Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorcia912

Wypowiedzenie a ciąża

Polecane posty

Gość dorcia912

Witam. Jestem nauczycielką matematyki zatrudnioną na czas nieokreślony w pełnym wymiarze godzin. Dostałam wypowiedzenie od dyrektorki, które upływa z dniem 31 sierpnia 2010 r. Okazuje się jednak, że jestem w ciąży i na pewno 12 tydzień upłynie na początku sierpnia. Czy w związku z tym wypowiedzenie jest nieważne? Do kiedy moja umowa jest ważna? Do dnia porodu, czy później? A co z macierzyńskim? Wszędzie na forach i w poradach prawnych widzę tylko posty związane z umowami zawartymi na czas określony i nie wiem co będzie później, po urodzeniu dziecka... Nie ma to jak by matką wychowującą dziecko bez pieniędzy :(

Gość polka molna rolka
po urodzeniu normalnie dostaniesz kase z zusu, a teraz nie moze cie zwolnic, jak to zrobi to do sadu z czarowica!!

Gość polka molna rolka
tylko na razie nie przyznawaj sie dopiero jak minie 3 miesiąc.

Gość przy umowie na czas
nieokreślony jesteś chroniona od pierwszego tygodnia ciaży, więc umowa w Twoim przypadku jest przedłużona do dnia porodu, nie wiem jak z macieżyńskim, ale do dnia porodu na pewno.

Gość dorcia912
Wiem, czekam aż mienie 12 tydzień i biorę zaświadczenie od ginekologa :)

dlaczego czekać do 3 miesiąca? pytam z ciekawości u mnie nikt nic nie wie, zwolnienie mi nie grozi, ale może warto coś się dowiedzieć więcej?

Gość dorcia912
Nie mogą da Ci wypowiedzenie w czasie ciąży, ale musisz by przynajmniej w 12 tygodniu ciąży (tzw. okres ochronny) - zagwarantowane prawnie

Gość dorcia912
Nie mogą da Ci wypowiedzenie w czasie ciąży, ale musisz by przynajmniej w 12 tygodniu ciąży (tzw. okres ochronny) - zagwarantowane prawnie

Gość polka molka rolna
tzn mnie się wydaje że do 3 miesiaca moga cię zwolnić, ale nie jestem tego pewna na 100% więc jak sie nie upewnisz to lepiej nie mówić. A macierzyński dostaniesz na 100% wiem bo sama byłam w takiej sytuacji i dostawałam kasę a potem do UP i też kasę dostawałam tzn o ile 500 zł można nazwac kasą:)

Czyli, żeby mieć "asa w rękawie" czekam do 12 tyg. :) No - i jestem troszkę mądrzejrza ;)

Gość polka molka rolna
no czyli dobrze mówiłam 3 miesiac:) a potem moga ci naskoczyc:)

Gość gość
Idź do radcy prawnego dowiedz sie i to jak najszybciej bo czas ucieka a tu przypadek jest dziwny

Gość dorcia912
Ale mnie interesuje co się stanie po urodzeniu dziecka... czy macierzyński wlicza mi się do stażu pracy, czy już będę bezrobotna, bo wypowiedzenie staje się nagle aktualne? Czy musi mi wręczyć ponownie wypowiedzenie z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia?

Gość polka molka rolna
tzn ja tu nic dziwnego nie widzę, normalnie umowa na czas określony i tyle po co kase wydawać na radcę??

Gość dorcia912
Mam umowę na czas nieokreślony

Gość polka molka rolna
aha no to dlaczego ma Cię zwolnić?? nie może!!!!ja myslałam że na czas określony do końca sierpnia.

No ej, ale ja sobie teraz tak myślę. Mam umowę na czas nieokreślony tak? Okres wypowiedzenia mam 3 miesiące - czyli ewentualne zwolnienie byłoby w 5-tym miesiącu - czysta teoria! Eeee tak chyba nie może być ....

Gość polka molka rolna
no nie chyba ale na pewno!!!nie moga i juz!!

