Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antonio2143832163

Znam przyczyne katastrofy w Smoleńsku...

Polecane posty

Gość matacz
Jak sie nie znasz jeden z drugim to nie pitol farmazonów , prózno mi tu sowje wywody zatem prowadzic , wiec wkleje wypowiedz fachowca !! "Wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej (ZUT) Jako pilot oceniam, że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny. Na podejściu do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu silne przechylenie lub nagłe zmiany prędkości. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nadlotniskowe, aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu. Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzrokowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna. Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania. Okoliczności wskazują jednak na poważną awarię lub celowe zablokowanie układu sterowania. Taką blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem. Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno przechylonej ciężkiej maszyny, mając wysokość rzędu 50-100 m i prędkość rzędu 260 km/h.

Gość bambolla
"było tak jak autor pisał.... spieszyli się, nie chcieli się spoznic na uroczystosc i wylądowali..." Heh...no tak nie za bardzo wylądowali :O

Gość idio.
winny jest polski rzad... glupota nie zna granic.

Gość wiem ze zaraz mnie zaatakujeci
po pierwsze zgadzam sie z autorem..po drugie..jezeli tak bylo ze piloci mieli rozkaz ladowania od prezydenta badz generala...to nawet jesli zostalo to zapisane w czarnych skrzynkach nigdy sie o tym nie dowiemy...po 3 czarne skrzynki rejestruja tylko to co mowi sie w kabinie pilota...to byli wojskowi..mogl ktorys a pilotow wyjsc z kabiny i wtedy dostac rozkaz...i wcale nie musieli o tym w kabinie mowic...piloci wiedza ze to co sie mowi w kabinie sie nagrywa,,powtarzam to sa wojskowi...wiedza jak sie porozumiewac bez slow jesli trzeba...(nie przypuszczam tutaj ale ze wzgledu na prace ktora wykonuje po prostu to wiem) ...przykre to jest...zginelo duzo ludzi...wiem ze zaraz mnie zaatakujecie za to co powiem..ale powiem...mysle ze Prezydent Kaczynski tak bardzo chcial tam byc w tym Katyniu..nie dla Katynia ale dla potwierdzenia ze On tez jest wazny...a wiadomo ze ladowanie na innych lotniskach to byloby juz Po uroczystosci..do Minska ok 200km na Bialorusi a tam nie chcial sie znalezc za zadne skarby..a do Moskwy az 500km...mysle ze troche pycha go zgubila ..... tylko szkoda funkcjonariuszy...ktorzy po prostu byli na sluzbie..i zgineli..nie majac nic do powiedzenia..zostawili zony dzieci...to naprawde straszne..

Gość jelonekk..
matacz też to tak widzę . samolot nie mógł być też tak nienaturalnie przechylony ...podchodząc do lądowania --- tak musiało się coś zdarzyć !

Gość matacz
nie wierze ze pilot słucha innych pasażerow w sprawie lądowania..chyba sam odpowiada za swoją pracę i nie naraza zycia bo ktos mu tak karze...nikt napewno na pilota nie naciskal aby ladował "szybko" i natychmiast. xxxxxxxxxxxxxxxxxx jesli była presja na pilota , to czarna skrzynka to wykarze i sadze , ze tak tez mogło byc , jednak to nie zmienia faktu , ze My - sie o tym nie dowiemy na dzis i jutro , moze za lat 20 kto poda do wiadomosci póblicznej informacje , ze wine za katastrofe ponosi prezydent ? no kto ? w dzniu kiedy to cały naród i swiat ma go za takiego wielkiego człowieka /Rany julek , kaczor to nie Bonaparte !

Gość idio.
wiele osob polecialo tam bo mialo parcie szklo

Gość wiem ze zaraz mnie zaatakujeci
to nie byli piloci...to byli zolnierze...piloci wojskowi...a rozkaz jesli byl..nie byl od pasazera..ale od ich najwyzszego zwierzchnika...

Gość idio.
to nie byli piloci tylko piloci wojskowi... :D wiesz co w lotnictwie wojskowym jest cos takiego jak bezpieczenstwo lotow. rozkaz ktory jest niezgodny w jakis sposob z wytycznymi dotyczacymi bezp. nie musi byc wykonany. jesli ktos zechce wyciagnac "wnioski" to wszystko jest do udowodnienia. poza tym nie wierze ,ze Blaski jako pilot okazal sie samobojca

Gość a wedlug mnieeeee
ruskie maczali w tym paluchy!!!!! nie dajcie sie zwieść gestom putina to wrachowany strateg!!!!!!!!! nie wiemy a moze ta mgla bo tylko w to wierze jako przyczyne nie blad czyawaria ale ta mgla przeciez roznie dobrze mogli sami ruscy ja zrobic!!!!!! ie wierze ze to byl wypadek nie wierze

Gość 43645645345
taaaa ruskie postawili czołg i wyrzutnie i zestrzelili mam prezia

