Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaia mama synka i ...

Poród w Legnicy-kto rodził?

Polecane posty

Gość Mia_latinka
to jakis bezsens ze akt urodzenia tez w tamtym miescie..ciekawe bo nie bede miec jak to zrobic myslalam ze tu pojde do urzedu i juz ..eh a Ty Jolu jak sie czujesz? kiedy do gina? ja jutro zadzwonie sie zapisć albo w piatek na poczatek sierpnia..:) mam nadzieje ze nowych badan nie kaze mi robic, bo juz tak mi sie nie chce po tych lekarzach chodzic..

zakończyłam właśnie edukację na etapie studiów magisterskich i moja Mańka urodzi się z tytułem magistra, żeby wszystko było takie łatwe... w 6 miesiącu miałam 11.9 a teraz czyli w 34 tyg. 12.2 brałam żelazo o przedłużonym uwalnianiu tardyferon na receptę - różowe tabletki. co do tych zabiegów to też nie mam ochoty marnować pieniędzy na zastrzyki, mam zamiar zdecydować się na dermabrazję laserową czyli stopniowe, kontrolowane poparzenie skóry, które powoduje odparowanie zmienionych tkanek. koszt około 5-6 tys, czas rekonwalescencji około 3-4 tygodni też dość bolesne a ostateczne efekty dopiero po roku. najchętniej poddałabym się plastyce chirurgicznej ale moja krew źle krzepnie i dodatkowo jest możliwość martwicy rany. napisałam do paru klinik maile z pytaniami dot. kosztów, skuteczności, ew. powtarzalności zabiegów itp, czekam na odp. co do hbs to robiłam w zeszłym tyg. w przychodni na tatrzańskiej, trzeba być na czczo, pobrania są do 10 rano, koszt 15 zł, nie trzeba się nigdzie rejestrować, w szpitalu też do 10 albo do 11 koszt 18zł plus 3 zł pobranie. wszędzie jest odpłatne. jeżeli chodzi o te sprawy meldunkowe to takie małe dzieci automatycznie są meldowane tam gdzie matka jest zameldowana, trzeba tylko zgłosić w danym urzędzie miasta czy to gminy, że urodziło się dziecko. w szpitalu dostaje się potwierdzenie o urodzeniu dziecka i z tym idzie się do miejscowego urzędu stanu cywilnego u nas na chojnowskiej i zgłasza razem z mężem dane dziecka, czyli imię i nazwisko. na to jest miesiąc. może to zrobić sam mąż lub nie wiem jak w przypadku nieformalnych związków. na becikowe jest więcej czasu ale żeby dostać w ogóle becikowe na terenie danej gminy trzeba być zameldowanym nawet na pobyt czasowy, chociaż jedno z rodziców. podobnie sytuacja ma się co do tego dodatkowego tysiąca, to jest fundusz socjalny dla mieszkańców danej gminy, więc trzeba wykazać, że się mieszka na jej terenie legalnie. w urzędzie miasta jest jakaś komórka, która odpowiada za dodatkowe becikowe, a jak nie to babki z mopsu udzielają wszystkich informacji wystarczy zadzwonić na poselską.

Gość Mia_latinka
dziekuje Ci bardzo za odpowiedz :)) a co do becikowego to jakie zaswiadczenia sa mi potrzebne? eh czyli bede musiala jechac z Mezem do swojego miasta do mop-su bo tam jestem zameldowana :( ale dobrze przynajmniej ze idzie sie do miejscowego urzedu w legnicy stanu cywilnego i zglasza sie tam dane ,itp a pozniej pojdedziemy ewentualnie do mnie,.. nie wiem czy sobie poradze :)

ja jestem umówiona na 02.08 a czuje się znośnie dziś złapał mnie jakiś skurcz w dole brzucha ale przeszło wiec jest ok jutro idę zrobić wyniki to zobaczę co z ta hemoglobina czy się poprawiała a tak ogólnie to chciałabym mieć już wszystko za sobą a tu jeszcze do 25.08 troszke mi zostało. Tak się zastanawiam czy już mam się spakować czy jeszcze poczekać? A Ty jak się czujesz?

widzę, że większość z nas idzie do gina 2 sierpnia, ja też. co do konkretnych dokumentów to nie wiem jakie są potrzebne bo na początku lipca weszła ustawa ułatwiająca dostęp do spraw administracyjnych i spowodowała, że dużo czynności urzędniczych można załatwić na oświadczenie np. o dochodach z urzędu skarbowego, więc najlepiej zrobisz jak zadzwonisz do gopsu w legnicy albo u siebie i zapytasz.

