Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość idę na wybory w niedzielę yhym

Parę pytań do Jehowców, są tu takowi?

Polecane posty

Gość NO TO JA ODPOWIEM!!!
No chyba cię powaliło, odstąpić od świadków jehowy możesz dobrowolnie w każdej chwili!!! Nieźle ci rydzyk, pis i lpr mózg zorało :D

Są na pozycji nr.34 :D oj ciemność ciemność... niewiedza i nieznane przyczyną uprzedzeń :D

Może i można, ale trudno jest odstąpić od nich A wiem to, bo mi znajomy opowiadał że znał taką co przeszła z ateizmu chyba do ich wiary, potem chciała zrezygnować bo nie mogła chodzić na imprezy, tylko do sali królestwa i lubiła bardzo urdziny. I miała laska kłopoty żeby się wyrwać z tego "towarzystwa"

Ale bzdur się nawciągałaś. No zwłaszcza katolicy to lubią wyolbrzymiać potworność świadków jehowy, a tak na prawdę, oni są upierdliwi ale nie są też demonami. No bez przesady.

Nieprawdą też jest że nie można być w związku z kimś o innym wyznaniu. Ja jestem ochrzczona w wierzę katolickiej mój narzeczony jest świadkiem i nikt z tego problemu nie robi. Wiedzą że zamierzamy wziąść ślub i że ja nie zamierzam się ochrzcić u nich.

Wyrwac sie ciezko, ale mozna zwyczajnie to ignorowac. Sa mniej wiecej tak samo 'niepraktykujacymi' jak Katolicy. To inny odlam chrzescijanstwa, majacy swoje udziwnienia jak kazdy inny, a wierz mi ze kosciola tych od ciszy i tak nie sa w stanie 'przebic'. Poza tym droga autorko wykazujesz sie starszna ignorancja, juz nawet nie tylko wzgledem innych odlamow chrzescijanstwa, ale i wlasnej religii, nie jest to atak, ale slepy dewotyzm nikomu na dobre nie wyszedl

Gość adamczewski adamek adamowy
O, nie było mnie trochę a tu takie rozwinięcie tematu. Otóż ja też uważam że bardzo przeszkadzają w życiu, są gotowi nawet zacząć rozmowę z małym dzieckiem, które wszystko łyknie jak świeże bułeczki rzecz jasna :O Uważam to za ohydne zachowanie. I dla mnie też jest to sekta, a to że zalegalizowana...no cóż, kto powiedział że sprawiedliwość jest na świecie?

Gość ja tez ...
autorko, zarzucasz swiadkom jehowy obrazanie swojej osoby i religi, smienie sie z niej, a ty dokladnie to samo robisz wobec ich i ich religii. poza tym, twierdzisz ze cytat 'jehowa jest swiatlem' to bzdet ?!?!?! dalibog, przez cale lata chodzenia do kosciola (katolickiego) slyszalam ten cytat w czytaniach starotestamentowych wielokrotnie. 'ja jetem swiatloscia swiata' - kojarzysz? 'ja jestem' = 'jehowa'. 'jahwe'. (tu juz jest kwestia li tylko poustawiania liter w tlumaczeniu z zupelnie innego alfabetu. dlaczego ty jestes taka agresywna i nic do siebie nie przyjmujesz? podstawa/oryginal chrzescijanstwa/katolicyzmu w polsce to 'biblia tysiaclecia' a ty twierdzisz, ze ten oryginal cie nie obchodzi? za co wiec ty sie uwazasz? za katoliczke? chrzescijanke? wierzaca? poganke? tradycjonalistke? liberala? twierdzisz, ze swiadkowie jehowy pluja na inne religie? (tu parafrazuje, nie pamietam jak doslownie to ujelas), ze inne religie sie dla nich nie licza. no tak to juz jest, ze jak ktos jest absolutnie przekonany co do prawdziwosci swojej religii, to inne nie beda sie dla niego liczyc i z dobroci serca bedzie chcial, zeby inni tez zaznali tego miodu, ktorym on sie karmi. mialam w zyciu stycznosc tylko z kilkoma swiadkami jehowy, ale oni bynajmniej na inne religie nie pluli, w zyciu nie wyrazali sie o innych religiach pogardliwie (tak jak np. ty czynisz, jak nie wierzysz, to wczytaj sie w swoje posty), a jedynie ubolewali nad tym, ze inni ludzi nie widza bozego swiatla i chca im je pokazac. ich dzialalnosc misyjna jest widoczna, to chodzenie po domach, ktore cie tak boli, bo jak juz ktos wspomnial nikt inny za nich tego nie zrobi. katolicyzm w polsce jest gloszony z radia, telewizji, gazet, plakatow (np. na przystankach autobusowych), a oni maja tylko swoje wlasne nogi do chodzenia po domach.

