Gość kaskuoc Napisano Marzec 31, 2010 Witam was, mam ogromną prośbę. Miałam dziś robione usg kolana a nie bardzo się na tym znam. Wizytę u ortopedy mam dopiero za 2 tygodnie. Czy moglibyście tak ogólnie zinterpretować mi te wyniki i powiedzieć mniej więcej co mnie czeka ? Kolano boli przy chodzeniu, gdy je mocno zegnę blokuje się tak , że wyprostowanie sprawia ogromny ból. A te wyniki jeszcze bardziej mnie zaniepokoiły. Pomoże ktoś? Z góry dziękuję ! Oto opis badania usg stawu kolanowego lewego : Sczelina stawowa prawidłowej szerokości. Zachyłek nadrzepkowy nieposzerzony. Zwężenie szczeliny stawu rzepkowo-udowego w przedziale bocznym, rzepka bocznie przyparta. Okolica troczków rzepki po stronie przyśrodkowej poszerzona o obniżonej echogeniczności - obraz usg sugeruje wydłużenie troczków. Łąkotka przyśrodkowa z poszerzonym uwypuklonym rogiem przednim i szczeliną pęknięcia przy rogu przednim. Więzadła i łąkotka boczna badaniem usg bez zmian. Okrywa chrzęstna niejednorodna, pogrubiała z cechami obrzęku. Chondromalacja I/II. Ciało Hoffy nieposzerzone. Dół podkolanowy bez patologicznych ech. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach