Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pailna pula

dziewczyny czy wszsytkie robiłyście w ciąży badania na toksoplazmoze i cytomegal

Polecane posty

Gość pailna pula

bo mój lekarz w ogole mnie na takie badania nie skierował a jestem w 28tygodniu ciąży a niektóre znajome mówiły mi ze w ciązy to bardzo ważne badania

Ja nie robilam. Moj lekarz stwierdzil, ze jak mam jakiegos wirusa, to i tak juz za pozno i ze trzeba bylo robic badania przed zajsciem w ciaze. Ja sie na tym nie znam. Nie zrobilam tych badan.

Gość mała mała małaa
kiedyś w ogóle sie nie robiło tych badań a teraz strasza cieżarne jak ma być źle to bedzie i koniec!

no raczej wazne te badania , ja robie na toxo co 2 m-ce bo nie byłam na to chora i lepiej uwazać, cytomegalie przechodziłam takze robie tylko pod koniec ciązy

u nas na toxo jest obowiazkowe badanie

Gość bele de jour
przy pierwszej wizycie dostalam pokazna liste badan do zrobienia w tym toxo

Gość saleminka8
ja nie robiłam

Gość tak robilam przed ciaza
i w ciazy w I semestrze, bo obie choroby pzrechodzilam,wiec nie bylo potrzeby powtarzac toxo sie leczy w ciazy a nieleczone grozi powaznymi konsekwencjami dla dziecka, nawet slepotą

ja robiłam te dwa badania. Okazało się,że chorowałam na cytomegalię, a wcześniej pól roku poroniłam. Z tego co czytałam w necie cyto prowadzi do poronień.

Gość ewru
Mnie lekarz nie kazał robić zrobiłam sobie sama w 22 tc.

mój lekarz nie dał mi skierowania na te badania. Dowiedziałam się, że to ogromne zaniedbanie z jego strony jak przyjmowałam się na porodówkę. Lekarka nie chciała uwierzyć, że nie robiłam tych badań

Gość czytajka forum
podobno cytomegalia to jeszcze gorsza niz tokso bo tokso mozna leczyc a cytomegalii nie

Ja robiłam w pierwszej ciąży i teraz oczywiście w pierwszym trymestrze .Nic strasznego a w razie co pomagą zwalczyć w szpitalu moja siostra w drugiej ciaży przechodziła leżała w szpitalu Kubuś urodził się zdrowiutki. Tyle że w pore muszą ja wykryć

Gość EEEmmmIIIlllKKKaaa
trzeba robić te badania a słyszałyście w tv, w tvn mówili o jednej babce co do gina zgłosiła się dopiero w 9 miesiącu ciąży, urodziła dziecko bez gałki ocznej... przyczyną była toksoplazmoza, którą w ciąży można z powodzeniem i skutecznie leczyć wystarczyło by jedno proste badanie, a uchroniłaby swoje dziecko przed okropnym kalectwem pomyślcie tylko - urodzić dziecko bez oka... jak gin nie skierował to można zrobić prywatnie, nie są bardzo drogie

ja jestem 2raz w ciazy i nigdy nikt mi nie zlecil takich badan wiec nei robilam i nie robie

Gość a co ja wrózka
straszne, że niektórzy muszą żyć w zaścianku proste pobranie krwi, a baba nie zrobi, no cóż, lepiej urodzić dziecko bez oka ?

Gość dziewczyna w trzewikach zielon
bzdura z tym okiem toskopalzoza nie powoduje tego ze dziecko sie rodzi bez oka tylko ewentulane wady w oku ale nie ze bez całego oka! juz nie wpadajcie w prarnoje Co to badan lepiej je zrobic niz nie choc uważam ze wiekszosć lekarzy nawet nie ma pojećia w interpretacji wyników! a gdy wpsizez hasło toksoplazmoza w internecie to od razu wyskakuje ci masa artukułów w których opsiane są te najgorsze przypadki i kazda przyszła mama po przeczytaniu tego wpada w paranoje!

robiłam toxo - miałam trudne do interpretacji wyniki (na granicy błędu laboratoryjnego przez całą ciążę) - brałam rovamycynę robiłam cytomegalię, bo rok wcześniej poronilam robiłam jeszcze chlamydię, bo u mojego doktorka to była norma