Gość Mia_latinka
to jeszcze potrzeba zasiwadczenie o zarobkach zeby odebrac beckikowe? Jolu ja czuje się dobrze, tylko jak jest upał albo duszno to juz gorzej, widzisz ty się nie mozesz doczekac, a tylko miesiąc Ci został, a ja na sam poczatek grudnia jeszcze muszę zaczekac :) a tez bym chciała już, ja jeszcze sie nie umówiłam z czeszejkowa jutro zadzwonie :) jak nie bedzie miala miejsc na 2-go to pojde na nastepny. Ania a Ty do jakiego lekarza chodzisz?

jej ja dziś byłam na pobraniu krwi na tatrzańskiej i już więcej tam chyba nie pójde drugi raz trafiłam na Panią, która totalnie nie umie tego robić ale i tak miałam więcej szczęścia niż poprzednio bo ostatnio to byłam nakłuwana trzy razy bo nie umiała trafić w żyłę i tak pobrała mi z mięśnia i zrobiła mi na dłoni mega bubę, aż koleżanka która była ze mną miała obawy żeby wejść. Jeżeli ktoś się teraz wybiera radze poczekać na inna zmianę.

nie do becikowego nie jest potrzebne zaświadczenie o zarobkach ale te wszystkie dodatkowe typu ten dodatkowy tysiąc czy zasiłek rodzinny są uzależnione od dochodów, a te potwierdza się na podstawie zaświadczenia z urzędu skarbowego za miniony rok. a ja byłam na wynikach w szpitalu bo tam miałam skierowanie z hematologii, przyjmowały 2 panie i co mnie zdziwiło zrobili kartkę, że kobiety w ciąży są przyjmowane poza kolejnością. a 2 tyg temu tego nie było, nawet nie poczułam ukłucia. no niestety na tatrzańskiej często się zdarza, że boli ostatnio była babka, która zachowywała się jakby robiła to pierwszy raz. na szczęście wszystkie odpłatne wyniki mam zrobione więc na razie nie muszę tam chodzić. ja na szczęście chodzę do Pacułta. i jestem bardzo zadowolona.

Gość Mia_latinka
Jolu tyle że ja nie chodze do niej co miesiąć, bo ciagle nie ma mnie w domu, miesiąc temu byłam na 4d u hercunia i teraz dopiero ponad miesiac do niej czyli 2 miesiace wiec napewno cos powie :)) mi sie zaczął 6-miesiąc i przytyłam od początku 3,2 kg nie wiem czy to duzo? ja nie jestem chudziną mam normalną kobiecą budowę ciała, ale rozstepy i tak sa...poporstu musze je pokochac :) heh ale to jeszcze troszkę potrwa..:) a Ty masz juz wszystko przygotowane dla dzidziusia? ja mam narazie takie mniejsze rzeczy i to jeszcze nie wszystkie.. gdzieś przeczytałam ze jak sie jest w ciazy i idzie na wesele to tzeba uważać bo czasami jest że maluszek w brzuszku nie może znieść głośnej muzyki a ja nie chciałabym mu zaszkodzić, i tak bedziemy dużo krócej bo mi sie siedzieć tyle nie bedzie chciało a tance to raczej nie.. bo nogi szybko mnie bola aktualnie :)

