Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gimnazjalistka123456789

Referat z historii i wielki dylemat. Poradźcie coś. Proszę.

Polecane posty

tak, kraj sie rozwija, ale nie tylko dzieki samym niemcom, bez pomocy zachodu daleko by nie zaszli....

Gość jeden facet
to napisz panie historyku czemu nie był

Gość idjojgodko
z tym wyprowadzeniem na prostą to sporo przesadziłaś , syndrom Piłsudzkiego i Wałęsy ,wygrał wojnę a nie umiał działać w czasie pokoju.

Oczywiście, że napisz tak jak ty myślisz. Oddaj sprawiedliwość tej postaci. Nawet zawarłabym w referacie, że postać ta jest często niesprawiedliwie/niezgodnie z prawdą oceniana i dlaczego tak uważasz. A nauczycielka, jeśli jest mądra, doceni twoją bezkompromisowość i zdolność samodzielnego myślenia należycie.

Autorko, "lapie" o co ci chodzi. Ale wlasnie ty nie "lapiesz" o co chodzi mnie. Poczytaj dobra biografie Franco-po 1990, jak juz ktos ci radzil. Ale nie wybielaj jego postaci tylko dlatego, ze przy pomocy terroru i rzadow "zelaznej reki" chcial przeforsowac swoje idee. Pytanie jest: czy jego srodki naprawde uswiecaly cel? Czy rzadzacy ma prawo mordowac i terroryzwac obywateli w imie wlasnej idei na pomyslnosc panstwa?

Bellatrix, Goering był brawurowym lotnikiem, a Goebbels filozofem i poetą, gdyby nie system stworzony przez Hitlera zgadnij czy przeobraziliby się w takie ścierwa. Nie umniejszaj roli Fuhrera w stworzeniu III rzeszy, był geniuszem zła.

Gość taa niedobra pupa
Przede wszystkim czemu był wg ciebie? Jedyne co miał to charyzmę. Porwał za sobą tłum. Resztę robili jego doradcy, woskowi. To nie on układał plany. Czasem upierał się - miał szansę wygrać wojne na samym początku - ale zrezygnował pod Dunkierką - mimo że doradcy mówili co innego.... a mógł wtedy dokonać inwazji na Wyspy Brytyjskie... No i napaść na ZSRR - była totalnie chorą decyzją -i to jego- wszyscy mu odradzali - przypieczętowała koniec Niemiec. Ogółem II wojna wzmocniła pozycję ZSRR, a Niemcy zostały podzielone na 2 częście, i możliwe że gdyby nie Zachód upadłby Berlin...

Gość jeden facet
moze cieżko nazwać geniuszem, bo wiadomo że nim nie był. Ale sposób dościa do władzy i jej utrzymanie na społecześtwie wykonczonym przez I WŚ można to zwać szaleństwem i nie tylko ale porozumienie zeby rosjanie przywozili surowce do niemiec a odbierali np bron genialne :)

Napisalam, to tylko kilka przykladow, bo naprawde nie chce mi sie wszystkich wymieniac. Rownie dobrze moge przytoczyc fakte, ze byc moze Hitler niebylby tym kim sie stal, gdyby na swojej drodze nie spotkal Dietricha Eckharda.

Gość taa niedobra pupa
Nie umniejszaj roli Fuhrera w stworzeniu III rzeszy, był geniuszem zła. No właśnie nie bardzo - wg znawców tematu Hitler nie był wcale jakąś wybitną jednostką pod względem czynienia zła... Uchodzi za symbol zła - ale takich jak on były setki tysięcy w Niemczech. Nie tylko on był za mordowaniem Żydów, Niemcy chcieli krwi. Uciepleli w kryzysie i potrzebowali kogoś silnego, co będzie miał prostą receptę na poprawę...

Hitler był genialny! Wystarczy popatrzeć na jego "karierę" od kaprala i kiepskiego malarza po Fuhrera. Niemcy zniszczone po I wś, Niemcy upokorzone i w kryzysie chciały winnych klęski. Hitler dał Niemcom winnych - Żydów i komunistów. Wykorzystał w świetny sposób okazję na zdobycie władzy. Zasługi gospodarcze nie są już takie wielkie. Dał pracę, odbudował gospodarkę. Tylko że problem w tym że osiągnął to dzięki inwestycją militarnym i w rzeczywistości nie było tak różowo jak to malują. Gospodarka Niemiec w 1939 roku potrzebowała wojny i podbojów żeby przetrwać. Gdyby wojna nie wybuchła gospodarka stworzona przez Hitlera padła by. Co do talentów strategicznych to nie był idiotom. Wplątał się w wojnę na wszystkich możliwych frontach niemal w tym samym czasie co nie mogło się powieść. A potem przyszła choroba psychiczna (schizofrenia?) i do Hitlera nie docierały fakty o klęskach, nie przyjmował ich do wiadomości, w związku z czym podejmował błędne decyzje.

