Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo to zla kobieta byla........

Kiedy jest najlepszy moment na dziecko ?

Polecane posty

Gość studi??
lol, a co to jest????

Gość nanufaar
moze i generalizuje, ale wiekszosci jest tak jak mowie. syla92 jest oczywiscie bardzo inteligentna mowiac "chcem" zamiast "chce":O

Gość nanufaar
syla92- gdzie? u mamy?:O

Moj narzeczony w pelni podziela moje zdanie, jest rok starszy ode mnie i rozumie, ze wiekszosc obowiazkow spada na kobiete. Przerwa w pracy itd Druga rzecz , chcemy wychowac swoje dzieci dobrze tzn wg nas poswiecac im maksymalnie duzo czasu dziecku .

Gość takie moje przemyslenia
dla mnie najbardziej optymalny wiek to okolice 29-30 lat pierwsze dziecko, a do 35 chciałabym wyrobić się z drugim:P

A pozatym wiem co znaczy miec dziecko poniewaz pomagałam w wychowaniu 4 dzieci. A jednego szczególnie. Wiec wiem co to znaczy nocne wstawanie... I takie tam .. ;)

Gość jak miałam 20 lat to chciałam
wiecie co? codziennie widzę bardzo dużo ciężarnych- taki mój zawód. I na prawdę rzadko widzę dojrzałe matki :0 zazwyczaj są to rówieśniczki syli92 i jakże często przychodzą z matkami lub ojcami!

Gość konwalie w wazonie
syla92- w takim razie życzę zdrowego dzieciaczka i szczęśliwego rodzicielstwa :) Generalnie uważam, że każdy wiek ma swoje wady i zalety jeśli chodzi o macierzyństwo i każda kobieta w innym wieku ma swój "moment" na dziecko :)

Gość bywaaa
No ok każdy wie kiedy jest ten moment :). Tylko jak słyszę jak ktoś mówi, że dziecko jeszcze teraz dziecko nie, bo jeszcze musi kupić nowy samochód, to mnie rozwala :D.

nanufaar A ty tu piszesz żeby doradzać czy czepiać się? Bo nie rozumiem? a co do mieszkania to mój narzeczony ma swoje.

Ja urodzę, jak będę miała skończone 25lat. Dla mnie to troszkę za późno, ale wiadomo każda z nas myśli inaczej. Kończę drugi kierunek, kariery już większej nie zrobię- wystarczy mi super płatna praca. Ja wyszalałam się w wieku 18lat, a w wieku 21 wyszłam za mąż. Wtedy moim zdaniem był najlepszy czas na dziecko, ale nie dane mi było :) Cieszę się, że w ogóle mogę mieć Moim zdaniem kobiety, które decydują się z czekaniem na macierzyństwo powinny wcześniej tylko zatroszczyć się o badania swoje i partnera. Żeby wiedzieć, że mimo długiego czekania, nie będą miały problemów. Sama walczę o dziecko od 2 lat i poznałam w tym czasie wiele kobiet, które obudziły się z ręką w nocniku po 30-stce. Okazuje się, że mają np. PCO a tu potrzeba leczenia itd. Niestety nie zawsze chęci oznaczają, że szybko zajdziemy w ciążę. Powodzenia dla wszystkich starających się po 20,30 a nawet 40-stce :)

Gość takie moje przemyslenia
bo niestety taki kraj,że sporo osób uważa posiadanie dziecka za priorytet, co tam wykształcenie, finanse itp, ważne że na n-k się wrzuci 50 fot dziecka i koleżanki zazdroszczą:D:O

Gość nanufaar
nie poprostu szkoda mi dzieci zyjacych w patologicznych rodzinach. dwoje mlodych ludzi wezmie sie za robienie dziecia a pozniej nie ma sie kto nimi zajmowac, chodza glodne-jedna wielka patologia. jeszcze szkoly nie skonczylas... partner ma mieszkanie? a ile ma lat? zarabia na tyle aby utrzymac 3 ludzi? wiesz ze dziecko jest kosztowne?

Gość nanufaar
takie moje przemyslenia- niestety cos w tym jest - fotki na nk:O

Gość bywaaa
Tu się z Tobą nie zgodzę, właśnie dużo ludzi ma pierwsze dziecko po 30, co biologicznie jest niewskazane, bo przesadnie dbają o finanse. Jakby nowy samochód uszczęśliwił dziecko...

Gość bywaaa
Patologia, to zupełnie inny temat.

