Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krotkowidz

Duża krótkowzroczność ma ktoś ??

Polecane posty

Gość krotkowidz

Mam załamke :( Mam duża krótkowzroczność kolo - 6,5 D Ostatnio lekarz pocieszył mnie że nie wolno mi dźwigać :( No i co ja mam teraz robić... do jakiej pracy iść. Polowa życia przed pc. Mam ledwie dwadziescia pare lat i nagle jestem niepełnosprawny....

Gość spróbuj laserowej korekcji
do - 10 na luzie robia koszt od 2 tys do 4 jezeli masz astygmatyzm ,a dziwgac nie wolno to fakt ,gwałtownie schylać sie tez

Gość krotkowidz
Ale po operacji chyba tez nie można??

Gość spróbuj laserowej korekcji
no nie mozna i potraktuj to serio ,ja sie nie oszczedzałam i miałam wylew do ciałka szklistego ,pól roku nie widziałam wiec lekarze wiedzą co ci mówia

Gość meski
to jeszcze nie duzo.moja siostra ma -12 nie widzi prawie nic.

Gość roach
ja mam -6, pociesza mnie tylko to, że moja przyjaciółka ma -10, więc do niej mi jeszcze trochę zostało. aczkolwiek na krótko, bo ona stoi w miejscu kilka lat, a moja wada z roku na rok coraz większa :o

O kurcze... ja mam -2,7 D. Okulista powiedział, że nie będzie mi się pogłębiać bo skończyłam osiemnaście lat to było rok temu... teraz mam 20 i narazie nic się nie dzieje.

Gość mnbvcxz.
a ja mam po - 0,5. Mogę dźwigać?

Gość krotkowidz
0,5 to ci okularów nie trzeba :)

Gość mnbvcxz.
pytam, bo szukam pracy, a lekarz nic nie mówił :O

Gość mnbvcxz.
- 5,0 :D

Możesz, ale nawet z małą wadą jak za dużo dzwigniesz to może odkleić się siatkówka, i to nawet osoby bez wady mogą mieć... dlatego kobiety przed porodem musza iść do okulsty nawet jeśli nie mają wady

Gość boze
ja mam -12 i -13 od lat, lekarz zabronil mi sportu, wysilku,schylania sie, pracy fizycznej, max 5 h dzoiennie przed kompem i tv lacznie i tkaie tam... i to tak mi klepie od 10 lat juz... odkad siegnelam -6 dioptrii... ja do tej pory gram w siatke 5 razy w tygdoniu, jezdze na nartach i descem, latam za dzieciakmi jak szalona, dzwigam schylam sie a on mie opierdzilea za kazdym razem ze moja siatkowa i to i tamto ale no jakbym mial sluchac to trzeba by sie polozyc do lozka i czekac na smierc sie nie ruszajac przez 50 lat... no sory...

Gość krotkowidz
Ja sie dowiedziałem dopiero z badań lekarskich w "nowej" pracy... Bardzo dobra prywatna klinika.... I tam mi dopiero babka o tym powiedziała i dostałem wpis nie dźwigać więcej niz 20kg i pracodawca mi podziękował.... Więc mam mega doła :( Bo nawet domu zbudować mi nie wolno... Czuje sie niepotrzebny i takie tam...

Gość mnbvcxz.
czyli jest jakieś ryzyko. Tak szczerze mówiąc to za jakiś czas mam wizytę u okulisty i będzie zmiana szkieł na mocniejsze. Te miałam na 3 lata i już czuję, że gorzej widzę :D

Aaa -5... jak tyle to nie wiem :/ To pewnie też zależy od osoby, raczej nie ma podziałki, że od tylu i tylu nie możesz dźwigać.

Gość boze
mi okulista powiedzial ze w niektorych przypadkach ja sie zacyzna lekko odwarstiwac saitkowka to na szpilkach nie wolno chodzic nawet bo wtedy cialo inaczej sie porusza i glowa bardziej skacze niz przy chodzie na plaskich butac ^^ i ze mozna oslepnac ^^ ale to jak sa juz widoczne bardzo zwyrodninia siatkowiki

Gość boze do czasu tez bylam
taka madra pisalam wyzej ,ale kazdy ma swoj rozum ,jak ci sie odklei siatkowka to nic nie pomoze ,jedynie ratuje laserowanie ale kazdy zyje jak chce ,ja juz mam nauczke wolę sie oszczedzać niz gorzko plakac pozniej

Gość schizujesz na maxa
ja mam - 12 D i zyje. Wiem, ze nie powinienem, ale chodze nawet na silownie, ale cwicze tak by oczy mi z orbit nie wychodzily, znaczy staram sie nie robic cwiczen nadmiernie zwiekszajacych cisnienie w oku. Tak jak ktos napisal siatkowka moze sie odkleic nawet u zdrowych osob, gdy cos gwaltownie dzwigna. Nie popadajmy w paranoje, se osoby majace duze wady powinny zyc pod kloszem ;/

Gość ale wy macie problemy
kurde od dźwigania to są robole, a tu na forum są osoby wykształcone

Gość krotkowidz
tia.. mialem pracowac jako operator cnc Do tego trzeba mieć wykształcenie :) zarabiasz 2tys netto na start i pupa

Gość ja mam minus 5
minus 5 i zyje normalnie, od 1,5 roku nosze soczewki i czuje sie jak normalny zdrowy czlowiek , noszę i dźwigam też , nikt mi nigdy nie zabraniał ...nie rób z siebie kaleki w obecnych czasach przy rozowju medycyna wada wzroku jest praktycznie nie zauwazalna i nieuciazlliwa, pamietam czasy kiedy bylam dzieckiem grube metalowe oprawy, szkła, odciski na nosie, i widocznosc zerowa nawet w najlepszych okularach koszmar, wszyscy w szkole mnie nienawidzili bo nie widzialam nawet z pierwszej ławki ciagle musialam komus lukac przez reke albo prosic o pozyczenie jak sam napisal

Gość krotkowidz
A orientuje sie ktoś jak jest z psychotestami ?? Czy są wymagane na przedstawiciela handlowego i jak wygladaja??

Gość krotkowidz
znaczy mam być przedstawicielem handlowym dużej agencji towarzyskiej

Gość krotkowca
a ja mam dużą długość prącia

Jak ktoś z was ma za wysokie ciśnienie w oku to są krople na jego obniżenie! Lumigan się zwą, ale sa na receptę.

Gość Butla
Ja moge cie tylko cie tylko ostrzec jak lekarz mowi nie dzwigac to nie wolno.ja dzwiganiem dorobilam sie odklejania ciala szklistego porobily mi sie mety w oku bardzo uciazliwe i mam duze szanse na odklejenie siatkowki co na razie dzieki bogu jeszcze nie nastapilo.wez sobie to do serca oczy masz tylko jedne a jak stracisz wzrok to zadna nawet najnowsza medycyna nie zwroci ci go

Gość krotkowidz
tak tylko ze biorac pod uwagę nawet ten podszyw u góry i ta dziewczynę To wychodzi że w sexie tez będę sie musiał oszczędzać.... Ech nie ma czym :) Ani z kim... Ale optymistyczne to tez nie jest... No i po co komu facet co domu nie zbuduje :( Nie przeniesie przez próg...

Gość Olka11305
Bumbumshoko ...u jakiegoś dziwnego okulisty byłaś...ja mam 26////a wadę -3...i czuję że znów mi się pogorszył.więc nie gadaj... że po 18 roku życia już sie wzrok niepogarszabo to bzdura