesteśmy najstarsi- 2 wrzesień:)

Gość nootela
czy Wasze dzieciaczki też ssają kciuka?:/my mamy z tym problem.paluszek jest cały czas w buzi. smoczek już w ogóle się nie przydaje:(

Hej dziewczyny czy wy wogole jeszcze tu zaglądacie? Co tam u was jak tam wasze pociechy? U nas dobrze:D mala grzeczna nadal przesypia cala noc, potrafi przespać bez pobudki nawet 11 godzin:D je 5- 6 razy dziennie po 150 ml. Ostatnio wazyla 6100 g. Dalej pcha piaski do buzi ewentualnie zabawki które jej złożę do raczki, sama jeszcze nie jest nimi zainteresowana. Zabek jeszcze nie sie nie przebił ale jest coraz blizej:D Ostatnio Zauwazylam ze Nadia nudzi sie caly czas leżąc. Powoli probuje podnosic sie jakby chciala juz usiasc :) z pleców przerzuca sie na bok na brzuch jeszcze jej nie wychodzi. Ostatnio albo nad ranem albo w nocy budzi sie na chwile i daje koncert, gaworzy sobie po czym zasypia:)

Gość nootela
Ja zaglądam:) ale widząc, że nic się nie dzieje, nie odzwam się. U nas bardzo dobrze. Michaś sobie rośnie zdrowo, waży 7080 a zaczyna właśnie 5 mc. Podobnie jak Twoja córeczka, Michaś przesypia prawie całą noc- ok.9h. Karmię go cały czas piersią. Na dobę ma ok. 6 karmień. PIąstki są w buzi na porządku dziennym. Zabawki chwyta już w rączki sam i od razu pch do buzi. ze smoczkiem pożegnaliśmy się już dawno- nie smakuje mu. za to kciuk i owszem! liczymy, że ssanie kciuka samo w pewnym momencie przejdzie. teraz i tak konkretnie ssie przed zaśnięciem. a tak to w ciągu dni po równo wszystkie paluszki. Śliny jest pełno wszędzie, ale to chyba jeszcze nie ząbki, bo dząsełka byłyby zaczerwienione choć trochę. a jak zaglądam do buzi to wszystko w normie, nie widzę nic podejrzanego, co mogłoby świadczyć o wyrzynaniu się. NAszy synek też podnosi tułów, jakby chciał usiąść. lekarka powiedziała, że można go przyciągać za rączki do siadu, żeby sobie w ten sposób ćwiczył mięśnie. ważne jest żeby kłaść dzieciaczki dużo na brzuchu. trenują w ten sposób nie tylko mięśnie, ale i kręgosłup i uczą się utrzymywać równowagę. Od niedawna nasz synek przerzuca się z plecków na bok i z tej pozycji na brzuch. ale tylko przez jedno ramię i z brzucha nie potrafi się jeszcze cofnąć do pozycji na pecach. uwielbiam to, jak synek budzi się rano i sobie aworzy, w ogóle nie płacze po przebudzeniu i spokojnie mogę się obudzić... za to mamy koncerty przy kładzeniu do łóżeczka do spania. nie zawsze co prawda ale ostatnio częście to się zdarza. musimy poobserwować dlaczego tak. poza tym jeszcze nie uporaliśmy się z ciemieniuszką. ostatnio lekarka dała nam taki preparat Lacoid, ale nie wiem, czy zdecyduję się go użyć. po ulotce stawierdziłam, że to poważny lek i mogłabym nim jeszcze pogorszyć sytuacje. może samo przejdzie...

Gość nootela
a- i jeszcze coś- niedawno dostałam pierwszy od czasów ciąży okres. do tej pory nie stosowałam żadnej antykoncepcji, choć wykupiłam azalię. chyba teraz zacznę brać. wy to bierzecie?czy po tych tabsach zmienia się ceraalbo czy się tyje?

Gość hania849
No hej mamuski :) Dawno mnie tu nie było bo ciagle zalatana jestem i nie miałam kiedy :) U nas takze duzo postepy :) dalej jestesmy na cycku i tez od ok tygodnia przesypiamy całe noce :) dodatkowo zaczynam jej wprowadzac deserki, obiadki i soczki :) zeby poznawala nowe smaki :) probuje juz siadac pomagajac sobie wszystkim co tylko zlapie w raczke np szczebelek lozeczka :) standardowo pelno sliny i raczki ciagle w buzce. Zabka raczej nie wiedac ale dziaselka tak troszke jakby napuchniete. z plecow przekreca sie na boki. i wklada stopki do buzi :) Wazy juz 6300 i ma 65 cm. Co do ciemieniuchy to ja tez przez pewien czas mialam straszna i powiedziano mi abym ok 15 min przed kapiela smarowala oliwka a nastepnie szamponem delikatnie przy kapieli masowałam pozniej czesanie i zeszlo. Ja okresu do tej pory nie mam. Caly czas biore Azalie. Te tabletki bierze sie bez przerwy wiec pewnie dlatego okresu nie ma. Nie zauwazylam takze zadnych efektow ubocznych :)

Gość nootela
Haniu Ty jeszcze karmisz piersią?

