Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Widominiczka 1985

Dlaczego z moich podatkow ma byc finansowane in vitro?

Polecane posty

Carrie, ja bym chciała, żeby miało po mnie oczy i umysł:P:P:P:P:P

"Widocznie natura miała jakiś cel w tym, że TY nie możesz być matką, że nie będzie Ci to dane." - widocznie natura miała tez cel w tym, że dała człowiekowi rozum, żeby z niego korzystał. po co bierzesz leki, jak jesteś chora? natura ma widocznie jakiś cel w tym, żebyś chorowała, może właśnie eliminuje słabą jednostkę...?

Gość bezpłodność uznano za chorobę
"Oczów za darmo nie adoptuję" - okulary też muszę sobie za własne pieniążki kupić, ale receptę na te okulary - wizytę - mam za darmo. Po co? To moje pragnienie, żeby lepiej widzieć, a nie Wasze. Moja wada wzroku nie utrudnia mi znacząco życia ani pracy, to tylko moja "fanaberia" że chce mi się zawsze widzieć ostro - utrudnia mi oglądanie telewizji, siedzenie na kafe i czytanie szyldow na ulicy. Za to wszyscy podatnicy musieli zapłacić (koszt wizyty u prywatnego okulisty to ok. 70 zł, chodzę, na szczęście publicznie, za wasze pieniądze, ok raz do roku, nie czujecie się oburzeni?).

bezpłodność uznano za chorobę- ale pierdolisz glupoty:O wada wzroku nieleczona moze sie przyczynic do powaznych schorzen, a nie leczony zab nawet do smierci. Zapoznaj sie najpierw z tematem zanim zaczniesz pieprzyc takie farmazony

Gość studentka 2224
Im vitro metoda LECZENIA? Na miłość boską... To jest zapłodnienie w warunkach sztucznych. Jest to przeprowadzenie zapłodnienia w warunkach laboratoryjnych! Leczenie to, co innego.

jedyne za czym nie jestem to zapladnianie kobiet,ktore cale swoje zycie przebumelowaly,bo mialy czas na macierzynstwo,a na stare lata czyli gdzies okolo 60 one sie budza nagle do macierzynstwa. Bo potrafie zrozumiec bezplodna kobiete chcaca miec swoje dziecko,a juz nie rozumiem babci,ktora powinna wnuki miec,a ona sie dopiero decyduje na dziecko.To jest niemoralne juz jak dla mnie i powinien byc jakies przedzial wiekowy:)

Gość gość
Druga sprawa, to, że moja własna matka jest płodna to nie jest 100% potwierdzenie, że ja będę! Na jakim świecie wy żyjecie, każda z nas może urodzić bezpłodne dziecko.

Gość ja tez jestem przeciw finanso
coralick alez ja mam inny wybor... bo jak mowie nie jestem bezplodna.. Nie bylas w takiej sytuacji nie oceniaj. Nie masz zadnych konkretnych argumentow...probujesz mi pokazac ze adopcja jest zla...mowisz ze jestem poza nawiasem zdrowego spoleczenstwa...dlaczego? ja uwazam,ze niedojrzale jest decydowac sie na ciaze w momencie w ktorym wiesz ze bedziesz miec problem z jej donoszeniem...to nie jest ryzyko tylko dla mojego zdrowia fizycznego czy psychicznego (ale co ty mozesz o tym wiedziec problemy z depresja maja przeciez tylko bezplodne...)to jest przede wszystkim ryzyko dla zycia i zdrowia dziecka..skoro kocham moje dziecko to dlaczego mam je skazywac na cierpienie? ja nie umiem krzywdzic tych ktorych kocham...

no tak, pan kierowca z autobusu tez ma fanaberie bo chce widziec jak przewozi ludzi komunikacja publiczna nie? :D

Gość studentka 2224
nie porównujcie leków do in vitro, głupie jesteście, ja nikomu nie zabraniam LECZYĆ bezpłodfności, bierz tabletki jakie chcesz, jak ja bym nie wyzdrowiała po przyjęciu leku to co? Mieliby mnie nową w probówce wychodować? Takie jest Twoje rozumowanie.

Ewelina... nie widze w tym konsekwencji ale jak juz tak pytasz to ci odpowiem... Jestem przeciwko aborcji. Uwazam, ze ludzie nie maja prawa odbierac zycia, bo nie oni im je dali. Wiem natomiast, ze jest wiele dziewczyn ktore usuwaja caze w jakis skandalicznych warunkach, tylko dlatego ze nie moga spokojnie pojsc do gabinetu i zrobic tego zgodnie z prawem. Wiec nie neguje.... jesli ma to uratowac czyjes zycie, nie mam nic przeciwko temu. To nie JA sie bede cale zycie kisic w tym rosole, to nie JA za to odpowiem... Kazdy ma wybor!

poza tym to ze prywatna wizyta u okulisty kosztuje 70 zl tzn nie wizyta w panstwowej przychodni u okilusty takze jest tyle warta.

poza tym to ze prywatna wizyta u okulisty kosztuje 70 zl tzn nie wizyta w panstwowej przychodni u okilusty takze jest tyle warta.