Gość Mia_latinka
ja nie wiem nic o tym lekarzu Pacuła..moze i jest dobry ale napewno nie wybiore sie drugi raz to mojej pani gin... jest duzo powodow.. a te USG co ma to jakies przedpotopowe Jola a ona Ci powiedziała jaka płec dziecka w którym miesiącu sama jej pytałaś czy Ci powiedziała jak dla mnie fantastycznym gin jest D.Jeka ona przyjmuje w chojnowie i bolesławcu..tylko ze ja nie mam jak jezdzic tam obecnie Mąż bierze auto bo pracuje do wieczora a ona chyba do 18-stej przyjmuje i to niecodziennie dlatego tak..

mi powiedziała płeć dziecka w czwartym miesiącu właściwie sama powiedziała później potwierdzili to w feminie w Lubinie. Ja chodzę co miesiąc regularnie więc mnie umawia od razu na kolejną wizytę tak po prostu. Ale nie wiem czy jestem aż tak super zadowolona no cóż nie narzekam pani doktor robi to po prostu rutynowo i aby od siebie myślę że jeżeli nie ma komplikacji to każdy lekarz jest dobry. A mam pytanko mnie teraz przy ostatnich wynikach wyszło że mam za dużo krwinek białych czy ktoś wie co to oznacza nigdy tego nie miałam bo ze hemoglobina jest nisko to już się przyzwyczaiłam a może to po prostu normalny objaw pod koniec ciąży jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź

Gość kasienka0103
hej. rozmawiałam z ciocią, która pracuje w laboratorium i powiedziała mi, że pod koniec ciąży mogą byc podwyzszone wyniki i nie oznacza to nic groznego.

Witam dziękuję serdecznie Kasiu za info już się bałam, że coś nie tak jak to dobrze, że ktoś podpowie. Jak się czujecie wiem, że nie ma upałów i dobrze ale ta pogoda też nie nastraja optymistycznie. pozdrawiam serdecznie jeszcze raz dziękuję

Gość Mia_latinka
ja nie moglam pomoc Jolu .. ale dobrze ze juz wiesz w necie poczytalam ze to nic groznego także tak jak Kasia mowi , nie martw sie :) dla mnie to pogoda wymarzona :) oprocz spacerów z psem i wyjazdem z Mężem na zakupy nie ruszam sie z domu, mam takie chwile ze strasznie mi sie w danym momencie chce spac i zasypiam :) ja nie ide 2-go do gina bo od tego calego hercunia nie mam tego opisu maluszka odbiore jutro dopiero wiec ide na nastepny wolny u niej termin( ciekawe czy czwartek czy piatek o ile ten tydzien) eh.. ja mam to wesele za 2 tyg a nie mam ochoty :( isc, musze zakupic nowe rzeczy jakies komfortowe i skromne planuje ładne spodnie i tunike jakaś elegancka bardziej, bo spodnice itp moze i tak ale boje się ze bede sie nie swojo czuła brzuszek zaczął dopiero mi rosnac :) ale odrazu okrągły :) fajnie heh jolu jak urodzisz dzidziusia i bedziesz miała chwilke to napisz tu do Nas co i jak dobrze?

dziękuję Mia_latinka do mojego porodu to jeszcze trochę 25.08 więc pewnie jeszcze nie raz coś napisze bardzo lubię tu zaglądać i czasem smuci mnie fakt, ze na forum taka cisza. Do czeszejko to tylko albo wtorek albo czwartek w inne dni nie przyjmuje. Wiec jeżeli się nie załapiesz na czwartek to pozostaje następny tydzień. Na weselu na pewno będziesz wyglądać pięknie mówią że ciąża dodaje uroku. Ja też raczej nie wychylam nosa z domu tylko spacerek z psem jak dla mnie może być taka pogoda tylko żeby nie padało bo nie lubię w deszcze chodzić i jakoś tak ogolnie w tedy ponuro. Ja idę na wizytę we wtorek i spytam czy cos sie zmieniło w sprawie pokoi jednoosobowych ostatnio powiedziała mi ze trwa remont więc zobaczymy co teraz wymyśli oczywiście o wszystkim poinformuje Was kochane dziewczyny.