Gość hania849
tak nadal karmie piersia a czemu pytasz??

Gość nootela
pytam z ciekawości. ja też cały czas karmię piersią, choć co jakiś czas przydażają nam się coraz to nowe problemy. na przykład ostatnio chyba sobie przeziębiłam prawą pierś bo strasznie mnie bolała i nie mogłam karmić. ogólnie jesteśmy już w szóstym miesiącu i zastanawiam się co dalej- w sensie jak długo jeszcze karmić. powoli zaczynam wprowadzać małemu inne jedzeniu- np. tarte jabuszko, marchewkę, kawałek żółtka. jak wygląda to u Was? jeszcze powiem tylko, że z wagą całkiem nieźle- po urodzeniu synek nasz ważył 3880 a teraz waży ok. 7 800, a jesteśmy w pierwszej dekadzie szóstego miesiąca.

Hej dziewczyny u nas coraz fajniej z córeczka mam super kontakt jest bardzo wesołym i towarzyskim dzidziusiem. Ma prawie 5 miesięcy je juz Sloiczki ale mam zamiar sama jej robic jedzenie. Mleko dalej specjalne bo ma skaze. Strasznie ulewała to dostala zageszczacz pokarmu. Dwa tygodnie temu Mielismy drugie szczepienie mala wazyla 7 kg i ma 64 cm. Zębów jeszcze nie ma ale slini sie na potęgę. Wszystko pcha do buzi lubi bawic sie grzechotkami. Powoli probuje siadać :D lubi lezec na brzuszku. Ja biore tabletki antykoncepcyjne cerazette czuje sie po nich dobrze :D ale mam za to dola bo po ciazy mam zbędnych 10 kg i ciezko mi je zgubić. Mam zamiar skakać na skakance i chodzić raz w tygodniu na basen. A zeby troche zamaskować rozstepy chce zaczac chodzić na solarium u moich koleżanek to pomogło, mam nadzieje je i mi sie uda.

Gość nootela
mój synek ma 5 mcy i 11dni. ze stałych pokarmów wprowadziłam narazie jabuszko tarte. poza tym jest cały czas na piersi. myślę o wprowadzeniu kolejnych smaków. marchewka, żółtko jajka, mleko... dawno nie ważyłam synka, ale ok.20lutego będziemy szli na trzecią dawkę szczepienia to go zważą. czuję, że ma k. 8kg. ciuszki o rozm. 80 zaczynają być już na nigo za krótkie:) powiem Wam, że ja nie zaczęłam jeszcze stosować żadnych tabletek anty. czytałam, że zmniejszają one ilość mleka, a że mi bardzo zależało, żeby mały był na piersi, to zdecydowałam, że zacznę je brać, gdy synek będzie miał 6 mcy (tyle zamierzałam karmić piersią). mi po ciąży zostały jakieś 3kg. Kamis777 zobaczysz, że jak przyjdzie wiosna i będziecie dużo czasu spędzać na spacerkach WSZYSTKO ZGUBISZ!

No my juz mamy za soba jabuszko, marchewkę, zupki z królikiem, cielencinka i ryżem, o nawet ziemniaczki ze szpinakiem. Malej wszystko smakuje :D No mam nadzieje ze szybko zgubie te zbędne kilogramy. W sumie to sama sobie jestem winna moglam odrazu wziac sie za zrzucanie kilogramów :/ Nadia nosi ciuszki o rozmiarze 68

Gość nootela
Rany! ale pyszności macie już w menu! gratulujemy! my musimy nad tym popracować.

Gość hania849
Hej dziewczyny?? przy karmieniu piersia stosuje sie tylko mini pigulki i nie maja one zadnego wplywu na mleko. Moja mała ma dokładnie 5 miesiecy i 11 dni i jadła juz (jabłko, morele, banana, marchew, ziemniaki, szpinak, jagody, sliwke, kurczaka, indyka, pietruszke, maline, dynie, ryz,) procz tego wszystkie smaki soczków po 4miesiacu i herbatki po 4 miesiacu. Ale zoltko dopiero chyba w 7miesiacu sie podaje?? Mi zostało 7kg na plusie ale w sumie to sama jestem sobie winna bo codziennie cos slodkiego jem. Bianka tez nie ma jeszcze zebów. Jest bardzo ruchliwym maluszkiem i juz sama z podparciem siedzi. Ciuszki nosi w rozmiarze 68- 74 ale nie wiem ile teraz wazy. 25 stycznia była w szpitalu bo miała 3 dniówke i dostała biegunke przez co sie odwodniła wtedy wazyła 6300.

Gość nootela
itajcie! co słychać u Waszych maleństw? dawałyście może jedzonko ze słoiczków? co o nich myślicie? które wybrać?

Gość nootela
jest tu jeszcze kto?

hej laski nie wiem czy tu jeszce zagladacie:) co tam u was slychac? jak tam wasze pociechy? moja Nadusia ma juz 15 miesiecy i jest rozbrajajaca:) juz sobie nie wyobrazam zycia bez niej :)

Gość nootela
my też rośniemy. cudnie mieć dziecko, ale przejść trochę było...