Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla matka

Lekarz prowadzący nie wyraża zgody na cc

Polecane posty

Gość przyszla matka
wiem, że każdy się boi i to normalne, ale ja nie chce by zaistniała możliwość uszkodzenia dziecka przy porodzie ani też rozerwania mnie. Ja wiem, że potem się wszystko goi i jest ok, ale bywa też że nie jest. Są to rzadkie przypadki, ale są i tego chce uniknąć

Gość przyszla matka
to nie ja obrzucam błotem tylko mnie tu zwyzywano:O I nie uważam, ze ktoś może byc zazdrosny o cesarkę- to tak dla wyjaśnienia

Gość to ja coś dopiszę
A do dziewczyny cc:) Nie możesz myśleć o najgorszym, bo się wykończysz! Dlaczego ze wszystkich stron widzisz tylko nieszczęścia. Jak chcesz wychowywać swoje dziecko żyjąc w takim stresie? Ja mam dwoje dzieci i wiem, że nie mogę być przy nich non stop! Poprostu się nie da! A z tymi c*pami po porodach sn - to już nawet nie będę komentować - żal :-(

Gość taa będzie miała komfort
przy cc moze dojść do komplikacji groźnych dla dziecka i dochodzi częściej niż przy sn - tego musisz mieć świadomość - ale skoro znalazłaś lekarza i po poparacie dla swojej koncepcji - to po co jeszcze piszesz? ... niestety twój wybór jest tylko twoja fanaberią i szukanie innych uzasadnień moim zdaniem jest bezpodstawne.

Gość DrMengele
"niestety twój wybór jest tylko twoja fanaberią i szukanie innych uzasadnień moim zdaniem jest bezpodstawne." Jest podstawa, jak sobie wmowi ze robi dobrze to bedzie jej lzej na duszy, tak jak katowi ktory ma wykonac wyrok ;).

Gość roan
DrMengele - juz twoj nick swiadczy o twoim poziomie, a do twoich wypowiedzi to szkoda czasu, zeby sie nad nimi zastanowiac

Gość kafeteriankaaaa
To prawda, że jeśli cc jest na życzenie, to jest to fanaberia. Ale mamy wolny kraj. Kto ma kasę ten rządzi :-)

Gość olasz
do autorki doskonale Cię rozumiem z tym cc! jak zaszłam w ciążę to nie wyobrażałam sobie innego porodu niż sn, ale szybko przekonałam się że natura płata figle. Rodziłam ponad 10 h, miałam pełne rozwarcie i skurcze parte. Niestety synek nie chciał wejść w kanał rodny (choć był niewielki 3 kg) i łożysko zaczęło się odklejać. Zdecydowano o cc i bardzo się z tego cieszyłam. Synuś jest zdrowy jak ryba ja też szybko doszłam do siebie. Dziś jestem w kolejnej ciąży jest ok i moja lekarka rozważa cc a ja jestem pewna że tego chcę. I jeszcze rada ode mnie uważam, że jeśli kobieta jest przekonana o cc to dla jej dobra psychicznego inny poród nie wchodzi w grę.

dobry jest ten temat:)temat na 10 stron,z ktorego nic nie wynika.widac,ze lekarz prowadzacy z prawdziwego zdarzenia.masz 2 wyjscia,bo innych wyjsc z tej sytuacji nie widze.albo godzisz sie na sn w towarzystwie Twojego lekarza,albo szukasz jakiegos innego,z ktorego mozesz byc mniej zadowolona.

Gość DrMengele
"DrMengele - juz twoj nick swiadczy o twoim poziomie, a do twoich wypowiedzi to szkoda czasu, zeby sie nad nimi zastanowiac" Co masz do mojego nicka, DrMengele odwalil kawal dobrej roboty, szkoda ze nie ma nastepcy.

Gość taa będzie miała komfort
oczywiście życze jak najlepiej al co będzie jeśli na prawdę przy tej cesarce pójdzie coś nie tak ? - co poczuje autorka kiedy uświadomi sobie ze specjalista doradzał naturalny a ona zrobiła po swojemu i .... no nie wiem - ja bym nie chciała takiej odpowiedzialności brać na siebie - gdybym czuła, że cos jest nie tak - skonsultowałabym sie z klikom specjalistami - ale jeśli wszyscy zaleciliby sn - to nie próbowałbym z nimi polemizować.

