Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość idę na wybory w niedzielę yhym

Parę pytań do Jehowców, są tu takowi?

Polecane posty

Ale to że Jehowi nie uznają transfuzji to dla mnie głupota. Własne dziecko, lub samych siebie jesteście gotowi skazać na śmierć niż złamać prawo waszej sekty? Aż nie wiem do czego to porównać

Forma - Jehowa oznacza w sumie niszczycielskiego mąciwodę, podżegacza i krzywdziciela! http://www.zbawienie.com/sj.htm http://katolikos.republika.pl/jehowa.htm Świadkowie Jehowy - nieznana historia http://www.youtube.com/watch?v=UtZbXulqHlM&feature=related wyklęty człowiek przez sw j napisał cała prawde jak góra oszukuje zwykłych Kryzys sumienia, Raymond Franz resztę później bo nie mam czasu

A jakby bez waszej wiedzy dokonano transfuzji krwi dziecka to byście to dziecko potępili? Wyrzucili z sekty? Bo nie wiem

Gość NO TO JA ODPOWIEM!!!
jedni zabraniają transfuzji, drudzy zabraniają antykoncepcji i in vitro, dla wielu też głupota. żadne wyznanie nie jest idealne. akurat ja jestem zwolenniczką transfuzji i przeszczepów.

hahahaha, ale bzdety. w jęz. hebrajskim JHWH oznacza "ten który uczynił"... ale jaja, skąd wy takie bzdety czerpiecie. Pouczcie się troszkę hebrajskiego, dla zasady.

Gość bzzzyyy
"ja wierzę w swoje przykazania Kościelne i mnie oryginał nie interesuje, sorry" ależ nie musisz nikogo przepraszać za swoją głupotę :-D to twój problem. ile ty masz lat? bo wydaje mi się, że niewiele. Nie znasz swojej religii i jesteś niedojrzała a twoja wiara jest płytka jak kałuża, to widać na kilometr :o

jeśli chodzi o dziecko, o transfuzji decydują rodzice. jeśli zdecydują się na transfuzję, po prostu nadal mogą być świadkami jehowy, bo to tylko od sumienia rodziców zależy, jednak więlu nie decyduje się na to. ja jednak bez wahania zdecydowałabym się bez względu czy byłabym świadkiem jehowy czy też nie.

Gość jechowe to czysta sekta
za kasę.Mam w rodzinie bydlaka co zostalich biskupem.Jak na pogrzeb do ich członków jeżdzi to Premier Pawlak ze swoja bryka może sie schować.Facet lewus do roboty ale biskupem jest.

Jehowi to tylko i wyłącznie bogaci ludzie. Byłam w bloku u tych Jehowcóc w piętra niżej i widziałam jak mieszkają. Ja w życiu takich mebli nie widziałam chyba że w pałacu;/

Gość do merkaba
Ty nie wklejaj tu tych katolickich linków, bo zaraz zygnę

Buahahahahaha :D został biskupem u świadków jehowy, aaaaaaaahahahahahaha :D :D :D Tobie chyba rydzyk mózg wyżarł już dawno, skoro wszędzie biskupów widzisz. U buddystów też są biskupi? :D A czego zazdrościcie świadkom jehowy... kasy? to nie jest wiara za kasę, ale jeśli przez bardzo długi czas jesteś w zborze świadków jehowy, jeśli głosisz bliblie, wchodzisz w ich społeczność a przykładowo jesteś człowiekiem ubogim, oni ci potem zaczynają pomagać... ale nie od razu jak to wielu myśli, zostanę świadkiem jehowy, to będę miał dużo kasy, o nie. Takich pazerniaków też u świadków jehowy jest wielu, myślą, że jak pobędą ze 2 lata to kokosy będą mieli. jeśli nawet widzisz ich dobrobyt, zawdzięczają oni to własnej pracy i pomocy innych świadków. Polega to na tym, że jeśli jesteś zdeklarowanym świadkiem jehowy i nie powodzi ci się najlepiej, z czasem oni zaczynają pomagać, jeden załatwi ci pracę na kontrakt gdzieś za granicą, po kilku latach jeśli oszczędzisz kolejny pomoże załatwić ci bardzo tanio na przykład dom do kupienia, trzeci co innego, czwarty jeszcze co innego i tak to działa, następnie gdy ty staniesz na nogi, będziesz pomagał innym, tym którym powodzi się gorzej. Tak to działa. Dlatego też dużo ludzi przystępuje do świadków jehowy, bo liczą że dorobią się niewiadomo czego, ale nie wytrzymują dłużej niż 5 lat, bo jak są np. 5 lat i widzą, że kokosów nie ma to się zmywają :D a niestety oni zdają sobie sprawę, że takich ludzi też przyciągają.

