Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość idę na wybory w niedzielę yhym

Parę pytań do Jehowców, są tu takowi?

Polecane posty

smieszne ale ateista... zgadzam sie w calej rozciaglosci... modlenie sie do obrazkow tym bardziej nie czyni z ciebie chrzescijanina!

Gość mam t. pytanie
do idę na wybory.... Nie szanowali J.P II ,a ty szanujesz ich osobistości? Jestem chyba katoliczką,chociaz sama juz nie jestem pewna,nie uznaję jednak instytucji kościoła,dla mnie J.P.II był jedynie zwierzchnikiem i to bardzo konserwatywnym ,mam mu duzo do zarzucenia.

Gość smieszne ale ateistka
Najbardziej mnie wkurza coś takiego jak spotykają się w domach i siedzą w grupie czytając Testament. Wiem, że tak jest bo znam tych ludzi, tą rodzinę.] a co maja robic? jak katolicy spotykac sie przy kawie i obrabiac tylki sasiadkom, ktorych zabraklo na spotkaniu? :D autrko nie tylko pokazalas brak wiedzy WLASNEGO wyznania ale wcale nie chcesz dowiedziec sie niczego o Jehowcach, nie chcesz byc ty atakowana, kazda odpwoedz inna niz tej ktorej oczekujesz traktujesz jako atak, ale sama atakujesz Jehowcow i zadajesz takie glupie, totalnie nieprzemyslane komentarze. moj udzial w tej watpliwej dyskusji uwazam za zbedny. chcesz sie czegos dowiedziec? to najpierw dowiedz sie o wlasnej religii, potem dowiedz sie u zrodla z itwartym umyslem a nie gotuyjac sie jak do walki byle tylko ciebie nie atakowano.

Gość bukaa
do jihfio - drugie przykazanie to "Nie będziesz bral imienia Pana Boga twego na daremno". Dziwi mnie natomiast stwierdzenie, ze nie modlą się do Chrystusa tylko do Boga. Przeciez religia chrześcijańska opiera się na założeniu, ze Chrystus jest Bogiem.

Gość iksia
Chodziłam do klasy z dziewczyną należącą do Świadków Jehowy. Makabra. Religia zabraniała jej obchodzenia urodzin, przyjmowania prezentów... Kiedyś koleżanka do niej poszła na noc,a ona zaczęła ją straszyć w nocy,że nie zostanie zbawiona, pójdzie do piekła itd. Kiedy poszła do niej gromadka dziewcząt w celu wykonania projektu, to ona wraz z rodzicami zaczęli je namawiać na zmianę religii. Dziewczyna była bardzo dziwna. Strasznie zarozumiała. Gardziła innymi ludźmi... Jej chłopak musiał zmienić wyznanie, bo jej rodzice zabronili jej się spotkać z katolikiem. Pamiętam jak jej chłopak kiedyś zakurwował na lekcji (podczas nieobecności nauczycielki), to ona wybiegła z płaczem z sali. Obrażała się,że jej chłopak widuje się ze znajomymi. Nienawidziła barów, osób palących. Kiedyś przyniosła film o II wojnie światowej. Generalnie film rozpoczynał się słowami ,,gdyby chrześcijanie zachowywali się jak świadkowie jehowy, historia zmieniła by swój bieg". Po 3 latach spędzonych z nią w jednej klasie, bardzo zraziłam się do osób tego wyznania.

"Najbardziej mnie wkurza coś takiego jak spotykają się w domach i siedzą w grupie czytając Testament" a znasz to... "gdzie dwoch lub trzech, tam dom moj"?

Gość jihfio
iksia dziecko cos wiesz ale bzdury piszesz ...

Gość jihfio
Nie wolno ci mieć innych bogów oprócz Mnie. Nie wolno ci zrobić sobie figury, żadnego wyobrażenia tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie poniżej lądu. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wolno ci im służyć, bo Ja , twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który karę grzech ojców synom do trzeciego i czwartego pokolenia, tym, którzy Mnie nienawidzą, a tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań, wyświadczam dobro przez tysiące . katolicy to usunęli !

