Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość straszna trwoga

Czy to prawda, że cv powinno się zanosić osobiście?

Polecane posty

Gość straszna trwoga

Moja koleżanka ma mi za złe, że CV i list motywacyjny wysłałem pocztą. W ogłoszeniu było napisane, że mailem lub pocztą. Wybrałem drugą wersję, bo pomyślałem że tak będzie bardziej poważnie, ale chyba też wyślę mailem. A koleżanka mi gada, że cytuję: "zrozum, cv wysyła ten kto tak naprawdę nie potrzebuje pracy. I pracodawca tak to widzi". Czy to prawda? Dodam, że ta firma to nie jest jakaś firma, która zatrudnia 2-3 osoby, ale jakieś 100 osób, albo więcej. Przecież jak pójdę osobiście to zastanę co najwyżej sekretarkę czy jakąś laskę w biurze, bo właściciel czy zatrudniający to tam chyba nie bywa nawet, zresztą są 2 filie tej firmy w Polsce. Jak staracie się o pracę to chodzicie po firmach osobiście czy wysyłacie podania?

Gość sssisisis
Jak mam blisko to zanosze osobiscie, jak daleko tzn. powyżej 20 km od miejsca zamiszkania to wysyłam mailem (choć pare razy zdarzyło się ze byłam osobiscie z cv w miejscu odległym od mojej miejscowości jakieś 30 km), na ogłoszenia z ofertami pracami odpowiadam mailowo.

Gość lunderka
Jak pisze ze mailem albo poczta to tak wlasnie trzeba zrobic. Osobiscie zanosi sie do malych firm, bo wtedy zazwyczaj osoba ktorej dajesz cv jest szefem/managerem, wiec jestes w stanie zrobic dobre wrazenie i byc zapamietanym. przy wiekszych firmach to nie ma sensu bo rzeczywiscie, zazwyczaj bedziesz rozmawiac z sekretarka. Zrobiles dobrze wysylajac poczta

zawsze wysyłałam mailem i w ten sposób znalazłam pracę, aplikacje z reguły trafiają najpierw do sekretariatu a później do zarządu, jak jest wakat...jak zaniesiesz osobiście to i tak niewielka szansa, że dyrektor znajdzie czas na rozmowę...poza tym mailem można wysłac nawet setki dziennie aplikacji, a tak dojeżdżać wszędzie to znacznie zmniejsza możliwości dotarcia w różne miejsca.

Gość straszna trwoga
Czyli: - jak mała firma to warto osobiście pójść - jak wielka firma to mailem lub pocztą Jeśli odpowiadamy na ogłoszenie to tak jak w ogłoszeniu napisane, a jak chcemy oddać cv sami z siebie to osobiście?

Gość straszna trwoga

Gość straszna trwoga
uppp

Gość basia88
Oczywiscie inaczej jest jak zaniesiesz osobiście,mozesz wówczas porozmawiac o stanowisku,moze poznac to jak sie tam pracuje jaka jest atmosfera. Ale zwykle teraz wiekszość z nas wysyła CV poczta emailowa www.kariera.pl/cv

to chyba zależy, jakiego stanowiska dotyczy rekrutacja. na stanowiska kierownicze średniego/wyższego szczebla to by się chyba hrowiec osikał ze śmiechu, gdyby ktoś mu CV osobiście przytargał :) nigdy w życiu nie zaniosłam nigdzie CV osobiście, a ze znalezieniem pracy nie miałam żadnych problemów.

Gość kadrowiec
Czyli: - jak mała firma to warto osobiście pójść - jak wielka firma to mailem lub pocztą ....słuszna uwaga :)

Gość kadrowiec
dodam jeszcze że furorę robią "cefałki" pisane odręcznie... kiedyś trafił się nam taki jeden z cv napisanym odręcznie :) pracuje u nas do dzisiaj a na takim cv można dostrzec zupełnie inne informacje o delikwencie ..po samym charakterze pisma można wstępnie poznać to jaką jest osobą:)

Gość pracuje w duzej firmie
tylko i wylacznie mailem/ poczta chyba ze chcesz sobie porozmawiac z recepcjonistka, bo nikt by cie nigdzie dalej niz poza recepcje nie wpuscil. Osoby przynoszace CV kojarza mi sie z desperatami. A CV pisane recznie - odrzucilabym bez czytania.

Gość gość
ja kiedyś pojechałam do dużej firmy, żeby złożyć osobiście, ponad 100km od domu, żeby to jakoś wyglądało. na miejscu jakiś stażysta, który był odpowiedzialny za przyjmowanie dokumentów, dał mi kopertę, którą kazał zaadresować, tak jakbym wysyłała pocztą i zakleić. i tyle. warto więc stosować się do zaleceń pracodawcy.

A koleżanka mi gada, że cytuję: "zrozum, cv wysyła ten kto tak naprawdę nie potrzebuje pracy. I pracodawca tak to widzi". Cóż, koleżanka gada głupoty :/ CV wysyłasz, jak szukasz pracy, i IMO stosunkowo niewiele osób mając już pracę, szuka kolejnej, nadal wysyłając CV. Niektórzy doradzają, że można zwiększyć swoje szanse właśnie dzięki osobistemu doręczeniu CV (dzięki temu, że wybijesz się z tłumu kandydatów), ale szanse będą większe wtedy, kiedy uda Ci się porozmawiać z osobą decyzyjną, a jeśli CV wręczysz recepcjonistce to raczej nie będzie to miało żadnego pozytywnego wpływu na rekrutację, a nawet powiedziałabym, że istnieje ryzyko, że dokument doręczony nieoficjalnym kanałem może się łatwiej zagubić... Moim zdaniem słusznie też zakładasz, że skoro w ogłoszeniu umieszczono informację, w jaki sposób dostarczać CV, to nie umieszczono jej bez powodu - jak najbardziej Twoja wersja (że w filii firmy może nie być osoby decyzyjnej) jest bardzo prawdopodobna. Wysyłanie CV mailem czy pocztą to nic nadzwyczajnego i z pewnością nie świadczy na niekorzyść kandydata. Powiedziałabym nawet, że mail lepszy, bo tańszy, szybszy, a nawet pewniejszy, a szczerze mówiąc wątpię, by papierowe CV było traktowane poważniej, niż to elektroniczne - dla pracodawcy raczej ważniejsza jest treść, niż forma, chyba, że ta forma byłaby jakaś super niestandardowa, ale wówczas nie wiadomo, czy zaskoczy pracodawcę pozytywnie, czy negatywnie ;) Niemal wszystkie prace, które otrzymałam, uzyskałam po wysłaniu CV mailem więc to naprawdę ok droga.

Gość gość
osobiście to łażą robole i inni tacy Poważną pracę dostaje sie po wysłaniu najpierw CV mailem :)