Gość 45734734776
yui

Gość 324325756845373
popieram autora

Gość powoli kochani
Ludzie, powoli!!! Pierwsza wypowiedz była bardzo spokojna i logiczna i wydaje mi się bardzo prawdopodobna. Ale widzę, że wiele jest osób mających wątpliwości, sam je mam... Chcę tylko zwrócić uwagę na kilka wypowiedzi sugerujących zamach, czy spisek: 1. szczątki samolotu na dużym obszarze - to nie trudno zrozumieć - duża masa, duża prędkość, mała wysokość, mały kąt pod jakim maszyna spadła na ziemię = rozrzut części maszyny na dużym obszarze. 2. Czarne skrzynki - znalezienie ich, otwarcie i odczytanie taśm, to nie 5 min... dajcie im czas, poza tym rzadko, ale mimo wszystko zdarza się, że czarna skrzynka ulega zniszczeniu. 3. Władze rosyjskie nie są durne, niewygodnych ludzi usuwa się po cichu, nie w blasku fleszy... 4. fakt który przeraża, to to, że tyle ważnych osób leciało jednym samolotem. W każdej jednostce wojskowej, na zwykłym ćwiczeniu, obrywa się za umieszczenie wszystkich sil w "kupie", dlatego też mocno mnie dziwi, że sami generałowie zgodzili się na taki skład samolotu 5. Presja, pośpiech, brak zaufania = mogły powodować naciski i tak jak tu ktoś napisał, d-ca sil powietrznych był tam obecny i mógł wydać rozkaz, z tego co wiem był pilotem, więc trudno by było pilotowi podważać jego polecenie... 6. Pilot też człowiek, jak wy byście postąpili w takiej sytuacji? Bo z tego co widzę piszecie jak postąpić byście chcieli... Dokąd człowiek się nie znajdzie w danej sytuacji, dotąd nie wie jak się w niej zachowa... I konkluzja: zamiast bić pianę i krzyczeć na alarm z powodu zamachu, zastanówcie się chwilę, poczekajcie, słuchajcie, obserwujcie i myślcie... Nie słuchajcie każdej teorii bezkrytycznie. Poza tym prawdy możemy się niestety nie dowiedzieć i każdy z nas zostanie przy swojej. Jednak warto by się było zastanowić, co zrobić i jaką postawę przyjąć, żeby samemu sobie bardziej nie zaszkodzić... Rusofobia nie wydaje mi się zbyt mądrym wyjściem, ale to mój subiektywny osąd...

Gość ruscy sie nie przynaja cokolwi
cokolwiek by zrobili. samolot przechodzil u nich remont, nie moga sie przyznac,ze oddali go z jakas userka, niedopatrzeniem-poprostu nie moga. nigdy do niczego sie nie przyznaja. zrzucaja na wine pilota,na to,ze zlekcewazyl ostrzezenia a skad wiemy czy to fakt?? Ich juz nie ma,nie potwierdza i nie zaprzecza. ruscy gadaja co chca i co jest dla nich wygodne. wiedza,ze teraz oczy swiata sa zwrocone w ich strone. Po 70 latach prawdy o katyniu nie znamy i tej sie tez szybko nie dowiemy. teraz trzeba zdjac czapki z glow i "po ludzku" uszanowac smierc tych osob.

Gość do pierdolonych głupkóóóów
Pisałem to już dziś na innym topiku na tym forum i napszę jeszcze raz dajcie spokój rosjanom przez takich debili którzy o wszystko ich oskarżają nie możemy z nimi się pogodzić a to nie dzisiejsze pokolenie popełniło zbrodnię katyniską. a to że nichcą się przyznać jest wiele powodów, pewno przyznają się za jakieś 20-30 lat, tak jak bylo to z niemcami, więc nie obrażajcie ich w chwiuli kidy nie są wini . winę ponosi kaczka i jeden zgenerałów bedących w samolocie, świadczą fakty - 4 próby lądowania ; fakt - samolot 75 metrów w bok od pasa startowego ; fakt zdaje się potwierdzać iż było spięcie miedzy pilotem a wieża o czym piszą już wszystkie agencje prasowe, - spuszczanie paliwa nad lotniskiem; fakt pilot wiedzaił że nie poleci dalej sam tewgo nie podjoł ktoś kto miał na niego wpływ - od chwili lądowania do uroczystości 30 minut ; fak nie podważalny - pruba awaryjnego przyśpieszania i podniesienia maszyny ; fak podany już wczoraj świadczy iż pilot wiedział iż niema szans lądować a więc na czyje polecenie lądował pilot nie zrobił tego sam - 320 km między katyniem a miniskiem ;fakt - 500 km między katyniem a moskwą ;fakt - żadno z lotnisk wsakazych nie było przygotowanych na odbiór samolotu żądowego ; fakt - i fakt o którym wiemy wszyscy jak zależało kaczce na uczestnictwie w tej uroczystości - Pilot raczej nie był idiotą ani samobójcą , dlaczego tak postąpił?? - pamiętamy jak pilot lecący z Kaczyńskim do Gruzji ,ze względu na duże zagrożenie NIE wylądował w Tibilisi , tylko na innym lotnisku. Za to kaczka groziła mu sądem, wyzywał za sabotarz i bardzo szykanował , a wczasie lotu NAKAZAŁ mu lądowanie w Gruzji. Kaczyński był prezydentem , ale w czasie lotu to kapitan samolotu jest pierwszy po bogu , i wydaje rozkazy, podejmuje dezyzje , a NIE pasazer , nawet jeśli tym pasazerem jest prezydent kraju. Niestety osobiste cechy charakteru Kaczyńskiego ,powodowały że pragnął rządzic na pokładzie samolotu. Absolutna pycha i głupota; fakt ni podważalny

