Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Ewcia*

Mam pytanie dotyczące czasu participe passe w języku francuskim

Polecane posty

Gość markuss
nie ma takiego czasu .

Gość uczynny Roman
Nie znam francuskiego ale pytaj, chetnie pomoge.

Gość markuss
to imieslow przeszly, a nie czas

chodzi o to czy z etre jezeli uzywamy czasownika rester czy passer to odcinamy koncowke i dodajemy e z apostrofem na górze?

Gość mki
tak, participe passe czasownikow I grupy(zakonczonych na er) tworzy sie wlasnie przez dodanie to tematu e z kreseczka.

Gość markuss
dokładnie tak .

Gość markuss
ile lat sie uczysz francuskiego ?

Gość jjjjjjjjqqqq
tak je suis passe(e) par.... je suis reste(e) ale : j'ai passe mon weekend... jako spędzić pytasz o czas passe compose

Gość mki
ojejku jestem taka pinda i uwarzam ze wszysko wiem jedym slowem - jestem dziwka :P

Gość mki
ojejku jestem taka pinda i uwaRZam ze wszysko wiem Kotek, jak bedziesz sie na drugi raz podszywal to nie rob tak razacych bledow ortograficznych:O:O

mki-mam nadzieje,że to podszyw :o i prosze bez ironicznych pytać ile lat się ucze,jakbyście wy chorowali miesiąc i dostali zeszyt w którym za przeproszeniem wszystko jest ni w pizde ni w oko to napewno też byście zadawali pytania :)

Gość markuss
francuski jest pieknym jezykiem , ale czeka cie jeszcze dluuuuuuuuuuuga droga zeby cokolwiek sie nauczyc .. participe passe to poczatki nauki .

Moim zdaniem jest ciężkim językiem i szczerze powiedziawszy to zaczyna mnie troche już dołować. Jestem na rozszerzonym angielskim,więc mam też 3 razy w tygodniu francuski i już czasami nie moge,ciągle nowości...jakoś przestało mnie ciągnać do wchłaniania nauki jeśli chodzo o francuski...zdecydowanie wole angielski:P

Gość markuss
angielski jest banalny . Nie znam prostszego języka . MOze hiszpanski ?

hiszpański cudowny jezyk :) na studiach chcę się nim bardziej zainteresować,bo teraz grom lekcji szkolnych nie pozwala mi szerzyć horyzontów poza szkolnych:(

Ja bym jednak wolała nauczyć się francuskiego, choć oba języki są naprawdę piękne, ale jednak francuski bardziej do mnie przemawia. Myślę, że warto spróbować nauki tego języka, najlepiej zapisać się do jakiejś renomowanej szkoły językowej np. L'Atelier de Francais w Warszawie. Dobra oferta i urozmaicone zajęcia to podstawa, żeby dobrze nauczyć się języka, a u nich właśnie to wszystko jest.