Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość Myszka 1234
To ładnie Ci idzie:) To Twoja 3 sesja? Tak, wszystko na raz. Jak coś to będę jeszcze 3 podejścia na fizykę miała:)))) 123 też wszystko na raz, sesii też zamierza tak samo.. Tak chyba najlepiej, tylko TRZEBA nie pracować... Bo jednak tyle egzaminów na raz i praca to za DUŻO.. Idę do nauki:)

Gość razdwatrzy123
ja tez mam okolo 50 km, ja nie mam pojecia o ktorej wyjade bo tak sie sklada ze ta szkola gdzie to mam pisac jest z 10 minut od dworca, akurat fajnie :) ale pociagow jeszce nie sprawdzalem, tam co chwile jezdza jakies, co godzine rano wiec raczej nie bedzie problemu:) hmmmm termodynamika nie jest az taka trudna, wlasciwie praktycznie wogle nie jest xd z tym magnetyzmem jest gorzej, a tak wogole magnetyzmu w ksiazce z grega nie ma, wiec nie mam pojecia o tym i mam andzieje ze na tescie tego nie bedzie, i polprzewodnikow tez nie ma. hahahah przesrane, jeszcze 4 dni,masakra :D

Gość razdwatrzy123
ja wogle mam taki problem, tak wiec mam nadzieje ze sie nie spoznie na fizyke, bo akurat ten jeden raz musze tam samochodem pojechac bo mam cos do zaltawienia przed egzaminem i nie moge tego niestety przelozyc, ale mam 1,5 godziny na dotarcie wiec mam nadzieje ze bez problemu dotrle, na moje szczescie Opole jest male. Z drugiej strony zaluje ze nie mam GPS'u haha, ale mysle ze jakos trafie pod te szkole :D

Gość Luva
Otoz to, nie pracowac... Czasem wracam tak zmieta, wykonczona do domu, ze jedyne na co mam ochote to kapiel i sen. Wiem co to znaczy, tym mocniej zycze Ci powodzenia :) Spaduj Razdwatrzy, chwalipieto ;) Wszystko jest trudne, fizyka to zlo! ;) Dobra, nie marudze, czas sie wziac za cos konstruktywnego. Za 4 dni pogrom i znow pomarudze ;)

Gość razdwatrzy123
no z tego dzialu to masz np. liczenie jakia temperature ma cialo jak spada,jak spadnie, ile energi zeby sie zagotowala woda,stopil lod ;p to nie jest trudne, na to masz wzor na karcie wzorow xd

Gość Myszka 1234
Fizyki TYLE się uczyłam, że jak nie zdam to coś będzie nie tak:D Kurdę, ja już nie wiem jak z tymi autobusami.. Nie mam w sobotę chyba żadnego wczesniejszego jak o 6:30:((( Czyli ok ósmej będę w wawie najpóźniej.. Eh. Niestety Wawa jest duża na moje nieszczęście, niby dojazd prosty.. ale kto wie co się stanie na drodze, jakiś wypadek i po mnie:P Z pociągami w sobotni poranek też różnie, sprawdź lepiej :) Ja jeszcze na pks się przejdę, może jednak coś wcześniej odjeżdża.. Dobrze, że w pt na 15:00, będę miała duuuuużo czasu na wyczajenie najlepszego połaczenia.. A jak jest ze spóźnialskimi?:P Niby trzeba być o 8:30. A co z tymi co wpadną kwadrans przed 9?:P Były takie przypadki? Może jak o 6:30 wyjade to starczy.. Powinno.. NIBY:)

Gość Myszka 1234
Mi ciągle mylą się jednostki. Jeszcze nie mam ich perfekt opanowanych:) A przecież jak wiemy skąd się bierze OM, i co składa się na obliczenie tego oporu to i dopasujemy do tego dane:) To samo w drugą stronę.. Ja najgorzej radze sobie w tych kosmicznych bredniach:P Proste może i rozwiązę, jak coś trudniejszego to już nie ma mowy;/ Dziś uczę się teorii, zasad.. :) Spisuję wszystko.. Robię ''pigułkę'' ;) Układam sobie fizykę w głowie, po tym weekendzie układała będę matmę, a w ostatnim tyg chemię.. nawet dobrze to wszystko rozłożyli:)

Gość Myszka 1234
Nigdy nie pomyślałam, że będę TYLE umiała z fizyki kiedykolwiek. Mam jednak nadzieję, że nic nie zmusi mnie do nauki JESZCZE intensywniejszej i dokładniejszej i zaliczę:P

Gość sesiiii
Mam nadzieję, że nie będziecie mieli problemu z dojazdem, ale zawsze lepiej być prędzej niż na styk... Akurat ja mam taki charakter, że w szkole zawsze byłam o 7:30 :D. Luva- życzę zdania wszystkiego. Co zdajesz teraz poza fizyką?

Gość sesiiii
Gdzie się sprawdza w jakim miejscu przeprowadzany jest egzamin?