Tak poza tym niemozna ich winic za nie czczenie chrystusa jako boga, historycznie wydaje sie to i tak malo prawdopodobne.

Nie ma to jak opowieści z dziesiątej ręki "znajomy znajomej siostry brata córki babci, powiedział mi, że..." 16 lat temu odstąpiłam od świadków jehowy i patrz, żyję, nic mi nie jest, mafia jehowicka mnie nie ściga, a i żadnych trudności z odejściem nie miałam. Po prostu powiedziałam "cześć jak czapka" ADIOS i aby nikt mnie nie nachodził i spotkałam się ze zrozumieniem. Jka mi pod drzwiami się pojawiają, grzecznie dziękuję, zamykam drzwi i mam luz i nie sram w gacie.

tak na marginesie to Jehowa jest imieniem Boga, po prostu takie okreslenie, czyli oni sa swiadkami boga :)

Gość udzielam odpowiedzi
Rozmowy na łamach internetu nie mają sensu bo to co jest prawdą o Ś. J. ginie w natłoku mylnych wyobrażeń i fałszywych poglądów. Skoro ich widujesz, bo odwiedzają ludzi w ich domach to zaproś i dowiedz się w co wierzą, na jakiej podstawie coś odrzucają albo dlaczego postępują tak a nie inaczej. Dowiesz się prawdy od właściwej strony a nie zasłyszane, nieprawdziwe, przeinaczone czyjeś podejrzenia. Np. ostatnio w polskim serialu usłyszałam wypowiedz że Świadkowie Jehowy straszyli główną bohaterkę piekłem, że będzie cierpieć męki. Nie słyszałam większej bzdury. Przecież nie ma czegoś takiego jak piekło rozumiane jako miejsce mąk pośmiertnych. Nie jest to nasz wymysł ale o tym można przeczytać w Biblii. To tylko świadczy jak ludzie mało o nas wiedzą, nic nie wiedzą.... POWTARZAJĄ JAKIEŚ WYMYSŁY jak chcesz uzyskać rzetelnych informacji o naszych wierzeniach i o nas samych to wejdź na oficjalną stronę Świadków Jehowy www.watchtower.org NIKOMU SIĘ NIE NARZUCAM I NIE NAMAWIAM NA ZMIANE SWOICH WIERZEŃ PRÓBUJEMY WAM TYLKO URATOWAĆ ŻYCIE... p.s jestem Świadkiem Jehowy i tak jak pisałam wyżej nie będę tu wypisywała i dementowała naszych wierzeń bo nie jest to miejsce rzetelne

za dużo ich http://pl.wikipedia.org/wiki/Stra%C5%BCnica_-_Towarzystwo_Biblijne_i_Traktatowe sa jeszcze na 2 i 3 pozycji Charles Taze Russell założył je - Carles Taze Russell - templariusz, mason obrzadku York w Pensylwanii, zalozyciel Towarzystwa Straznica - Swiadków Jehowy. - Harvey D. Russell - templariusz, mistrz masonów z Pittburga - Loza 84 w Beaveur Valley w Pensylwanii. - William H. Russell - mason, wspólwlasciciel firmy Pony Express zarzadzanej przez masonów. - George William Russell (1869-1935) - wazny czlonek dublinskiej szkoly teozoficz-nej, krytyk sztuki dla teozoficznego periodyku: The Irish Theosophist. Wstapil do Lozy Izydy (Lodge ofizis), w której obywaly sie rytualy seksualne. Byl przyjacielem przywódcy lozy - sekty Zlotego Switu (Golden Dawn) - poety Williama Butlera Ye-atsa, napisal czesc satanistycznych rytualów masonskich dla Zlotego Switu. - James Russell - przewodniczacy Towarzystwa Królewskiego w Edynburgu (Royal Society of Edynburg), zwiazanego z grupami ezoterycznymi. - Archibald D. Russell (1811-1871)-prezbiterianski mason, absolwent Uniwersytetu w Edynburgu (Szkocja), studiowal takze w Bonn. Aktywnie montowal rózne masonskie organizacje w Stanach Zjednoczonych. Byl czlonkiem Lozy Holenderskiej Nr 8 w Nowym Jorku - w której aktywnie dzialal Jacob Astor I.

