Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gimnazjalistka123456789

Referat z historii i wielki dylemat. Poradźcie coś. Proszę.

Polecane posty

Gość jeden facet
Dobra bo widze ze jest problem , Generał Franco jako polityk, rzadzacy twarda reka czy jako wróg narodu ? Co ty masz napisac o Franco i z czego tylko nie pisz ze wikipedia i podrecznik do gimnazjum bo to bolesne

Dlatego mowie, historia jest wzgledna. I ilu ludzi, tyle zdan na temat. Poza tym mam wrazenie, ze ty chcesz go przedstawic z innej strony, wlasnie po to, by pokazac, ze to wiesz. I mozesz sie bronic ile chcesz, ale sama taka bylam, wiec znam objawy. :D

Gość idjojgodko
a wracając do tematu , to miałbym gdzieś co myśli nauczycielka. i co , że ci postawi słabszą ocenę? , nie pierwszą i nie ostatnią , nie bardzo się teraz orientuje , bo za moich czasów było inaczej ale teraz pisze się na koniec szkoły jakiś test i to on jest najważniejszy . nie istnieje coś takiego jak "cel uświęca środki" to zwykły relatywizm moralny

" Dlatego mowie, historia jest wzgledna. I ilu ludzi, tyle zdan na temat. " Moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza!

Gość taa niedobra pupa
Dlatego mowie, historia jest wzgledna. I ilu ludzi, tyle zdan na temat. Ja bym powiedziała, że historia jest jedna. Tylko różne są interpretacje. Dzieci często postrzegają czarno - biało, i lubią proste wyjaśnienia. Z biegiem czasu człowiek uczy się że nic nie jest proste.... A musisz w ogóle w tej pracy moralizowac?

@idjojgodko nawet nie wspominaj o Grunwaldzie, wiekszosc ludzi uzywa slowa "krzyzacy" jako synonimu do "niemcy" :):) ostatnio spotkalam sie w szkole z wypowiedzia, ze Polacy pokonali Niemcow pod Grunwaldem :D

"A musisz w ogóle w tej pracy moralizowac?" Nie planowałam moralizować. Planowałam przedstawić fakty świadczące w za generałem Franco a nie jedynie te fakty przeciw niemu jak oczekuje nauczycielka.

nawet nie wspominaj o Grunwaldzie, wiekszosc ludzi uzywa slowa "krzyzacy" jako synonimu do "niemcy" ostatnio spotkalam sie w szkole z wypowiedzia, ze Polacy pokonali Niemcow pod Grunwaldem "Aż się rozpadnie w proch i w pył Krzyżacka zawierucha. ... ...Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz, Ni dzieci nam germanił! " Czemu się więc dziwić?

Gość idjojgodko
i słusznie :-) , w końcu to chyba jedyne polskie zwycięstwo którego nikt nie może zakwestionować!

Gość jeden facet
to ma być praca badawcza czy jak?

No dobrze, ale jesli chcesz pozostac obiektywna, to przytocz fakty swiadczace za i przeciw. Pozwol twoim odbiorcom wyrobic sobie wlasne zdanie na ten temat. Zycie nie jest ani czarne ani biale. Historia tez nie:)

Gość taa niedobra pupa
Może nauczycielka wychowała się w PRL i uległa propagandzie - bo w tych czasach wiadomo, jak oceniano takie osoby.... Głupia baba...

Gość idjojgodko
ja słuchałem zawsze perwszego września na akademiach"stań u drzwi , bagnet na broń , trzeba krwi "

" i słusznie , w końcu to chyba jedyne polskie zwycięstwo którego nikt nie może zakwestionować!" Polsko, Litewsko, Rusko, Tatarsko, Mołdawskie gwoli ścisłości.

Gość taa niedobra pupa
Ja gdybym miała mieć referat wybrałabym Kolumba.... Czytałam świetną biografię J. Sveta - polecam. Kto wie jakiej narodowości był Kolumb?

Gość jeden facet
OK O CZYM PISZESZ Z HISTORII ?

ehhh, zreszta o czym tu mowic, moi uczniowie nie wiedza kim byl Prometeusz(zeby nie bylo-lekcja w klasie maturalnej!)....o Franco juz nie wspomne....

