Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka politechniki łódzkie

studia zaoczne gorsze od dziennych?

Polecane posty

nie rozumiesz, że w dużych firmach nie ma czegoś takiego w moim kierunku jak druga zmiana? albo 8-16, ew 7-15 albo do widzenia jak sie nie podoba.

ale jesli to jest kierunek tego typu, ze az tak dużo jest obowiązkowych zajęć..... i to 5 dni w tyg przez cały dzien.. to jak oni to niby pomieszczą w zjazdach dla zaocznych??? jesli pomieszcza to bardzo to okroją.... jak pracodawca ma pojęcie to będzie wiedział, ze taki zaoczny ledwie liznał studiów a dzienny się cięzko uczył 5 dni w tygodniu.

Gość tikitackaa
eehhh wy naprawdę nie rozumiecie?? nie chodzi tu o jakis ogół tylko o konkretny przypadek. i nawet jeśli ma te zajęcia tylko po trzy godziny w ciagu tych pięciu dni to na 8/5 nikt jej nie zatrudni a na zaocznych i owszem. Ona nie chce iść do jakiejkolwiek pracy tylko do tej konkretnej. Chyba nie widzicie różnicy...

z 3 przedmiotów miałam obowiązkowe wykłady, nie ma cie dwa razy na liście i skreśla z przedmiotu. "pani profesor, ale wykłady nie są obowiązkowe" "nie każdy musi mieć wyższe" krótka piłka.

poniedziałek 8-16 w tym od rana laborki i 2 ćwiczenia wtorek: 8 - 17 w tym 2laborki, 1 ćwiczenia, 1 wykład środa: 10-16 w tym 2laborki 2 ćwiczenia czwartek: 8-18 w tym laborka, 3 ćwiczenia, wykłady piątek: 8-14 w tym ćwiczenia i wykłady i jak na zaocznych chcą to wszystko zmiescic w trakcie zjazdów??? ty to masz jakis bardzo nietypowy kierunek :D jak sobie tak wybrałaś to tak masz... ale pozostałe 90% studentów ma o zgrozo mniej tych zajęc i wtedy faktycznie wiekszej roznicy miedzy zaocznymi,a dziennymi nie ma.. ani z materiałem, ani z mozliwoscią podjecia pracy. wiec nie porównuj swojej sytuacji z pozostałymi 90% studentów.

ale 3/4 wiedzy ze studiów jest nieprzydatna. logiczne myślenie, trochę wiedzy, zmysł. poza tym nie jestem laikiem bo dużo materiału mieliśmy na 1 i 2 roku. a doczytać o konkretnych przypadkach sobie można samemu.

Gość tikitackaa
śmieszne jesteście, idę spać jak nie umiecie czytać ze zrozumieniem, proponuje przeczytać jeszcze raz pierwszy post autorki... dobranoc:)

studiują dłużej, to przede wszystkim. i nie mają wszystkich przedmiotów które my mamy.

Jak dłużej? Przecież masz 3 dni w tygodniu od 8 do 16/17/18. A tam masz dwa dni od 8 do 18/20 + jeszcze masz dwa dni u siebie, w mniejszym wymiarze godzin. Nawet 1/4 się nie nauczysz tego.

rok dłużej trwają studia zaoczne, przynajmniej u nas.

"ale 3/4 wiedzy ze studiów jest nieprzydatna. logiczne myślenie, trochę wiedzy, zmysł. poza tym nie jestem laikiem bo dużo materiału mieliśmy na 1 i 2 roku. a doczytać o konkretnych przypadkach sobie można samemu." 3/4 wiedzy jest nieprzydatna i zrobili to OBOWIĄZKOWE? no ciekawe ciekawe.. moze jakies pismo w tej sprawie wystosujcie do dziekana? studia mają czlowieka rozwijac takze w wiedzy ogólnej.. jak cie interesuje waski zakres wiedzy to idz do szkoly policealnej a nie na studia wyższe... tam materiał jest ograniczony jedynie do tego co przydatne :o a studia mają ROZWIJAC, nawet jesli cos jest nieprzydatne, to się mimo wszystko rozwijasz.. chodzby to, ze pamięc sobie cwiczysz.. ucząc się czegokolwiek na pamięć.

