Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość można się załamać

jestem po studiach a nie zarabiam nawet 1000 zł....

Polecane posty

dlatego ja zostawilam studia po pierwszym roku :( teraz zarabiam w przeliczeniu troche ponad 5tys za siedzenie 7 godzin za biurkiem i pisanie na kafe :) niestety, taka Polska. ciesze sie ze wyjechalam bo bez mgr to juz wogole moglabym sie zabic :(

Gość to idz kopac rowy
a praca bedzie dobra. baby by za prace w urzedzie po 5 tysiecy zlotych na reke, ale nie ma tak dobrze. jeszcze kawke spijac i na necie siedzic. jak chcecie miec dobrze platna prace to idzcie do roboty fizycznej np. na produkcje do fabryki

Gość pani inżynierka
niebieska, byś się zdziwiła. u mnie na studiach dziewczyny były dużo lepsze od chłopaków, dokładniejsze, takie 'z głową'. fakt, nie każdy się nadaje na politechnikę. ale też nie miej pretensji, że skończysz coś pokroju socjologii i będziesz pracować w zawodzie za duże pieniądze. poza tym praca jest zupełnie inna. co innego obliczać obciążenia dla budynków, które mogą się komuś na łeb zawalić, a co innego czytać dzieciom książki w przedszkolach albo siedzieć w bibliotece i wydawać książki :) kraj mamy taki a nie inny. same wykształciuchy. gdyby zlikwidowali wszystkie prywatne uczelnie, byłyby egzaminy na studia, to tylko nieliczni mieliby wykształcenie wyższe, a nie jak dziś - prawie wszyscy. a pracować na kasie w Biedronce nie będą, bo przecież 'skończyli studia'.

Gość nie kazdy chce za grosze
tyrac jak osiol w biedronce. wielu ludzi po panstwowych uczelniach nie ma tez pracy

Ludzie, jeszcze się nie pokapowaliście, że w tym kraju są marne perspektywy. Wszyscy w ogół nas mają jakieś swoje produkty, a my gówno mamy. Niemcy mają np. Audi, Francuzi sklepy, nawet mali Czesi mają Skodę, a my co mamy... gówno, bo mamy takie rządy. U mnie w mieście: Kablownie szlak trafił, rafineria i walcownie ledwo ciągną, kopalnie mają zamknąć,w zapałkowni też nie jest najlepiej, za to obcy kapitał ma się znakomicie i żyłuje pracowników. Dlaczego u nas jest Biedronka, Media Markt, itd. a np w Niemczech nie ma Społem ? Bo Niemcy tak łatwo by sobie nie dali sprowadzać towarów z zagranicy, a u nas jak zwykle ktoś dostał milion do kieszeni. Spróbuj założyć w Polsce firmę to ci się odechce, a jak założysz do masz 50% szans że ci się do dupy nie dobiorą.Niedawno słyszałem, że polskie przepisy podatkowe są najbardziej nieprzyjanze w UE

Ludzie, jeszcze się nie pokapowaliście, że w tym kraju są marne perspektywy. Wszyscy w ogół nas mają jakieś swoje produkty, a my gówno mamy. Niemcy mają np. Audi, Francuzi sklepy, nawet mali Czesi mają Skodę, a my co mamy... gówno, bo mamy takie rządy. U mnie w mieście: Kablownie szlak trafił, rafineria i walcownie ledwo ciągną, kopalnie mają zamknąć,w zapałkowni też nie jest najlepiej, za to obcy kapitał ma się znakomicie i żyłuje pracowników. Dlaczego u nas jest Biedronka, Media Markt, itd. a np w Niemczech nie ma Społem ? Bo Niemcy tak łatwo by sobie nie dali sprowadzać towarów z zagranicy, a u nas jak zwykle ktoś dostał milion do kieszeni. Spróbuj założyć w Polsce firmę to ci się odechce, a jak założysz do masz 50% szans że ci się do dupy nie dobiorą.Niedawno słyszałem, że polskie przepisy podatkowe są najbardziej nieprzyjanze w UE

Gość dokladnie. weszly hohlandy
i zabily polskie mleczarnie

Gość najgorze ze osoby bez
prawa jazdy sa dyskwalifikowane i nawet do pracy biurowej ich nie chca, bo osoba bez prawka bez wzbudza zaufania

Gość wujek dobra lada
mgr inz. -- nic nie daje. Wiadomo wyzsze trzeba mieć. Ale do tego kursy trzeba robic, podyplomowe.

