Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale głupoty

Jakie BOSKIE przykazanie mówi o tym ze nie można uprawiać seksu przed ślubem

Polecane posty

Gość ale głupoty

Może nie specjalnie łapię się w tych przykazaniach ale moim zdanie nie ma tu nic na temat seksu przed małżeńskiego :P 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. 2. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga swego, nadaremnie. 3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił. 4. Czcij ojca swego i matkę swoją. 5. Nie zabijaj. 6. Nie cudzołóż. 7. Nie kradnij. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest. No chyba że jest to czyjaś żona :P Bo w przeciwnym razie chyba ktoś tu popełnił wielowiekową nadinterpretację :P

Gość pomarańczowa suczka
zgadzam sie. dlatego tak natrętnie odmawiam wyjscia za mąż.

Gość ruchacz wyrywacz
A jakie boskie przykazanie mówi że trzeba się żenić?

Gość pomarańczowa suczka
i nawet podejrzewam, ze to nie bóg je wymyslil :) widzial ktos te kamienne karty, na ktorych byly wyryte? ja nie.:O

Gość bo te tablice ukryli
w arce przymierza, ale indiana jones je wykradł hitlerowcom i teraz są w USA :P po za tym arka razi piorunem każdego kto się zblizy bo monopol na czytanie ma tylko mojżesz. Ale chyba niczego nie poprzekręcał jak to czytał :D

Gość ale głupoty
to czy zostały wykonane przez człowieka nie podlega nawet dyskusji oczywista oczywistość :P Jednak gdyby założyć że 10 przykazań to boska robota :P to ile potrzeba mieć w głowie żeby z tych przykazań wykombinować całe te bzdury kościelne. Grzeszenie gdy "przypadkiem" :D uprawiamy seks przed małżeństwem nawet gdy może się zdarzyć że tego małżeństwa nigdy nie będzie.

Bo to,że ktoś sobie wymyślil że nie wolno uprawiać seksu przed ślubem to totalna bzdura i głupota! Ja też odmawiam wyjścia za mąż i jak bede chciala sie bzyać to to zrobię, w koncu seks jest dla ludzi (i nie tylko) hehehehe :-)

Gość pomarańczowa suczka
a pomyślcie jeszcze o przykazaniach koscielnych. o żesz. nie bede katoliczką dopoki nie zmieni sie myslenie spoleczenstwa. chyba trzeba poczekac do samoczynnego wymarcia beretów... i radia maryja. dziwne, ze duzo mlodych ludzi w to jednak wierzy - dla nich ksiądz = wysłąnnik boga = prawie bóg. żen :o

Gość takie przykazanie o tym mowi
w w oli wyjasnienia to przykazanie o tym mowi 6. Nie cudzołóż. nie jestes w lozku z zona tylko w obcym lozku z obca dziewczyna

Gość jhkjds
lunka - dziwaczejesz

Gość ale głupoty
osobiście uważam że 10 przykazań to bardzo dobra robota zapewniająca porządek społeczny i przyczynek do ustanowienia prawa świeckiego Kłopot w tym co się z nimi stało przez wieki , czym obrosły, kto zagarnął prawo do jedynego i słusznego odczytywania tych przykazań. Co prawda wystarczy żal za grzechy i postanowienie poprawy i już jest rozgrzeszenie. Kłopot tylko w tym że trzeba żałować wspaniałego, odlotowego seksy który będzie się pamiętać do końca życia. A przyszłej żonie lepiej tego nie mówić :P

Gość polpola
hehe mnie ksiądz powiedział, że to jest grzech cudzołóstwa. przy spowiedzi mi to powiedział jak mu powiedziałam, że nie uważam tego za grzech.

Gość asdasdasdasdas
nie cudzołóż.. i jeżeli tylko to prawo obowiązywałoby to wszyscy, którzy robią to przed śubem byliby kamienowani...

