Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

po prostu Julka

Jakie jecie jajka? Od kur bez dziobów?

Polecane posty

Gość si si
Mieszkam w Niemczech i tu juz od jakiegos czasu 3-ek w sprzedazy nie ma-zabronili taki sposob hodowli...no ale w Polsce nikt tak nie wspolczuje biednym zwierzetom :( Dodam, ze cenowo '0' sa troche drozsze, ale 1 i 2 to praktycznie ta sama cena. Ja kupuje zawsze '1'-koszt 10 jajek to cos kolo 1,30 euro, czyli powiedzmy 6 zlotych, '0' kosztuja ok. 8 zlotych

Gość LogoPedant
Witam. Zauważyłem, że linkujecie do mojego bloga do wpisu o jajkach, więc postanowiłem polecić Wam film dokumentalny "Chleb powszedni", który był emitowany na kanale Planete. Tutaj jego opis: http://www.planete.pl/dokument-chleb-powszedni_26561, a tutaj do obejrzenia na YT: http://www.youtube.com/watch?v=G1VKrKRsNTw W filmie nie pada, ani jeden komentarz, bo i po co, skoro to ludzie, zgotowali zwierzętom taki los. Poproszę o komentarz po filmie tych, którzy teraz bagatelizują temat. Większość hodowli zwierząt to obozy koncentracyjne i jak zauważyła wyżej "belle morelle", w jajku jest całe sedno przeżyć... W jakim my świecie żyjemy, że dopuściliśmy do tak, żenującej sytuacji...? Człowiek, to chyba najbardziej okrutne tworzenie na tej planecie... Pzdr

My jemy jajka tylko od kur moich rodziców. Oni mieszkaja na obrzeżach miasta i mają 10 kur, które to produkują wystarczająco jaj dla nich i dla nas. Nie przełknę jajka sklepowego, obojtnie z jakim numerkiem.....

Gość cvdfvbftgrbrba
ja staram się nie kupowac trójek, chociaż ostatnio mi się zdarzyło, bo podczas majówki czynna była tylko żabka, a ja pilnie potrzebowałam jajek. Chociaż czułam się bardzo nieswojo jedząc je. Zerówek i jedynek też nie kupuję, bo mnie zwycajnie nie stać. Na szczęście w markecie koło mnie sprzedają dwójki tylko o paredziesiąt groszy droższe od trójek i staram się tylko te kupowac.

Gość LogoPedant
Ludziska..., bo najważniejsza jest świadomość i konsekwencja... Wyobraźcie sobie sytuację, w której duża część społeczeństwa jednoczy się w bojkocie (vide: niektóre akcje paliwowe, np: anty BP) i przestaje kupować określony produkt, dając tym samym wyraz sprzeciwu, wobec jego produkcji. Gwarantuję Wam, że reakcja producenta byłaby natychmiastowa i musiałby on dostosować sposób produkcji do nowych (czytaj: naszych wymagań). Przecież mamy potężną siłę, tylko narodowi się nie "kce". To zazwyczaj, uniemożliwia skuteczny nacisk na molochy korporacyjne. Jeżeli społeczeństwo uznałoby, że chce kupować tylko jajka o numerze "0", to kto by je zmusił, żeby robiło inaczej. Nikt... Małymi krokami, starajmy się uświadamiać innych i drążyć temat, aż do skutku. Ten "jajkowy", jak i każdy inny, w którym wiemy o cierpieniu innych istot... Proszę. Dziękuję. Pozdrawiam. :-) Tabela oznaczeń jajek (dla niezaznajomionych): http://logopedant.files.wordpress.com/2011/04/tabela-oznaczec584-jajek.jpg?w=500&h=491