Gość cdarg
Są tutaj jacyś Świadkowie?? Pytanko do Was mam. Kto dokonuje u was przekładu Biblii Nowego Świata? Chodzi mi o nazwiska autorów, ich preferencje itd. Pytanie to zadałam już na dwóch podobnych topach i jak na razie nie było odzewu. To jakaś tajemnica?

Od 16 lat nie jestem świadkiem jehowy, ale mogę odpowiedzieć. Nikt teraz nie dokonuje przekładu ogólnie. Poczytaj sobie o tym w linku poniżej, mam nadzieję, że zaspokoi to twoją ciekawość :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Russell

albo w google wpisz Charles Taze Russel jeśli link nie działa :)

Gość jestem katolem
i chętnie bym przypierdolił autorce tego tematu prosto w oczy

Gość a kto Jehowiec?
tępa strzała z sekty Rydzyka

Gość jakbys zauwazyła
to sa zielonoświątkowe liki i jeden .piotrandryszczak to jes chyba katolik

Gość cdarg
NO TO JA ODPOWIEM!!! Od 16 lat nie jestem świadkiem jehowy, ale mogę odpowiedzieć. Nikt teraz nie dokonuje przekładu ogólnie. Poczytaj sobie o tym w linku poniżej, mam nadzieję, że zaspokoi to twoją ciekawość http://pl.wikipedia.org/wiki/Charles_Taze_Rus sell Rozumiem że masz na myśli świadków. Ogólnie? Co to znaczy? Ciekawości nie zaspokoiłeś, wiem tylko że autorzy są anonimowi (nie wiem dlaczego, równie dobrze mógł tego dokonać kominiarz. :P )Wikipedia podaje:Tłumaczenie przygotował anonimowy "Komitet Przekładu Biblii Nowego Świata" (New World Bible Translation Committee). Na język polski dokonano przekładu bezpośrednio z języka angielskiego z uwzględnieniem języków oryginalnych. Według byłego członka Ciała Kierowniczego Towarzystwa Strażnica, Raymonda V. Franza, w skład tego komitetu wchodzili między innymi: Frederick W. Franz, Nathan H. Knorr, Albert D. Schroeder i George D. Gangas. Według niego, tylko jeden z nich znał języki z których dokonywano tłumaczenia lecz jego wiedza w znacznej mierze opierała się na samodzielnej nauce. Nie ma natomiast żadnych informacji o tym kto dokonywał tłumaczenia na język Polski. Nie wiem dlaczego komitet był anonimowy, ani dlaczego przekładu dokonano z języka angielskiego.Jeśli chodzi o znajomość języków pierwotnych Pisma (hebrajski, aramejski i greka) to chyba nie muszę tego komentować P.S Dlaczego już nie jesteś Świadkiem?

