Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Chyba że weźmie tabletkę RU. A co do tego, że jest zapisane w ustawie - pamiętasz nie tak odległą historię 14-letniej Agaty u której żaden lekarz nie chciał przeprowadzić aborcji? Co z tego że jest ustawa? Podobnie legalne są tabletki po - ale z nimi też są spore problemy jeśli chodzi o znalezienie lekarza który łaskawie by ją przepisał.

Gość tyhtyhry
aborcja była, jest i będzie. I nic tego nie zmieni. Ani wasze mamranie ani tym bardziej wyzwiska. Świat cały czas isę rozwija, nie zauważyliście tego? Macie przestarzały sposób pojmowania świata, macie informacje sprzed wielu, wielu lat. Aborcja przez lekarza wykonywana w złych warunkach? No cóż, dziś aborcję codziennie wykonuję się w gabinetach prywatnych, w bardzo dobrych warunkach poniewaz lekarze ci na co dzień prowadzą także podstawową praktyke lekarską. Pewnie nie jedna z was siadała na fotelu na którym była dokonana aborcja. Po aborcji jest się bezpłodnym? Aborcja to nic innego jak skrobanka czyli łyżeczkowanie a łyżeczkowanie wykonują codziennie też setki kobiet na świecie z powodów zdrowotnych, nie rozwijających się płodów lub z powodu śmierci płodu. Więc teorie o bezpłodności po łyżeczkowaniu trzeba przedstawić także dla kazdej kobiety po poronieniu u której było trzeba dokonać zabiegu oczyszczania macicy. A jeśli nie lekarz to są tabletki i naprawdę ogólno dostępne. Jeszcze kilka dni temu zaczepiała mnie dziewczyna w centrum handlowym bo chciała sprzedać te tabletki. Ludzie, wy świata nie zmienicie siedząc zamknięci w domach przed komputerami.

a nie pomyślałaś że to dziecko czuje i kocha swoją matke choć nie powinno...?! autorko wejdź w temat http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=954178 i spójrz z jakim bólem dziewczyny opowiadają o niesprawiedliwym wyroku na ich maleństwa.. a ty tu wypisujesz tak lekkomyślnie... naprawde tak łatwo ci to przychodzi na myśl... bo podeszłas do tego jak do naturalnej czynnosci takiej jak jedzenie, spanie... poprostu ty tak chcesz i tak ma być... ty smarkulo!

Gość taka sobie ja ...
tak masz racje aborcja jest była i będzie. masz tez racje ze świat idzie do przodu. ale rozwój cywilizacji nie usprawiedliwia braku człowieczeństwa. morderstwa także były sa i będą ale nie akceptujemy zabijania z premedytacja. zabijania dla pieniędzy lub własnej wygody. aborcja "na zadanie" to nic innego jak zabijanie życia ludzkiego dla własnej wygody. bo nikt nie daje nam prawa decydowaniu o życiu innej osoby i choć jest to dziecko które kobieta w sobie nosi ono nie jest jej własnością. nie znam żadnego racjonalnego powodu by odbierać komuś życie.

Tylko że nikt i nic nie zmusi kobiety która nie chce dziecka do jego noszenia. A w szczególności w sposób prezentowany na tym topiku. Powodów racjonalnych nie ma. Tylko że wg badań psychologów udział czynników racjonalnych w naszych decyzjach wynosi 20%. Reszta to emocje.

Gość taka sobie ja ...
emocje emocjami świadomość świadomością. nikt jej tego dziecka na sile do brzucha nie wcisnął i nawet jeżeli pod wpływem emocji uprawiała seks nikt mi nie wmówi ze nie wiedziała co robi i nie znała ewentualnych konsekwencji.

