Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uświadamiacz

Mam do Was prośbę, przeczytajcie to...:)

Polecane posty

Gość uświadamiacz

Zdaje się że mój temat został skasowany, więc tych , którzy nie mieli jeszcze okazji przeczytać tego co napisałam informuję, że Bronisław Komorowski chce sprywatyzować oświatę, co sprawi że nauka będzie dostępna tylko dla nielicznych (czytaj bogatych). "Głupim" ( nie oszukujmy się, bez jakiejkolwiek szkoły nawet geniuszowi będzie trudno wyjść na ludzi) narodem jest łatwiej manipulować, co ma zapewne na uwadze pan Komorowski. Płatne studia są absurdem, ponieważ są one i tak same w sobie dużym wydatkiem dla rodziców chociażby. Utrzymanie w "wielkim mieście" jest bardzo kosztowne, a płacenie za naukę podetnie skrzydła wielu młodym, zdolnym ludziom. Na prawdę tylko nieliczni są w stanie pozwolić sobie na coś takiego, wystarczy spojrzeć jak dramatycznie obniżają się progi punktowe na studiach w trybie niestacjonarnym, czyli płatnym. To by było na tyle Pozdrawiam:)

Czy ta prywatyzacja dotyczy wylacznie uniwersytetow, czy rowniez pozostalych szkol?

Gość uświadamiacz
uniwersytetów na pewno, ale nieoficjalnie słyszałam że pozostałych szkół również:(

Gość rfewfe
To chyba oczywiste że taką drogę widzą przed narodem liberałowie. Trzeba więc być skończonym debilem albo skurwysynem głosując na takich.

Gość uświadamiacz
rfewfe w pełni się z Tobą zgadzam:)

Gość dzieczynka z zapalkami
trzeba byc skonczonym nieukiem zeby zaglosowac na kaczora! a przeciez szkolnictwo jest za darmo..... zal

Gość trtr
Jestem z rodziny nauczycielskiej i od pewnego czasu bliscy, nauczyciele, sygnalizują niepokojącą tendecję do takich zmian programu nauczania i zasad w szkolnictwie, żeby coraz mniejsza liczba dzieci miała szanse. Widać już od dawna dążenie do ogłupienia narodu, do rozbicia go na bogatych, więc douczonych, dzierżących władzę i na biednych, zepchniętych do roli posługaczy. Zbyt dobrze wykształcenie i inteligentni byliśmy w stosunku do ludzi z zachodu, nad którymi pracowano podobnie już dawno. Takie dziecko brytyjskie, jeśli nie ma świadomych rodziców, pakujących pieniądze w jego edukację, równie dobrze może do końca nauki rysować kwiatki i być głaskane po głowie. Ono ma bowiem w przyszłości być tylko zamiataczem ulic jeśli nie wywodzi się z elit. Nasz system został ugruntowany w Polsce dającej równe szanse. Ale to było kiedyś. Teraz rządzi pieniądz i masa jest potrzebna tylko jako mięso. Ale można się temu przeciwstawić nie dając kredytu zaufania liberałom. W ten sposób obronimy szkoły i nasze dzieci.

Gość uświadamiacz
szkolnictwo teraz JEST za darmo, ale właśnie próbuję powiedzieć że jeśli wygra pan Komorowski nastąpi prywatyzacja szkół.

Gość uświadamiacz
trtr dokładnie, moja mama od znajomej nauczycielki to słyszała. Szczerze mówiąc to jetem przerażona tym co nas czeka:(

Gość dzieczynka z zapalkami
meczysz z tym szkolnictwem na wszystkich forach nie od dzis,wez sie za prace a nie za podjudzanie to odlozysz dzieciom na studia

Nie wierze, zeby sprywatyzowano cale szkolnictwo. Kazde dziecko ma prawo i obowiazek do pewnego wieku sie uczyc. Panstwo ma mu to zagwarantowac. Prywatyzacja szkol to wg mnie liberalizacja szkolnictwa- czyli wiecej szkol prywatnych i byc moze latwiejsze zasady tworzenia szkol. Co do uniwersytetow, to zobaczymy, jak to by sie mialo rozwinac. W Stanach jest to na porzadku dziennym, ze studenci placa za studia. Biora sobie kredyt na ten cel i po studiach, jak dostana prace, splacaja. W Niemczech w wielu landach tez sa oplaty za studia. Statystycznie rzecz biorac osoba po studiach zarabia potem wiecej niz ktos po zawodowce- nie jest to regula, ale tendencja. Ktos, kto ma zamiar kiedys dobrze zarabiac, moze tez zainwestowac sam w swoja przyszlosc. Oczywiscie sa tez mniej lukratywne kierunki studiow, ktore nie rokuja na dobre zarobki. Tutaj powstaje pytanie- po co ktos studiuje np. filozofie, skoro wie, ze potem zadnej rozsadnej pracy nie znajdzie? Z glupoty czy ma po prostu juz duzo pieniedzy i mu nie zalezy na tym, czy studiuje na kierunku, ktory mu zagwarantuje dobrze platna prace? Powiem tak: Na pewno nie jest to optymalny start w dorosle zycie, jesli po studiach czeka kogos splata kredytu. No ale jesli panstwa nie stan na finansowanie studiow obywatelom, to co poczac?