Gość Mia_latinka
dobrze Jolu mi też odpowiada taka pogoda tylko że bez deszczu :)) ale w sumie sama sie najlepiej czuje w domku :) i przynajmniej teraz tak pracuje :) eee tam to prawie już :)) fajnie ja tez bym chciała juz dzidzie urodzić ale coż muszę czekać, a Ty jeszcze tylko chwilka to ja pojde w czwartek, bo jutro mam kilka spraw do załatwienia, a zadzwonie się umówie jutro :) pisałaś kiedys o ile mi sie nie pomerdało że byłaś na USG w feminie i jak wrazenia? ja wiem ze sa rozne opinie o hercuniu ale ja juz do niego nie pojde na USG wole pojechac gdzieś niz do tego aroganckiego pana isc.( ale ok kazdy ma własne zdanie, mam powod zeby tak o nim sądzić) dziękuję Jolu własnie zwlekam z tymi zakupami na slub bo nie wiem jak mi brzuszek urośnie, heh tyle że fryzjer itp duzo roboty a mi sie tak nie chce :) ciekawe co powie o tych 1-osobowych a kto wie może się coś zmieniło?, albo dalej będą kręcić... ja tak ciagle sobie myśle oby jak najszybciej wyjsc z tego szpitala i juz. ostatnio przeczytałam w gazecie mamo to ja , o żelu którym smaruje się krocze, i daje się też go do srodka ( można gina zapytać) i wtedy jest mniejszy opór dzidziusia przy porodzie i nie trzeba nacinac krocza a fajnie byloby tego uniknąć oczywiscie nikt mi wczesniej o tym nie powiedział, fakt trzeba to kupic no ale jak ma pomoc..

Mia_latinka jak masz na imię? bo łatwiej będzie mi pisać ja jeszcze nie słyszałam o tym żelu ogólnie powiem szczerze, że ja miałam problem z rozwarciem bo po prostu go nie maiłam i jestem troszkę zdegustowana, że pani ginekolog nic nie powie na temat porodu ja co wizyta pytam ale odpowiedzi brak albo ze za wcześnie. A chętnie bym sie dowiedziała czy jest możliwość znieczulenia czy właśnie normą jest nacinanie krocza i wiele innych nurtujących pytań pewnie dręczy każdą kobietę w ciąży ale to nikogo nie interesuje. Ostatnio mojej koleżanki znajoma rodziła w legnickim szpitalu i jak przyszła w piątek to urodziła dopiero we wtorek bo tez nie miała rozwarcia ja tez bardzo sie boję ze mnie czeka po raz kolejny to samo.

Gość mkwroc
Taka pogoda też mi odpowiada ,nawet z deszczem ;) już się obawiam nadchodzących upałów ... Mia--ja byłam w pierwszej na weselu w 5 m-cu ciąży ,kupiłam sobie sukienkę ciążową ,ładnie leżała na brzuszku i w biuście.Było mi super wygodnie,a sukienka służy mi do dzisiaj ,bo pasuje nawet po ci.Możesz poszukać zwykłych sukienek nawet, odcinanych pod biustem tylko np.rozmiar większą ,to i po ciąży założysz. Ja do Hercunia też się więcej nie wybiorę ,arogancki nie był ,nawet miły ,ale małomówny :/ a skoro idzie sie na samo badanie USG i to płatne, to wypadałoby z jego strony coś powiedzieć przyszłym rodzicom moim zdaniem.Żałuję ,że nie poszłam do Rojka . Co do sal jednoosobowych to chyba nie doczekacie się za bardzo ;) skoro ten remont trwa i trwa... Choć z drugiej strony kiedyś musi się skończyć,nie? ;) Jola-- 25.08 to już tuż tuż ;)

Gość kasienka0103
Ja od roczku tu zaglądam i chociaż w ostatniej chwili wyłamałam się z porodu w Legnicy to i tak cały czas jestem na tym forum. Przyszłe mamusie uważajcie na siebie i nie bagatelizujcie żadnych dziwnych objawów. No i jak wody Wam będą odchodzić, to odrazu do szpitala.