Gość gość
Wiele z was, nie może mieć dzieci z przyczyn psychicznych, a nie biologicznych, chcecie na sile mieć dzieci, muszę tu i teraz! Moja koleżanka ma faceta, a ten chłopak ma siostrę, zrobili sobie in vitro maja z tego 2 bliźniaków, a rok po urodzeniu tych dzieci zaszła sama w ciąże drogą naturalną i kto mówi, że psychika nie płata figlów??

"Moja wada wzroku nie utrudnia mi znacząco życia ani pracy, to tylko moja "fanaberia" że chce mi się zawsze widzieć ostro - utrudnia mi oglądanie telewizji, siedzenie na kafe i czytanie szyldow na ulicy." >>>>Z zawodu jestem kierowca autobusu-od mojego wzroku zależy moje życie i życie ludzi na pokładzie:) PUDŁO!

Wiesz, generalnie to system nie jest tak bidny, jak wszyscy go widzą, problemem jest zarządzanie w służbie zdrowia, nieefektywność i chore limity. Uważam też, że powinny być wprowadzone symboliczne opłaty za wizytę u lekarza, przysłowiowa złotówka. Inna durnota: jedzenie w szpitalach winno być odpłatne lub finansowane z lepszego ubezpieczenia. Paradoksalnie inne państwa o znacznie większym zakresie państwa opiekuńczego, które my tu ta chwalimy, stosują takie rozwiązania.

Anouk ale to nie jest kwestia tego, czy jesteśmy biedni, czy źle zarządzani. Faktem jest, że system kuleje. I dopóki nie zacznie być normalnie nie ma co wydawać kasy na dodatkowe zabiegi.

Ellinka dopiero zauważyłam:) No ale ja poważnie jeżdżę autosanem i nie sadzę żeby ostre widzenie było moja fanaberia:) Zresztą, za okulary nikt mi nie zwrócił ani gorsza:O

Zależy co to za wada, podobnie jak ząb - w momencie gdy dochodzi do zagrożenia życia oczywiście delikwent trafia na pogotowie i tam się jego ząbki leczy, ale po co wcześniej? Po co refundować białe plomby, skoro amalgamatowe są tańsze - refundujecie czyjąś próżność, bo nie ma innego powodu by mieć białą a nie ciemną plombę na przednim zębie. Wady wzroku są różne - moja np. niczym nie grozi, gdybym zdjęła okulary ucierpiałby mój komfort pisania bzdur na kafe, a nie zdrowie. Ale i tak za to płacicie.

Bo uważam, że system ma w sobie wiele durnych rozwiązań i z limitami zawsze będzie kulał.

Gość asdfdgjklhjjkl
nikt nie refunduje białych plomb, trzeba za nie płacić :P

ja tez jestem przeciw finanso "Nie bylas w takiej sytuacji nie oceniaj. Nie masz zadnych konkretnych argumentow...probujesz mi pokazac ze adopcja jest zla... Znowu, po raz kolejny, wkladasz cos w moje usta. Gdzie napisalam ze aborcja jest zal? Prawda jest taka ze tkwisz uczepiona jakichs pseudo-argumentow, jak rzep psiego ogona i nie chcesz przyznac, ze juz nie umiesz nic ciekaego wymyslic na obrone tego co mowisz... Wiec non stop dopowiadasz sobie jakies bery-bajki... "mowisz ze jestem poza nawiasem zdrowego spoleczenstwa...dlaczego?" Juz ci to wyjasnilam... nie umiesz czytac?

Wiele z was, nie może mieć dzieci z przyczyn psychicznych, a nie biologicznych, chcecie na sile mieć dzieci, muszę tu i teraz! Moja koleżanka ma faceta, a ten chłopak ma siostrę, zrobili sobie in vitro maja z tego 2 bliźniaków, a rok po urodzeniu tych dzieci zaszła sama w ciąże drogą naturalną i kto mówi, że psychika nie płata figlów?? wiele z nas wlasnie ma juz dzieci:P i rozumiemy macierzynstwo:P i dlatego stoimy za tym,zeby z pieniedzy podatnikow placilo sie za nowe zycie.

placimy tylko za diagnoze, ktora i tak jest tania :o a okulary kto ci zasponsorowal? nfz? od nfz dostajesz 10zl na szkla :o wiec tak naprawde sama sobie za nie zaplacilas :P

Refundowane są białe plomby na zębach przednich - do trójki (ok. pól roku temu tak było).

"w momencie gdy dochodzi do zagrożenia życia oczywiście delikwent trafia na pogotowie i tam się jego ząbki leczy, ale po co wcześniej?" >>>>W którym momencie dochodzi do zagrożenia życia z powodu nieleczonej bezpłodności?