Jeśli złamie się zasady zostaje się wykluczonym więc jeśli odejdziesy łamiesz zasady a wtedy świadkowie Cię nie nękają ponieważ z wykluczonymi nie utrzymują kontaktów.

Bóg ma na imię Jahwe jakby co, moze oni to przekształcili

Gość ja tez ...
"są gotowi nawet zacząć rozmowę z małym dzieckiem, które wszystko łyknie jak świeże bułeczki rzecz jasna " rzecz jasna, pamietam jak sam lykalam religijne bzdety juz od 5 roku zycia na lekcjach religii (katolickiej). wiedza co robia, skurczybyki, wiedza, ze czym ziarenko za mlodu ...

Jeśli złamie się zasady zostaje się wykluczonym więc jeśli odejdziesy łamiesz zasady a wtedy świadkowie Cię nie nękają ponieważ z wykluczonymi nie utrzymują kontaktów.

jak już to imię JHWH w formie tetragramu występuje 6828 a nie jehowa w biblii pisze ze nic nie możną dodawał ani zmieniac Pełno jest w nim ostrzeżeń przed takimi ingerencjami: "Wszystko, co ja wam powiedziałem, starannie wypełniajcie. Nic do tego nie będziesz dodawał ani niczego od tego nie ujmiesz (5 Księga Mojżeszowa 13:1), A jeśli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze (Objawienie 22:19). Takich tekstów jest w nim znacznie więcej. Jeśli Biblię wbrew nim świadomie "redagowano", to nie jest ona Słowem Boga, lecz po prostu oszustwem. Jeśli chodzi o Nowe Przymierze, to najstarszy zachowany fragment Ewangelii Jana tak zwany papirus Rylandsa pochodzi z II wieku naszej ery. Znaleziono też niemal kompletne kopie listów Pawła i Ewangelii Jana datowane na przełom II i III wieku. Teksty, które zawierają te rękopisy, nie różnią się od współczesnych. Odkrycie ich spowodowało, że teorie o przerabianiu tych ksiąg przez Kościół w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, bardzo popularne w wieku XIX, mają dziś niewielu zwolenników.

do udzielam odpowiedzi---> ja pierdole jaka reklama :D i ktoś jeszcze ma wątpliwości, że nie namawiają? chcesz mi życie uratować? zacznij od siebie, ale Jezus i Bóg i tak Ci wybaczą a Jan Paweł II się modli za takich jak ty, uwierz mi. Ręce mi opadły. Nigdy nie zaproszę ich do domu i nie podawaj mi kretyńskich stron internetowych Teraz to się wkurzyłam

jak chcesz uzyskać rzetelnych informacji o naszych wierzeniach i o nas samych to wejdź na oficjalną stronę Świadków Jehowywww.watchtower.org NIKOMU SIĘ NIE NARZUCAM I NIE NAMAWIAM NA ZMIANE SWOICH WIERZEŃ PRÓBUJEMY WAM TYLKO URATOWAĆ ŻYCIE... p.s jestem Świadkiem Jehowy i tak jak pisałam wyżej nie będę tu wypisywała i dementowała naszych wierzeń bo nie jest to miejsce rzetelne TO UWAŻASZ ŻE TWOJA WIARA JEST KONIECZNA TO ZBAWIENIA ŚWIATA? Jesteś opętany przez tych ludzi, uciekaj z tej sekty póki możesz radzę ci