przecież to, że on ma takie poglądy, nie znaczy, że od razu cały rząd zajmie się ich wprowadzaniem w życie. nawet gdyby chciał, zbyt dużo posłów się sprzeciwi.

uswiadamiacz- a coz to za agitacja przedwyborcza? :D Nie mow, ze bedziesz glosowac na Kaczynskiego...

Gość nikt nic nie mowi
???

Gość sksksksk
hahahahahhahahahahahhaahhahahaha masakra..Wy nadal wierzycie,ze prezydent w naszym kraju ma cokolwiek do powiedzenia?nie rozumiecie,ze ustawe musi sejm najpierw przeglosowac,potem senat,a na koncu trybunal konstytucyjny musi ja zaakceptowac??!!! to niezgodne z konstytucja,wiec nie przejdzie,a wy we wszystko slepo wierzycie...

Gość brawo sksksksk
To samo miałam napisać. Prezydent to wladza wykonawcza a nie ustawodawcza. Ludzie!! Jak wy sie uczyliście.

Gość bukaa
Władza wykonawcza to rząd, a prezydent może ewentualnie ustawę zawetować. A gdzie to, agitatorze, słyszałeś o prywatyzacji szkół? Juz raz Kaczyński wymyslił sobie prywatyzację służby zdrowia, co okazało się nieprawdą. To pewnie takie samo kłamstwo wyborcze "uczciwego" Kaczyńskiego. :o A swoją drogą w moim mieście wszystkie przychodnie zostały sprywatyzowane, mają podpisane umowy z NFZ i zabiegają o pacjentów. Więc nie demonizujmy prywatyzacji służby zdrowia.

Gość szkolnictwo jest za darmo
??? ...ty chyba dzieci do szkoły nie posyłasz? moje dziecko chodzi do państwowej szkoły - niby bezpłatnej - a miesięcznie kosztuje 500zł rozmaitych składek! na świetlice- obiady- basen- filharmonie- teatr - zoo- zielone szkoły - materiały pomocnicze- nie wspomnę już o książkach na początek roku , bo wtedy to minimum z 1000zł trzeba "wyskoczyć" :P

a słuzba zdrowia już dawno powninna zostać sprywatyzowana - nie wiem czemu PIS robi taka wodę z mózgu narodowi że tu chodzi o PŁATNE LECZENIE- to bzdura leczenie nadal byłoby BEZPŁATNE - bo NFZ zostaje.... tylko szpitale i przychodnie byłyby lepiej dopilnowane! ...to widać jak na dłoni tam gdzie szpital jest prywatny - nie ma długów - jest kasa - robione są remonty i kupowany nowy sprzęt....szpitale państwowe toną w długach - bo nikt nie pilnuje finansów - jest masa zbędnych etatów- nikt nie pilnuje personelu - wynoszącego materiały sanitarne i leki czy lekarzy robiących zabiegi na lewo -swym prywatnym pacjentom - bo nikt nie ma w tym interesu!

Gość sksksksk
W kraju gdzie mieszkam sluzba zdrowia juz wiele lat temu zostala sprywatyzowana i ludzie narzekaja,ze szpitale czy przychodnie nie maja odpowiedniego sprzetu,pielegniarki nie chodza naburmuszone,bo zarabiaja bardzo duzo,to samo lekarze.Szpital polozniczy wyglada jak hotel,a rodzaca traktuje sie jak krolowa. No i w poczekalniach sa ludzie tacy,ktorzy naprawde potrzebuja porady lekarskiej,a nie Ci,ktorzy nie mieli co robic w domu i przyszli sobie pogadac... Znajoma lekarka czasem opowiada mi z czym ludzie do niej przychodza-rece opadaja i nie dziwie sie jej,ze chodzi wsciekla,bo czuje,ze marnuje swoj czas...

a teraz nauka jest "darmowa" a autor tematu i tak niedouczony... proponuję autorze podejść do przychodni do której "nalezysz" i przeczytac jej szyld. ide o zakład że bedzie to NIEPUBLICZNY Zakład Opieki Zdrowotnej. czyli juz teraz leczysz sie w prywatnej przychodni. i wątpię czy za to płacisz. to ze szpital bedzie prywatny nie znaczy że nie moze podpisac umowy z NFZem na refundowanie świadczeń. to że szkoła bedzie prywatna nie znaczy że nie moze dostac takich samych pieniedzy jak państwowa. to tylko kwestia dogrania szczegółów na poziomie ustaw, uchwał i innych paragrafów.

