Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfgnb

rozne podejscie do wychowania, maż i zona

Polecane posty

Gość dfgnb

zona , zakazuje corce ogladania teletubisi, noody, ciasteczkowy potwor .... mowi ze ma dwa latka i nie moze spedzac tyle czasu przed telewizorem , pozwala jej ogladac jej bajki/filny 30 min z rana i 30 wieczorem , na sen kolysanki z magnetofonu. mi natomiast wydaje sie ze tak mala dziewczynka powinna miec troszke wiecej czasu na ogladanie tv bo przeciez to jedszcze male dziecko, co o tym myslicie ??

Gość amalletta
myślimy, że telewizja to twoja wygoda i zabójca wyobraźni dziecka

Gość dfgnb
moja wygoda raczej nie , pracóje nie ma mnie w domu od 7 rano do 15 a nawet i czasem do 18, wiec obowiazek wychowania spadl na zone, ja zarabiam pieniazki i w wolnej chwili bawie sie z dzieckiem, dzis mialem wolny dzionek i zorbilo mi sie jej szkoda jak mamuska wylaczyla jej ulubiana bajke a ta niemilosiernie plakala.

moim zdaniem to faktycznie zbyt malo jak tylko przez 30 mim rano i wieczorem a zwłaszcza ze ma dopiero 2 latka ...nie mowie ze caly czas zeby dziecko sie nie przyzwyczailo do ciagłego ogladania tv ale tak jak powiedziałam mozna bybylo wiecej czasu pozwolic na ogladanie tych bajek a i dobrze bybylo tez razem z dzieckiem poogladac od czasu do czasu

Gość no właśnie tv to nie potwór
Telewizja może być świetną pomocą w wychowaniu, jeśli wybieramy odpowiednie audycje i uczymy dziecko korzystać z niej świadomie. Dobrze jest oglądać razem, potem oglądać, komentować. To dotyczy tak samo internetu i książek. A co do tematu sensu stricto, to trochę na wyrost - kwestia czasu przed telewizorem to jeszcze nie "podejście do wychowania", więc nie martw się - spór między wami tylko w tej kwestii może nie zniszczy dziecku psychiki.

Gość dfgnb
hehe nie ma sporu tylko roznica zdan/ pogladow, mi sie wydaje ze dla takiej malej kruszyneczki mozna pozwolic dziennie poogladac tv z 3 godzinki rozkladajac na caly dzieni krzywda jej sie nie stanie. tak kocha tego elmo i tubisie, ze zal serducho sciska jak sie brutalnie zakazuje. nie zebysmy z zona sie o to klucili poprostu jej wspomnialem zeby pozwolic ksiezniczce na wiecej tv ona ze nie i na ty msie skonczyło a jak bedize nie wiem ale na pewno nie skonczy siarczysta kłutnia. nie ma co sie oszukiwac to zona z córeczka spedza wiecej czasu i to ona znaj lepiej jej złe i dobre nawyki i wiem ze wychowa kruszyneczke na dobra porzadna dzoewczynke :). pozdrawiam wszystkich szzesliwych rodzicow i i de spac . Tomek.

Gość notaktak
marne prowo;O

Matko, a po co dwulatce telewizja. Dzieckow tym wieku nie potrzebuje telewizji tylko zabaw na "żywo" z rodzicami, innymi dziećmi i najprostszymi grami edukacyjnymi dla maluchów oraz klockami i książeczkami. Telewizja powinna być dostępna od 3 roku życia 20 minut dziennie i to tylko wybrane bajki.

Myślę że żona dobrze robi że ogranicza małej telewizję (świadczy o tym płacz małej kiedy się wyłącza tv to znaczy że już nie może się obejść bez swoich ulubionych programów) Teraz jest ciepło więc więcej spacerów i czasu na placu zabaw a wieczorem książeczki :)) one lepiej pobudzą wyobraźnię niż niejedna bajka z telewizorka.

Gość no właśnie tv to nie potwór
A tak poza tym to podobno dobrze jest, oczywiście wprowadzając limity czasowe, pamiętać o tym, by dziecko obejrzało jakąś zamkniętą całość - np. nie przerywajmy w połowie fabuły bajki dlatego, że minął czas - jeśli dziecko ma skorzystać z oglądanego programu musi istnieć cel, całość, wniosek, naturalny początek i koniec - inaczej zacznie odbierać oglądanie telewizji jako "oglądanie dla oglądania".

telewizja jest fajna i przyjemna kto nie pamięta siebie jako malucha przed bajkami w telewizorze, jednak telewizja uzależnia i sprawia potem wrażenie ciekawszej od książek i innych gier gdzie obrazy się nie poruszają i nie wydają głosu:). Ja jestem stanowczo przeciw oglądaniu tv przez najmłodszych.

Czytałam ostatnio artykuł, że dla zdrowia i dobrego rozwoju układu nerwowego taki maluch nie powinien oglądać tv dłużej niż 20 minut dziennie!!!

Moja zaczynała oglądać tv coraz więcej i chyba by mogła oglądać cały dzień. Uzgodniliśmy, że będzie oglądała trochę bajek rano i wieczorem (3-4 max). Na początku płakała a teraz ją nawet mniej interesują i sama gasi telewizor. Trzeba ograniczać bo dzieci nie znają umiaru.

Gość 0000000004
Ja nie siedziałam całymi dniami przed tv i dobrze, a jak miałam np., 7lat to o 19;30 po dobranocce chodzilam spac :) i jakos fajny byl taki surowy wychów :)

uważam, że 30min rano i 30 min 30min wieczorem bajek dla 2-latka to WYSTARCZAJĄCO dużo. Im będzie starsza tym więcej będzie chciała oglądać, a potem już na nic nie będzie miala ochoty, tylko na te bajki. Autorze, skoro pracujesz przez caly dzien i wieczorami masz tylko czas dla dziecka to bądź tak łaskaw i nie burz juz tego rytmu, ktory matka ustalila, w koncu wiecej czasu z dzieckiem spędza. Nie dyskryminuje cie, ale gdybys tak wiecej czasu z dzieckiem spedzal to bys sam po jakims czasie zauwazyl, że w tv to bzdury lecą i nie warto zeby dziecko tracilo na nie az 3h dziennie. Nic jej te bajki nie dadza, tyko zapchaja czas, popsuja wzrok i naucza tak spedzania wolnego czasu.

Gość ewelina318
moja córka ma 1,5 roku i jeszcze nie wie co to bajka w telewizji, słucha tylko na płytach. Trzeba umieć zająć czymś dziecko, a nie z wygodnictwa posadzić przed telewizorem

Gość synek znajomej
potrafił w wieku 2 lat skupić uwagę na więcej niż godzinę: kiedy oglądał Akademię Pana Kleksa! To był jego ukochany film i interesował go jak żaden inny :D