Gość ale głupoty
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cudzo%C5%82%C3%B3stwo wiki prawdę ci powie :D nie można cudzołożyć z kimś kto nie jest w związku małżeńskim

Gość jest grzech i to jaki
ze ci życie rozpierdala Nie ma życia w samotności, która jest ucieczką, bo w samotności nie ma miłości. Jest samotność, która jest nam dar przez Boga; i taka, w którą uciekamy nawet przed Bogiem. Trzeba kochać i być kochanym, a najlepiej być kochany Nie tylko przez siebie, ale nade wszystko przez Boga, który jest Miłością. Nie można nam z miłości czynić „boga”, ale w Bogu dostrzec miłość. Ludzie ubóstwiają samo uczucie zakochania się, ale to jest dobra droga. Wielu powtarza sobie: „My Sie kochamy i dlatego nie uważamy tego za grzech”. Mają oczywiście na myśli swoje współżycie, choć nie złożyli sobie przysięgi małżeńskiej, która obydwojgu daje jakąś. gwarancję, że się nie opuszczą. W takim układzie to nie Bóg jest miłością, tylko miłość staje się „bogiem” i zawsze się to zle się kończy. Bo uczucie, które się ubóstwia, przynosi fatalne skutki. poranione serca! W naszej epoce, jest cała rzesza pochylonych młodych w. małżonek, które złamały swoje serce, ubóstwiając swoje uczucie do małżonka. Współżycie przedmałżeńskie nie dlatego jest grzechem, ponieważ Bóg jest złośliwy i odmawia każdej przyjemności człowiekowi, ale dlatego jest grzechem, ponieważ przynosi fatalne skutki w przyszłości. Nawet na miłości można się zawieść, ale na Bogu nie! Tysiące młodych kobiet pochyliło się w życiu z powodu : porzucenia przez męża, zdrady małżeńskiej, agresji małżonka.. pogardy i bestialstwa. Jak to jest, że ten, który przed ślubem ubóstwiał swoją narzeczoną, po ślubie, po trzech, czterech latach, pomiata nią jak ubikacyjną szmatą? Przyczyna tkwi w grzechu przeciw pierwszemu przykazaniu: Nie będziesz miął innych bogów przede Mną! Kiedy ktoś słucha tego przykazania myśli sobie :zapewne: „Przecież wierzę w Boga, o co chodzi? Nie jestem szintoistą ani buddystą, ani ateistą?” Tymczasem „bogiem” dla niego może być uczucie miłości, stan zakochania się, ubóstwienie partnerki czy partnera. Owszem trzeba kochać, ale miłość nie jest bogiem! Kiedy ludzie się kochają, uchylają się od czystości, mówiąc: „My się kochamy, nie uważamy tego za grzech!” Jeśli nie uważają współżycia za grzech, to znaczy, że lepiej :że lepiej niż Bóg wiedzą, co jest dla nich dobre, a co złe... już skądś to znamy Słychać tu echo szeptu węża z raju! Jeśli Bóg się pomylił, zakazując współżycia ludziom, którzy nie są małżonkami, a ludzie wiedzą lepiej, co im wolno a co nie, to Bóg już nie jest Bogiem. Bóg, który się myli, nie jest Bogiem! W tym momencie dwoje młodych Europejczyków o subnordyckich kształtach staje się bogami, ponieważ mówią: „Boże nie masz racji — my lepiej wiemy, co jest dla nas dobre! Ty mówisz: „nie cudzołóż!” My mówimy: „Kochamy się!” pomyliłeś się, a my mamy rację. Skoro się pomyliłeś, to nie Ty jesteś Bogiem, tylko nasza miłość, która nas zbliża!” W tym momencie dokonuje się me tyle złamanie szóstego :przykazania, ale pierwszego, którego przekroczenie eksploduje nieszczęściami. Ileż razy pytałem młodych kobiet, które płacząc mówiły mi: „Mąż mnie zdradził, bije mnie, odtrącił mnie; mówi mi, że czuje do mnie wstręt...” „Czy współżyliście prze ślubem?” Zawsze w takich okolicznościach jest to samo. Zawsze jest tak, że były grzechy przeciwko czystości. Często niewyznawane przy