Z tego co pamiętam, Frederick W. Franz skończył wyższe studia humanistyczne, uczył się też greki, co, jak i kiedy, dokładnie nie pamiętam. Był też Joseph Rutherford, on miał ukończone wyższe studia prawnicze. Wiesz, nie wiem dlaczego ktoś gdzieś napisał, że komitet był anonimowy, bo nie był. Ci, którzy siedzą w tym głębiej, znają dobrze nazwiska, ja już większej połowy nie pamiętam. Co znaczy ogólnie? A no po prostu, fakt tego, że ile razy można przekładać biblię? W zasadzie jest tak, że w czasie, gdy odkrywane zostają jakieś błędy, po prostu poprawia się je i nad właściwością zapewne kmini komitet. Co do komitetu, ci ludzie sami w sobie wszystkiego też nie tłumaczyli, wszakże z tego co wiem, często konsultowali się z językoznawcami. Kiedyś na ten temat miałam obszerny artykuł, ale wywaliłam to wszystko z czasem, łącznie ze wszystkimi publikacjami jakie miałam, tam też były nazwiska osób rozkminiających biblię. Nie mam też pojęcia dlaczego w Polsce zrobiono przekład z angielskiego. Jednak ja będąc świadkiem korzystałam z biblii tysiąclecia, miałam też pisma greckie w przekładzie nowego świata, no i patrzałam nie raz, porównywałam i niczym to się nie różniło, poza tym, że gdy w jednym było napisane np. uczynił, to w drugim np. zrobił, ale sens był ten sam. Dlaczego nie jestem świadkiem jehowy... no cóż... mimo, że uznawane przez nich dogmaty bardziej do mnie przemawiały (są bardziej rzeczowe wg. mnie), niż dogmaty innych wyznań chrześcijańskich, jednak dogmat wiary to nie wszystko. Podam bardzo banalny, jednakże prawdziwy przykład. Bardzo lubię chodzić w spodniach i w zasadzie nikt mi nie zabraniał w nich chodzić, ale często słyszałam napomnienia, że kobieta powinna chodzić w spódnicy lub sukience, a ja po prostu nie lubię, gdy kawał szmaty włóczy mi się między nogami, heh. Jak zaczęłam palić papierosy, musiałam nawysłuchiwać się reprymend aż do bólu głowy, poza tym zbyt często odwiedzano mnie w celu studiowania pisma świętego, a czasem po prostu nie miałam ochoty nikogo oglądać, dużo czasu pochłania głoszenie, a jeszcze więcej związanych z tym przykrości ze strony ludzi o innych wyznaniach, bo ludzie nie tylko wyzywają świadków, ale szczują psami, zdarzało się, że niektórzy wracali poturbowani, normalnie łomot zarwali :D Po prostu świadkowie jehowy są upierdliwi i nadgorliwi w tym co robią. Nie są złymi ludźmi, ale rację przyznaję, że są upierdliwi. Jak znosisz to przez 20 lat swojego życia, to można jajo znieść. Wyżej wspomniane upokorzenia też nie były na moje nerwy. Przypomniało mi się, jak kiedyś mężczyzna drzwi otworzył mi i osobie towarzyszącej, nie zdążyłam ust otworzyć, a on nas rotweilerem poszczuł, pewnie zobaczył strażnicę w mojej ręce, normalnie myślałam że się skończę, zbiegłyśmy piętro niżej i wpadłyśmy do domu całkiem obcych ludzi, bez pukania, zatrzasnęłyśmy za sobą drzwi. Oni w szoku, patrzą na nas, my na nich, w końcu powiedziałam, że ich sąsiad z piętra wyżej poszczuł nas psem, bo jesteśmy świadkami, boże drogi, całe szczęście, że oni wykazali więcej zrozumienia i nas za drzwi nie wywalili, bo ten pies ostro by nam tyłek połatał, a miałam wtedy zaledwie 18 lat. To wszystko było zbyt stresujące i upokarzające po prostu. Kto chce niech to znosi, ale ja wolałam raczej w spokoju żyć sobie :) Nie miałam problemu z odstąpieniem od świadków jehowy, po prostu uzasadniłam swoją decyzję i dali mi spokój, na odchodne powiedzieli mi tylko, że jeśli będę żałowała swojej decyzji, mogę wyrazić skruchę i powrócić do zboru, ale szczerze mówiąc śpieszno mi nie było i jak dotąd nie jest :)

Gość defrt56y7ui6j
NO TO JA ODPOWIEM!!! jeśli chodzi o dziecko, o transfuzji decydują rodzice. ---- rodzice moga zdecydowac czy dziecko umrze nie prztaczajac mu krwi i bedzie im to wybaczone ale kobieta nie moze usunac plodu (bo jak rozumiem Jehowcy sa takze przeciw aborcji) ?