Gość e kadrowa
Jak przedstawisz zaświadczenie, że jesteś w ciąży /niezależnie w którym jesteś tygodniu/ wypowiedzenie staje się nieważne. Normalnie pracujesz, rodzisz, masz urlop macierzyński i jesteś chroniona do końca urlopu macierzyńskiego przez 20 + 2 tygodnie /po urodzeniu 1 dziecka/. Dopiero po macierzyńskim dyrektor może dać Ci wypowiedzenie, ale jesteś nauczycielką więc do końca maja za 3-miesięcznym wypowiedzeniem. Jeżeli na macierzyńskim będziesz np. do połowy czerwca dyrektor może dać Ci wypowiedzenie dopiero w następnym roku, znów do końca maja. Jeśli chodzi o tydzień ciąży to te 12 tygodni jest potrzebne przy umowach zawartych na czas określony. Jeżeli umowa wygasa po 12 tygodniu ciąży to wydłuża się do dnia porodu, a Ciebie ten przepis nie dotyczy.

Nie wiem skąd większośc kafeteriuszek ma informacje ze ciąża w pracy jest chroniona dopiero od 12 tygodnia, bzdura kompletna! Ciąża jest chroniona a właściwie kobieta w ciązy jest chroniona od początku. Zwłaszcza na umowie na czas nieokreslony. Jeżeli tylko lekarz potwierdzi ciążę to pracodawca moze ci skoczyć i pocałować w D... Macierzyński nalezy ci sie jak najbardziej, a jezeli pracowałas przynajmniej pół roku to wychowawczy tez ci sie nalezy, a wszystkim doradzającym proponuje nie udzielac rad jak się nie zna prawa. Jezeli jestes na umowie na czas nieokreslony to nic ci nie moga zrobic. No chyba ze twoj zakład pracy jest likwidowany ale poniewaz pracujesz w szkole to nie sądzę zeby tak było, albo umowa jest rozwiazywana z toba ale wyłącznie z twojej winy np. złamałas prawo...itp, ale jezeli nie to nic się nie bój

Art. 177. 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba, że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Ten artykuł mówi, że ciężarną kobietę zatrudnioną na podstawie umowy o pracę można zwolnić jedynie w wyniku tzw. zwolnienia dyscyplinarnego - art. 52 kodeksu pracy, a i to po uprzedniej zgodzie zakładowej organizacji związkowej(..)177 pojawiają się dwa wyrażenia: "wypowiedzieć" - które jest jednoznaczne z tym, że pracodawca nie może złożyć oświadczenia woli o wypowiedzeniu umowy o pracę, oraz "rozwiązać" - które jest równoznaczne z niemożnością ustania umowy o pracę, jeżeli pracownica zaszła w ciążę w okresie wypowiedzenia tej umowy. Takze wez zaswiadczenie od ginekologa i przedstaw je w zakladzie pracy...

Gość kadrowaaa
wedlug mnie jestes chroniona od poczatku ciazy. ten przepis 12 tygodni dotyczy osób które sa zatrudnione na czas okreslony. i tak jak moja poprzedniczka po urlopie macierzynskim wracasz i wtedy dyrektor daje ci wypowiedzenie lub nie wracasz i idziesz na wychowawczy. Wypowiedzenie wreczone tobie jest w tym momencie nie wazne.

Gość dorcia912
Dobrze to słyszeć... ale czy ktoś może mi podsunąć odpowiednie akty prawne, zwłaszcza Ty e kadrowa?