Gość tikitackaa
a co mi tam jeszcze dopiszę "i jak na zaocznych chcą to wszystko zmiescic w trakcie zjazdów??? ty to masz jakis bardzo nietypowy kierunek jak sobie tak wybrałaś to tak masz... ale pozostałe 90% studentów ma o zgrozo mniej tych zajęc i wtedy faktycznie wiekszej roznicy miedzy zaocznymi,a dziennymi nie ma.. ani z materiałem, ani z mozliwoscią podjecia pracy. wiec nie porównuj swojej sytuacji z pozostałymi 90% studentów." wtedy jest duża różnica między zaocznymi a dziennymi ale taka że skoro mają mniej zajęć to więcej muszą przerobić samemu a nie mają ułatwionej nauki przez podanie wiedzy na tacy...bo materiał na egzamin jest ten sam......

Zresztą droga autorko, mam koleżankę na medycynie, która wcześniej zrobiła szkołę policealną na technika farmaceutycznego i jakoś godzi dzienne studia MEDYCZNE z pracą w aptece na godziny. To jest dopiero wyczyn. :classic_cool:

"wtedy jest duża różnica między zaocznymi a dziennymi ale taka że skoro mają mniej zajęć to więcej muszą przerobić samemu a nie mają ułatwionej nauki przez podanie wiedzy na tacy...bo materiał na egzamin jest ten sam......" no i wlasnie to mnie zastanawia. zaoczni mogą sobie nadrobic w domu, a dzienni już mają wszystko obowiązkowe? troche to dziwne :D bo tez mogliby isc w ten zamysł i dziennym podawac materiał na tacy, ale nie z obowiązkowa obecnoscią. no i przewaznie tak wlasnie jest.

no pismo do dziekana,pewnie. a potem będziemy poprawiać po 100 razy egzamin bo się wkurzy prowadzący a on zawsze jest w stanie Ci udowodnić, że nie umiesz ;] aha no to przyczep się teraz że niżej w rankingu od wrocławskiej jesteśmy, że nie pojechałam tam studiować bo za daleko, że mamy okienka, obowiązkowe wykłady niektóre, że dopiero teraz nam boisko wyremontowali, że na oiz-ecie same lachony, że prowadzących nigdy nie ma w godzinach konsultacji, że stołówka kiepska. tak, bo o tym jest ten temat. idę spać bo nawet wielka pani polonistka nie potrafi czytać ze zrozumieniem.

pracuje na godziny, nie rozróżniasz pełnego etatu od pracowania po 2-3h? naprawdę głupia jesteś ;D

Gość dsfvsfsadwszfd
własnie zaoczne studia trawaja od pół roku do roku dluzej w stosunku do dziennych żeby wyrobic materiał i powiem wam że na zaocznych człowiek się inaczej uczy ja jak byłam na inzynierskich to na laboratoria musiałam znac przebieg cwiczenia na pamięć same niepotrzebne rzeczy (istotny jest sens ćwiczenia i efekt a nie kolejne czynności) w kazdym razie raz sie nie nauczyłam i babka mnie wywaliła z zajeć....musiałam isc do zaocznych i tam studenci nie musieli znać tego przebiegu za to babka bardzo ciekawie z nimi te zajęcia poprowadziła, ja sie na nich bardzo duzo dowiedziałam i zapamietałam, niestety u nas babka nie była taka laskawa udzielac nam takich inforrmacji , zaocznym mówiła bo tamci płacą

jakbym się miała uczyć na pamięć to bym sobie w łeb strzeliła. wzory sobie wyprowadzam bo je rozumiem i wiem skąd co się bierze. o doczepcie się jeszcze, że automat z kawą czasem reszty nie wydaje :D

u mnie jest tak, ze jak cos jest wazne i obowiązkowe to jest to zarówno u dziennych jak i zaocznych, a cos co moga sobie zaoczni "doczytać w domu" to u dziennych tak samo obowiązkowe nie jest.. , bo tez tak jak zaoczni mogą nadrobić w domu. no i w takim przypadku naprawdę nie ma większej róznicy miedzy zaocznymi, a dziennymi.. a jesli u ciebie dziennych trzymają ostro.. a zaocznym tak odpuszczają, to nie boj sie. bardziej ogarniety pracodawca bedzie o tym wiedział.

