Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FikaBoNieCipa

czy oni placa podatek od wynajmu??

Polecane posty

Gość klopi
amore a ile płacisz?

Gość aaaa zaaaaa
a za drobne naprawy kto u was płaci???

Jak się zepsuje np kran ,bo się zużył(zestarzał) to ja ,ale jeśli zepsuje się ,bo np.lokator go w jakiś sposób zniszczy to oczywiście on.Jak stłucze kafel to musi naprawić itp.Ważne ,aby w umowie zaznaczyć też ,że mieszkanie podczas zdawania ma być w takim stanie ,w jakim zostało wynajęte (czyste,posprzątane,umyte okna,uprane firanki).Żeby nie trzeba było czyjegoś syfu sprzatać.

Gość AnaNieNajarana
Ja wynajmuje kawalerke, biore za nia dla siebie 200 zl i drugie tyle na oplaty do Wspolnoty+ MEDIA. Nie odprowadzam podatku, gdys pogrzebalam tu i tam i sa rozne przepisy na to, ze w przypadku takim jak moj za wynajem nie trzeba odprowadzac. Skarbowka bez wzgledu na wszystko czeka by ktos chate wynajal, chocby naprawde za pare groszy to, ze niby zaraz im placic podatki. A umowe mam przez prawnika pisana, pobieram kaucje za 3 czynsze z gory i zawsze pytam sie lokatorow czy zalezy na meldunku im. Duzo osob tu pluje na Wynajmujacych, ale jak kupicie np. rower i na nim nie jezdzicia, a komus pozyczycie i on go uzytkuje, to kazdy jak tu sie madrzy to wielce by sie oburzyl, ze wasz rower, a ktos go uzytkuje i wiadomo np.bieznik na oponie sie wytrze to krzyk by, ze kto teraz za to wam zwroci, albo czemu wogole jezdzi, skoro wy go kupiliscie, wydaliscie kase, a on za darmo jezdzi.... ZAZDROSC co nie ktorym galy zaslepila.....!!!!!!!

Gość lesolei
odświerzam tą jakże interesującą dyskusję otóż pomiędzy bluzgami na lewo i prawo wynika z niej że podstawowe sprawy są zaniedbywane... zgadzam się z postem o tym że najem to oddanie w posiadanie i użytkowanie, i trudno rościć sobie prawa ponad odpowiednimi opłatami, tylko że kwestia meldunku jest rzeczą najwłaściwszą należną i niezbywalną skoro zamieszkuje się w danym miejscu... mieszkam w śląskiej mieścinie, płacę tysiąc za mieszkanie 45 mkw dwa pokoje kuchnia łazienka z kiblem standard - średni kowalski jestem względnie zadowolona bo wiem że mój wynajmujący nie ma więcej zysku jak te 250 zł, co uważam za stoswną stawkę jestem zameldowana pewnie że majątek wymaga by o niego dbać, tylko że auto w leesengu też się zużywa a jednak umowy leesingowe konstruuje się normalnie, bez kombinacji... jak wyczytałam w wątku są i tacy co na najmie mają miesięxcznie tysiąc zysku... ok. skoro ktoś im tyle płaci, tylko że tym bardziej należy mu się meldunek za te wysokie odstępne

Gość Ja wynajmuje ludziom mieszkani
Za 1500 zl z czego 550 to czynsz 85 podatek. oplaty za media robia sobie sami . nidgy nikogo nie zameldowalam. to nie jest konieczne. nie ma u Polsce obowiazku meldunku. w umowie zas mam ustep gdzie wpisuje alternatywny adres zamieszkania lokatora aby w razie problemow byloby go dokad eksmitowac.

Gość wertykół
losoleil---wybacz ,ale jesli kupiłam mieszkanie za 530 tys zł to nie wynajmę go za 250 zl zysku.Kupiłam po to aby wynajmowac ,wpłaciłam swoje oszczędności i dobrałam kredytu.To jest moja inwestycja i muszę mieć przynajmniej 1000 zysku.I wszyscy znajomi ,którzy wynajmują mają zysk podobny.Kupiłam 2 mieszkanka i ten wynajem to moje pensje,taka jakby praca .Za dwie stówy z hakiem to byloby prześmieszne.Bez urazy.

Gość Racje masz
Bo jak ktos ma np sklep tez nastawia sie na zysk a nie rozdaje towar bo ludzie biedni. ....

Gość To jest w ich interesie aby
Placili. ja place a wlasciwie placa moi lokatorzy bo im to doliczam do czynszu :D