Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

Gość nootela
ja bankowo miałam depresję poporodową. kładłam się za plecami męża i płakałam jak bóbr bez konkretnej przyczyny. teraz jest o tyle lepiej że przynajmniej wiem, czemu płaczę:)mam problemy z karmieniem. najpierw się okazało, że Mały nie przybiera na wadze. lekarka zalecila mi go karmić częściej tj.co dwie godziny z obu piersi. suma sumarum mając 4 tyg. waży o 300g więcej w porównaniu z wagą urodzeniową. odciągam pokarm po każdym karmieniu, żeby rozruszać piersi, bo Mały będzie chciał jeść coraz więcej. z tego co mi mówiła lekarz, to maleństwo powinno zjadać 7 posilków na dobę po 100g. Życzę wytrwałości i optymizmu!

Gość hania849
a skad wiesz ze maly nie przybiera na wadze?? pediatra juz u Was był?? Ze mnie sie narazie tak leje ze mala raczej sie najada tym bardziej ze widze iz przybywa jej coraz wiecej faldek i czuje ze jest ciezsza :P ale ile je to nie mam pojecia ale raczej sie najada skoro sama puszcza cyca i zasypia :) Wiecie mi sie wydaje ze raczej dopadly nas jakies chwilowe zalamania bo z tego co czytalam to depresja tak sama z siebie nie mija :) Trzymajcie sie mamuski :)

Moze to jednak nie depresja ale jakies chwilowe załamanie albo tzn. baby bluse ( chyba tak to sie pisze ) mylony z depresja poporodowa. Dzisiaj czuje sie juz lepiej, moze to dlatego ze wkoncu wyszlam z domu. Za nami pierwsza wizyta u lekarza, mala bardzo ladnie przybiera na wadze :D za tydzien pierwsze szczepienie, a za dwa wizyta u ortopedy. Wczoraj malej odpadł kikut :) Ja z kolei mam nawal pokarmu, w nocy jak karmilam Nadie z jednego cyca to pod drugi mialam przystawioną szklankę bo tak mi ciekło :-o

Gość nootela
rany!zazdroszczę Wam nawału pokarmu i tego, że Wasze maluszki tak dobrze przybierają. my byliśmy już u pediatry dwa tyg po urodzinach. i tak jak mały wychodząc ze szpitala ważył 3790, tak po dwóch tyg u lekarza ważyl 3580! pożyczyliśmy wagę od znajomych taką specjalną dla wcześniaków i ważymy dość często. teraz, tj. po równym miesiącu od urodzin, waży dopiero lekko ponad 4kg. a ja w piersiach mam tyle pokarmu, co kot naplakał...:( co Wy robicie, że macie tyle?!zdradźcie!

Ja z zasadzie przez kilka dni pilam herbatkę z hippa na poprawę laktacji :D ale juz ja odstawilam... No i Ogolnie pije duzo wody mineralnej i jem jabłka

Gość hania849
ja sporzywam tylko duzo plynow (liczone sa tez zupy i owoce z duza iloscia soku) a jak czuje ze juz za duzo produkuje i mala wszystkiego nie zjada to robie 2 dni z ograniczonym piciem. A gdzies czytalam ze jak jest za malo pokarmu to nalezy co pol godziny dzidzie przystawiac do cyca aby organizm wiedzial ze nalezy wiecej produkowac. Jednak nie wiem czy to działa. A Wam kazali isc do pediatry?? Moja ma miesiac i jeszcze nie była. chodz teraz chyba sie wybierzemy bo chyba ma problem z drogami moczowymi bo sika co chwile i placze :( w ciagu 3 dni poszly mi 42 pampersy a nigdy tak nie było.Jutro zadzwonie do jej lekarza i zapytam.

Gość nootela
my byliśmy już u pediatry. i teraz znów idziemy z powodu przeżytego miesiąca. robimy też morfologię oraz badanie moczu.u lekarza omówimy temat szczepień... też dużo piję wody i herbatki na laktację. dziś jest już lepiej...

Gość hania849
to nie wiem mi nikt nie kazal isc do lekarz. Mam dopiero w 2 miesiacu zglosic sie na szczepienia.

Mi juz w szpitalu kazali jak najszybciej zglosic sie do lekarza... To wasze pociechy nie byly jeszcze szczepione? Bo my juz w ten czwartek mamy pierwsze szczepienie, a mala ma nie cale dwa tygodnie... Moze pomylili sie z data ze tak wczesnie? A 14 pazdziernika mamy badania u ortopedy i usg bioderek

Gość hania849
Miałą szczepienia te w szpitalu co dzieci dostaja i nastepne dopiero w 2 miesiacu zycia dostanie. A gdzie załatwiałas to Usg bioderek?? Bo TY z JAwora jestes jak dobrze pamietam tak??