Gość wierzą w Boga
dla nich to Jehowa/Jahwe ale o ile wiem to każdą modlitwę do swojego Boga kierują za pośrednictwem Chrystusa, on jest dla nich kimś w roli króla/przewodnika do Boga

Gość jihfio
wystarczy troche wiedzy , zajrzec do historii , wpisac w google : dekalog..

Gość bukaa
Ale to I przykazanie, drugie brzmi tak, jak napisałam powyżej. Problem w tym, że katolicy nie oddają czcci krzyżowi ani obrazom, ale Bogu i świętym, których ten obraz, krzyż, rzeźba symbolizuje. Podobnie jak kraj symbolizują flaga, hymn i godło.

Gość do iksia
łżesz jak pies, a właściwie jak typowa katoliczka :D bo o ile wiem, to dla Jehowych nie ma piekła, nie boją się piekła... czyli jak mogła straszyć piekłem koleżankę

Gość jihfio
Ja będę ci , twoim Bogiem, , który wywiodłem cię z ziemi Micrajim, z domu niewoli. Nie wolno ci mieć innych bogów oprócz Mnie. Nie wolno ci zrobić sobie figury, żadnego wyobrażenia tego, co jest w niebie na górze, ani tego, co jest na ziemi w dole, ani tego, co jest w wodzie poniżej lądu. Nie wolno ci oddawać im pokłonów i nie wolno ci im służyć, bo Ja , twój Bóg, jestem Bogiem żądającym wyłączności, który karę grzech ojców synom do trzeciego i czwartego pokolenia, tym, którzy Mnie nienawidzą, a tym, którzy Mnie kochają i przestrzegają Moich przykazań, wyświadczam dobro przez tysiące . Nie wolno ci przysięgać na Imię , twojego Boga, nadaremnie, bo Bóg nie wybaczy temu, kto przysiągł na Jego Imię nadaremnie. Przestrzegaj dnia Szabatu, aby go uświęcać, tak jak Bóg, twój Bóg, nakazał ci [przy Mara, zanim dał wam Torę]. Sześć dni możesz pracować i wykonywać wszelkie czynności, ale sobota to Szabat dla Boga, twojego Boga. Nie będziesz wykonywał żadnych zakazanych czynności ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój byk, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani konwertyta, który przebywa w twoich bramach - po to, żeby odpoczął twój sługa i twoja służąca jak ty. I pamiętaj, że niewolnikiem byłeś w Micrajim, gdy Bóg, twój Bóg, wywiódł Cię stamtąd silną ręką i wyciągniętym ramieniem, [abyście Mu służyli]. Dlatego Bóg, twój Bóg nakazał ci, żebyś zachowywał Szabat. Szanuj twojego ojca i twoją matkę, tak jak Bóg, twój Bóg, nakazał ci [przy Mara], żebyś długo żył i żeby ci się wiodło na ziemi, którą Bóg, twój Bóg, daje tobie. Nie wolno ci mordować. i nie wolno ci cudzołożyć, i nie wolno ci porywać , i nie wolno ci świadczyć nadaremnie przeciwko twojemu bliźniemu, i nie wolno ci pożądać żony twojego bliźniego, nie wolno ci pożądać domu twojego bliźniego, jego pola i jego sługi, i jego służącej, i jego byka, i jego osła ani niczego, co należy do twojego bliźniego.

Gość amelieeeeee
DO CHOLERY! ktoś się setny raz juz pyta o 2 przykazanie, to mu w końcu jakis Katolik odpisał bzdure! zainteresujcie sie wlasna wiarą drodzy Katolicy, tym jak WY WLASNIE macie wyprane mozgi i tym, ile w Waszej wierze prawdy, a ile przeinaczenia, zapraszam do rozpoczecia od tego wlasnie 2 przykazania. A potem możecie edrować dalej, jesli tylko macie odwagę, chociaz nie polecam. P.S. nie jestem świadkiej Jehowy.