Gość jeden facet
ogolnie niemcy podzielone zostały na 4 części a miało ich byc w sumie 5 a z tego zrezygnowano. Wiadomo bizonia/trizonia i zjednoczenie pozniej - To aspekty uboczne państwa, które przegrało wojne. Ale i tak pozostało w pamięci wszystkich sam fakt że np lekarze rzeszy uciekli do argentyny, zabawne jest dla mnie tylko ze na ich badaniach opierała się medycyna po wojnie a do dzis np transplantologia itd..... ale wracajac do tematu Wodza, charyzma wystarczy przywódca charyzmatyczny ze sztabem wykształconym jest w stanie osiagnac co chce. Niechce mi sie przytaczac przykladów z naszego podwórka :) ale sa i takie własnie, co do tego nie ma watpliwości - wizerunek daje wiele, a to potrzebne by porwac tłumy i uzyskac poparcie. Obiecac i dokonac czegos to jest sztuka. A przemysł zbrojeniowy który na poczatku produkował BMW i WV to tez jest jednak zasługa nie jego , ale ktos takie decyzje podejmował same fabryki ?

Gość taa niedobra pupa
Co by było gdyby - nas uczyli, że takie rozważania nie mają sensu... Szkoda jednak, że go nie przyjęli na ten wydział Sztuk pięknych... Malowałby może marne obrazy, ale nie zostałby frustratem, gryzącym w chwilach szału zębami dywaniki... Mnie nie przeraża tak postać Hitlera - a raczej to, jak głupi może być naród. Wystarczy posłuchać jego idiotycznych przemówień. Jak głupi musieli być wtedy ludzie?

"No i napaść na ZSRR - była totalnie chorą decyzją -i to jego- wszyscy mu odradzali - przypieczętowała koniec Niemiec. Ogółem II wojna wzmocniła pozycję ZSRR, a Niemcy zostały podzielone na 2 częście, i możliwe że gdyby nie Zachód upadłby Berlin... " Problem w tym że jeśli nie Hitler na Stalina to Stalin na Hitlera by napadł. Stalin nie był dobry wujkiem zza miedzy tylko miał swoje plany podboju Europy. A według Suwrowa jeśli nie Hitler w czerwcu to Stalin podajże w Lipcu rozpoczął by wojnę. Pytanie dokąd doszedł by Stalin gdyby nie Hitler? Armia Radziecka była typowo ofensywną, początkowe sukcesy Niemców w wojnie były związane z tym że sowieci musieli się bronić do czego nie byli przygotowani. A jeśli od początku by atakowali? Jeśli to Niemiecka armia która też była armią typowo ofensywną musiała by się bronić? ZSRR od Kamczatki bo Gibraltar?

No, to pokazalas, ze nie byl idiota. Jesli chodzi o mordowanie zydow, to nie wierzcie w to, ze bylo to celem 2 wojny swiatowej. To ogromne uproszczenie. Faktem jest, ze Hitler chcial "chronic" europe przed zydami. I wierzyl w to. Obozy koncentracyjne czy obozy zaglady nie byly w planach hitlera(tzn na poczatku nie w tym celu), poprostu w koncu nazisci nie wiedzieli, jak sie tego "problemu" pozbyc. Przypomnijcie sobie plan odkupienia od Francji madagaskaru. Chcieli tam wywiesc zydow, otoczyc drutem i zolnierzami i dac im wymrzec.

Gość idjojgodko
sorry ale wasza dyskusja jest jałowa , nie takie głowy już na ten temat myślały i nic nie wymyśliły . pytanie podstawowe dlaczego hitler doszedł do władzy ? , bo po I wojnie państwa wymysłiły , że to niemcy są winni i obłożyli ich straszną kontrybucją , plus wielki kryzys i się stało . po II wojnie na szczęście byli mądrzejsi i pomogli niemcom wyjść na prostą.

Gość jeden facet
celem wojny było zwiekszenie miejsca zyciowego dla jedynej rasy, aryjskiej, mozna sie spierac co robił prawda bo kazdy ma swoje zdanie i roznie interpretuje fakty. Był poprostu był, a w szkołach powinni uczyć wszystkiego a nie że doszedł i zabił żydów i to było najgorsze. Bo zabił wiele innych nacji eksperymentowali na ludziach tez ale czemu nikt nie wspomina nigdy że to ludność niemiecka nieuświadomiona ślepo zapatrzona w wodza wierzyła mu bezgranicznie - pewnie istnial jaki ruch oporu bo by SS nie było ale to jest straszne płytkie patrzeenie : Był zabijał - jest ten jedyny winny.