Gość Mia_latinka
mkwroc, mi też taka pogoda odpowiada cudowna :) ciekawe czy 13-stego tez taka bedzie to bylby ideał :)) jesli chodzi o sukienke to jestem sceptyczna ze względu na to że boje się ze spuchną mi nogi, kostki itp i bedzie to brzydko wyglądać no chyba że znajde taka do samej ziemi w koncu 6 miesiac to roznie bywa. W h&m widziałam ładne spodnie i tunikę elegancką do tego cos na gore i już przynajmniej będę w tym chodzić :) hercun wogole nic nie tłumaczył ale to i tak nie o to chodzi i każdemy będe odradzać on myśli że jest jedyny i tak się zachowuje i ta babka w rejsetracji myśli że wszystkim rozumy pozjadała..osmiesza się nie przystoi takiej wiekowej babce takie zachowanie, no cóż.. Jolu chyba najwyższa pora żebyś z czeszejkową pogadała o wszystkim co i jak bedzie wyglądać po kolei, czy można ten żel ( o ile łaskawie cos o tym wie ) ona zbywa zawsze jak się cos pytam itp, ale w koncu juz masz mete prawie więc pytaj ja o wszystko i nie wychodz do puki Ci nie powie.. ja bynajmniej tak zrobie, wogole mało ktory lekarz mówi o czyms co może pomóc w porodzie np te żele, ale jak sie uprzesz to bedzie ok , pisz do mnie Mia i tyle tak łatwo i prosto i tak mowią do mnie :) albo Inka :) wiesz roznie z tym terminem może być a jak bedzie to twoja ostatnia wizyta.. wieć lepiej wszystko wiedziec moja koleżanka wczoraj poszła do fryzjera bo do porodu miała 15 dni, i wychodząc odeszły jej wody, i pojechała do szpitala, ale nie ma skurczy i jak dzis do poludnia nic sie nie zmieni to bedzie miała wywoływany porod.. wiec tak to jest z terminami.. a

Witaj Inka jej to musisz nam relacjonować na bieżąco co i jak ale jak odeszły wody a nie ma rozwarcia to współczuje tez to przeszłam i nie było miło. Co do stroju to myślę że bardzo dobre wybrałaś rozwiązanie ja byłam pod koniec czerwca na chrzcinach w roli chrzestnej i też wybrałam białe lniane spodnie i tunike ale ja miałam już znaczny brzuszek.

Gość Mia_latinka
no Własnie :) tak chce :) tez rozejrze się za takimi spodniami lniane super :) i tuniczka zakupy :)), prawde mowiac ja sie mieszcze (jeszcze :)) w spodnie i we wszystkie moje stare rzeczy ale obecnie wole luzne niż takie opiete itp kwestia gustu, najgorzej z butami ale cos wymysle :) narazie jej nie przeszkadzam :) mam nadzieje że da rade :) jak się odezwie to napewno napisze. Pisz jak coś dzis będe na bierząco odpisywać postaram się o ile nie zasne jak codzien :) heh teraz pojezdze na rowerku troszkę, Jolu a masz już wszystko do szpitala przygotowane?

ja kupiłam w tym sklepie na złotoryjskiej z odzieżą ciążową tam był największy wybór. Jeszcze nie jestem spakowana ale chyba już czas. Inka jak masz info odnośnie koleżanki to proszę daj znać bo wiesz ze to już u mnie bliżej jak dalej.