spowiedzi, przyjmowane świętokradcze Komunie święte. Czyste ubrania na kobiercu weselnym nierzadko ukrywają brudne sumienia. Często nie odczuwają najmniejszego żalu za grzechy współżycia przedmałżeńskiego. Pokuta nie da się odtrącić, wraca zawsze jako pokuta:. odtrącenia. Nigdy nie pozostaje to bez skutków. Grzech przynosi przekleństwo: miłość staje się nienawiścią; pożądanie przeradza ::się w odrazę; bliskość w odrzucenie. Nienasycona seksualno. nigdy nieposkramiana, szuka nowych obiektów konsumpcji. Po kilku latach wykrzywione, młode żony, porzucone przez: mężów, stają w świątyni w pochylonych postawach i nie wiedzą nawet, co się stało w ich życiu. Świątynie nie zawsze są miejscem nauczania, wcale nie rzadko to miejsca ogłoszeń i cenników. Stojąc więc w tłum ranią dalej swoje serca, nienawidząc się za to, że ich mężowie ich nienawidzą. Wydaje się, że ranę można uleczyć jeszcze jednym bólem, ale ranę serca można uleczyć tylko chwałą oddana Bogu. Tak też Biblia nazywa skruszone wyznawanie grzechów W księdze Jozuego jest mowa o zdobyciu Jerycha (zob. Jc: 6, 1-27). Wszystkie przedmioty, które zdobyto w tym mieście, było obłożone klątwą (HEREM). Wszystkie należały do Boga. By poświęcone. Wśród zdobywców znalazł się jednak ktoś, kto nie potrafił się powstrzymać przed chciwością — po swojemu zinterpretował przykazanie Boga, ukrył swój grzech. Akan ukradł i ukrył w swym namiocie płaszcz z Szinerau, złotą sztabki i dwieście syklów srebra. W czasie następnego zbrojnego starcia Izrael poniósł klęskę — niepowodzenie! Jozue nakazał badanie i w czasie losowego poszukiwania . Bóg wskazał na Akana, który popełnił świętokradztwo. W decydującym momencie Jozue powiedział do Akana: Synu oddaj chwałę Bogu! — co miało znaczenie: „Przyznaj się do grzechu!”. Wyznanie grzechu jest chwałą oddawaną bogu . Świętokradztwo — zatajenie grzechu — przynosi w życiu niepowodzenia, klęski. Bitwa Izraela, która była totalną klęską, miał miejsce w miejscowości Aj, którą tłumaczy się „Ruina”. Życie st zrujnowane, kiedy jest zbudowane na świętokradztwie. Z przerażeniem patrzę na tych, którzy z uśmiechem podchodzą do ołtarza i czuję, że nie wyznali swojego grzechu, .ukryli go. Wiem, że za trzy, cztery lata będą płakać z powodu ruiny małżeństwa! Może uratowałoby ich wyznanie grzechu chwała oddana Bogu, ale dla milionów ludzi Bóg jest tylko bozią”, natomiast ich grzeszna miłość jest bogiem. Są chciwi przyjemność i ukrywają swoje czyny pod teorią o tym, że uczucie miłości zwalnia ich z posłuszeństwa Bogu. Chwała oddana Bogu może wyprostować wszystko — ponieważ odrzuca „bozię” i odrzuca ubóstwiane uczucie do człowieka. Biblia mówi, że kobieta zaraz po wyprostowaniu się .chwaliła Boga! Chwała jest najważniejsza w naszym uzdrowień. Chwała oddawana Bogu nie tylko prostuje nasze serce, ale ż broni przed ponownym wykrzywieniem. W języku greckim zaskoczonykreślenie „znowu się wyprostować” (zob. Fibr 12, 12), ma również znaczenie „odbudować” — ANORTHOO. Takie znaczenie ma to słowo w Dz 5, 16! Biblia daje liczne przykłady tego, że oddawanie chwały bogu jest skuteczną modlitwą, przynoszącą cudowne zmiany naszym życiu, broniącą nas przed złymi duchami, ale co najważniejsze, zwraca nam utraconą bliskość Boga. W tej samej Księdze Jozuego, w miejscu opisującym oblężenie Jerycha, czytamy, że Bóg nakazał Izraelitom przez siedem dni obchodzić twierdzę i jedynie trąbić w rogi baranie szofarim!

