Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rtyjmnbvcdf

cesarskie ciecie , mam pytanko

Polecane posty

Gość rtyjmnbvcdf

mialam 18 miesiecy temu cc (na żadanie w prywatnej klinice), od lutego zaczynamy starac sie od nastepna dzidzie. czy nastepny porod bedzie przez cc czy naturalnie. bo słyszalam ze jak sie rodzi pierwsze cesarka to i nastepne wiece moze jak to jest ?

To zależy od tego, czy blizna osłabnie. Jak nie będzie się rozchodzić i nie ma innych wskazań, to będziesz rodzić sn.

Gość hjdyyrjy
A czy mając cesarkę później lekarze mogą uznać że druga cesarka też się nalezy?

Jeśli chodzi o "się należy" z uwagi na samo cc przed - to nie, nie ma tak. Tylko jak wyżej koleżanka pisze - jeśli sąbezwzględne wskazania, czyli Twój stan zdrowia między innymi.

Gość rtyazc
lekarz wpisał w karte ze jest zweżona miednica, wiec ???

Gość google rulezzz
Najczęściej spotykane wskazania do cięcia cesarskiego to: Wskazania ze strony matki 1. Wady anatomiczne miednicy – nadmierne wydłużenie bądź zwężenie miednicy. Przed porodem konieczne jest wykonanie pomiaru wymiarów miednicy 2. Rzucawka lub stan przedrzucawkowy 3. Stan po cięciu cesarskim 4. Schorzenia internistyczne (niewydolność serca III lub IV wg NYHA, niewydolność nerek) 5. Przebyte operacje dróg rodnych (np. wycięcie mięśniaków macicy) 6. Infekcje dróg rodnych wirusem Herpes 7. Guzy w miednicy mniejszej (mięśniaki itp.) Wskazania ze strony płodu 1. Położenie miednicowe, głównie w przypadku zbyt wąskiej miednicy, w razie przedwczesnego odpłynięcia wód płodowych, przedłużenia porodu lub u pierworódki 2. Położenie poprzeczne płodu 3. Ułożenie odgięciowe, czołowe lub twarzowe 4. Późne deceleracje lub utrzymująca się bradykardia Wskazania ze strony matki i płodu 1. Łożysko przodujące centralnie lub brzeżnie (przy znacznym krwawieniu) 2. Przedwczesne odklejenie łożyska w trakcie ciąży lub w początkowej fazie porodu 3. Wypadnięcie pępowiny 4. Przenoszenie płodu 5. Urodzenie poprzednio martwego płodu

Gość bogola
Autorko mialam ten sam problem przy porodzie.Zwezenie miednicy wiec porod przez cc.Nie mam wiecej dzieci ale z tego co wiem lekarz poinformowal mnie ze kazde nastepny porod odbedzie sie przez cc.

rtyazc - więc spytaj lekarza, my nimi nie jesteśmy :-) Taki termin niewiele mwi, bo to, że zwężona nie znaczy, że ujście z niej jest wąskie. bywało, że drobne babki z bodrami jak u faceta - rodziły naturalnie czterokilowe dzieci bez większego problemu.

Gość bogola
dodam jeszcze ze z tego co sie wypytywalam lekarza do porod w naszym przypadku silami natury moze grozic nawet kalectwem

ja rodziłam przez cc i następny poród też musiał być taki, z tym, że rodziłam w tym samym roku :)

Gość rtyjmnbvcdf
nie no jasne ze zapytam tylko chciałam sie zorientowac w sytacji przed wizyta.

Gość nooo naciagna
Hehe, ja miałam synka ułożonego twarzyczkowo , mało tego krwotok z łozyska a w szpitalu co? usg dopiero po 12 godzinach obserwacji :-o kiedy to stwierdzono ... podłączyli oksytocynę :-o ryzykowali jak cholera, bo do końca nie wiadomo było czy syn urodzi się szczęsliwie i bez powikłań, cyz na sam finisz nie potrzeba będzie ciąć. Na szczęscie malutki mimo twarzyczkowego ułożenia urodził się sn ... chociaż od dwóch ginekologów wiem, ze nie powinni tak ryzykować. Miałam wskazania do cc, rodziłam sn. Absolutnie nie żałuję, ale co stresu miałam to moje (ból jak ból, był bo to poród).

rtyjmnbvcdf bda się indywidualnie, to nie jest tak jak pisze koleżanka, że taki poród zawsze wiąże się z kalectwem - każdorazowo dopasowuje się wielkość główki dziecka (pomiar USG) do ujścia z miednicy. Każda rodząca ma USG przed porodem - a przynajmniej powinna mieć (każda moja znajoma, która rodziła - miała, to jest tzw. standard opieki, obowiązek lekarza).

A z tym kalectwem, dla dopełnienia - każdej to grozi, jeśli pomiar główki nie zostanie oceniony w stosunku do ujścia z miednicy. niezależnie od tego jak jest wąska czy szeroka, dlatego np sama waga dziecka nie znaczy tyle, co rozmiar główki właśnie.

Gość bogola
ngLkaoczywiscie masz racje ale uwazam ze w przypadku wlasnie zwezenia miednicy jest bardziej ptawdopodobne ze nawet malutka glowka dzidziusia moze sie nie przecisnac bez szkody matki lub noworodka.

Jest ale właśnie po to robi się USG :) Zdarza się, że mimo wady budowy takiej jak zwężenie miednicy - gówka dziecka jest na tyle mała a wada na tyle nie rozwinięta, że sn nie stanowi ryzyka.