Gość Demag
Delilah - nie znam wszystkich domow dziecka w tym kraju, ale widzialam wiele (praktyki na studiach pedagogicznych), niektore byly w miare ok, inne beznadziejne, zimna atmosfera, brak dobrego kontaktu z wychowankami, itp.... Ogolne wrazenie wyniesone z tych domow - negatywne. Telavivka - ''np. uczucia matki, ktora powinna byc najlepsza i najwazniejsza osoba w zyciu dziecka i ciezko nia byc jesli sie tego dziecka nie chce i nie kocha!!! - JA WIEM,ŻE TY TAKĄ RACZEJ NIE BĘDZIESZ, WIĘC SIĘ NIE WYPOWIADAJ NA TEMAT ''DOBRYCH MATEK''-- I tu Cie zaskocze, wlasnie jestem matka i wiem doskonale ile milosci, poswiecenia i cierpliwosci potrzeba by wychowac dzieci i zapewnic im szczesliwe dziecinstwo, wlasnie dlatego potrafie zrozumiec , ze niektore kobiety nie czuja sie na silach.... ''Naprawde nie widzisz roznicy mieszy rozwodem a gwaltem???? -- WIDZĘ RÓŻNICĘ MIĘDZY ROZWODEM A GWAŁTEM, NIE WIDZĘ RÓŻNICY MIĘDZY ROBAKIEM A TOBĄ... TEN SAM MÓŻDŻEK" -- no coz .....powalajacy argument!!!! ''Tragedia... - A JA PATRYCJA, MIŁO MI PS. NAUCZ SIĘ PISAĆ POPRAWNIE, POTEM SIĘ UDZIELAJ." -- naprawde nie zrozumialas ironii czy tylko udajesz taka glupia?? P.S. Naucz sie czytac poprawnie, potem sie udzielaj !

Gość Telavivka
''Naprawde nie widzisz roznicy mieszy rozwodem a gwaltem???? -- WIDZĘ RÓŻNICĘ MIĘDZY ROZWODEM A GWAŁTEM, NIE WIDZĘ RÓŻNICY MIĘDZY ROBAKIEM A TOBĄ... TEN SAM MÓŻDŻEK" -- no coz .....powalajacy argument!!!! Być może, a co? Tylko ty możesz dysponować durnymi argumentami? ;) Dostosowałam do ciebie a skoro mój jest powalający to jakie są twoje... Poczytaj, jak twoje argument skomentowali inni. ''Tragedia... - A JA PATRYCJA, MIŁO MI PS. NAUCZ SIĘ PISAĆ POPRAWNIE, POTEM SIĘ UDZIELAJ." -- naprawde nie zrozumialas ironii czy tylko udajesz taka glupia?? To chyba ty nie zrozumiałaś ironii ;) hehe Ale z kim tu polemizować... Co ci dolega koleżanko? Moronizm aspołeczny? Do twoich dzieci- współczuję takiej myślącej mamuni ;)

nigdy bym dziecka nie usunela.Nawet sama urodzilam w dosyc mlodym wieku.A instynktu macierzynskiego nie mialam od razu z pojawieniem sie drugiej kreseczki na tescie ciazowym.Instynkt przychodzi sam w ciagu tych dziewieciu miesiecy.Psychika kobiety sie dopiero wtedy przygotowuje.Wiec tlumaczenie,ze ktos nie ma instynktu macierzynskiego jest kwestia pewnego niedouczenia. po drugie juz nawet nie spieram sie,ze plod nie jest tylko zlepkiem komorek,bo nie ma sensu i tak przeczytam zarz,ze jest.Nie moglabym odebrac szansy zycia temu plodowi.Zyje sie tylko raz i dla mnie zycie jest piekne.Kto mi dal prawo do tego,zeby ten plod na moja prosbe wyjebac do smieci.Przeciez to ma byc czlowiek taki jak ja. po trzecie.Wszyscy,ktorzy uprawiaja seks powinni byc dojrzali emocjonalnie.Nie mozna nawet sie zabezpieczac i byc pewnym w 100% zawsze trzba brac pod uwage wpadke.Nie mozna podchodzic do tego w sposob lekkomyslny.Czesto ogladam programy o pietnastoletnich dziewczynach w UK,ktore decyduja sie urodzic dzieci.Jedne oddaja dziecko do rodziny zastepczej,a inne same wychowuja pozniej(pod okiem rodzicow).Nie uwazam,ze to okej,ze nastolatki rodza dzieci.Ale legalna aborcja to nie jest jak widac zadne rozwiazanie,bo nastolatki ciagle rodza.Te dziwczyny decydujace sie na oddanie dziecka sa bardzo dzielne.Po dziewieciu miesiacach po porodzie rozpaczaja,ze musza to zrobic.A to wlasnie dlatego,ze maja wtedy instynkt macierzynski.Wyobrazam sobie,ze to musi byc bardzo bolesne.I wlasnie dlatego wolicie ciaze usunac.Bo tak jest latwiej:/

