Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FikaBoNieCipa

czy oni placa podatek od wynajmu??

Polecane posty

Wiadomo ,że jakbym płacila to bym podniosła czynsz i w konsekwencji podatek spoczął by na wynajmującym.Taka prawda.Ja nigdy nie wykiwałam wynajmującego np.nagle nie podniosłam czynszu,w umowie mamy ,że nie mogę częściej niż co pół roku.Podnoszę tylko wtedy gdy np. wzrastają opłaty za mieszkanie.Mamy też spisane mniej więcej wysokości zużycia za prąd ,wodę.....jesli znacznie przekroczą to dopłacają.I to ja czynię opłaty za wszystko ,nie lokator.Wolę sama ,bo mam pewnośc ,że wszystko jest w terminie popłacone .

Gość pytanko do batanny
fgrty, jakas ty "madra"...

Gość rewers
fgrty nikt nie zamelduje z urzędu nikogo w czyimś własnościowym mieszkaniu,aby zameldować na okres czasowy rzecz jasna musiałam osobiscie jako właściciel przyjśc z moim aktem własności ,nawet córka za mnie nie mogła ich zameldować.W każej chwili mogę chcieć sprzedać swoje mieszkanie.

Gość zPortalu
mądrze pisze bo to nie jest legalne a osoba która nie melduje jest oszustem jeżeli chcecie się trzymać prawa- wg niego zmiana miejsca przebywania na okres powyżej 2 tygodni wymaga przemeldowania oczywiście nie melduje się żeby w odpowiednim momencie wywalić na zbity pysk i nie ma znaczenia że są małe dzieci, w dupie wszystko... powinno się płacić godne pieniądze nie może być tak że z wypłaty nic nie zostaje bo wszystko wpierdala właściciel postawcie się na miejscu takiego kowalskiego co zarabia 2 tysiaki, a najem ma za 1500... łatwo się cwaniakuje, szkoda tylko że większość z wynajmujących nie dorobiła się tego majątku tylko dostała w spadku, a ci którzy nie mają tyle szczęścia wypruwają flaki TYLKO po to żeby na kolejny miesiąc mieć gdzie mieszkać... sprawiedliwość społeczna ale niewątpliwie kiedy wejdzie się w stosunek najmu bez meldunku należy postarać się o meldunek z urzędu, zdecydowanie popieram

bazienka----w przypadku takiego chama to ja bym wyłączyła prąd ,gaz i wchodzę tam z 10 ludźmi z rodziny i mieszkamy .Zapewniam ,że szybko by zwiał.Zmieniam też zamki bo mi wolno w swoim mieszkaniu zmienić ,ciekawe jak długo by koczował.

Bazienka ja nie mam problemu z lokatorami. Mam ciszę, spokój,płacą na czas, ale melduję tylko na trzy miesiące i umowa tak samo

Meldunek z urzędu??? haha dobre. I co myślisz że lokator pójdzie sobie do urzędu bo chce meldunek i urzędnicy go zameldują u mnie bez mojej zgody?!

Gość fgrty
rzecz jest oczywista, ja nie mam piętnastu lat i kręconych włosów podstwa jest taka że osoba przebywa na okres stały, w mieszkaniu znajdują się jej rzeczy a sąsiedzi potwierdzają że dana osoba tam mieszka, po złożeniu wniosku przychodzi kontrola z urzędu miejskiego i wypytuje sąsiadów, wchodzi też do owego lokalu jak najbardziej rozumiem zabezpieczenie interesów wynajmujących, od tego jest KAUCJA a nie manipulacja meldunkiem i tutaj wniosek jest prosty- meldunek czasowy jest znacznie bardziej dla wynajmującego opłacalny, poza tym wiecie dobrze że kiedy nie ma lokalu zastępczego najemca płaci odszkodwanie na rzecz wynajmującego jeżeli pzostaje w lokalu wybiórcze traktowanie przepisów prawa szkodzi, polecam lekturę kodeksu cp, i ustawy o ochronie praw lokatorów ale najlepiej wynająć na trzy miesiące z kaucją 3 tysiące i nie meldować, po czym wypowiedzieć najem po miesiącu i nie zwrócić kaucji żerowanie na najbiedniejszych

Gość asasina,
meldunek z urzędu to chyba nie we własnościowym ciołku jeden ,nawet mój mąż nie może nikogo zameldować bo mieszkanie jest na mnie .Chciałam ,aby ostatnio poszedł siostrę zameldowac i odesłali go z kwitkiem .Kazali przyjsc głównemu włascicielowi .

Gość policyjny
Z KODEKSU WYKROCZEŃ- MANDAT ZA MIESZKANIE BEZ MELDUNKU MOŻNA WYSTAWIĆ WYNAJMUJĄCEMU I NAJEMCY

Gość johnek
fgrty a co jeśli zechcę sprzedać mieszanie ,przecież mi wolno ,daję okres wypowiedzenia i do widzenia i sorki ,ale nie obchodzi mnie ,czy ktoś ma dzieci ,czy nie .Niech je rodzina przygarnie.Po prostu nie przedłużam umowy i tyle.

Gość duuuupek
Już od jakiegos czasu nie ma obowiązku meldunkowego ,ty znasz stare przepisy.

