Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perfekt love

Jak to jest z tym L4?

Polecane posty

Gość hhhhhhh
do akuku.... dobra, ten kto potrzebuje zwolnienia niech je ma. Nic do tego nie mam. Ale draznią mnie osoby, które otwarcie mówią o tym, że specjalnie biorą L4 by iść na praktyki, bo jak pracują to nie mają czasu lub żeby gdzieś sobie jechać, itp. Żeby chociaż wykorzystały to L4 z korzyścią dla dziecka...

Gość kukuna
do pisalam juz wczesniej- skoro placil skladki 20 lat a choruje 30, to przynajmniej 10 lat leczyl sie na koszt np rodzicow albo panstwa jesli sie np uczyl i byl ubezpieczony przez szkole czy uczelnie, wiec nie gadaj ze nic od pnastwa nie wyciagnal, palcil- leczyl sie na padaczke i ok

Gość hhhhhhh
do fffghhhhhh Ja nie mówię o osobach, które faktycznie potrzebują L4 i są chore, bo one mają prawo do świadczeń chorobowych. Wkurzające jest po prostu wyłudzanie zwolnień.

Gość hhhhhhh
pisalam juz wczesniej an innym ......... jeżeli zarabiał mało to ma teraz taką rentę... Mając niskie zarobki nie będzie się miało kokosów na emeryturze/rencie

Gość Aaaa koty 2aaa
A nie uwazacie, ze jest tak ze jeden lekarz wypisuje bez sensu a drugi chocby umierajacemu nie chce dac... Ja swoejej rodzinnej czesto odmawiam zwolnienia... Bo uwazam ze dam rade pracowac :) A znow moj maz poszedl raz na 5 lat do lekarza goraczka, wymioty, a lekarz do niego ze - Sa takie czasy ze trzeba pracowac :P Maz wrocil do domu i mowi, ze jutro idzie do pracy..., jak poszlam jak awantury narobilam to myslalam ze przychodnie ropzierdole... teraz maz chodzi tam gdzie ja... znaczy nie chodzi ogolnie bo zadko choruje :)

Gość pisalam juz wczensiej
Przepraszam ale moj tato jest na rencie od 30 lat... mial wypadek w wojsku. jeszcze nie pracowal nie mial lat!!! Mama opowiadala, ze ZUS napoczatku myslal ze chca wyludzic rente... niby takie czasy byly... Jak poszedl do pracy to juz mial rente... Na dzien dzisiejszy mialby ponad 1000zl emerytury, ale nie ma wieku... Bedzie mial za 15 lat. Wiec musi 15 latek gibac sie z 650zl renta. Jak mial rente i pracowal to ok, ale teraz... gdzie jest pomoc :P A wystarczyla by endoproteza...

Gość kukuna
no owszem, duzo zalezy od lakarza, np tacy idioci co wypisuja ciezarnym l4 ot tak, bez zadnych powodow tylko bo im sie chce w domu posiedziec albo praktyki pozaliczac, to ich tez powinno sie pociagnac do odpowiedzialnosci bo oni tez poniekad okradaja panstwo

Gość iiinkaaa
dziwi mnie, że tak ją atakujecie. ona już raz poroniła więc musi się oszczedzać

Gość hhhhhhh
no niech się oszczędza a nie pisze, że brała L4 by iść odbębnic praktykę na studiach!!

Gość a mnie nic nie jest ale
Pracuję od b. dawna w tej samej firmie, jestem cenioną pracownicą ... Na zwolnienia chodzilam b. rzadko, jeśli już w ogóle, na urlop mnie musieli wyganiac i nie powiem, bo pracę swoją lubię i poświęcilam jej wiele. A teraz siedzę na L4 w ciązy, chociaz nic mi nie jest . Ale po tylu latach chyba mam prawo nacieszyć się w pełni tym stanem i zadbac o siebie bardziej, niż zwykle ?? Mam gdzieś, co uważacie na ten temat . Nie po to zapieprzalam tyle lat, żeby teraz jeszcze z brzuchem się męczyć w pracy.