Gość kafeteriankaaaa
Niech autorka decyduje sama :-) A lekarzprowadzący pewnie ma rację, bo tyle lat pracuje w zawodzie, to chyba wie co mówi :-)

e tam, generalnie lekarze namawiają do SN i tyle. Mało który patrzy na przesłanki do cesarki. mam znajomą, która ma poważną wadę wzroku, nosi okulary i nawet jej do okulisty nikt przed porodem nie wysła, więc umówmy się co do fachowości naszych lekarzy :)

Gość ta niedobra pupa
Również według statystyk śmierć matki wskutek nieprzewidywalnych powikłań operacyjnych zdarza się dwa-cztery razy częściej niż przy porodzie naturalnym. No właśnie - tylko zapomnieliście, że CC stosuje się też zawsze w przypadku poważnych chorób - serca, nerek, itp, i ogólnego złego stanu zdrowia matki - który to właśnie jest w takich przypadkach powodem ew. śmierci... Jeśli CC jest tak niebezpieczne dla zdrowia i życia dlaczego stosuje je się u poważnie chorych osób?

Gość kafeteriankaaaa
A znacie przypadek, źe kobieta zmarła przy porodzie naturalnym?

Gość o mattkko boska
co za tepaki. jasne ze cc stosuje sie w szczegolnych przypadkach !

