Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zLoTkOo..

Becikowe -ważne pytanie... ! poradźcie

Polecane posty

Gość zLoTkOo..

Jestem pierwszy raz w ciąży... nie była planowana, ale jak najbardziej jest to chciany dzidziuś. Pierwszy raz poszłam do ginekologa prywatnie- do lekarza który nie ma podpisanej umowy z Narodowym Funduszem Zdrowia (jak potem sie dowiedziałam). Byłam u niego by potwierdzić ciąże.. lekarz załozył mi książeczke- 9/10 tydzień ciąży (tak wpisał). Potem zaczełam już chodzić do ginekologa z mojej przychodni oczywiście już nie prywatnie *(ponieważ nie stac mnie na to by wszystkie badania opłacać). Lekarz załozył mi kolejną książeczkę (od 13 tygodnia)- nie chciał wpisac w tamtą.... Obecnie jestem w 18 tyg. ciąży i mój lekarz stwierdził że nie dostane becikowego ponieważ wizyta prywatnie się nie liczy - jak stwierdził "becikowe jest dla biednych kobiet"... to prawda?? co mam zrobić ??

Gość Fantasia198
Nie aktualne chwilowo prawo: http://finanse.wp.pl/kat,104132,title,Nowe-zasady-wyplacania-becikowego,wid,11923767,wiadomosc.html?ticaid=19953

Gość zLoTkOo..
nie ma takiej strony.... ??

Gość kuki123
a masz usg z 9 tyg?

Gość zLoTkOo..
Ah.. przepram.. już znalalam... no ale nie wiadomo czy zdąży wejść przed moim porodem te nowe prawo... a czy nie jest to tak, że becikowe jest wypłacane jeśli kobieta jest pod stała opieką lekarza ginekologa od 10tyg. ciąży... obojętnie czy prywatnie czy państwowo ????

Gość zLoTkOo..
miałam robione USG ale żadnego zdjęcia nie mam...

a ja mam inny problem chodze prywtanie i nie zadnego ale wrecz pzreciwnie wczoraj lekarz kazal mi szybko zrobic badania bo musi zalozyc mi karte ciazy - inaczej nie dostane becikowego, ja myslalam ze to zalezy od zasw kiedy sie bylo u lekarza 1 raz do 10tc a nie ze mam miec wszystkoz robione do 10tc,

Gość zLoTkOo..
trzeba miec założona książeczkę ciąży- to od niej zależy... bo ona jest dowodem ale ja mam 2 książeczki... jedną 9/10 tydz. a drugą 13 .. :/

Gość Fantasia198
Ja chodzę prywatnie i nie zależy czy panstwowo czy prywatnie chodzisz... lekarz po prostu musi być menda żeby nie wystawił takiego zaświadczenia jak masz dowód że jestes pod opieką lekarza od 10 tyg. a stare prawo zostało wstrzymane przeczytaj dobrze... tam jest z tego co mi sie wydaje napisane że wstrzymują prawo do wejścia ustawy za dwa lata. czyli teraz nie ma tego prawa co znaczy ze mozesz ubiegać sie o becikowe...tak mi sie wydaje...o :)

Gość Fantasia198
"Zasady wypłaty becikowego zostaną zmienione. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej. "

Gość zLoTkOo..
czyli to lekarz wystawia zaświadczenie a nie szpital tak ?? ehm.. no mendaa wielka.. pewnie będzie trzeba "posmarować w rączkę" :I...

Gość zLoTkOo..
Ale bardzo mi pomogłaś Fantasia... dziękuję :*

wieszkosc kobiet chodzi prywatnie, moj lekarz przyjmuje panstwow ale trzeba czekac w koljece do niego 3 mies na pierwsza wizyte, potem co miesiac.

Gość Fantasia198
Przeczytajcie na WP bo może ja źle rozumiem ten artykuł...