Gość dodam jeszcze do tego ten
wielki bląd aby wszytskie ważne osobistości leciały JEDYNYM samolotem:oKto to widział,żeby w normalnym kraju tak było aby ok.100VIP-ów łądowało się do jednego samolotu?!Skandal!!!Na życiu i zdroiwue oraz bezpieczenstwie ludzi nie ma co oszczedzac i trzeba bylo leciec 2 lub nawet 3 smaolotami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość dodam jeszcze do tego ten
wielki bląd aby wszytskie ważne osobistości leciały JEDYNYM samolotem:oKto to widział,żeby w normalnym kraju tak było aby ok.100VIP-ów łądowało się do jednego samolotu?!Skandal!!!Na życiu i zdroiwue oraz bezpieczenstwie ludzi nie ma co oszczedzac i trzeba bylo leciec 2 lub nawet 3 smaolotami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość powoli kochani
Powyższa wypowiedz dość chaotyczna, ale cóż, popieram... Nie szukajmy winy we wszystkich wokół, może się okazać, że ta tragedia miała całkiem niechlubne przyczyny, i to nie spisek, tylko zwykła pycha pochowała tych Bogu ducha winnych ludzi...

Gość moniczkaaaaaa
Ofiarom nic życia nie wróci...czy była to awaria samolotu czy wina pilota czy prezydent wydał "rozkaz"... To naprawdę teraz takie ważne? Niech spoczywają w spokoju

Gość powoli kochani
Myślę, że ważne i to bardzo, choćby po to, żeby uchronić innych przed takim losem. Po każdym takim zdarzeniu wyciągane są wnioski, czasem wychodzi jakaś luka w procedurach, której uzupełnienie może uratować życie. Zapoznaje się z takim przypadkiem personel lotniczy, żeby wiedzieli jak w takiej sytuacji postępować, bądź jak postępować nie powinni... Tak myślę, że bardzo potrzebne jest poznanie przyczyn, żeby trumien nie musiało być więcej... Ale faktycznie potrzeba poczekać na wyniki śledztwa... z osądami... bo można kogoś skazać niesłusznie.

Gość taley
Chaos informacyjny niewątpliwie utrudnia właściwą ocenę sytuacji powstają rożne teorie spiskowe niektóre tak bzdurne że aż żal. Ta katastrofa to zbieg różnych okoliczności. Można zadać kilka pytań ale na prawdziwe fakty trzeba poczekać Osobiście miałem negatywne nastawienie do prezydenta ale na pewno nie można mówić o wydaniu rozkazu lądowania pilotowi a jedynie o wywieraniu nacisku. Pewnym schematem myślowym - informacją podaną do publicznej wiadomości powinno być zachowanie przedęta w trakcie podróży do Gruzji i następstwa które z niego wynikają - jak to mogło wpłynąć na autonomie decyzji pilota o lądowaniu w Smoleńsku. Podjęcie decyzji o lądowaniu w trudnych warunkach to tyko jedna z przyczyn. Lądowanie mogło się przecież udać. Bezpośrednia przyczyna katastrofy jest natury technicznej - czyli dlaczego podejście się nie udało.dlaczego samolot zahaczył o radiolatarnie i jak to wpłynęło na dalszy przebieg zdarzeń.

Gość jelonekk..
dlatego , że w odleglości 2000 m - 1200 m od początku pasa gwałtownie obniżał wysokość 8 m/s , a nie normalnie 2 m/s i znalazł się tylko parę metrów nad zienią , dalej lecąc równolegle nad ziemią i uderzając w przeszkody ( antena , a potem drzewa )

Gość taley
w telewizji wypowiadał się reporter który widział samolot jeszcze w trakcie lotu - gdy był nienaturalnie przechylony-czyli pytanie widział samolot przed uderzeniem w radiolatarnie czy po uderzeniu

Gość Maciekbks
Nie tylko my spekulujemy na ten temat media izraelskie,rumuńskie a nawet samo cnn nie wierzy w oficjalną wersje podaną przez Rosjan a tak zresztą ten gest Putina wobec Tuska wiecie o czym mowie był wyrezyserowany i to nie moja spekulcja lecz tak twierdza znani aktorzy

Gość mati65545565665
pilot mógł by wylądowac i by mogli skąś zadzwonic do Putina że nie przylecą na czas.