Gość ja tez ...
bog nie ma nijak 'na imie'. nie sluchasz w kosciele czytan ze starego testamentu? (bo zakladam, ze samodzielnie biblii nie poczytujesz w wolnych chwilach, ale w kosciele to przynajmniej moglabys laskwie sluchac) jahwe /jehowa - ozancza 'ja jestem', 'jestem, ktory jestem' - tak mowie o sobie bog. na przestrzeni lat rozne tlumaczenia biblii roznie te sprawy ujmowaly, bo (jesli kiedys tlumaczylas co sama z jednego jezyka na inny, to moze sama zauwazylas) slowa sie czesto dokladnie nie pokrywaja, wiec jedyne co mozemy zrobic to wylawic najdokladniejsze znaczenie.

a oni przerabiają biblie na swoja modłę symbole okultystyczne http://www.piotrandryszczak.pl/cokryja.html wierzyczka http://www.piotrandryszczak.pl/wiezyczka.html http://www.piotrandryszczak.pl/piramida.html ucza o gwiazdach http://www.piotrandryszczak.pl/plejady.html Jak Towarzystwo Strażnica miłuje nieprzyjaciół?(nienawisci) http://www.piotrandryszczak.pl/straznica_miluje.html ora et labora -módl się i pracuj "w dzień i w nocy bóg mi sprzyja" twoje myśli, lęki , przekonania i przyzwyczajenia kształtują twoje życie kto się modli ten ma lżej w życiu Orędzia do Kapłanów http://www.taw1.republika.pl/michelini.html

Gość udzielam odpowiedzi
Noe też głosił i też próbował ratować życie, ale nikt oprócz jego rodziny mu nie wierzył... aż przyszedł potop... to sytuacja bardzo analogiczna do dzisiejszej... żeby uratować życie potrzebna jest wiedza, ale dziś świat odrzuca prawdę zawartą w Biblii :( szanuje waszą wolną wolę i się nie narzucam z poglądami miłego popołudnia...pozdrawiam

Gość ja tez ...
jp2 umarl i sie za nikogo nie mogli (o ile modlenie sie za kogos ma cokolwiek zmienic). jezeli ty wierzysz, ze jest inaczej to twoje sprawa, kazdy ma prawo wierzyc w papiezy, czy krasnoludki, wolny wybor, ale nie wmawiaj innym ze tak jest. pamietasz, jak sie oburzalas, gdy jehowi ci cos chcieli wmowic?