Gość tikitackaa
husky no i co z tego wynika??? carrie noooo wielki wyczyn zwłaszcza że autorka nie chce godzić studiów dziennych z pracą bo nie szuka jakiejkolwiek pracy, ona ma pracę w perspektywie na 8/5 więc jak w takim przypadku widzisz możliwość pogodzenia tego ze studiami dziennymi?. bo ja widzę tylko przeniesienie się na zaoczne

Swoja droga, skoro tak mało materiału na zaocznych - to pomyśl jak Ci się noga podwinie i pracodawca przyjmie Ciebie na okres próbny i kogoś z dziennych, kto miał duuuuuzo wiecej tego materiału. Jak myślisz, kogo zatrudni na etat? Niedouczoną z doświadczeniem, czy douczoną bez?

ale twoje studia nie polegają na przeprowadzaniu doświadczeń etc tylko na czytaniu bardziej, nieprawdaż? ciekawe czy ta super koleżanka z medycyny studiowałaby i pracowała NA CAŁY ETAT w aptece? co? wytłumacz mi jakim sposobem by pracowała 8h dziennie i studiowała :D

" własnie zaoczne studia trawaja od pół roku do roku dluzej w stosunku do dziennych żeby wyrobic materiał" a jeszcze niedawno sie wykłócałaś, ze rok to taka wielka różnica.. lol heheh.. ze przeciez taka rok starsza to juz moze chciec rodzine zakladac itp.. ze pracodawca woli mlodszego. a tu prosze.. wychodzi na równo.. ja skoncze studia w 5 lat i rok zdobędę doswiadczenie, a ty bedziesz siedziec na studiach 6 lat :D

To ja się jeszcze wypowiem w temacie:) Nie czytałam wszystkich wpisów, ale odniose się do pierwszego posta. Ja wybrałabym prace i zaoczne.Rozumiem punkt widzenia Twojego ojca - u mnie w domu też tak było, że rodzice chcieli żebym skupiła się na nauce, a oni czuli się w obowiązku zapewnić mi dach nad głową. Owszem pracowałam dorywczo, pare razy w tygodniu, całe wakacje i też miałam pieniądze i "bogate doświadczenie" nawet w ciekawych firmach. ALE! Jestem już po studiach i te doswiadczenia już są nieistotne dla potencjalnych pracodawców. Z perspektywy czasu wybrałabym te studia zaoczne. Co prawda szkoda tracić studenckich lat, ale za to w wieku 25lat będziesz mogła zapewne pozwolić sobie na niezależne życie. Ja musze zaczynac od najniższego stanowiska. Mimo języków, studiów, doświadczeń. Nigdzie nie przepracowałam nawet roku na pełny etat (bo studiowałam) i to ma swoje konsekwencje.

Gość dsfvsfsadwszfd
ale zauwazam niestety że Ci dzienni sa jacys przewrażliwieni w stosunku do wspaniałości swoich dziennych studiów , ludzie tu chodzi tylko o papierek - trzeba go mieć - ja kończyłam 3 kierunki 2 dziennie i 1 zaocznie teraz i wszedzie jest podobnie - czyli wszędzie zbędne przedmioty, uprzykrzający wykładowcy, nigdy profesor dla studenta lecz student dla profesora ale ktos kto studiuje łatwa i przyjemną psychologię nie może o tym wiedziec, wszak na psychologii sa same miłe przedmioty prawda? rozumiem ze Cie to interesuje, ale na innych kierunkach nie jest tak rózowo

Haha i znowu gadka, że moje studia be i niedobre. ;) Tak autorko, studiujesz najcudowniejszy kierunek świata, nawet nie dorastam Ci do pięt. Wybacz moje zniewagi - daj numer tel do ojca, porozmawiam z nim, żeby zgodził się na studia zaoczne, chcę jakoś odkupić swoje winy. 😭 Zresztą za bardzo mieszasz. Nigdzie nie widziałam, żeby zaoczne studia były dłuższe od dziennych, aż zerknę na stronę politechniki łódzkiej.