Gość sksksksk
do szkolnictwo jest za darmo- a kto Cie zmusza do placenia tego?Moze szkola ma dzieciom filharmonie sponsorowac?No blagam Cie..basen tez za darmo ludzi nie przyjmuje.. matkaizona-tak podpisuje,ale najpierw to ta ustawa musi przejsc dluga droge. "wroc sie" do przedszkola :P

Gość sksksksk
dawaj jeszcze! no pokaz na co Cie stac! haha bawia mnie takie kretynki jak TY

Gość odpowiem.....
jeśli chodzi o szkolnictwo to nawet jeśli Komorowski ma takie a nie inne poglądy to on nie będzie miał jako prezydent za dużo do powiedzenia bo tylko podpisuje gotowe przegłosowane ustawy ....jest rząd sejm senat więc nie ma co robić paniki co do służby zdrowia śmiech mnie ogarnia jak słyszę czy czytam te brednie o prywatyzacji służby zdrowia jakie wygłasza Kaczyński swoją wypowiedź opieram na własnym życiu jak tylko pojawili się lekarze rodzinni moja cała rodzina zapisała się do lekarza który otworzył prywatny ośrodek zdrowia i wcale to nie znaczy że płacimy za usługi medyczne ...chodzimy tam za darmo tak samo było ze szpitalem parę lat temu matko jakie halo bo prywatyzują szpital w spółkę ....a tutaj się okazało że zostało wszytko po staremu ...szpital jest na czołowym miejscu w Polsce nie ma długów a wszelkie usługi są wykonywane na kasę chorych ....wszystkie oddziały zostały pięknie wyremontowane aż miło się tam przebywa ...zmiany są wewnętrzne i nie mające wpływu na pacjenta....np okuliści dzierżawią od szpitala gabinety tak samo laryngolodzy ale gabinety zaraz są lepiej wyposażone w sprzęt i wcale nie trzeba czekać nie wiadomo ile na wizytę .....więc za nim ktoś zacznie się wypowiadać na dany temat i szerzyć panikę niech się zapozna z tematem

Gość mamusinka:)
prawda jest taka ze jesli Komorowski wygra to sprywatyzuje wszystko co jeszcze sprywatyzowane nie jest.. np kopalnie.. szkoły.. szpitale.. zastanówcie sie!!

Gość bukaa
haha, ciekawe kto wykupi kopalnie, żeby do nich dopłacać. :D U mojego syna w szkole basen i korty są za darmo, więc nie wpierajcie ludziom, że miesięcznie trzeba dokładać dziecku 500 zł.

i bardzo dobrze że sprywatyzuje. o prywatne własciciel dba. co państwowe to niczyje , nikt nie dba, wszystko marnieje.

do sksksksk - sorry ja chodziłam do szkoły za tzw komuny - podręczniki dostawały dzieci ZA DARMO - od starszych klas - kółka zainteresowań były bezpłatne- świetlica była bezpłatna -obiady były dofinasowywane- rodzice płacili grosze! ...wiem że Kaczyński utkną w tamtych czasach i nie maja styczności z rzeczywistością - ale niestety teraz taka prawdziwa bezpłatna edukacja - jaką on zna jest FIKCJĄ.... za głupie szachy raz w tygodniu płaci się 40zł na miesiąc! może więc lepiej zeby szkoła była prywatna - dyrektorowi zalezało na zainteresowaniu rodziców zapisywaniem dzieci do niej i żeby starał sie np o fundusze unijne na dofinansowanie róznych zajęć - aby polepszyć ofertę i przyciągnąć "klientów" czyli uczniów za których dostanie refundacje od państwa? ...moim zdaniem dla mnie oznacza to TAŃSZĄ a nie DROŻSZĄ szkołę i WIĘCEJ możliwosci dla mojego dziecka.

Gość daffcio
jeśli nie wiecie jakie kompetencje posiada prezydent to poczytajcie konstytucje i tam jest wyraźne napisane ze politykę wew prowadzi rząd a elementem polityki wew jest oświata

Gość bukaa
Ale czytając wypowiedzi niektórych zwolenników pisu odnoszę wrażenie, że w Polsce prezydent ma takie uprawnienia, jak miał Hitler i podobnie do niego będzie rządził. Oprócz podejścia do Żydów, oczywiście. :o