Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margot81

spadek apetytu u 11 tygodniowego niemowlaka

Polecane posty

Gość Margot81

Od jakichś 4 tygodni moja córcia znacznie gorzej je niż jadła na początku. Zanim zaczęły się problemy zjadała około 120 ml (karmię Bebilonem Pepti) na jeden posiłek i robiła to bardzo chętnie i głośno się domagała. Później zaczęła z dnia na dzień tracić apetyt- każdy posiłek trwał 2-3 razy dłużej, a jednorazowe porcje spadły do 50-80 ml (trwa to do dziś). Żeby zjadałą tylr ile powinna karmię ją zamiast co 3-4 godziny, co 2. Wcześniej bardzo szybko przybierała na wadze (urodziła się 2690) teraz słabiej (waży, co prawda już 5300, ale zanim przestała jeść ważyła 4800). Często wypycha językiem smoczek od butelki i jakiś słabszy ma "ciąg" (wcześniej nie było mowy o wyjęciu z dziobka butelki jak nie pozwoliła). Cały czas mieli języczkiem i zaczęła się strasznie ślinić. Jedzenie tak naprawdę idzie jej dobrze tylko przez sen (w nocy zjada na jeden posiłek około 100-120 ml). Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Może macie jakiś pomysł, co to? Pediatrzy bardzo rozmiają się w swoich teoriach...

Teoria teorią a dziecko powinno dostać skierowanie na badania: morfologia, ob, crp, żelazo, mocz - bez tego to można sobie gadać i gadaćU mojej to była anemia, obrazująca się wyłącznie w wyniku badania żelaza (morfologia była ok).

Wiesz co... nie wpychaj dziecku na siłę. Zobaczysz że głodne to zaproponuj mu, daj butelkę czy łyżeczkę czegoś. I dopóki je niech je swoim tempem. jak przestanie się tym interesować zabierz i nie dawaj więcej. Co dwie godziny to bardzo zdrowo właśnie jeść małe ilości. Myślę że twoja córcia ma pojęcie o zdrowym odżywianiu . :) Nie chce się przejadać. Jak nie płacze przy tym to nic jej nie jest. Apetyt dziecko z czasem traci. I to normalne, byle jadło tyle ile jest mu niezbędne. To już sama wiesz, czy masz spokojne dziecko czy takie co traci dużo energii.

Gość u mnie identyko jak u
autorki. Mały od jakiegoś czasu mniej je, ślini się strasznie, mieli jęzorkiem. Morfologia wskazała początki anemii, te wyniki takie na granicy. Podajemy teraz hemofer. Ale apetyt dalej gorszy, a nawet jak zje 120 ml to na kolejne karmienie woła po 5 godzinach, co 2 godziny nie ma szans wypycha butle i bardzo sie buntuje, także dostaje tyle ile chce...

Gość do góry .......hej
moja jadła tak samo jakieś 5 tyg temu , (teraz ma 14 tyg je normalnie ) ale to był czas upałów , teraz nie masz co robić badań bo dziecko dopiero od 3 miesiąca życia produkuje sobie krwinki (szpik dopiero zaczyna produkować , a tak bazuje na pozostałości po nas ;) ) , czasem jadła np 60 ml gdzie norma u niej to była 100 ml , trwało to tydzień , przeszło samo.Obserwuj i kontroluj wagę

no ale Twój synek co 5h prosi o jedzenie a nie co 2h. co 5h to rzadko. zależy też jak duży jest Mały. Ty już z pediatrą powinnaś współpracować. Anemię się leczy. Mała od autorki chyba nie ma? do góry... hej... no dokładnie :)

Dokładnie. Przeczekać można pod warunkiem, że wyniki badań są prawidłowe. Nie zamiast wykonywania badań.Tym bardziej, że u autorki nie trwa to tydzień tylko już 4. Możliwe, że "taki okres" ale tak samo możliwe, że coś się dzieje. Na pewno lepiej zbadać (nawet płacąc z własnej kieszeni) niż potem płakać nad niedożywieniem dziecka, prawda?

No tak. Pod okiem pediatry obserwacja malucha. Badania itd ale bez paniki :) Sądzę, że to będzie co innego jak anemia. Mam nadzieję. Anemia jest straszna dla dziecka :( Takie maleńkie a już takie zmęczone :(

Anemia rośnie się objawia. U nas objawiała się spadkiem apetytu pomimo prawidłowego przyrostu wagi - ale także bladością skóry i niechęcią do przekręcania się na boki. Wcale nie była "anemiczna" w potocznym znaczeniu. Nigdzie nie piszę by panikować a jedynie, by dziecko zbadać. O anemii pisałam jak o przykładzie, może być szereg innych przyczyn, np stan zapalny organizmu.Po prostu: sytuacji niepokojących nie zostawia się "do przeczekania".

Gość Margot81
Maja nie ma stwierdzonej anemii. Robiłam jej niecałe tygodnie temu morfologię i wyniki wyszly na pograniczu- lekarka kazała jej dawać kwas foliowy i po 6 tyg. powtórzyć badanie. Poza tym podejrzewali refluks i "humorki", ale już sama nie wiem. Zobaczymy.

Gość gość
Margot i co bylo powodem mniejszego apetytu?