Gość o mattkko boska
Cięcie cesarskie jest operacją chirurgiczną polegającą na otwarciu powłok brzusznych i wydobyciu płodu tą drogą. Cięcia cesarskie zastąpiły niebezpieczne operacie położnicze (obroty wewnętrzne, poród kleszczowy), dzięki czemu ograniczyły śmiertelność noworodków w przypadku komplikacji porodowych. Poród drogą cięcia cesarskiego wykorzystywany jest w stanach zagrożenia życia i zdrowia matki oraz dziecka. Oto lista wskazań do cięcia cesarskiego: 1. Wskazania bezwzględne (bezdyskusyjne) przed rozpoczęciem czynności porodowej - planowe cięcie cesarskie: długotrwałe niedotlenienie płodu zagrażające jego życiu - nieprawidłowy zapis KTG nieprawidłowa budowa miednicy kostnej - zbyt mała miednica w stosunku do główki płodu - płód się nie zmieści (tzw. niewspółmierność porodowa) łożysko przodujące przedwczesne odklejenie łożyska położenie poprzeczne płodu stan zagrożenia życia matki, jakim jest rzucawka wyłuszczenie mięśniaków śródściennych przebyte cięcie cesarskie metodą klasyczną podwyższone ryzyko porodu naturalnego dla matki i dziecka spowodowane chorobą przewlekłą matki 2. Wskazania bezwzględne (bezdyskusyjne) w trakcie porodu - nagłe cięcie cesarskie brak postępu porodu wypadnięcie pępowiny (ryzyko uduszenia dziecka) położenie poprzeczne płodu po pęknięciu pęcherza płodowego (ryzyko pęknięcia macicy) nieprawidłowe ustawienia główki hamujące przebieg porodu zagrażające lub dokonane pęknięcie macicy poród predwczesny w położeniu miednicowym 3. Wskazania względne (do rozważenia przez lekarza) przed rozpoczęciem czynności porodowej - cięcie cesarskie planowe: nieprawidłowe KTG ciąża wysokiego ryzyka z niejasną sytuacją płodu stan po kilkuletnim leczeniu bezpłodności, zapłodnienie in vitro przyczyny pozapołożnicze 4. Wskazania względne (do rozważenia przez lekarza) w trakcie porodu - cięcie cesarskie z przyczyn nagłych: przedłużająca się faza rozwierania gorączka rodzącej (wskazująca na wstępujące zakażenie prawdopodonie od macicy) osłabienie czynności skurczowej macicy Polskie Towarzystwo Ginekologiczne nie rekomenduje wykonywania cięć cesarskich na życzenie pacjentki bez obecności wskazań medycznych. Wykonanie przez lekarza cięcia cesarskiego bezwskazań medycznych jest uważane za błąd w sztuce lekarskiej. Ostatnio znacznie wzrosła liczba cięć cesarskich wykonywanych na życzenie pacjentki. Głównym powodem podejmowania takiej decyzji jest lęk przed porodem. Nad tym lękiem można zapanować, często wynika on z niewiedzy i z opinii koleżanek, które miały nieprzyjemne wspomnienia związane z porodem. Jeżeli jesteś w ciąży, a panicznie boisz się porodu, polecam Ci zajęcia w szkole rodzenia - poznanie wroga i oswojenie tego lęku są najlepszym wyjściem z sytuacji. Najczęstszym tłumaczeniem osób preferujących cięcie cesarskie na życzenie jest wolny wybór jednej z dostępnych metod. Kobiety wyobrażają sobie, że położą je na stole, znieczulą, wyjmą dziecko i po bólu. Tutaj niestety ból dopiero się rozpoczyna. Cięcie cesarskie wykonywane z przyczyn medycznych ratuje życie i zdrowie, jednak jak każda operacja niesie ze sobą zwiększone ryzyko zarówno dla matki jak i dla dziecka. W przypadku cięcia cesarskiego na życzenie - nie służy ono ratowaniu życia, a naraża na niepotrzebne komplikacje. Powikłania po cięciu cesarskim - ze strony matki: zgon występuje 2-4 x częściej niż po porodzie fizjologicznym (1:5000 cięć cesarkich) zwiększone ryzyko krwawień i krwotoków wysokie ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo - zatorowej ryzyko wystąpienia niedrożności porażennej jelit ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył zwiększone narażenie na zakażenia zwiększone ryzyko zatoru tętnicy płucnej wszczepienie endometriozy do rany (gdy pacjentka chorowała na nią dotychczas) Powikłania po cięciu cesarskim - ze strony noworodka: zwiększone ryzyko zachłystowego zapalenia płuc i innych nieswoistych chorób dróg oddechowych wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1 już w dzieciństwie trudności w przystosowaniu noworodka do życia pozamacicznego mniejsza punktacja w skali Apgar Pełna lista powikłań po cięciu cesarskim znajduje się na zgodzie na zabieg, jaką każda pacjentka przed przebyciem tej operacji musi podpisać. Porównanie porodu drogami natury (DSN) i przez cięcie cesarskie (C.C.) Czas trwania: DSN: 8-18 godzin; C.C.: 10-40 minut Poziom bolesności samego porodu: DSN: średni/wysoki; C.C.: niski Walka z bólem: DSN: metody naturalne, oddychanie, leki przeciwbólowe, znieczylenie zewnątrzoponwe; C.C.: znieczulenie podpajęczynówkowe lub ogólne Możliwość porodu rodzinnego: DSN: tak; C.C.: nie Rana poporodowa: DSN: tylko jeżeli wykonano nacięcie - rana krocza - około 4 cm; C.C.: rana podbrzusza - pozioma lub pionowa - 9 - 14 cm Bolesność po porodzie: DSN: bolesność rany po nacięciu krocza (jeśli jest) - 2-3 dni, występują skurcze zwijające macicę do pierwotnych rozmiarów, ból nie wymaga stosowania leków przeciwbólowych; C.C.: silny ból rany pooperacyjnej i całego podbrzusza - pierwszy tydzień, występują skurcze zwijające macicę do pierwotnych rozmiarów, ból wymaga podawania silnych leków przeciwbólowych Powrót do sprawności: DSN: pierwsze 3 godziny - pacjentka chodzi, może zająć się dzieckiem, najpóźniej po 6-8 godzinach samodzielnie oddaje mocz; C.C.: pierwsze 12-24 godziny - leżenie w łóżku (w zależności od rodzaju znieczulenia) całkowita zależność od pomocy, po 24 godzinach pierwsze kroki przy łóżku, po wstaniu z łóżka usuwany jest cewnik z pęcherza moczowego, ból podbrzusza i ciągnięcie szwów utrudniają normalne funkcjonowanie przed kilka najbliższych dni Rozpoczęcie laktacji: DSN: już podczas porodu (odruch z wydzielania oksytocyny); C.C.: w ciągu 24-48 godzin po porodzie (opóźnione wydzielanie oksytocyny) Powikłania przy następnym porodzie: DSN: brak/takie samo jak przy pierwszym; C.C.: ryzyko rozejścia blizny i pęknięcia macicy, ryzyko kolejnego cięcia cesarskiego Ryzyko zgonu matki: DSN: 1:20000 porodów; C.C.: 1:5000 cięć cesarskich Poród jest przeżyciem bolesnym, tu nie ma żadnych wątpliwości, ale jest to przeżycie wyjątkowe i niepowtarzalne. Kobiety, które urodziły swoje dziecko i dostały je w ramiona wiedzą, że je bolało, ale zapominają o tym bólu w jednej chwili. Są sposoby radzenia sobie z bólem porodowym, metody te są coraz bardziej skuteczne. Podjęcie decyzji dotyczącej drogi porodu metodą cięcia cesarskiego powinno zostawić się lekarzowi prowadzącemu ciążę oraz będącemu przy porodzie.

Gość DrMengele
"Jeśli CC jest tak niebezpieczne dla zdrowia i życia dlaczego stosuje je się u poważnie chorych osób?" Bo czas trwania operacji jest duzo krotszy od przecietnego SN gdzie jeszcze trzeba dodatkowo sie wysilać. Tępaczku.