Gość iksia
jihfio proszę, nie nazywaj mnie dzieckiem. Odnośnie mojej wypowiedzi... nie chwaliłam się ile wiem i co wiem, po prostu opisałam moje doświadczenia z osobą tegoż wyznania. Tyle.

Gość nemnem
>>idę na wybory w niedzielę yhym >> Uciekli i nie przyjęli obrazka Chrystusa, gdyż w 10 przykazaniach Bożych jest napisane: "Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył...(...)" (V Ks. Mojżeszowa 5: 8-9) Czyli nie unają żadnych obrazków, figurek, relikwii jako przedmiotu kultu, gdyż jest to zawarte w 10 przykazaniach bożych. Przykazanie te można znaleźć w Biblii Tysiąclecia, jednak nie znajdziesz go w katechiźmie katolickim, a to między innymi dlatego, iż w średniowieczu, kościół sprzedawał wszelakie relikiwie świętych, obrazki i takie tam wmawiając wiernym, że jest to święte. Jednakże, że gryzło się to z przykazaniem bożym, z katechizmu i nauczania katolickiego wyeliminowano drugie przykazanie biblijne a dziesiąte rozdzielono na dwa. Tzn.dziesiątym powinno być:" Nie pożądaj żony bliźniego swego, ani żadnej rzeczy, która jego jest". Tak też po odrzuceniu drugiego przez średniowieczny kościół (co przetrwało do dziś) przykazania w katechiźmie mają się w ten sposób: "9) nie pożądaj żony bliźniego swego" i "10) ani żadnej rzeczy, która jego jest". Trochę bez sensu, ale tak niestety było.

Gość jihfio
biblia gdanska Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi Egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał bogów innych przede mną. Nie czyń sobie obrazu rytego, ani żadnego podobieństwa tych rzeczy, które są na niebie wzgórę, i które na ziemi nisko, i które w wodach pod ziemią; Nie będziesz się im kłaniał, ani ich chwalił: bom Ja Pan, Bóg twój, Bóg zawisny w miłości, nawiedzający nieprawość ojców nad syny do trzeciego i do czwartego pokolenia tych, którzy mię nienawidzą; A czyniący miłosierdzie nad tysiącami tych, którzy mię miłują, i strzegą przykazań moich. Nie bierz imienia Pana, Boga twego, na daremno: bo się będzie mścił Pan nad tym, który imię jego na daremno bierze. Przestrzegaj dnia sobotniego, abyś go święcił, jakoć rozkazał Pan, Bóg twój. Przez sześć dni będziesz robił, i wykonasz wszelaką robotę twoję; Ale dnia siódmego jest odpocznienie Pana, Boga twego; nie czyń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, i sługa twój, i służebnica twoja, i wół twój, i osieł twój, i każde bydlę twoje, i gość twój, który jest w bramach twoich, aby odpoczynął sługa twój, i służebnica twoja, jako i ty. A pamiętaj, żeś był niewolnikiem w ziemi Egipskiej, i wywiódł cię Pan, Bóg twój, stamtąd ręką możną, i ramieniem wyciągnionem; przetoż ci przykazał Pan, Bóg twój, abyś obchodził dzień sobotni. Czcij ojca twego i matkę twoję, jakoć przykazał Pan, Bóg twój, aby przedłużone były dni twoje, i żebyć się dobrze działo na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie. Nie będziesz zabijał. Nie będziesz cudzołożył. Nie będziesz kradł. Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu świadectwa fałszywego. Nie będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani będziesz pożądał domu bliźniego twego, roli jego, i sługi jego, i służebnicy jego, wołu jego, i osła jego, i wszystkich rzeczy, które są bliźniego twego. Dekalog biblijny, 5 Księga Mojżeszowa 5, 6-21 w/g Biblii Gdańskiej

Gość żona poparzona,a nie żona popa
idę na wybory w niedzielę yhym No tak nie ma to jak kłótnia i obrażanie. Po co to wam? .............................................................. im się poprzewracało w głowach i jesteście bardziej sektą, nie jesteście żadnym nawet odłamem religii. Jakim trzeba być człowiekiem (bo na pewno nie normalnym) który z chrześcijaństwa bądź innej religii (bo wasza religia to nie religia powtarzam) Wasza sala królestwa to dla mnie teatr .......................................................................