Gość Demag
Wiesz....jakos mnie nie martwia komentarze moherow takich jak Ty. "dzieki" takim jak Ty ten kraj jest wciaz taki, jaki jest, a moglby byc duzo lepszy....ale to walka z wiatrakami. Dzieki za troske o moje dzieci:) mozesz byc spokojna, duzo gorsze mamusie widzialam, np. tak myslace (lub raczej powtarzajace niedzielne kazania) jak Ty. No dobrze, a teraz zmieniajac ton wypowiedzi ( nie lubie sie znizac do takiego poziomu jak Twoj) - dziewczyno, nigdy sie nie zrozumiemy. Nikt przeciez Was, przeciwniczek aborcji, nie zmusza do jej wykonywania. Kto wiec dal Wam prawo do wlazenia z butami w zycie kobiety, ktora ma problem i szuka rozwiazania, kto dal Wam prawo mowic -nie usuwaj, bedzie dobrze,pokochasz je , jakos sie ulozy - to nie Wam sie bedzie "jakos ukladac", Wy wylaczycie komputer i pojdziecie spac, a moze osoby takie jak autorka topiku nie beda mialy kasy by to dziecko wyzywic , ubrac, itd....To jest problem bardzo zlozony, to nie tak , ze jest tylko czarne lub biale... Nie lubie tracic czasu na bezproduktywne dyskusje, a ta taka wlasnie jest, nigdy nie dojdziemy do porozumienia, a potraficie "zaszczekac" czlowieka na smierc tylko dlatego, ze ma inne poglady... Poki jest w tym kraju tylu moherow pojecie "tolerancja" pozostanie jedynie pieknym haslem w slowniku.... Tym "za" i tym "przeciw" zycze powodzenia, dobranoc!

"Tylko że nikt i nic nie zmusi kobiety która nie chce dziecka do jego noszenia. A w szczególności w sposób prezentowany na tym topiku." to moze trzeba te kobiety edukowac seksualnie?No nie wiem jakis kompromis moze.takie kobiety nie beda rodzic dzieci bo, nie beda zachodzic bezmyslnie w ciaze.Jesli dzieci nie lubia to moga sobie podwiazac jajniki.Napewno nie beda plakac z tego powodu.

"Kto wiec dal Wam prawo do wlazenia z butami w zycie kobiety, ktora ma problem i szuka rozwiazania, kto dal Wam prawo mowic -nie usuwaj" a kto dal prawo tej kobiecie do decydowania o tym czy ten plod zgnije w smieciach czy bedzie z niego czlowiek.Jak mozna sie zaslaniac swoimi prawami i jednoczesnie prawo lamac(chcac nie chcac aborcja u nas nie jest legalna)

Gość Telavivka
''Wiesz....jakos mnie nie martwia komentarze moherow takich jak Ty.'' yyyy... :D Tylko ja już pisałam, że mam 22 lata i proszę mnie ''moherem'' nie nazywać, bo nie noszę ;) Co za stereotyp... to tylko mohery tak myślą? Otóż nie, wielu młodych także :) "dzieki" takim jak Ty ten kraj jest wciaz taki, jaki jest'' Dzięki takim jak ja nie ma w PL aborcji? Wow, widzę przyczyniłam się do powstania polskiego prawa :) A jak wynika z kontekstu to chyba miało być ''przez takich jak Ty'' skoro ''mógłby być dużo lepszy'' ;) To niech się pani zdecyduje ''dzięki'' czy ''przez''?? ;) '', a moglby byc duzo lepszy....ale to walka z wiatrakami.'' Kwintesencja poglądów pani Demag. Zalegalizowana aborcja = lepsze państwo :D:D:D A wyjedź se pani do innego zamiast siedzieć i narzekać na własne... PS- ja nie wiatrak, ja człowiek ;)

"Poki jest w tym kraju tylu moherow pojecie "tolerancja" pozostanie jedynie pieknym haslem w slowniku...." mohery tutaj nic do rzeczy nie maja.Ja pisu nie lubie ale aborcja jest dla mnie nie moralna. i nikt przeciez tych kobiet nie zmusza do tego,zeby rodzily.One sobie w "podziemiu" i tak skrobanki robia.Nikt ich nie bije ani nie napietnuje.To sa jedynie wypowiedzi ludzi o rozmaitych pogladach,a nie wchodzenie w czyjes zycie z butami. ciekawe,ze ktos potrafi zdeptac czyjes zycie,a jak sie mu zwroci uwage to powie,ze to jego zycie.Z tego plodu mial byc czlowiek i bynajmniej to nie ta kobieta miala za niego umierac.