Gość Mia_latinka
mam info :) mówi że leży nadal :) i czeka hehe ale spokojnie mowi ze wszystko ok, więc jestesmy dobrej mysli :)) a no widziałam przejazdem tam jakiś sklep taki chyba nie duży? z wystawą,a rozmiarowo też jest wybór czy nie za bardzo? ja jeszcze h&m chce odwiedzić bo czasami można fajne rzeczy czy tam spotkać i różne rozmiarki pomierzyć, dobrać dodatki, ja szukam jakiejś krawcowej dobrej bo mąż ma nowy garnitur ale potrzebne są przy nim drobne poprawki jak możecie kogoś polecić i odrazu jakieś godziny pracy tej Pani bo ja będe musiała z mężem a on do 16-stej pracuje. moja siostra mówi że jej najbardziej pasowały wkładki laktacyjne i bella do stanika bo można je przykleić do stanika, ale ponoć są jeszcze jakieś z ceratką od zewnatrz muszę poszukac :) a te wkłady po porodowe tez w wiekszosci bez skrzydełek to lepiej kupić grube podpaski ze skrzydełkami żeby sie tak nie suwały :) wiesz Jolu ja nie chce isc do gina bo boje sie ze ona bedzie mi wpychac te tabletki na nadcisnienie, zawsze jak wejde do gabinetu to mi się podnosi a w domku spoko :) nie wiem czy jeszcze się na dziś nie zapiszę bo chłodno jest więc mi lepiej isc :)

co do rozmiarów to nie można narzekać od 36 można już kupić wiec myślę ze ok chyba ze chcesz mniejsze to nie widziałam. A jakie masz ciśnienie ja mam niskie zawsze nawet jak jestem w gabinecie chociaż w tej końcowce to troszke mi podskoczyło bo ostatnio miałam 110/70 wiec jak na mnie to wysoko A Ty może masz wysokie bo się denerwujesz jak wchodzisz do gabinetu tak czasem jest syndrom białego fartuch tak jakoś się na to mówi

Gość Mia_latinka
hehe nie nie mniejsze niż 36 :) bez przesady :) ja mam kobiece kształty więc 38-40 a kto wie może bedzie i wiecej :) teraz jakoś tak zależy bo te rozmiary to i tak pic na wode :) wlasnie ja mam taki syndrom chyba ..bo nawet moj Maz ciagle do mnie mowi czego się boje a ja jak zacmiona u lekarza, wogole mam odpowiedzilna prace i tam nie zdarza mi się cos takiego.. a tu wchodze i prosze cisnienie jak znalazł za wysokie.. w domu mam elektroniczny cisnieniomierz i mierze to mam dobre w normach spokojnie jest, a do niej tez wchodze i nie odsapne a ona na wejsciu cisnienie.. powinna troszke poczekac i pozniej..no coz slyszalam ze nie ja jedna probuje jej to wytlumaczyc ale najwyrazniej nie rozumie.. pewnie wizyte masz wieczorem calkiem?

to rozmiarowo podobnie do mnie ja tez teraz nosze rozmiar 40 i pewnie tak mi zostanie i o 36 38 mogę zapomnieć. Co do pokoi jednoosobowych to niestety nadal bez zmian w trakcie wiecznego remontu i tak już chyba zostanie więc ja nie mam szans się załapać a szkoda bo zależy mi na tej toalecie. Inka jak będziesz miała info odnośnie koleżanki to proszę pisz a tak ogólnie to trzymam za nią kciuki

Gość Mia_latinka
Jola ty chodzisz do czesz- prywatnie? bylas dzis? co sie dowiedziałaś nowego odpowiedziała Ci na pytania, kolezanka jeszcze nie rodzi..mowiła ze sie odezwie.

Co do pani dr cz-s to nic nie mówi czeka na ostatnią wizytę. Tak było ze mną i z kolezankami. Jak bedzie cc to umówi na szpital i przeważnie umówione cc lubi robić w piatek :) hehehe, przynajmniej tak zaobserwowano :) Co do żeli to ja nie słyszałam, ale tantum rossa się przyda po !!! Powodzenia dziewczyny, aha co najważniejsze to położne przy porodzie są milutkie jak się człowiek ich słucha i uśmiecha w tym bólu!!!! Co do pielegniarek już po porodzie to niezbyt mam dobre zdanie, no ale cóż. Trzeba walczyć o swoje i nie dać sie !!!!!

Gość Mia_latinka
Szalotka a jak Twoj maluszek?? co znaczy ze trzeba walczyc o swoje złosliwe są nie mile czy jak? uprzedz troszkę nas