Gość FIFIFIjjjjj
Jak bedziesz szła załtwiać becikowe to dostaniesz taki formularz do wypełnienia tzn lekarz i tam trzeba wpisać terminy wizyt u lekarza w każdym trymestrze więc jeśli teraz chodzisz do spoko lekrza to moze Ci wpisać datę w I trymestrze (nawet jeśli u niego nie byłaś) mój tak zrobił, bo na pierwszych wizytach byłam u lekarki która mi nie przypasowała.

Gość Kamilencja
dokładnie - do becikowego potrzebne jest zaświadczenie-lekarz wpisuje tam 3 daty wizyt, z każdego trzymestru po jednej. Nigdzie nie jest powiedziane,ze musi wypisac je lekarz prowadzący, ani nawet,ze gin.jeśli masz jakikolwiek dodwó na to,ze byłas przed 10 lub w 10 tc u lekarza to myslę,ze jakikolwiek lekarz Ci wystawi bez większego problemu zaświadczenie.a karta ciązy sama w sobie i tak zostaje w szpitalu ( moja siostra musiała zostawic:)-swoją drogą-ciekawe czemu nie kontynuował Ci wpisów w poprzedniej- jakas głupota. A ! i becikowe póki co należy się każdej kobiecie, nie tylko ubogim. nastraszył Cię głupi dziad i tyle:(

Gość zLoTkOo..
Nie kontynuował bo stwierdził że to jakaś "dziwna książeczka" - zawołał położna i razem stwierdzili, że założą mi nową... a tak szczerze- ta nowa to jakiec badziewie... wczesniej miałam pożądną.. kilku stronową itd.. a ta to... kawałek małej karteczki wydrukowanej ... no ale ..to jego decyzja.

Gość o zgrozo...........
Lekarza chyba zabolało że prywatnie poszłaś i kase dałaś, może on delikatnie chciał Ci dać do zrozumienia,że jak mu dasz kase to Twoją ciąże będzie kontynuował w tamtej karcie haha :D To co Twój lekarz powiedział,że prywatne się nie liczą to bzdura!!!!! :D Rada: zmień lekarza ;)

Koleżanka w trakcie ciąży zmieniła lekarza i musiała latać po jakieś zaświadczenia od obu (prywatnie). Pewnie wystarczy się zgłosić do tego pierwszego i po sprawie. W mojej prywatnej przychodni panie w recepcji wypisuja takie zaświadczenia na podstawie karty

Gość kazdy lekarz
wypisuje od tego terminu od jakiego u niego sie stawiasz, ilu mialas bedziesz miec tyle bedzie papierkow od kazdego;)

Gość zLoTkOo..
Wiem wiem, że chciał to dac do zrozumienia ... zresztą kilka razy powtarzał że do niego równiez mogę chodzić prywatnie :]... wiec chodzi tu poprostu o kase i teraz dzieki wam wiem że prawnie nie może mi nie wypisać.. tak wiec .. gasze temat ;). Pozdrawiam i powodzenia dziewczyny.

Gość gość
Do becikowego liczy się od om czy usg wykonane?

Gość gość
wiek ciązy liczy się od ost. okresu.

Gość xsiostrax
Witam.Wczoraj byłam u lekarza i powiedział że jestem w 10tyg.i 1 dn. ciąży i że przekraczam aby dostać becikowe.w lipcu byłam prywatnie i jedynym dokumentem potwierdzenia ciąż jaki mam jest to zdjecie USG czy taki dokument wystarczy abym łapała się na becikowe?proszę o pomoc bo nie wiem co robić.

Gość gość
wymagane jest zaświadczenie o tym że wizyta była przed 10tc. Zdjęcie to nie zaświadczenie. Poproś lekarza o wypisanie zaświadczenia na podstawie zdjęcia.

Gość xsiostrax
czy ma obowiązek wystawienia mi zaświadczenia?i czy zrobi to odpłatnie?