No my w szpitalu tez mialaysmy szczepienia :) to kurcze nie wiem czemu teraz tak szybko bedziemy sie szczepic Tak jestem z Jawora. My dostalysmy skierowanie od pediatry do ortopedy i jak rejestrowalam nas to pani w rejestracji mowila ze teraz sa takie wymogi ze robi sie usg bioderek, koszt 80 zl :) No wiec skoro robia takie badania to i my zrobimy :)

Gość hania849
no mi tez w szpitalu powiedzieli aby w 2 miesiacu zrobic USG bioderek ale nie wiedzialam gdzie to zalatwic. To chyba musze ta moja pediatre odwiedzic. A gdzie do pediatry idziesz?? A ile Twoj skarbek bedzie mial w trakcie 2 seri szczepien??

Gość hania849
wlasnie dzis była u mnie na wizycie lekarka mojej coreczki. Juz wiem wszystko na temet szczepien i USG bioderek :) A bylam jeszcze dzis u mojego ginekologa na wizycie kontrolnej i zaczelam przyjmowac tabletki antykoncepcyjne. A wy jak sie zabezpieczacie?? pozdrawiam

Gość hania849
hej mamuski :) Co tu taka cisza ?? Jak tam Wasze maluszki sie maja?? Ja dzis pierwszy raz puscilam mojego meza z mala na spacer co było dla mnie bardzo ciezkie. Czułam sie jakbym juz była jej nie potrzebna. Gdybym nie karmiła piersia to by mnie nie potrzebowała :(( kazdy inny moglby sie nia zajac :(( Nie wiem dlaczego tak dziwnie do tego podchodze :(( a jak tam u Was??

Hej :D Jednak nie bylo szczepienia pani sie pomyliła i zle nas poinformowała. To bylo wezwanie na wazenie itp. W czwartek czyli 2 tygodnie od porodu moja corcia wazy juz 3800 g :D rosnie jak na drożdżach. No ale coz w tym dziwnego skoro potrafi prawie godzine wisieć na cycku, ma tak od dwoch dni. Wogole Zauwazylam ze jak na 2 tygodniowe dziecko bardzo wysoko podnosi glowke leżąc na brzuchu. A jesli chodzi o antykoncepcję to narazie nie ma u nas żadnej bo mi sie jeszcze nie rozpuściły szwy wiec i tak nie mozemy sobie skorzystac. A ty haniu jakie tabletki bierzesz przy karmieniu?

Gość matuduuu
Cześć dziewczyny. Zapraszam Wszystkie mamusie przyszłe i obecne,jak i kobiety które są w trakcie starań o dzidziusia na nowo założone prywatne forum. Jeśli macie ochote i czas podzielić się swoimi doświadczeniami i przeżyciami związanymi z ciążą, porodem, połogiem i macierzyństwem oraz chcecie poznać nowe mamy to gorąco gorąco ZAPRASZAM. Jest wielee przeróżnych działów na któryc na pewno odnajdziecie kompanki do rozmów. Pomóżce rozkręcić naprawde świetne forum : GWARANTUJE MIŁĄ I PRZYJEMNĄ ATMOSFERE!! Zarejestruj się na http://www.mamazjajem.fora.pl/ Zapraszam do założenia sobie takiego topicu jak tutaj na tym forum Adminka nie ma nigdy nic przeciwko nowym topikom a forum bardzo chcemy rozkręcić Zapraszam również do uczestnictwa a będących już tematach

Gość hania849
ja dostałam tabletki AZALIA sa one przeznaczone wlasnie dla kobiet karmiacych piersia :) maja spowodowac ze nie bede miała miesiaczek przez caly czas jak bede je przyjmowac :) moga sie zdarzyc lekkie plamienia ale nie musza :) a rozstawałyscie sie juz ze swoimi maluszkami??

Ja dowiedzialam sie ze jestem w ciazy tydzien temu:) we wtorek ide do lekarza bylam wczesniej i mowil ze 2 tygdonie na zobaczenie ciazy to za wczesnie a czy po ponad 3 tyg jest szanasa ze zobaczy fasolke??

Ja bede musiala rozstać sie z moja mala księżniczka na weekend ponieważ mam szkole:-S Zastanawiam sie jak przeżyją ta rozłąkę moje piersi, bede musiala co przerwę latać z laktatorem. Niunia888 nie wiem czy ginekolog bedzie juz w stanie zobaczyć... Moze wstrzymaj sie jeszcze ze 2-3 tygodnie a spokojnie juz wtedy powinien ujrzeć na monitorze przyszłego człowieka

Witajcie przyszle mamusie...mi wlasnie zaczyna sie 11 tydzien,bylam na usg ale w 6 tyg,wiec nic nie widzialam :( teraz czekam na nastepne usg az zobacze kochanego kurczaczka. ogolnie cieze przechodze dobrze mdlosci juz przeszly a bylo ich malo wiec czekam az brzusio bedzie sie powiekszal..:))) wspaniale to uczucie byc w ciazy...my staralismy sie od roku chwilami bylam zalamana ze nic,wiec zaczelismy planowac slub i torche o dzidzi zapomnialam dalam sobie na luz,jak juz wszystko zalatwilismy to sie okazalo ze jestem w ciazy. i teraz musimy wszystko przenosic.:)))ale i tak jestem badzo szczesliwa.termin porodu mam na 2 maj ale to jeszcze sie pewnie zmieni.:))) pozdrawiam i buziaczki sle.