Istnial ruch oporu, ale slaby. Glownie studenci (Rodzenstwo Scholl i Biala Roza, do tego Kreisauer Kreis). I tak nie mieli szans. Poza tym nazisci uznawali jedna polityke wobec narodu: albo z nami albo przeciw nam. Narod byl slepy, a ci co widzieli, bali sie.

"Mnie nie przeraża tak postać Hitlera - a raczej to, jak głupi może być naród. Wystarczy posłuchać jego idiotycznych przemówień. Jak głupi musieli być wtedy ludzie?" Dziś ludzie są tacy sami. Ile osób popiera dzisiejsze rządy i UE jak stado baranów? Rządy która mówią mi czy w mojej potencjalnej restauracji będzie wolno palić czy nie, które mówią mi ile moje potencjalne krowy mają wyprodukować mleka, które decydują za mnie czy mogę ubrać muzułmańską chustę czy nie, a jutro będą mówić czym mam się odżywiać a czym nie i jaki mam nosić kolor spodni... i ludzie się na to godzą. Wystarczy przypomnieć ile ludzi popierało Leppera który mówił w kółko jedno i to samo że "Balcerowicz musi odejść", swoją drogą wybitny ekonomista dzięki którego reformą Polska wyszła na prostą. Ludzie byli, są i będą głupi tylko że Europejczykom odechciało się wojować po przeżyciach ostatnich dwóch wojen.

Gość taa niedobra pupa
Problem w tym że jeśli nie Hitler na Stalina to Stalin na Hitlera by napadł. Wybitne autorytety się nad tym głowią, a ty widzę że jestes mądrzejsza... Nie ma absolutnie na to żadnych dowodów. Rzeczywiście, były różne plany na wypadek wojny jeszcze przed czerwcem 1941, ale ZSRR miało przecież szpiegów i możeliwe że przygotowywali się na wszelki wypadek bo mieli odniesienia o możliwej agresji. Nie mniej bez pomocy aliantów - w postaci surowców, ZSRR padłoby. Jak Hitler zaczął ofensywę to przewidywano, że skończy się po 6 tygodniach. Wiele żródeł też wskazuje, że Stalin miał do końca nadzieję, że do konfliktu jednak nie dojdzie.

Gość jeden facet
- Nacjonalizm :)

Rodzenstwo Scholl - polecam świetny film Sophie Scholl - ostatnie dni . " 00:58 [zgłoś do usunięcia] Belllatrix Jesli juz przy Lepperze jestesmy. snilo mi sie, ze zostal prezydentem " może lepiej nie krakaj...

"Wybitne autorytety się nad tym głowią, a ty widzę że jestes mądrzejsza... Nie ma absolutnie na to żadnych dowodów. " Nie jestem mądrzejsza, powołuję się na wątpliwy autorytet Suworowa.

Gość idjojgodko
bellatrix - rozumiem , że ten sen to był horror

Gość taa niedobra pupa
Leppera to mi po prostu wyjęliście z ust. U nas nawet na studiach znalazł się jeden amator Leppera. Fakt, ludzie nadal są jacy są. Ale mam nadzieję, że coś tam się jednak zmienia. W końcu w latach 30 analfabetów było jeszcze bez liku, a teraz znajdż kogoś co nie umie czytać i pisać...

Moi niemieccy znajomi mysleli, ze Lepper to taki polski komik, ze to jakis zart a nie prawdziwy polityk:D

"Rzeczywiście, były różne plany na wypadek wojny jeszcze przed czerwcem 1941, ale ZSRR miało przecież szpiegów i możeliwe że przygotowywali się na wszelki wypadek bo mieli odniesienia o możliwej agresji. Nie mniej bez pomocy aliantów - w postaci surowców, ZSRR padłoby. Jak Hitler zaczął ofensywę to przewidywano, że skończy się po 6 tygodniach. Wiele żródeł też wskazuje, że Stalin miał do końca nadzieję, że do konfliktu jednak nie dojdzie" Miało szpiega Richarda Sorge, który podał dokładną datę rozpoczęcia planu Barbarossa ale zlekceważono doniesienia. Kwestia czy lekceważono bo liczono że Niemcy nie zaatakują a ZSRR zaatakuje czy liczono na zachowanie pokoju. Skłaniam się jednak ku teoriom Suworowa bo jednak mamy do czynienia z dwoma państwami "agresywnymi".

Gość idjojgodko
i obudziłaś się jak mama szarpała cię za rękę : obudż się,Lepper prezydentem! - musimy uciekać z kraju!