Gość iiinkaaa
rzeczywiście powinna się oszczędzać i dać sobie spokój z praktykami

kontrola z zusu kkiedy masz zwolnienie z powodu porblem.ow w ciązy wpada do domku bo zazwyczaj na zwolnieniu jest wpis że trzeba leżec,znajoma takie zwolnienie sobie zalatwila, i kontrola zawitala do domku a ona na zakupach zrobili stosowny wpis ze jej nie ma w domu i pojawili sie za 2 tyg ,zaznaczam ze takze studentka zastali ją jak wywieszala pranie co na zwolnieniu tzw leżącym jest niedopuszczalne,konkretny wpis bylo ich dwoje kobieta i facet,facet nawet za bardzo sie nie czepial daloby sie go ublagac a babka to od razu zaatakowala jak pijawka,koniec koncow musiala zwrocic kase,to byl 5 mies,w pracy wstyd bo wiadomo ze pracodawca poinformowany o sytuacji,lekarz to nie wiem bo nie mowila,a ze miala rowniez obiecane od szefa ze miejsce na ni.a czeka to podsumowal to tak ze on ceni uczciwosc w pracy ,pod koniec 6 mies poczula sie zle poszla do gina a on nie za bardzo chcial dac zwolnienie,skonczylo sie tak ze musiala isc do szpitala i tam lezec,po porodzie i macierzynskim a miala umowe na czas okreslony nie podpisano z ni.a umowy,z jednej strony przykro bylo sluchac jej placzu bo co dalej a z drugiej szef zrobil sie bardzo podejrzliwy w stosunku do nowych dziewczyn,zaszkodzila sobie i innym

Gość kolorowe kwiatki
A myślicie że wszyscy mają lekką prace 8 godz za biurkiem?? Czasami kobiety pracuje po 12 godz fizycznie i co też mają do samego porodu pracować? Ja na ich miejscu też bym poszła na zwolnienie! Ci co najgłośniej krzyczą że te kobiety okradają państwo to pewnie sami urzędnicy - 8 godz za biurkiem i do domu lub mają własne firmy i innych mają w d....

oj bo latwo oceniac, ale zrozumiec to juz nie...

Gość a mnie nic nie jest ale
Ja jestem po studiach, ale pracuję w firmie logistycznej i też wciąz w ruchu i wciąz na nogach...

pewnie te co krzycza to w ZUSIE pracuja i zamiast siedziec za biurkiem musza napierdalac po domach i kontrolowac dlatego pewnie sie wkurzaja :P A ja na L4 mam wpisany adres zameldowania, a mieszkam gdzies indziej i co?? Przyjda zapukaja ... a tu zonk :D

Gość hhhhhhh
to jeżeli mieszkasz gdzie indziej, to musisz pionformować ZUS o tym gdzie przebywasz i na zwolnieniu lekarskim powinna być też adnotacja :) Jeżeli nie zastaną cię pod adresem wskazanym na zwolnieniu lekarskim to będziesz się tłumaczyć, że nie było cię w domu :) Pod adresem ze zwolnienia musisz przebywać... inaczej traktują to jakbyś gdzieś wyjechała sobie :)

Gość hhhhhhh
i to dopiero bedzie zonk :D

Gość kukuna
zolza jedna- wcale jej nie zal, sama sobie nawarzyla piwa i niech je wypija i mam nadzieje ze autorke spotka to samo a co do poronienia to nie oznacza ze musi och i ach wnastepnej ciazy, poronienie moglo byc np z powodu wad plodu a ten jest ok i co ma jedna ciaza do drugiej? poza tym takie kretynki chuchaja i dmuchaja nad soba, a potem niewysportowane z brakiem miesni jecza ze porod ciezki, a jak ma byc kurwa lekki jak paniusia "sie oszczedzala?" toz nawet klacze do ostatniego dnia ciazy z wielkim brzuchem sa brane na jazde lekka by ciagle chodzily i ruszaly tylki by mialt miesnie wyrobione i sie nie otluscily, by porod byl lekki, natura wie co robi a nie takie idiotki, zra i zra i tluste ze to dziecko potem ledwo przez ta dupe jej przejdzie,

Gość pisalam juz wczeniej
hhhhhh.... to bedzie... szczerze mam to gdzies :) Niestety nawet z goraczka musze ruszac swoja dupa to tu to sru... I tylko pojebani ludzie uwazaja ze ktos z chory to nic innego nie robi jak siedzi w domku...

Gość perfekt love
zus placi za zwolnienia dluzsze niz miesiac chyba, wiec jak donosisz co miesiac nowe to buli pracodawca i w koncu sie wkurzy a jak przyniesiesz dluzsze, to zus przyjdzie i cie skontroluje, zobaczy zes zwykla oszutka i bedziesz miala przesrane, do tego poronisz i bedziesz miec zasluzona kare No brak mi słów: Po pierwsze żaden lekarz nie może wydać zwolnienia dłuższego niż na 1 miesiąc, a po 33 dniach płaci już ZUS. Po drugie na zwolnieniu mam wpisany symbol B, co oznacza ciążę, a więc wcale nie muszę leżeć, bo przecież chora nie jestem.Logiczne, prawda? No i co z tego, że ZUS mnie skontroluje, przecież jak najbardziej legalnie mogę być poza domem. Po drugie praktyki to nie jest żadna praca zarobkowa, więc z czystym sumieniem zamierzam je odbyć. To będzie po 3 godziny dziennie przez 3 tygodnie. I tyle. Czy to tak dużo zważywszy na to,że na zwolnieniu będę przez najbliższych 5-6 miesięcy?