Gość amelieeeeee
ale to wlasnie Katolicy zarzucaja wiecznie innym reglgiom sekciarstwo, kłamstwo, pranie mózgu itp., a sami nie wiedzą, że zachowuja sie jak poganie czystej wody, ich obrzadki to typowe średniowiecze, to, co kaze robic im kościol niewiele wspolnego ma z biblią, a sami są zlepkiem kilku religii (co najmniej). Ponadto głowy ich kościoła NIC z tym nie robia, a wrecz hołdują takim zachowaniom. Gratuluję, Szanowne Owieczki! Więc WARA drodzy Katolicy od innych religii, bo nie macie prawa im NIC zarzucić, czego sami nie robicie.

Tu masz jihfijo prosciej... a nie z wikipedii 1 Przykazanie: " Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną." 2 Przykazanie: " Nie będziesz wzywał imienia Pana Boga swego na daremno." 3 Przykazanie: " Będziesz dzień święty święcił. " 4 Przykazanie: " Będziesz czcił ojca i matkę swoją." 5 Przykazanie: " Nie zabijaj." 6 Przykazanie: " Nie cudzołóż." 7 Przykazanie: " Nie kradnij." 8 Przykazanie: " Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu." 9 Przykazanie: " Nie pożądaj żony bliźniego swego " 10 Przykazanie: " ... ani żadnej rzeczy która jego jest."

Gość żona poparzona,a nie żona popa
Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu świadectwa fałszywego. Żeby nie było-jestem katoliczką,słowa kieruję do autora i nie tylko.

Gość jihfio
coralick ---> ale to dekalog przemieniony przez katolików a ja mówie o orgrinale

Gość amelieeeeee
dodam na koniec, ze pytania autorki są chamskie, nietaktowne, niemile i już nacechowane negatywnie. A sama wymaga kulturalnych odpowiedzi. Żałość. Nigdy, na miejscu zadnego Swiadka Jehowy nie odpowiedziałabym na tak postawione pytania. Zero szacunku, droga Katoliczko, zachowujesz się wbrew swoej religii!

Widzę że wywiązała się kłótnia A Jehowi to naprawdę dziwni ludzie, nie rozmawiają normalnie tylko zawsze odnoszą się do swojego wyznania Piszecie żeby szanować inne wyznania to dlaczego nie szanujecie mojego? Tego że modlę się do obrazów, szanuje świętych ludzi, chodzę do Kościoła? To prawda, Jehowcy nie obchodzą świąt i urodzin, nie uznają prezentów. A znam jedną taką co jest Jehówką a wpracy bierze zasiłek na święta i wszystkie świąteczne urlopy mimo że tego nie obchodzi a ma taką pracę, gdzie mogłaby pracować w tym okresie. Przecież jej to nie dotyczy?

Gość nemnem
>>Coralick, te przykazania, które napisałeś, są właśnie z katechizmu katolickiego, ale popatrz w biblię... werset podałam wyżej. KK robił biznes na relikwiach i dlatego wyelimnowano drugie przykazanie. O tym uczą się nawet przyszli księża studiujący teologię katolicką, a jednak nadal czeski film i ruska mgła, bo kościoły na sprzedaaniu tych bzdet jako świętych zarabiają nieźle po dziś dzień. Od razu mówię nie jestem jehowitką :D

jihwo po co mi oryginał? ja wierzę w swoje przykazania Kościelne i mnie oryginał nie interesuje, sorry więc nie podniecaj się tym że nie znam orygunału

Gość amelieeeeee
A ja znam wielu Katolikow, ktorzy kradną, kłamia, cudzołożą, mowią fałszywe świadectwo I WIELE WIECEJ, i co z tego? Nie oczekuj szacunku, gdy tak stawiasz pytania, piszac, ze ludzie, ktorzy np. przeszli z jednej wiary na inna sa nienormalni, lub dziwni. Przeczytaj swoje pytania i sie zastanow.