Wiesz, nie mi o tym rozstrzygać, jednak w biblii są wersety, które stanowią o tym, iż nie można przyjmować jakkolwiek krwi. Dlatego też wielu świadków nie pozwala na transfuzję, sł jednak tacy, którzy się na to decydują. Na przykład moja znajoma jako niemowle miała coś ekstremalnego ze zdrowiem i jej rodzice zdecydowali się na transfuzję. Ja również zdecydowałabym się na transfuzję. Co do aborcji... to chyba jest nieco inna kwestia, wszakże powstrzymywanie się od krwi jest wolą boga, natomiast usuwanie ciąży, zabijanie dzieci nie jest jego wolą, choć przez wolę boga życie straciło sporo dzieci. Dla mnie to taki paradoks po prostu, coś czego nie potrafię pojąć. I tu nie chodzi o religię świadków jehowy, ale o paradoksalną wolę boga, wszakże dotyczy to każdego wyznania chrześcijańskiego, wszakże praktycznie wszyscy chrześcijanie uznają jedną i tą samą biblię, tyle że nie każde wyznanie zwraca na to uwagę, np. dla katolików zakaz ten nie istnieje, bo nie mówi o tym kościół, prawda? a skoro nie mówi, to jest dozwolone.

Gość tryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
no to ja odpowiem --------------> jednym słowem wybralas chulanki i swawole niz posłuszenstwo Bogu ! bo to nie swiadkowie ustalają zasady tylko ustalił je juz dawno Bóg mysle ze posłuszenstwo jest wazniejsze ba najwazniejsze ...... skusilo cie rozrywkowe życie" innych " osób ale słusznie zauwazyli - zawsze mozesz wrócic ... ( nie znam szczegółow ale mam ogromny szacunek do swiadków Jehowy )

jezus do pawła powiedział ---------------> ulzyło ci ? jesli cos tutaj chcesz udowodnic to wyłaznie na podstawie Biblii a co do mszy ? to nie wiesz co to msza i w jakim celu ... a wiesz moze ze Jezus złozyl oriare jedna jedyna i wiecej nie chce ? po co ofiara na kazdej mszy ?

rzetelnosc informacji na you tube - wybacz to smieszne ! przeciez nie bede wklejac rzetelnych informacji na you tube np o katolikach bo nie tedy droga ...

nie chciałam na to patrzec ale obejrzałam pierwszy link ... i stwierdzam ze dobry psycholog musiał brac w tym udział .. chocby złozenie , grafika , powieszajace sie litery itp itd maja ogromny wplyw na czlowieka na to co wowczas pojawia sie w jego mózgu , wyobrazni .... MNIE TO NIGDY NIE PRZEKONA zwykła manipulacja człowiekiem który nie potrafi wybrac odpowiednij drogi ... a tym bardziej na you tubie he he

"Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." J 6, 54

Gość hahahhahahaa
4.Dlaczego gdziekolwiek jesteście, z kimkolwiek gadacie schodzicie na drogę waszej wiary, mówicie m. in że "czas się dla was nie liczy" i że "Jahwe jest światłem" czy inne bzdury? a dlaczego chrzescijanie chodza i mowia "Bog jest dobrem" albo "miluj braci i siostry a bedziesz w krolestwie niebieskim"? lub inne pokurwione bzdury? wszystkie religie to pic na wode, zeby slabi ludzie dawali sobie rade w zyciu

Gość tryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
merkaba a krzyzem dziaij nie lezysz ? toz to twój zakon krzyzowy a może nawet laptopa masz w kształcie krzyza ? och te twoje wypociny....