Ja w ubiegłe wakacje sprzedałam jedno z 2 wynajmowanych mieszkań (kawalerkę) bo mi zaoferowano atrakcyjną cenę ,choć wcześniej nie myslałam o jej sprzedaży.Dałam pisemne miesięczne wypowiedzenie .Pan znalazł sobie coś innego.Przyszłam po odbiór kluczy ,sprawdziłam każdy kątek ,brakowalo pilota od tv ,odtrąciłam 40 zł ,reszte kaucji oddałam ,rozwiązalismy umowę ,pożegnali się w zgodzie i tyle.

Gość taratamtarara
pzepisy są aktualne no cóż każda forma umowy niesie ze sobą ryzyko, tylko że po to jest kaucja, a wez sobie i w wysokości rocznej opłaty jak ci ktoś tyle wpłaci oczywiście że to jest niesprawiedliwe, jedni mają po trzy mieszkania i z dwóch żyją a inni muszą napierdalać całe życie tylko na nich, i tak jak ktoś wspomniał- większą część wyplaty nie oszukujmy się- bogatsi mają swoje a biedni wynajmują... znaczy mało zarabiający, bo jak więcej zarobią to ich stać na kredyt tam się ktoś tak agresywnie wypowiada używając zwrotu- a co to ja caritas- ... brak słów co za poziom wysoki i klasa sama w sobie... jak to się mówi dobro powraca, zło też- kiedyś się na tobie zemści los

Gość dynamo pl
a czemu 40 ,a nie 35?

Gość dynamo pl
no sorki ,ale to ,że ktoś ma dwa czy trzy mieszkania to co ma za darmo je oddać komuś w używanie????

Gość co za madrasci wrrr
taratamtara, ale wez człowieku nie przesadzaj, jesli ktos ma mieszaknie, kóre moze wynajac, to dlazcego ma nie zarobic na to..? niech panstwo zrobi cos dla obywateli ,a nie ze wyamga sie od człowieka aby mieszkac u niego za darmoche.. i on jest ten zły, bo trzeba mu zapłacic, ze mu odstępuje swoja chate, z moaze ma w ogole oddac?? pretensje do rzadu, miala byc druga Irlandia....

taratamtararara-------czy jak ci tam .Wiesz moi rodzice całe życie harowali ,aby mi było dobrze ,to co mam chaty opiece oddać ? weź wyluzuj .A może mam za darmo w wynajem oddać?

I od państwa ich nie dostali ,tylko na wolnym rynku kupili,k woli ścisłości

Gość godderdx
nie moja wina ,że niektórzy chaty nie mają ,pretensje do garbatego ,że ma dzieci proste

Gość taratamtarara
nikt nie mówi o darmowym najmie, tylko o uczciwych umowach- pomyślcie o ile spokojniej jest kiedy się ma pewność co do lokatora nawet za nie wielkie zyski, mnie po prostu rozwala jak np za metraż 22 m kw ludzi dają po 1300 plus media- nie czarujmy się tysiak w kieszeni wynajmującego zostaje ja spłacam poza opłatą po kilkadzesiąt złotych więcej żeby pomóc wynajmującym wyprostowac długi po poprzednich najemcach- a nie muszę- robię to bo uważam to za uczciwe- ja płacę niską stawkę to co mi za różnica 50 zł, a gdybym odmówiła- wynajęliby innym za 300 więcej po prostu nie rozumiem jak można najemcy nie traktować jak człowieka, ale jak widać są ludzie i parapety, ta cała bazienka z koziej dupy trąba ...

Gość geodezja
fgrty nie wiem skąd jesteś ,ale studiuję i wynajmuję ,mam umowę .Poszłam do urzędu bo chciałam czasowy meldunek i usłyszałam lokal własnosciowy ,musi pani przyjśc z właścicielem ,który musi mieć przy sobie akt własności .To było 3 miechy temu .Tyle.

Gość wesołaWiosna
no wynika z tych wypowiedzi że aspekt ludzki został wyłączony, na szczęście tylko w niektórych wypadkach... oczywiście nikt nie mówi o darmowym najmie tylko że najemcy należy się meldunek i związane z tym bezpieczeństwo i nie ma to nic wspólnego z caritasem- wybaczcie ale najemca płaci za mieszkanie nie rozpatrujemy sytuacji gdy któraś ze stron nie wywiązuje się z umowy tylko zasady najmu według prawa polskiego według prawa meldunek jest oczywistością

Gość wertyo
tatata czy coś ------wynajmuję dom ,za który spłacam kredyt 2000 więc logiczne ,że za wynajem biorę 3000 i ciut .No sory ,ale też możesz wziasc kredyt zamiast jęczec

Gość asik_(1983)22
geodezja to dziwne bo ja już drugi raz melduję się na podstawie umowy najmu i nigdy nie miałam żadnego problemu

Gość terew
bazienka -----nie miał i go dalej trzymaliście?? nie rozumiem

Gość co za madrasci wrrr
asik, ;pewnie mieszaknie nie jest wlasnosciowe....to chyba jasne prawda?

Gość terew
asik ,na czasowo jak rozumiem?

Gość asik_(1983)22
a jaka to różnica czy mieszkanie jest własnościowe czy nie

Gość wesołaWiosna
czy nie zwraca waszej uwagi fakt że najemcy nie mają dochodów wystarczających na kredyty? na tym to polega i dlatego w ogóle się kręci przestańcie cedzić o oddawaniu za darmo, zacznijcie meldować- choćby co miesiąc najlepiej pogadać z prawnikiem na temat meldunku z urzędu- to chyba gmina reguluje czasami kolega jest gorszy od zwykłej obcej, skromnej rodziny która zarabia za mało na kredyty wszystkim z okazji wiosny życzę żeby mieli pewny dach nad głową:)