Gość mgr.
moi drodzy, skończyłam najlepszy uniwerek w Polsce w trybie dziennym+ dyplom z wyróżnieniem+ 2 praktyki wczasie studiów + 1,5 roku pracy w międzynarodowej firmie = szukam pracy od listopada i zero rezultatu.

Gość kursy kosztuja

Gość lady in red dresss
do tego kogos ktos napisal o prawku! Co za farmazony! Oczywiscie jesli starasz sie o posade handlowca to moze jest jak napisale'as a do innych zawod po kij jest prawko potrzebne??? Ja pracuje w miedzynarodowej korporacji i jakos nikt mnie z tego powodu nie dyskryminowal ze nie mam prawa jazdy! Twoj wlasny wymysl

Gość lady in red dresss
mgr. - a skad jestes?

Gość ipppp

Gość mgr.
jestem z Warszawy - niby powinno być łatwiej

Gość absolwentka25...........
Problem w tym, że w wielu przypadkach studia nie dadzą zbyt dużej wiedzy praktycznej. Jestem po państwowej uczelni. Skończyłam studia w zeszłym roku. Na piątym roku pracowałam, potem zmieniłam pracę. Mnie się akurat udało, bo mam 3,5 tysiąca na rękę, a nie jest to duże miasto , ale jak tak patrzę na to co wyniosłam ze studiów to naprawdę niewiele. I teraz dokształcam się we własnym zakresie ( by być bardziej kompetentną w pracy) czytając książki używane do kształcenia w technikum.

Pracodawca Was zapyta co umiecie, nie co się uczyłaś/uczyłeś. Życie. Ktoś wybiera politologię niech liczy się z mało płatną pracą. Nieliczni mają dobrą posadę po humanistycznych kierunkach.

talent sie liczy a nie wiedza im wczesniej zaczniesz pracowac tym sie szybko nauczysz ja wykonywac

Gość mgr.
Tak to wszystko prawda, doświadczenie jest bardzo ważne, ale pomyślcie jak student dzienny może zdobyć doświadczenie - tylko i wyłącznie kombinując. Tak się starałam, a teraz nawet ciężko o zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną. Mało tego wszyscy pytają jedynie o : czy mam dzieci, ile chce zarabiać. Paranoja.

Gość po zawodówce
zarabiam 2600 miesięcznie + jakieś dodatki za rzetelnie wykonaną pracę - dla ścisłości, maturę też mam, myślałam o studiach, ale...może kiedyś, dla włanej satysfakcji...

Gość niebieska__________
inżynierko a czy ja napisalam ze koncze socjologie? nauczy sie czytac tam bylo FILOLOGIA, od razu widac zes po politechnice dziewcze bo oglady brak czy ty sobie myslisz ze ja 5 lat ciezkich studiow, nauki do egzaminow w obcym jezyku mam zmarnowac w jakiejs malo platnej pracy? to powiem ci tak: jestem na 5 roku na dziennych, pracuje na caly etat i mam 2400 na reke w niemieckiej firmie w duzym miescie. ale chce wiecej i nie zamierzam ku temu oblaczac jakiegos obciazenia budynkow bo to dla facetow.

Gość tapicer
a ja tapicerka :D ponad 2500 zł miesięcznie zaczynałam od zawodówki - tu pokłon moim rodzicom, którzy mawiali - konkretny zawód musisz zdobyć, a potem jak masz ochotę ucz się dalej. Owszem, potem zdałam maturę, skończyłam studia i od pól roku pracuję w wyuczonym zawodzie. Dodatkowo zdobywam nowy fach, ale to już znów na poziomie zawodówki. Na szczęście lubię to co robię...