Wymowa "Jehowah" nie jest poprawną formą, która nigdy też nie była wymawiana przez Naród Wybrany. Potwierdzają to filologowie i znawcy języka hebrajskiego. Na dowód tego forma skrótowa JAH występuje w Biblii 50 razy i stanowi prawidłowy człon imienia Jahwe. W prawdzie nie poprawne określenie "Jehowah" występuje czasami w literaturze czy sztuce, ale nigdy nie posługiwali się nim żydzi czy też katolicy w aspekcie religijnym. U pierwszych chrześcijan którzy w II w. pisali po grecku przekładając z hebrajskiego, możemy zauważać że drugą literą imienia Bożego była litera "a"- (Klemens Aleksander, Orygenes, Tertulian.) ŚJ sami przyznają w swych publikacjach że Imię Boże w postaci 'Jahwe' (czasami 'Jahue') stanowi po prostu próbę wyrażenia go w sposób bliższy pierwotnej hebrajszczyźnie. Upartość z jaką obstają przy formie "Jehowah"(Jehowa), wiąże się m/i z tym że kiedy by zmienili na formę JAHWE musieli by również zmienić nazwę swego związku wyznaniowego :) W jehowickim przekładzie Pisma Świętego (Przekład Nowego Świata) dla podparcia swoich nauk, w całości zastąpiono imię Jahwe na Jehowa. Zmieniali określenie "Pan" na "Jehowa" co jest jawną profanacją a zarazem fałszowaniem Słowa Bożego. Ten "zabieg" posłużył im do pomniejszenia godności osoby Chrystusa. W ten sposób wypaczyli wiele wersetów podkreślających Bóstwo Chrystusa, a tym samym by móc zaprzeczyć prawdzie głoszącej że Jezus jest Bogiem. Nieprawdą jest, że katolicy posługiwali się formą Jehowa zamieszczoną w Kościele Mariackim w Gdańsku. Słowo to jest umieszczone na jednym epitafium i pochodzi z 1591r. (zdjęcie obok). W kościele tym, w latach 1529-1939 odbywały się nabożeństwa luterańskie, gdyż wówczas kościół odebrano katolikom. Tego nie chcą zauważać ŚJ, aby mięć pretekst do zarzutów. Protestanci używali określenia "Jehowa", co widoczne jest w ich Biblii Gdańskiej z 1632r. Manipulacje i oszustwa w kręgu tego wyznania są na porządku dziennym! A przecież Jahwe nie jest jedynym imieniem czy tytułem Boga, co pozwalało by skupiać się tylko na tej formie. W Biblii znajdziemy inne chociażby takie jak: El, Eloah, Elohim - Bóg, które występuje ok.2750 razy, Adon, Adoni, Adonaj - Pan, El Elion - Bóg Najwyższy (np. Rdz 14:19), Ehie aszer Ehie - Jestem który Jestem (np. Wj 3:14), Gaal - Odkupiciel (np. Iz 63:16). Nacisk jaki nakładają się na ŚJ aby zawsze przywoływali imię Jehowy kiedy zwracają się do Boga, jest nie uzasadniony. Opierając się na Piśmie Św. Jezus i Apostołowie znali imię Jahwe jednak nie używali go, ponieważ wiedzieli że Jezus Chrystus jest Bogiem działającym w jedności z Ojcem i Duchem Św. Kolejnym zarzutem w naszym kierunku jest nieprawdziwe oskarżenie iż to katolicy zwani przez nich odstępczym chrześcijaństwem, usunęli imię Jahwe z tekstu greckich kopii Septuaginty z IV wieku i NT. Zważywszy że wcześniejsze rękopisy zawierały To imię. Katolikom nigdy nie zależało na usuwaniu czegokolwiek, grecki odpowiednik "Kyrios" hebr. Adonaj (forma zast. Jahwe) można spotkać w manuskryptach pochodzących jeszcze z czasów przed Chrystusem jak i z połowy V wieku naszej ery, czego nie zauważają chcąc posiadać pretekst do zarzutów. Nigdy więc, z tekstu greckiego Biblii chrześcijanie nie usunęli imienia Jahwe, które jest używane do dzisiaj. Katechizm katolicki naucza m/n w art 206 "Objawiając swoje tajemnicze imię JAHWE (JHWH), "Ja Jestem Tym, Który Jest", "Ja Jestem Tym, Który Jestem" lub "Ja Jestem, Który Jestem", Bóg mówi, kim jest i jakim imieniem należy Go wzywać. To imię Boże jest tajemnicze, tak jak Bóg jest tajemnicą. Jest ono imieniem objawionym, a zarazem w pewnej mierze uchyleniem się od ujawnienia imienia, i właśnie przez to wyraża ono najlepiej swe sakrum. Kim jest Bóg, który nieskończenie przekracza to wszystko co możemy zrozumieć lub powiedzieć o Nim, jest On "Bogiem ukrytym" (Iz 45, 15). Jego imię jest niewymowne. Sdz 13, 18, a zarazem jest On Bogiem, który staje się bliski ludziom." Na koniec zastanawiam się dlaczego świadkowie zarzucają nam iż modlimy się "do figur", czcimy Jezusa, Maryję, świętych. Czy w swej przewrotności oni sami nie oddają czci Bogu, lecz skupiają ją na oddawaniu czci Organizacji, oraz ich nauczycielach zza Atlantyku. Wszak podobno wszystko czego naucza CK pochodzi prosto od Jehowy. Czy zatem są nieomylni? Sadzać po ich owocach chyba nie. Dowodzi to zarazem że nauki Strażnicy to totalne artefakty. Bo jeśli by tak nie było, należało by powiedzieć że to nie świadkowie się mylili tylko mylił się sam Bóg - Jehowa.

Jakby co to Bóg ma na imię JHWH, wszakże w języku hebrajskim nie ma samogłosek, jednak wymawia się to z samogłoskami i obydwie formy są właściwe, JAHWE i JEHOWA. Jehowa jest spolszczoną formą imienia Jahwe, zupełnie jak w USA Eve (czyta się iw lub iwi) u nas jest Ewa, w niemczech Eva i czyta się ifa. Proste, co kraj to język i obyczaj.

>>Ja też... weź biblią do ręki, wyszukaj II księgę Mojżeszową, rozdział 6, werset 3 :D i się ździwisz że bóg jednak imię ma :D