Partner ma 20 lat i tak zarabia na tyle. Ponieważ pracuje za granicą i po zakończeniu mojej szkoły tez mam zamiar wyjechać do niego. A wiem ze dzieci są kosztowne ponieważ na co dzień mam z nimi styczność

Czepiacie sie tylko tych finasow , ale to nie tylko o to chodzi. Dla niektorych rozwoj kariery jest bardzo wazny i nie chodzi tutaj tylko o awans finasowy, niektorzy lubia podrozowac (nie chodzi mi o podroze z biura ) itd Moze niektorzy mja wieksze ambicje niz siedzenie za biurkiem i przekladanie papierkow i coroczne wakacje w Egipice

Gość konwalie w wazonie
bywaa- dbania o finanse nie zawsze oznacza kupno nowego samochodu, czasem po prostu zapewnienie dziecku dobrych warunków. Ile to razy ja widziałam w moim otoczeniu, czy choćby tu na Kafe, narzekania matek, że nie mają za co żyć bo dziecko tyle kosztuje. Oczywi ście, w życiu różnie bywa i czasem ludzie tracą w krotkim czasie wielkie majątki, ale nie o tym tu mowa. Decydowanie się na dziecko bez przygotowania, myśląc, że "jakoś to będzie" jest dla mnie oznaką kompletnego braku dojrzałości.

Gość bywaaa
A co znaczą dla Ciebie te ambicję?

Gość bywaaa
Jasne jasne, to nawet nie ma co rozważać, że jak się zupełnie nie ma środków do życia, to nie ma mowy o dziecku, chyba nie ma co tu pisać łopatologii.

Syla pewnie twoj chlopak jest w UK . Tak to dobre miejsce na rodzenie dzieci . Moze znacie taki kawal Ile slow zna przecietna matka polka po angielsku w Anglii ....trzy ....yes - no - child benefit :D

bywaa a czy wg ciebie największą ambicją ma być dziecko? ja np. nie chcę teraz mieć dziecka. Ale to nie znaczy, że mam wielkie ambicje. Owszem chcę rozwinąć swoją karierę zawodową i niestety na czas ciąży nie mogłabym wykonywać swojego zawodu (zagrożenie) więc na rok byłabym wyeliminowana. Ale nawet gdybym się na ten krok nie decydowała to i tak nie uważam, by dziecko było moim priorytetem.

Gość bywaaa
Ja rozumiem że można nie chcieć mieć dziecko, bo nie czuje się instynktu macierzyńskiego, bo dostało się nową interesującą pracę i głupio by było po pół roku odejść...w skrócie to rozumiem sensowne dla mnie powody. Ale nigdy nie zrozumiem, jak ktoś ma lipną pracę, no ale robi karierę ;), jak ktoś nie chce dziecka, bo ma tylko 3 pokoje ;) i 5 letni samochód ;).

Gość konwalie w wazonie
Nie no, takie powody to o dupę potłuc ;) moim zdaniem to bardziej wymówki niż powody, bo trudno mi uwierzyć, że ktoś naprawdę nie decyduje się na dziecko mimo iż chciałby, tylko dlatego, że nie ma dużego domu tylko 3pokojowe mieszkanie ;)

Gość bywaaa
Tzn. jak ktoś mówi, wiesz chcemy dziecko, ale wiesz mamy tylko 3 pokoje :D, to mnie rozwala, to chore myślenie. Dla mnie na pewno większą ambicją jest dziecko, niż nowy samochód...

Gość bywaaa
Uwierz mi są tacy ludzie, niektórzy mówią to wprost, inni nie... Teraz to wielu ludzie nawet psychicznie nie jest gotowych na dziecko tuż po 20 roku życia...Tylko wiecie z obserwacji wiem, że po 30, a tym bardziej pod 40, to też już jest inne rodzicielstwo, niekoniecznie to jest dobre dla małego dziecka.

ale tu chyba nie ma takich osob? powiem szczerze, ze nie rozumiem swojej bratowej, ona chce miec drugie dziecko, ale od paru lat jest bezrobotna i wychowuje 5 letniego synka. I uparcie szuka pracy i nie zdecyduje sie na dziecko jezeli nie znajdzie pracy, dla mnie to bez sensu. bo zegar rzeczywiscie jej tyka, jak znajdzie i zajdzie to zaraz bedzie musiala isc na urlop i wg mnie to takie bledne kolo. Bo juz po urlopie na problemy ze znalezieniem pracy. A niby ich nie stać. nie rozliczam nikogo, ale z ich zarobkami to spokojnie by się utrzymali.

Gość bywaaa
A co do zdjęć dzieci na NK to się zgodzę , masakra :D

Kazdy ma inne ambicje , dla mnie priorytetem jest kariera zawodowa , wielka moja pasja sa podroze, wiec o dziecku nie ma mowy na tym etapie na ktorym jestem. Pewnie, gdybym nie miala pomyslu na zycie to chcialabym miec jak najszybciej dziecko, zeby zapelnic swoje zycie. Chociaz nie twierdze, ze kazda mloda mama nie ma ambicji, ani pomyslu na zycie.