Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sytuacja rodzinna

Proszę o szczere wypowiedzi

Polecane posty

Gość sytuacja rodzinna

Mieszkamy z mężem chwilowo w domu teściów, zrezygnowaliśmy z drogiego wynajmu na rzecz budowy wlasnego domu, obecnie jestesmy na etapie fundamentów. Liczy się dla nas kazdy grosz, ja jestem w ciazy i zastanawiam się nad powrotem do pracy po macierzyńskim. Mieszkamy w jednym pokoju dzieląc z teściami kuchnie i łazienkę, nie narzekam, rodzice męża to ugodowi ludzie... Na piętrze domu mieszka siostra męża z rodziną(mąż i 2jka dzieci), mają 2 pokoje, kuchnie, łazienkę, spory korytarz, ale wspólne wejscie z nami. Oni są w dużo lepszej sytuacji finasnowej, mają juz odchowane dzieciaki, ale ani myślą o budowie domu, zakupie mieszkania, wygodnie im u teśców, nie martwia się rachunkami ani opieką nad dziecmi jeśli muszą gdzieś wyskoczyc. I tu moje pytanie; czy mój mąż powienien domagać się od siostry i jej męża spłaty części domu w celu pomocy nam w budowie? Bo czemu akutat oni mają mieć wygodne mieszkanie za free a my mamy spłacać 30letnie kredyty i żyć na gorszym poziomie. Teściowie są osobami ,,wstydliwymi ,,i raczej nie porozmawiają z nimi na ten temat...

Gość a ja myślę ze powinniscie sie
domagac jakiejs pomocy od nich

Gość Cisnieniowka
Jeśli dom jest rodziców, to trudno od siostry dopominać się spłaty. Najpierw to rodzice musieliby przepisać na nią dom.

Gość jakajakajajakajkajaa
jeśli teraz mieszkaja to raczej nie , bo mieszkają w domu tesciów ,ale w przypadku gdyby tesciowie zmarli i siostra meza zostanie w tym domu to powinna twojego meza spłacić

Gość Cheryll
Dlaczego Twoj maz ma sie domagac splaty czesci domu? Troche to dziwnie brzmi. Dom jest rodzicow to ich decyzja ze przyjeli pod swoj dach dzieci z rodzinami. Jesli zostawia kiedys testament i ten dom to moze bedzie tam podzial majatku po polowie, a na razie budujcie swoj dom a Ty chyba nie powinnas sie wtracac w relacje miedzy tesciami i ich dziecmi.

Gość dopiero po śmierci

Gość piwo i czysta żołądkowa
Typowe pasożyty! Skoro zerują na rodzinie własnej to i na reszcie ludzi też żerować będą!

to nie jest ich dom, tylko teściów. Wam należy się połowa tego domu w przyszłości

Gość odpowiem.....
najpierw dowiedz się jak sprawa wygląda od strony prawa ...jeśli dom nie jest jeszcze przepisany na żadne z rodzeństwa to w tej chwili nie możecie się starać o spłatę za coś co nie jest własnością siostry

Gość chyba zartujesz...?
??? Masz postawe roszczeniowa. Dom nalezy do rodzicow, wiec Tobie i mezowi nic do tego kto i na jakich warunkach w nim mieszka. Wasza budowa, Wasz kredyt i Wasza sprawa...

Gość maska zorro335
No wlasnie jedynie gdyby dom byl przepisany na brata,to wtedy mozna by bylo sie ubiegac o splate polowy,ale w takiej sytuacji to raczej nie.

Gość vi_
tak, domagać się spłaty jak umrą teściowie

Gość Cisnieniowka
Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego twoja szwagierka ma ci się dokładać do budowy.

Gość elcia1984
Po smieci rodzicow mozesz ubiegac sie o zachowek teraz nie to jego odzina wec nie psuj zadnych relacji niech se zyja jak chca a o ze maja lepij tkie zycie trzeb sie cieszyc nie zazdroscic

Gość Alka N
Poruszaliście już kiedyś ten temat w rozmowach z siostrą męża? Co Twoi teściowie na to? Wiesz spłaca się kogoś,jeśli dom jest (lub zostanie) przepisany na kogoś. Ale to wszystko trzeba ustalić,omówić to są zawsze ciężkie rozmowy .

Gość sytuacja rodzinna
ja nie wtrącam się, absolutnie, ale trochę mi przykro to się wyczuwa,że teściowie chcą z nimi porozmawiać ale jakoś im głupio.. ale dla czego jedni mają mieć lepiej a inni gorzej, przecież siostra męża mogła by się poczuc do odpowiedzialności, i pogadać,,słuchajcie my chcemy już tu sobie mieszkać, dogadamy się jakoś finansowo i będzie ok,, Ale nie ani słowa, jak siętylko dowiedzieli ze kupiliśmy działke i zaczynamy budowe, od razu wybudowali sobie oddzielny wjazd, planuja bez zgody teśców robić osobne wejście i remonty na piętrze...