Gość ciekawe jakimi przykazaniami
ciekawe jakimi przykazaniami kierują się księża pederaści i klienci burdeli

A co Wy jesteście tacy ograniczeni?! Jest przecież wiele religii i wielu bogów. Wymyślonych przez ludzi. I każda religia ma swoje zasadny, "przykazania", itd. Nie podoba się Wam jam jakaś religia, to ją sobie zmieńcie! :P

Gość pomarańczowa suczka
ale to tylko takie wylewanie zali. wiadomo ze nic nie znmienimy jako jednostki :o

Mylisz się. Właśnie jednostki mogą wiele zdziałać. Tylko muszą chcieć. Po pierwsze wypisz się z Kościoła Katolickiego (apostazja). Jak się okaże, że Katolików jest w Polsce 20% (a tyle jest prawdziwie praktykujących - wedle statystyk Kościoła właśnie), to będzie wreszcie można zrobić porządek z Rydzykiem i innymi mu podobnymi.

Po drugie nie chrzcij swoich dzieci i nie bierz udziału w tych kościelnych cyrkach (obrzędach) jak chrzest, komunia, bierzmowania i ślub (kościelny). Jak dziecko dorośnie, to nich samo - ŚWIADOMIE - podejmie decyzję, czy chce należeć do K.K. (czytaj się ochrzcić), czy nie. Jest wiele innych Kościołów (w Polsce też), poczytaj, pomyśl.

Gość dawać kasę
Wredniak Paskudny ! oczywiście ,masz rację,lecz nie każ im myśleć,oni mają ślepo wierzyć w to co im "pasterz"z ambony przekaże i wykonywac jego polecenia,a w szczgólności na tace dawać,dawać,dawać,po to zostali stworzeni,hahahaaa

Gość ale głupoty
ale poszliśmy w las :P Czytałem to długie ...szaleństwo i tak się zastanawiam o czym to było? Rozumiem zdrada zony, męża to grzech ale dwoje wolnych ludzi to nie grzech tak przynajmniej wynika z definicji słowa :P A jeżeli seks jest z kobietą innej religii? Tu przychodzi mi na myśl również ateistka co wówczas. Jak można grzeszyć z kimś kto nie wierzy w "jedynego boga" ? Co to twierdzenia że miłość staje się bogiem to wydaje mi sie to jeszcze bardziej porąbane niż moje twierdzenie :P Właściwie to można uznać za nałóg, seksoholik ale czy choroba jest grzechem. Padaczka i owszem bo to ewidentny przykład opętania ciała przez demona lub też samego szatana. Ale seksoholizm to taka banalna choroba :P ochrzczony ateista

Gość bo tak siak
ale tępak zadał to pytanie :-O trzeba było na lekcje religii chodzić

Gość Lara Joy
Ja to nawet czytałam, że kiedyś były takie obrzędy, podczas których ludzie uprawiali seks i było to taką formą modlitwy. :D

Gość earl grey tea
z tego co wiem to 6 przykazanie - nie cudzołóż, ale nie wiem czego

Gość estststststststs
wredniak nie moralizuj :/

Gość ponieważ 6 i 9 to osobne
przykazania dla mnie raczej logiczne jest, ze nie nalezy wchodzic do loza nikogo , kto nie jest wspolmałzonkiem, bo niby po co by byly 2 podobne przykazania