Gość e kadrowa
Cytowany już wyżej art. 177 Kodeksu pracy oraz przepisy Karty nauczyciela art. 27 Cytuje: "1.Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony następuje z końcem roku szkolnego, za trzymiesięcznym wypowiedzeniem. 2.Rozwiązanie umowy o pracę zawartej z nauczycielem na czas nieokreślony może nastąpić w każdym czasie i bez wypowiedzenia w razie niezdolności nauczyciela do pracy z powodu choroby trwającej dłużej niż jeden rok, chyba że w szczególnie uzasadnionych wypadkach lekarz leczący stwierdzi możliwość powrotu do pracy w zawodzie nauczyciela. W tym wypadku okres nieobecności w pracy spowodowanej chorobą może być przedłużony do dwóch lat, licząc łącznie okres niezdolności do pracy i urlopu dla poratowania zdrowia. 3.Do rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony stosuje się również przepisy art. 23 ust. 1 pkt 3-6, ust. 2 pkt 3-6 oraz ust. 3-5." Jeżeli jesteś nauczycielem zatrudnionym na podstawie mianowania to art. 18 do23 KN. Nic się nie martw nie można z Tobą rozwiązać umowy o pracę chyba że dyscyplinarnie lub w przypadku likwidacji szkoły.

Gość twoje wypowiedzenie jest
nieważne. Powinnaś jak najszybciej zanieść dyrektorce zaświadczenie od ginekologa o stanie ciąży. Musi przeorganizować grafik, bo Tobie teraz nie możne wręczyć wypowiedzenia do co najmniej czasu porodu+urlopu macierzyńskiego+ dodatkowego urlopu macierzyńskiego.

Art. 177. 1. ( Kodeks Pracy) Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba, że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. (ten paragraf Cie nie dotyczy skoro jestes zatrudniona na czas nieokreslnony) 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia (tez Cie nie dotyczy bo szkoly nie likwiduja)

Gość e kadrowa
Powiem więcej, jeżeli zaszłabyś w ciążę podczas okresu wypowiedzenia, nawet w ostatnim dniu wypowiedzenia i przedstawisz dyrektorowi zaświadczenie, w którym będzie wyraźnie stwierdzone, że w dniu rozwiązania umowy o pracę na czas nieokreślony byłaś w ciąży, powinien przywrócić Cię do pracy. Prawo chroni kobiety w ciąży /szczególnie te, które mają umowy na czas nieokreślony/. Oczywiście na koniec urlopu macierzyńskiego możesz napisać wniosek o urlop wychowawczy i do końca urlopu pracodawca nie może Cię zwolnić, a Ty na urlopie wychowawczym możesz pracować u innego pracodawcy, bylebyś nie zaprzestała opieki nad dzieckiem.

Gość twoje wypowiedzenie jest
Dorcia nie musisz sypać żadnymi aktami prawnymi,w tym przypadku Kodeks pracy wystarczy, nawet karta Nauczyciela nie jest potrzebna. Ty tylko przynosisz zaświadczenie o stanie ciązy od ginekologa, dostarczasz je do kadr i tyle. Dyrektorka jeśli ma wątpliwości na pewno zasięgnie opinii u prawnika (na pewno ma radcę). Masz pewną pracę i swiadczenia do konca macierzyńskiego. Nauczyciela na umowe na czas nieokreślony nie mozna tez zwolnić w trakcie roku szkolnego, więc do końca roku jesteś bezpieczna.

Gość e kadrowa
Kartę Nauczyciela podałam aby przedstawić fakt, że z nauczycielem umowę dyrektor może rozwiązać tylko z końcem roku szkolnego za 3-miesięcznym wypowiedzeniem. Jak pisałam wyżej. Jeżeli wróci z macierzyńskiego lub wychowawczego np. w czerwcu lub później, dyrektor musi ją przywrócić do pracy i nie może dać wypowiedzenia wcześniej niż z końcem następnego roku szkolnego.

Gość oDzieciakach.pl
Drogie Panie! Polecamy artykuł na praw przyszłych mam na oDzieciakach.pl: http://odzieciakach.pl/2010/5/24/prawa-przyszej-mamy/. Zapraszamy również na naszą FanStronę na facebooku: http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/oDzieciakachpl/10150149949725442?ref=ts, gdzie oprócz informacji o najnowszych tekstach na portalu, co tydzień orgaznizujemy konkursy z nagrodami!