Gość niebieska__________
najwyrażniej mi pozazdroscilas i chcialas sie podbudowac tym ze niby taka odpowiedzialna jest praca inzyniera, i widze ze nie rozumiesz slowa PRETENSJE, na przyszłość radzę nie używać słów, któych znaczenia się nie zna. I ostatnia rada:) czasem warto przeczytać jakaś książkę, to naprawdę procentuje :) uczy się człowiek kultury np. :)

Gość tapicer
aaaaaaaaaa, nie dodałam - mała mieścina na Mazurach. Cudnie, sielsko, chociaż to nie są moje rodzinne strony - ot, przypadek...

Gość Ekonomistka też szuka
Ciekawe czy Pani Inżynierka poszłaby na kasę do Biedronki jak taka mądra. Każdy zawód wymaga innych predyspozycji. No niestety, nie możemy wszyscy wykonywać tego samego. Też szukam pracy, w dodatku w małym mieście. Oferty w moim zawodzie pojawiają się gł. w większych miastach. Mam rok doświadczenia, ale niestety umowa wygasła a nie ma zapotrzebowania by mi przedłużyć.

Gość manadna
Ja też jestem po studiach (po filologii angielskiej) i zarabiam 1200zł :o Od 3 lat zapierdzielam na produkcji, na 3 zmiany a w miedzyczasie szukam pracy i co? i nic :(

To jest chore, aby młodzi ludzie nie mieli pracy, a ci co mają by zarabiali grosze.

Gość studenci...
to, ze ma sie studia to nie znaczy, ze sie bedzie mialo dobra prace. liczy sie leb na karku a nie papierek. ja pierwszy rok liceum zawalilam, poszlam do zawodowki, pozniej do technikum, a na koniec wyjechalam z kraju, bo wiedzialam, ze studia to tylko zmarnowane kilka lat zycia- wiem, wiem zycie studenckie jest ponoc fajne, ale co z tego jak potem jestes wyksztalconym bezrobotnym? ja nie zaluje, ze wyjechalam i polecam dla tych wszystkich co sie wachaja, bo tu pracy jest coraz mniej a chetnych coraz wiecej. w przeliczeniu- siedzac na urlopie wychowawczym dostaje ok. 5 tys.zlotych (uprzedzam, ze musialam sobie na to wczesniej zarobic pracujac) stac mnie na to aby kupic pralke, telewizor lcd 42", meble, lodowke, samochod rodzinny- wszystko za gotowke, ajestem tu 2 lata i mam male dziecko :) wynajmuje piekny dom z ogrodem, idac do sklepu kupuje to na co mam ochote, nie musze chodzic z lista i przebierac na polkach to co jest tansze. do polski nie mam zamiaru wracac, bo nie chce sie nad soba uzalac. ludzie ogarnijcie sie w polsce nie da sie normalnie zyc bedac zwyklym prostym czlowiekiem bez bogatych rodzicow i znajomosci :( to przykre, ale jak w takiej sytuacji byc patriota? to co panstwo dla nas- my dla panstwa (pisze konkretnie o sobie- zeby to nie urazic ludzi starej daty).

Gość pani inżynierka
a czym się kierowałyście idąc na studia? tylko i wyłącznie zainteresowaniami? filologia, socjologia, psychologia. nie chce mi się wymieniać dalszych kierunków bez przyszłości. dzisiaj prawie każdy ma studia. na palcach jednej ręki policzę ludzi z mojego rocznika z LO, którzy nie poszli na studia. a prac zwykłych, takich do których nie potrzeba żadnej szkoły, typu praca na kasie, nie ma komu wykonywać, bo przecież pokończyli studia. okej, pokończyli. ale jakie, ilu ich skończyło, jak dobry jesteś w tym, co robisz, i co robiłeś przez te 5 lat prócz studiowania. i żeby nie było, nie mam osobiście nic do ludzi, którzy kończą ww kierunki, tylko dla mnie śmieszne jest to, że kończy co roku po 200 osób z jednego trybu, z jednej uczelni, a trybów i uczelni różnych jest wiele i nie może każdy dostać pracy, bo nie ma tylu etatów. prosta kalkulacja.

Ale nie mogą nagle wyjechać wszyscy ludzie, automatycznie zwiększyłaby się konkurencja za granicą. Poza tym niektóre osoby, np. ja, są za bardzo związane z rodziną by wyjeżdżać. Zresztą mój narzeczony zarabia w miarę dobrze, jest zadowolony z pracy, ma naprawdę dobry zawód na faceta.