Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

figofago tegesszmeges

dokumenty

Polecane posty

mam prosbe, zgubilam gdzies karteczke z kosciola odnosnie potrzebnych dokumentow. Czy moglybyscie mi mile Panie napisac jakie dokumenty potrzebuje do zwarcia zwiazku malzenskiego?:) wiem, ze na pewno akt chrztu - z parafii, w ktorej bylam chrzczona. co jeszcze? cos z USC? i drugie wazne pytanie - te dokumenty maja jakis "termin waznosci"? moge je juz zbierac jak do slubu zostaly 4 miesiace? czy musze jeszcze poczekac? dziekuje serdecznie za pomoc :)

Akt chrztu jak najbardziej, natomiast zaświadczenie z usc jest ważne 3 miesiące, musisz jeszcze z miesiąc-półtora poczekać.

Gość zaswiadczenie o bierzmowaniu
też jest ci potrzebne

Gość najlepiej zadzwon na plebanie
i sie wypytaj, kazdy pingwin ma wlasne zasady ;/

ha, wlasnie nie tak latwo sie dodzwonic na parafie ;) od tego zaczelam. jestem chora i uziemiona chwilowo w domu, wiec pomyslalam, ze sie tym zajme teraz. Bierzmowana bylam w parafii, w ktorej bede brala slub, wiec tutaj chyba nie powinno byc problemu

Gość notatka o bierzmowaniu jest
na akcie chrztu,jesli powiesz,ze to do sakramentu malzenstwa.

akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu (nawet jeśli to było w różnych parafiach). z tego co pamiętam jest ważny 6 m-ce. zaświadczenie z USC, ważne 3 m-ce. aby je otrzymać musisz zgłosić się razem z mężem i Waszymi aktami urodzenia (chyba, że urodziliście się w tym samym mieście, w którym bierzecie ślub). ponadto od nas ksiądz wymagał świadectwa ukończenia nauki religii z liceum i karteczek o odbytych naukach, dniu skupienia i poradni :)

heh a co jesli sie nie chodzilo na religie w liceum ?;) i co jesli urodzilam sie w innym miescie niz biore slub i niz jestem zamedowana? mam wziac akt urodzenia z USC w miescie, w ktorym sie urodzilam i z tym jechac do USC w moim miescie?

tak, musisz wziąć akt urodzenia z miasta w którym się urodziłaś i zanieść go do USC w mieście w którym bierzesz ślub. co zrobić z religią nie wiem.

Do tej parafii jeszcze lepiej się nie wybieraj, bo ważność aktu chrztu z adnotacją o bierzmowaniu jest ważne 3 mmiesiące!!! jeśli byłaś chrzczona w innej parafii niż miałaś bierzmowanie, to najpierw udaj się po adnotację o bierzmowaniu a potem do parafii gdzie byłaś chrzczona. - tam dostaniesz jeden dokument uwzględnijący te dwa sakramenty. Ja tak musiałam zrobić.

możliwe, że akt chrztu jest ważny tylko 3 m-ce. przy tym się nie upieram. natomiast mój mąż był chrzczony w jednym kościele, komunię miał w drugim, a bierzmowanie w trzecim i wystarczyło tylko odwiedzić parafię numer 1. oni tam już mieli adnotację o bierzmowaniu.