Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość postaram się byc kulturalna

Zwolnienie lekarskie po terminie porodu.

Polecane posty

Wielkimi krokami zbliża mi sie termin porodu. umowę mam podpisana do terminu więc formalnie nie należy mi sie urlop macierzyński. W tej chwili jestem na zwolnieniu( do PTP). No i moje pytanie co potem, z tego co zaobserwowałam to lekarze nie chcą wypisywać zwolnień po terminie tylko wysyłają juz na macierzyński. Ale co w sytuacji gdy takowy się nie należy? Czy sa jakieś przepisy regulując eto do kiedy lekarz może wypisać zwolnienie "ciążowe"?

Gość nanananna
jak masz umowę do dnia porodu przysuguje ci macierzynsk

Zasiłek macierzyński owszem ale nie urlop.

up.

Gość dadaladakada
Co to za różnica. Przy umowie do dnia porodu macierzyński będziesz mieć. Urlop by się zwał jakbyś była nadal zatrudniona, a tak to będzie się zwało zasiłek. I co za filozofia.

Gość dadaladakada
L4 lekarz prowadzący ciążę może wypisać tylko do dnia porodu. A na zasiłek macierzyński można iść już na 2 tygodnie przed porodem. Nie wiem w czym twój problem.

Gość dadaladakada
A jeżeli będziesz po terminie to dalej L4 obowiązuje, ale możesz np dostać skierowanie do szpitala, bo jesteś po terminie. Różnie bywa.

Gość dadaladakada
Ja urodziłam po terminie 8 dni. Urodziłam 08.03. L4 miałam do 05.03. Więc zasiłek zaczął mi się 06.03. Tyle.

Gość dadaladakada
Nie musisz mi pisać, bo to wszystko wiem. Jestem na zasiłku aktualnie...

a masz prawo do urlopu macierzyńskiego?

Gość dadaladakada
Umowę miałam do dnia porodu. Teraz jestem na zasiłku macierzyńskim. Ja nie wiem po jaką cholerę się uparłaś na to słowo "urlop". Jak jesteś zatrudniona nadal po porodzie to piszesz wniosek o urlop macierzyński do pracodawcy, a ZUS ci płaci zasiłek. Jeżeli po porodzie nie masz pracy to ZUS ci wypłaca zasiłek. Na jedno wychodzi tylko, że nie masz już tego tytułowego urlopu tylko zasiłek. Ty chyba nie kumasz pojęć.

Gość dadaladakada
Jak jest praca to musi się to nazywać urlop. A jak się nie ma pracy to się nie może mieć urlopu. A zasiłek ten sam.

W pracy powiedziano mi że jeżeli urodzę po terminie(porodu i L$) to muszę donieść zwolnienie do faktycznego dnia porodu. Umowę mam do dnia porodu. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. uparłam sie przy rozdzielaniu pojęć urlop i zasiłek bo to 2 rożne rzeczy. Aby iśc na urlop składasz podanie, a z tego co w pracy się dowiedziałam to zasiłek dostajesz bez podań tylko po skompletowaniu dokumentów.

Gość dadaladakada
No bo musisz donieść L4 do dnia porodu czy jest on w terminie czy po terminie. Chyba, że wcześniej trafisz do szpitala to już szpital wystawia zaświadczenie od tego dnia, w którym w nim jesteś. A w szpitalu rzecz normalna byś została do porodu. Więc po porodzie by musiała dostarczyć zaświadczenie do pracy.

Gość dadaladakada
Przecież tak naprawdę nie wiesz kiedy urodzisz, mimo, że masz termin wyznaczony. A urlop jest wtedy jak masz pracę. Po porodzie już nie będziesz miała pracy więc na co masz iść? Załatwisz tylko zasiłek Zusie. A na świadectwie pracy nie pisze się daty porodu tylko słownie "do dnia porodu".

napisałam że mam zwolnienie do dnia przewidywanego porodu, ale co potem jeżeli ta data minie. Chodzi mi o zwolnienie po przewidywanej dacie porodu a do faktycznego porodu .Np. Zwlnienie mam do7 .06 urodzę 12.06. Chodzi mi o zwolnienie za okres między 7 a 12. Czy lekarz takowe może wystawić. Bo szukając odpowiedzi w internecie natknęłam sie na opinie że nie może wystawiać zwolnienia jeżeli mnie przewidywana data porodu( czyli ten 7.06 z przykładu).

Gość dadaladakada
Zasiłek będziesz już sama załatwiać w Zusie. Tylko rzecz jasna wcześniej musisz załatwić w Urzędzie Stanu Cywilnego skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, bo to należy załączyć do wniosku o zasiłek macierzyński. Dowiedz się wszystkiego w Zusie. A i Świadectwo Pracy też będziesz musiała załączyć, bo zasiłek przysługuje jak się ma umowę do dnia porodu, gdybyś później pracy nie miała.

Gość dadaladakada
Musisz w takim razie iść, żeby ci wystawił do tego 12.06 albo nawet dalej, bo musisz mieć ciągłość L4, a nikt inny ci nie wystawi. Zresztą co to za lekarz :-/ Powinien ci dać zwolnienie na dłużej, bo przecież on też nie wie kiedy możesz urodzić. Mi lekarka dała zwolnienie do tego dnia, w którym poszłam do szpitala. I tak miałam, żeby była ciągłość. Miałam termin na 28.02, a L4 dostałam na ostatniej wizycie do 05.03 i tego dnia poszłam do szpitala. Musisz mieć L4 po terminie też wystawione przez lekarza chyba, że cie skieruje wcześniej do szpitala. Idź do niego.

Gość aja chce zapytac o ...
Ja mam zwolnienie wystawione do dnia 21.06 a termin mam 23.06, tyle ze mi macierzynski sie nie nalezy bo zostalam zwolniona w ciazy, a chorobowe biore z zus tz. po ustaniu zatrudnienia