Gość perfekt love
I nie jestem żadną kombinatorką, tylko z czystym sumieniem korzystam z przysługujących mi praw. Zazdrośnikom życzę, aby im się w życiu wiodło równie dobrze jak mnie.No, no-sami patrioci zarzucający mi okradanie państwa.Cóż, nie wszyscy widocznie są tak nieskazitelni i prawi jak Wy. A wszyscy ci, którzy są po mojej stronie udowodnili,że są wartościowymi ludźmi na poziomie.LUDŹMI, a nie kpiarzami, szukającymi dziury w całym i leczącymi kompleksy na Kafeterii. I tyle w temacie.Miałam zapytać tylko o błahą sprawę, zwykłą formalność, a wywołałam taką burzę.Pomyślałby kto...

Gość przyszla mama  tez na l4
autorko, ten temat to kij w mrowisko!! Czasami wchodze na takie poczytać jacy ludzie sa zawistni i wredni. A prawda jest taka ze na zwolnienie mogą isc kobiety które są cenionymi pracownicami bo nie obawiaja się zwolnienia po powrocie, czyli najczesciej takie osoby zarabiają ciut wiecej niz najnizsza krajowa a co za tym idzie odprowadzaja wieksze podatki i skladki, wiec tym bardziej maja prawo skorzystac z kilku mcy platnego zwolnienia. A ze najczesciej leczą się prywatnie bo pracując cięzko, poza okresem ciązy nie maja czasu na kolejki u lekarzy NFZ to i tak robią wiecej dla Państwa niz inni. Nie przejmuj sie wiec jadem niedowartościowanych i niezadowolonych ze swojego zycia. Tez jestem na zwolnieniu w ciązy i mam zagwarantowany powrót do pracy bo mnie cenią za to co robie. A co do obiadkow to moze jedyny okres w naszym zyciu, za wyjątkiem moze emerytury, kiedy mozemy zapenic je naszym rownie zapracowanym na codzien mezom.

Gość mnie ciekawi
t kontrola zusu, ja mam wpisany dres zmeldownia, pytam zawsze lekarza ktory podac i on wpisuje zameldowania a tam nie mieszkam, jk to jest? a po 2 mam wpisne ze moge chodzic.. jk jest z osobami ktore nie maja meldunku??

Gość jacobs
będąc na zwolnieniu w jednej pracy nie mozna podejmować drugiej pracy(praktyki jak zwał tak zwał traktowane są jak praca)więc jak to jest ? W zakładzie A nie pracujesz bo ciąża ale w zakładzie B ciąża nie przeszkadza? Uważaj ,bo możesz z tym popłynąć .Zyczliwych wokół pełno

Cos mi sie zdaje, ze tak daleko autorka watku nie pomyslala :-D Notabene, z urlopem to samo- w czasie urlopu w zakladzie A nie mozna pracowac nawet minimalnie w zakladzie B...

Gość ZACIAZOOOOONA
A JK TO Z WYCHOWAWCZYM/? wlicza sie do lat pracy/?

...brak słów na niektóre wypowiedzi.Jak można życzyć komuś źle i to jeszcze kobiecie w ciąży...Ja będąc w ciąży chodziłam do pracy.Ginekolog pytała się czy chce L4 ale odmówiłam.Strasznie źle się czułam ale glłupio mi było iść na zwolnienie ...bo co ludzie powiedzą itd .W 11 tyg wylądowałam w szpitalu i okazało się że ciąża jest martwa.Miałam żal sama do siebie. . Moja Pani dr powiedziała w teraz jak będe w ciąży to odrazu bez gadania na L4 .Trzeba myśleć o sobie i dziecku a reszta niech mówi co chce...bo jak coś takiego się stanie to raczej z pracy nikt Ci nie pomoże.

Gość ciezarowka30
mi tam nie chodzi o okradanie panstwa i udawanie chorej, tylko o opinie, jaka sie wystawia innym ciezarnym Polkom wsrod pracodawcow. jak nastepnym razem ma zatrudnic kobiete w wieku rozrodczym, dobrze sie zastanowi, po co mu taka swieta krowa, ktora po zrobieniu testu ciazowego bedzie sie zachowywac jak obloznie chora, i zatrudni faceta!! nie ma sie co przechwalac, jaka to z Ciebie cwana kapitalistka, bo mentalnie to jeszcze w glebokiej komunie...