Gość to zalezy bo skad wiesz komu
rodzice przepisza swoj dom? Moze akurat córce i Twojego meza zostawia bez niczego, wtedy nie ma obowiązku spłacić Wam częsci. Lepiej nic nie mówcie bo gorzej na tym wyjdziecie. Teściowie pomyślą, że zależy Wam na majątku i najgorzej na tym wyjdziecie bo nie dostaniecie nic

Chciałam się zapytać czy dom budujecie na działce którą sami kupiliście? Czy siostra męża sama remontowała sobie góre żeby tam mieszkać? Wiesz sytuacja jest niezbyt ciekawa. Też liczy się od kiedy oni tam mieszkają i czy teściowie zrobili jakieś zapisy. Jeżeli nie robili żadnych zapisów i nie zrobią to po śmierci teściów cały majątek jego rodziców będzie dzielony na jego i jego siostrę o ile nie ma jeszcze rodzeństwa.

Gość sytuacja rodzinna
rodzice nie robili żadnych zapisów-i raczej nie zamierzają, wiedzą że po ich śmiercie wszystko będzie po równo my działke kupiliśmy za swoje pieniądze

Gość Cisnieniowka
Dla mnie to w ogóle jakies dziwne. U moich teśców jest czwórka dzieci. Z nimi mieszka obecnie najmłodsza córka, która za trzy tygodnie wychodzi za mąż. Będą tam mieszkać. To co też mam żądać od nich spłaty? Pozostała trójka już dawno wyprowadziła się z domu i nikt nie myśli o żadnych spłatach. Skąd niby ta dziewczyna miałaby wziąć tyle kasy, aby spłacić troje rodzeństwa.

Gość Cisnieniowka
Szkoda mi tych ludzi. Już teraz zaczynają się kłótnie o majatek i jak będzie podzielony w razie ich śmierci. Makabra.

Gość sytuacja rodzinna
po za tym ja nie mam żadnej postawy roszczeniowej i nie zamierzam się o nic kłucić z jego siostrą, dodam,że gdyby ona tam nie mieszkała pewnie my zajelibyśmy góre domu, bo to bardzo dobry punkt w mieście, ladne mieszkanie, teściowie mili ale tak,,na kupie nie chce mieszkac i dlatego zdecydowalismy o budowie widze tez jak mężowi jest przykro, że szwagier z siostrą nie przyjda nawet się dogadać

Gość elcia1984
ja bym wysmiala bratowa jakby sioe splaty domgala jak nie ma gdzie mieszkac ma swoich rodzicow w polsce tak przewazie jest ze to corka zostanie u matki a nie syn poza tynm to jet ich dom i ich sprawa ewentualnie twojego meza ale juz nie twoja bo ty sie tam tylko wzenilas

Gość jakaś dziwna jesteś
o co Ci kaman kobieto opanuj się mieszkanie jest Twoich teściów i Tobie nic do tego kto tam mieszka i nikt w tej chwili nie musi Cię spłacać chyba naiwmy by to zrobił. wiadomo po śmierci teściów jeśli mieszkanie pojdzie na pół to ok ale teraz nie rozumiem Twojej postawy.

Gość sytuacja rodzinna
Jakoś moj młodszy brak ,który prowadzi gospodarstwo rodziców potrafił przyjść i powiedzieć ;siostra, ja chce juz tu zostac i pracować,, odpalę Ci część kasy jeśli zrezygnujesz i odpiszesz mi się notarjalnie od majątku rodziców,,

Gość jakaś dziwna jesteś
boże co za ludzie jak można się dzielić czymś co nalezy do rodziców jak oni żyją MATERALISTKA PRZEZ WIELKIE M

co za prymitywna opinia: że córka zostaje u rodziców, a nie odwrotnie.... a gdzie tak napisali, co? jest milion powodów, dla których mieszka się u teściów i milion powodów, które decydują o tym, u których rodziców młodzi zostają...

Ale teściowie pozwolili im tam mieszkać i sami im dali to piętro jak mówisz, w sumie ona nie jest Ci nic winna. Ma swoją rodzine i martwi się o nią w takiej sytuacji jaką masz teraz jesteś w d... sorka za słowo. Ale to tylko dobra wola teściów co dalej z tym zrobią. I jak podzielą to wszystko między swoje dzieci. Jak chcecie coś myśleć to niech teściowie dokonają zapisu na dzieci potem wy zrobicie wycene sądową i dostana termin np: 3lata na spłate wam wszystkich pieniędzy wtedy dom w którym mieszkają bedzie ich a wy dostaniecie kase. Ale tego rozmową nie załatwicie tylko sądem. Albo po śmierci teściów jak nic nikomu nie zapiszą zrobicie to samo i wtedy te pieniążki przeznaczycie na spłate kredytów. Teraz jego siostra nic Ci nie jest winna i nawet jak robi jakieś przeróbki to może wam powiedzieć że jak tam mieszkacie to możecie się dołożyć. Ciężka sytuacja. Idź do adwokata zapłacisz około 50zł i powie Ci jak to wygląda dokładnie przepisowo.

Gość Dune Christiana Diora
Jeśli się chce to zawsze można się dogadać :-)

Gość co jakiś czas pojawiaja się
kurcze ,ale siostra nie ma obowiazku wam pomagać , co najwyzej moze pomagać rodzicom bo u nich mieszka No sorry ,ale ona ma swoją rodzine, a ty z męzem tworzysz swoją , a jak by nie miała kasy to tez powinna byc w obowiązku dorzucić sie do waszego domu < Czy tylko dlatego powinna , bo jest im lepiej finansowo Ona mieszka u rodziców , ewentualnie powinna pomagać rodzicom , a oni wtedy z tych pieniędzy wam - jezeli uznali by to za słuszne