Gość gość
Szkoda, że 70% pierworódek jest zawsze nacinanych :o to niesprawiedliwe...

Gość nootela
u nas coraz lepiej:)nareszcie tendencja zwyżkowa. oczywicie nie jest tak, że nie płacze, czy nie budzi się w nocy. budzi się i płacze, ale już wiem, czego mam się spodziewać. trochę nauczylimy się siebie wzajemnie. mniej więcej jestem w stanie co sobie zaplanować, nawet gdzie czasami wyjsc zostawiając Malego z tatą. mówicie, że dla Was takie rozstania sa trudne? oczywicie. ale mi są niezbędne. dzięki nim zdrowiej podchodzę do codziennoci. inaczej chyba bym zwariowała. mi było ciężko jak pierwszej nocy mąż położył Małego do łóżeczka na noc. zrobiło mi się tak przykro, jakbym była rozdzielona od naszego synka i odległoć wynosiła by conajmniej 1000km! a łóżeczko stoi tuż przy naszym! oczywicie zabralimy go do nas:)

LatteMacchiato chyba lepiej jak cie oni natna niz sama bys miala popekac, takie jest moje zdanie. A naciecie nie boli az tak bardzo, ja to odczulam tak jakbym sie zaciela przy goleniu- lekkie uszczypniecie. My natomiast mamy maly problem, mojej corci chyba zaczynaja sie kolki. Opisze zachowanie mojej córki, ktora ma nie cale 3 tygodnie. Otóż podczas jedzenia gdy na chwile odstawi pierś bardzo sie prezy i wygina, macha rączkami i nóżkami. Po chwili szuka cycka i dalej je. I tak po kilka razy. Zdarza sie ze w tych przerwach odbija sie jej. Mimo to po każdym jedzeniu biore ja na swoje ramię zeby jej sie odbiło, choć nie zawsze to następuje. No i po jedzeniu zaczyna sie prezyc, czasami plakac robi sie czerwona. I potrafi tak przez godzine. Takie zachowanie konczy sie albo tym ze mala zrobi kupkę albo zwróci to co zjadla. Czesto tez jak sie tak prezy i marudzi pomaga smoczek ale idz jej wypadnie to dalej tak sie zachowuje.

Gość hania849
nie mam pojecia jak wygladaj kolki wiec nie wiem czy Twoj skarbek ja ma ale moze sprobuj ja klasc na brzuszku i masuj jej brzuszek. Mozesz tez pic herbate z kopru wloskiego lub herbate rumiankowa lub bezposrednio malej podawaj. A byc moze Ty cos jesz co powoduje takie zachowanie??

Gość nootela
rany!powoli chyba ganie ten wątek...coraz nas mniej i coraz rzadziej zaglądamy:( SZKODA. bardzo dobrze mi się kojarzy to forum. w sensie z fajnym okresem w moim życiu...może uda się jeszcze odratować?

No ja jestem jak najbardziej za ratowaniem naszego wątku, Jestescie ze mna w zasadzie od poczatku ciazy :D No malej troche sie polepsza a to wszystko dzieki herbatce z korpu włoskiego :D dzieki niej lepiej sie odgazowywuje i mniej placze :D Z dnia na dzien je coraz wiecej i rosnie jak na drozdzach :D

Gość hania849
no mamuski chyba czasu nam zaczyna brakowac :) przynajmniej ja musze cale dnie mala miec na rekach taka maruda z niej mala a wieczorem jestem juz wykonczona :) wczoraj bylysmy n a 1 szczepieniach mala wazy juz 4560 i ma 58 cm czyli przez poltora miesiaca przytyla poltora kilo :) a ciagle dostaje tylko cycuszka :) a co tam u Was???

No moja córunia tez sie ostatnio bardzo marudna Zrobila. Ile macie zamiar karmic piersia? Ja tak Mowilam na poczatku ze 3 miesiące czyli akurat do świat. Z tym ze mam ochote juz zakończyć karmienie, mala potrafi mi ponad godzine wisieć na cyckach a pozniej i tak marudzi jakby byla glodna. Wczoraj po takim godzinnym jedzeniu po nie calej godzinie mala zjadla 100 ml mleka modyfikowanego. Jeszcze rozumiem jakby mala nie wisiala az tyle przy piersi i jestem pewna ze caly czas je, czasami zdarza jej sie usnac ale to juz na koniec karmienia.

Gość hania849
ja przynajmniej pol roku zamierzam ja karmic piersia. Po wadze widac ze mala sie najada a to ze jest marudna to chyba wina tego ze brakuje jej rozrywki i dlatego zamowilam sobie mate edukacyjna aby mogla zaczac sie bawic :) moim zdaniem karmienie piersia jest bardzo wygodne. Nie musze ciagle odpazac butelek itp. A jak pomysle ze w nocy mialabym wstawac co 3 godziny i szykowac jedzenie to tym bardziej chce karmic piersia :) Ale to oczywiscie indywidualna sprawa kazdej z nas jak bedzie karmila i i jedna i druga metoda jest dobra :))))

Gość hania849
a tu widze znowu cisza nastala :) co tam u Was dziewczyny?? pozdrawiam