Gość Telavivka
I proszę się dokształcić pani Demag na temat moherów, zanim zacznie pani wyzywać innych: z Wikipedii ''Moherowe berety w niektórych środowiskach prześmiewcze określenie osób starszych lub w średnim wieku, które identyfikują się z poglądami głoszonymi przez konserwatywny nurt polskiego katolicyzmu(...)''

Gość Demag
Telavivka - to "dzieki" bylo w cudzyslowiu, chyba rozumiesz , ze slowa uzyte w ten sposob zmieniaja swoj kontekst?? Czy moze warto wrocic do szkoly?? ;) Moherem sie jest nie ze wzgledu na wiek, a raczej poglady ;) Z kraju juz dawno wyjechalam i bedac na biezaca w polskiej rzeczywistosci jestem coraz bardziej przekonana, ze nie wroce. Coco - no wlasnie chodzi o to, ze robia te skrobanki w "podziemiu", ogranizuja wyjazdy i inne kosmiczne sposby zamiast moc pojsc do porzadnego gabinetu lekarskiego. Przeciez to sredniowiecze! Piszez, ze "Nikt ich nie bije ani nie napietnuje"... Naprawde nikt ich nie napietnuje ??? Przeczytalas caly topik? Moze poczytaj jeszcze raz te wszystkie wyzwiska, ktorymi obrzucona jego autorke...

Gość Demag
Obawiam sie , ze definicja z Wikipedii stracila juz nieco swa aktualnosc, jak napisalam moherem jest sie nie ze wzgledu na wiek,raczej ze wzgledu na poglady. No dobrze, wiec jak mam nazwac osoby, ktore glosza te same hasla co mohery?? Zwolenniczka moherow, sympatyzujaca z moherami - ktore Ci sie bardziej podoba?? ;)

Gość Demag
Coco- ""a kto dal prawo tej kobiecie do decydowania o tym czy ten plod zgnije w smieciach czy bedzie z niego czlowiek.Jak mozna sie zaslaniac swoimi prawami i jednoczesnie prawo lamac" - to ja zapytam inaczej, jak mozna sie zaslaniac prawem nienarodzonego zarodka by narzucac komus Wasz sposob myslenia i Wasze poglady, wrecz zmuszac do decyzji, ktora diametralnie zmieni czyjes zycie?? To dyskusja zbyt dluga i zbyt powazna jak na kafe , zwlaszcza o tej gzodzinie...;)

„Sumienie to coś więcej niż obawa, że ktoś widzi, to obawa, że sam nie zapomnę" .... tyle

prawo kobiet/bez komenta/...prawo nienarodzonego zarodka..widzisz-on nie ma prawa glosu,bo dziala to w jedna strone niestety-na korzysc dupodajki..-jak ktoras juz tu powiedziala na sile nikt dziecka nie "wepchnal" ... ok, moja ciaza tez byla malym zaskoczeniem,bylam w szkole (-i jakos w ksztalceniu mi ciaza nie przeszkodzila!,ale jak ktos chce to mozna zrobic z tego wielki powod do mordu),wszystko git,nawet przez mysl mi nie przeszlo by usunac MOJE DZIECKO- .... owoc milosci,zwiazku z czlowiekiem z ktorym jestem,ktorego kocham... ulozylam sobie zycie.teraz jak patrze na mala nie wyobrazam sobie,zebym kiedykolwiek mogla zabic ten uroczy usmiech...

Gość taka sobie ja ...
Demag twoje XXI wieczne poglądy sa po prostu powalające. twoje motto zyciowe powinno brzmieć "mordujmy na potęgę gdy coś nam nie jest na reje". autorka topiku nie pytała o pomoc w np. skompletowaniu wyprawki czy innych pomocach finansowych dla samotnie wychowującej matki. w sumie jest na tyle obyta ze wie gdzie sie wyskrobać to by wiedziała gdzie szukać pomocy (a jest wiele takich miejsc). dzięki takim ludziom jak ty polska jest właśnie ciemnogrodem. życie ma wiele barw a ty widzisz tylko czarne lub białe. autorka jest typowa ciemnota jesli nie wiedziała w wieku 18 lat ze uprawiając seks można zajść w ciążę. nazywaj sobie mnie moherem zbytnio mnie top nie rusza. biorac pod uwagę twoja definicje mohera ty nigdy nim nie będziesz bo nie masz żadnych jasnych zasad w życiu. patrzysz cały czas na prawo panujące w UK, jesli ten kraj cie tak fascynuje to wyjedz z polski i zostan ich "murzynem". mam prawo do wchodzenia z buciorami w życie tej smarkuli ponieważ dala mi takie prawo zakładając ten topic. i wytłumacz mi co ma wspólnego średniowiecze i ciemnogród a szacunek dla żyjącego człowiek? jak juz napisalam wcześniej, rozwój cywilizacji nie jest powodem braku człowieczeństwa