Gość ETA-sreta
Boże, tak głupiej dziewczyny dawno nie widziałam. Mówi, że zbrodnie Franco to nic takiego bo inni zabili więcej. To tak jak by ktoś zabił 15 osób i się tłumaczył przed sądem, że inni zabili 150. Może i tak, ale to nie pomniejsza krzywd jakie doznało te 15 osób i ich rodziny. Poza tym widać, że to jeszcze dziecko. Jej wypowiedzi są tak nacechowane emocjonalnie, że nie ma mowy o chociażby próby pisania obiektywnego

Gość jeden facet
Trzeba napisać o kimś kto jest dalej wielki jako człowiek i ciekawy, a nie Kolumb biografia o kolumbie to śliskie dzieło bo dopiero nie dawno doszli kim on był. Nie wiem czesto opisywany jest Churchill, Hitler jak genialny strateg, nie wiem co wymaga ta nauczycielka i ile tak 5-10 stron ?

tzn z tego co wiem, byl dzieckiem szkockich kupcow, osiedlili sie w Genui. ALe nadawano mu juz wiele narodowosci:) W kazdym razie Polakiem nie byl:P

Gość taa niedobra pupa
Hitler nie był genialny, a strategiem nie był - tym bardziej. Był chorym psychicznie idiotą z ogromną charyzmą, która trafiła do tłumu.

Gość idjojgodko
jakże to ! , przecie był Polakiem , pochodził z miejscowości Koło

Gość jeden facet
co ty tam wiesz, masz wyksztalcenie takie zeby to kwestionować i wetować jego i innych?

HItler dal ludziom prace i nadzieje, na lepsze w ich oczach zycie. Uderzyl w dume narodowa( traktat wersalski),obiecal odzyskanie honoru narodu niemieckiego. A dume narodowa niemcy maja ogromna...

Gość taa niedobra pupa
No moim zdaniem Włochem - Genua to włoskie miasto... Na pewno nie Hiszpanem ani Portugalczykiem - za nic nie rozumiem, dlaczego w szkole tłumaczono mi, że Kolumb był Portugalczykiem, a nie Hiszpanem! A co do tych klejnotów Izabelli - to ona nie sprzedała ich na tę wyprawę jak pokazywano w wielu filmach, tylko znacznie wcześniej musiała je oddać na jakąś podupadającą Akademię... A koszt całej tej wyprawy był taki sam, jak jednej uczty, jakie co chwila wyprawiali na dworze...

Gość jeden facet
1) Dał prace 2) dał nadziej na lepsze 3) Wywyższył ich 4) stworzył "mocarstwo" z którym sie wszyscy liczyli 5) a zeby było zabwniej przegrali wojne a zobacz jak rozwija sie kraj przez strach jaki dokonał się dzięki komunizmowi i zaangażowaniu usa w konflikt z zsrr

Poza tym Hitler mial sztab ludzi, ktorzy pomogli mu w realizacji jego chorego planu. Szef propagandy Goebbels, zalozyciel Gestapo i pierwszych obozow koncentracyjnych Gring i cala reszta, ktorej juz mi sie nawet nie chce wymieniac. Chodzi o to, ze ciezko Hitlera nazwac geniuszem....

Gość taa niedobra pupa
co ty tam wiesz, masz wyksztalcenie takie zeby to kwestionować i wetować jego i innych? Kończyłam historię, i pisałam z II wojny magisterkę więc chyba mam...

" No dobrze, ale jesli chcesz pozostac obiektywna, to przytocz fakty swiadczace za i przeciw. Pozwol twoim odbiorcom wyrobic sobie wlasne zdanie na ten temat. Zycie nie jest ani czarne ani biale. Historia tez nie" No dobra. Powiedzmy że łapę o co chodzi. Tylko Ty jeszcze nie łapiesz o co chodzi mnie, a przynajmniej takie mam wrażenie. Nauczycielka oczekuje właśnie takiej czarno-białej, żeby nie powiedzieć czerwonej, wersji historii i trzymanie się schematu Franco = dyktator i zbrodniarz. A jak napisałaś życie i historia nie są czarno-białe. Więc ja napiszę że Franco owszem zrobił pucz, ale miał do tego uzasadnione powody, napiszę że 40 lat jego stabilnych rządów, mimo dyktatury i terroru wobec przeciwników wyprowadziło kraj na prostą. I prawdopodobnie będę miała niższą ocenę mimo że się napracuję, a jeszcze mało tego to zostanę pewnie posądzona o faszyzowanie na lekcji. A jak napiszę że Franco zrobił pucz przeciw legalnemu rządowi i potem stosował terror w czasie swoich rządów, jak skupię się na jego zbrodniach nie wspominając o zbrodniach republiki to wtedy będzie wszystko "super".