Gość W tym wywodzie
nie ma nic na temat : Cesarka na życzenie. Czyli operacja jest niedozowlona w państwie polskim?

no wlasnie!ja na miejscu autorki nie kombinowalabym tylko rodzilabym sn w towarzystwie tego dobrego lekarza,a jak pojdzie cos nie tak to i tak jej zrobi to cc,wiec temat to jest robienie z igiel widel.ja bede miec cc,ale mam konkretne wskazanie.gdyby wskazania nie bylo to rodzilabym sn

Gość pająkowa
przyszła mamo nie wdawaj się w dyskusję z co poniektórymi, dodam jeszcze jedno ...dlaczego zony, kobiety lekarzy rodzą przez cc ???dlaczego??? dlatego że jest to bezpieczniejsze dla dziecka kropka.....

Gość o mattkko boska
Ostatnio znacznie wzrosła liczba cięć cesarskich wykonywanych na życzenie pacjentki. Głównym powodem podejmowania takiej decyzji jest lęk przed porodem. Nad tym lękiem można zapanować, często wynika on z niewiedzy i z opinii koleżanek, które miały nieprzyjemne wspomnienia związane z porodem. Jeżeli jesteś w ciąży, a panicznie boisz się porodu, polecam Ci zajęcia w szkole rodzenia - poznanie wroga i oswojenie tego lęku są najlepszym wyjściem z sytuacji.

Gość o mattkko boska
Najczęstszym tłumaczeniem osób preferujących cięcie cesarskie na życzenie jest wolny wybór jednej z dostępnych metod. Kobiety wyobrażają sobie, że położą je na stole, znieczulą, wyjmą dziecko i po bólu. Tutaj niestety ból dopiero się rozpoczyna. Cięcie cesarskie wykonywane z przyczyn medycznych ratuje życie i zdrowie, jednak jak każda operacja niesie ze sobą zwiększone ryzyko zarówno dla matki jak i dla dziecka. W przypadku cięcia cesarskiego na życzenie - nie służy ono ratowaniu życia, a naraża na niepotrzebne komplikacje. Powikłania po cięciu cesarskim - ze strony matki: zgon występuje 2-4 x częściej niż po porodzie fizjologicznym (1:5000 cięć cesarkich) zwiększone ryzyko krwawień i krwotoków wysokie ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo - zatorowej ryzyko wystąpienia niedrożności porażennej jelit ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył zwiększone narażenie na zakażenia zwiększone ryzyko zatoru tętnicy płucnej wszczepienie endometriozy do rany (gdy pacjentka chorowała na nią dotychczas) Powikłania po cięciu cesarskim - ze strony noworodka: zwiększone ryzyko zachłystowego zapalenia płuc i innych nieswoistych chorób dróg oddechowych wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1 już w dzieciństwie trudności w przystosowaniu noworodka do życia pozamacicznego mniejsza punktacja w skali Apgar Pełna lista powikłań po cięciu cesarskim znajduje się na zgodzie na zabieg, jaką każda pacjentka przed przebyciem tej operacji musi podpisać.

Gość TEŻ ZAUWAŻYŁAM
że lęk przed porodem to powód nr 1! Straszą się dziewczyny nawzajem i boją, jakby je kto na wojnę wysyłał :-)

Gość DrMengele
"dlaczego zony, kobiety lekarzy rodzą przez cc ???dlaczego???" Nie powtarzaj oklepanych glupot , bo w tym jest tyle prawdy co w kampani przedwyborczej.

Gość o mattkko boska
dlatego ze taka moda jest :)

Gość przyszla matka
widzę, że dyskusja wciąż trwa a najlepsze jest to, że chodzi w niej o to jak JA będę rodzić:D Naprawdę nie ma ciekawszych tematów, zajęć? Dajcie już spokój mojej decyzji bo to nawet nie jest śmieszne ani poważne tylko żałosne:O Przeżywacie jakbym to ja was na cesarkę wysyłała. Pytam więc raz jeszcze co ma mój sposób porodu do waszego życia? Bo skoro nic to dajcie już spokój

Gość ihhnjihuhu
to po ch=== temat zakladalas?

Gość przyszla matka
a po co się wypowiadasz jak nie czytałaś? Ty widzisz o co pytałam w pierwszych postach, co pisałam tym, które zaczeły po co i na co cc? Może przeczytaj to będziesz wiedzieć po jaki chuj:P

Ja mialam cc wspominam super ale kazda kobieta jest inna, a to co chcesz zrobic jest glupie ze bedziesz do jednego chodzila a u drugiego rodzila, poprostu zmien sowejgo super specjaliste z negatywny