Gość Telavivka
Telavivka - to "dzieki" bylo w cudzyslowiu, chyba rozumiesz , ze slowa uzyte w ten sposob zmieniaja swoj kontekst?? Czy moze warto wrocic do szkoly?? Ty mnie nie pouczaj, bo sama ironii nie rozumiesz.. :/ Hasła w Wikipedii straciły znaczenie? No tak, żeś jest mądrzejsza niźli ;) Zacznij pisać encyklopedie, w miejsce hasła ''idiota'' wstaw swoje zdjęcie. ''Z kraju juz dawno wyjechalam'' Z kraju już dawno wyjechałaś? To huj ci w dupę, nie wtrącaj się do naszej rzeczywistości, narzekaj na swój nowy kraj :D Po co w ogóle tu siedzisz i komentujesz?? ''Sama świnia wór drze i sama kwiczy'' :D:D ''i bedac na biezaca w polskiej rzeczywistosci jestem coraz bardziej przekonana, ze nie wroce.'' Nie kwap się, nie tęsknimy ;)

Gość ludzieeeee
ANTYKONCEPCJA, ANTYKONCEPCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lepiej zabić niż kupić gumkę????? :o :o

Gość Demag
Taka sobie - natomiast Twoje poglady przypominaja czasy Inkwizycji , Twoje motto jak brzmi? "co rok prorok" bo tak kaze kosciol ???? Piszesz "jak juz napisalam wcześniej, rozwój cywilizacji nie jest powodem braku człowieczeństwa" - dokladnie!!! Jakos tylko dziwnie to Wasze czlowieczenstwo sie przeklada jedynie na zachwyty nad zlepkiem komorek, o kobiecie juz nie myslicie. Wiesz , tu nalezy sie najpierw zastanowic na pojeciem "zyjacego czlowieka", bo wybacz, ale zlepek komorek, ktory jeszcze (do pewnego etapu) nie posiada wyksztalconego ukladu nerwowego jest tym, czym jest z biologicznego punktu widzenia - zlepkiem komorek, nie dokladajmy do tego katolickiej ideologii. "patrzysz cały czas na prawo panujące w UK, jesli ten kraj cie tak fascynuje to wyjedz z polski i zostan ich "murzynem"" - gdzie ja napisalam, ze mnie fascynuje UK????? I naucz sie czytac, pisalam juz wczesniej , ze z kraju juz dawno wyjechalam . Dopoki w Polsce jest tyle zacofanych pogladow jak Wasze, ten kraj zawsze bedzie "w ogonie" Europy....:( " życie ma wiele barw a ty widzisz tylko czarne lub białe" - i powtorze jeszcze raz, naucz sie czytac!!! juz wczesniej wlasnie pisalam, ze problem aborcji to bardzo zlozony problem, to nie tak, ze tylko jest czarne lub biale.... To jest bezsensowna dyskusja, jestescie jak konie pociagowe z klapkami na oczach, widzicie tylko jedna droge....

Gość Demag
Telavivka - widac w Twych wypowiedziach Twoj wiek, jeszcze troche Ci brakuje lat i doswiadczenia by umiec prowadzic kulturalna dyskusje na poziomie, jak do tej pory masz takie zapedy 5-latki, nie zgadzaja sie ze mnie to na nich nawrzeszcze i zwyzywam. Uwazam te dyskisje za zakonczona, znudzily mi sie klotnie ponizej pozoimu. Taka sobie - "autorka jest typowa ciemnota jesli nie wiedziała w wieku 18 lat ze uprawiając seks można zajść w ciążę" - i tu sie z Toba zgodze, jak rowniez z kolejnym postem, w ktorym sie pisze o antykoncepcji!!

Gość Demag
"nie zgadzaja sie ze mna" - mialo byc oczywiscie, literowka ;) I jeszcze jedna uwaga, pytasz po co tu siedze i komentuje? Bo, mimo wszystko ,czuje sie Polka i chcialabym , aby ten kraj przestal byc uwazany za zacofany, a tak niestety jest! Milego dnia!