Gość razdwatrzy123
Przysyłają listem harmonogram i miejsce, ale tez mozna na stronie oke sprawdzic. Hahahaha no zobaczymy co z tą fizyką, ja tez nigdy nie myslalem nawet zeby sie uczyc takich rzeczy,ani ze takie cos jest wymagane.glupoty

Gość sesiiii
Aha;]. Dobrze wiedzieć. Właśnie sprawdziłam na internecie, ale mało szczegółowe informacje.

Gość Luva
Ja niestety uczylam sie malo, za malo... Lluuuuz, jeszcze cale 4 dni :P Ale i wczesniej zdazylo mi sie uczyc de facto na noc przed i zdawac na 5, ba 6 :D Tyle, ze to byly przedmioty ktore lubie. Myszka, nawet jak wpadniesz w ostatniej chwili, to Cie wpuszcza. Bedziecie pewnie zdawac w roznych salach, na drzwiach kazdej wywieszona jest lista i w ten sposob "sie odnajdziesz". Na wszelki wypadek mozecie zabrac ze soba dowod wplaty za egzaminy. Sesi, poza fizyka zdaje chemie i angielski. Chemia jest dosc przyjemna a moj angielski, coz...nadal pozostawia wiele do zyczenia, ale trudnosc tego egzaminu tez nie jest porazajaca. Zawsze lepiej pisalam niz mowilam, wiec powinno byc nie najgorzej.

Gość Myszka 1234
Ja mam rozpiskę kiedy i do jakiej sali mam się kierować:) Ufff, do 9:00 to ja na pewno dotrę:) W piątek wybadam najszybsze połączenie i będzie dobrze:)))) Hm, czyli zdajesz wszystkie piątkowe egzaminy:) Ja już naprawdę jak na mnie to umiem bardzo dużo z fizyki, nawet wolty, waty :))) Rozumiem co z czego i dlaczego:) Muszę zdać!:) Wszystkie zasady z oke wymogów praktycznie umiem, a jak nie umiem to się douczę jeszcze.. Zadania z Operonu tyle o ile, może nie idealnie ale na pewno wiele punktów wpadnie:) Liczę na to, że starczy. Naprawdę sumiennie uczyłam się fiz:) Trochę z przyjemnością momentami:) termodynamika jest nawet:), najgorzej te kosmiczne prędkości ... ale bez przesady, to nie matura.. Poziom musi być łagodniejszy:D Z chemią cienko.. Musze za tą chemiczną fizykę się wziąć, bo koleżanka nasza tu pisała, że sporo tego.. A nawet nie pamiętam jak z tymi protonami:) Od razu na chemię się przyda:) Atomu wodoru Bohra też jeszcze nie ogarniam:P

Gość Luva
Ach, wiec pelny profesjonalizm ;) U mnie jest tak, ze nigdy nie wiem, w ktorej sali sie znajde ;) No dobra, mlodzi zdolni ;) to ja mam pytanie. Razdwa wkleil wczesniej stara mature z 09 i tam jest zadanie 14. http://pdfcast.org/pdf/matura-2009-podstawa-fizyka Mase molowa obliczamy z rownania clapeyrona. I teraz - zamieniacie jednostki? m na dm, hPa na Pa? Jak to jest? Nigdzie nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi, nawet w ksiazce.

Gość Myszka 1234
Zamieniamy jednostki na podstawowe w układzie SI. Tu jest 27*C , aż się prosi aby zapisać że to 300K. hPa nie ruszam, bo po co dopisywac te zera. Spróbuję rozwiązać to zadanie:) Masz gdzieś odpowiedzi?:)

Gość Luva
O K oczywiscie pamietam. http://pdfcast.org/pdf/matura-2009-odpowiedzi - rozwiazania. Nijak nie wychodzi wynik bez zmiany jednostek m na dm. Albo cos pokrecilam, co jest wielce prawdopodobne ;) Wytlumaczcie mi prosze, co i dlaczego, jesli wiecie.

Gość Luva
Nie wiem, czy dobrze mysle, ale z chemii pamietam, ze przy obliczaniu masy molowej zamieniamy cm na dm, stad ten pomsyl...

Gość Myszka 1234
A co dokładnie w tym zadaniu chcesz zamieniać?

Gość Luva
objetosc gazu

Gość Myszka 1234
Objętość gazu ma 0,047m3, tu nic nie zamieniamy.. Ja zastanawiałabym się nad zamianą gdy już z wzoru wyliczamy masę mola, ale tam obok w tabeli jest napisane, że liczymy w gramach.. czyli ok.. nie ma zamiany na kg..

Gość Myszka 1234
A w ogóle to dzięki, fajne zadanie:) Spiszę sobie do notatek:)

Gość Luva
I wyszedl Ci dobry wynik Myszka? Wklej prosze obliczenia, bo mnie wychodzi zly.

Gość Myszka 1234
800hPa * 0,047m3 = n * 300K * 8,314 J/mol *K 3760=2494,2 *n = około 1,5moli teraz m=48g n=1,5mol czyli podzielona daje 38 g/mol I wczesniej jeszcze wyliczenie gęstości ze wzoru p=m/V Czego nie umiałaś?:)

Gość Luva
Hmm... Ale 800 x 0.047 daje 37,6. Cos robie nie tak?

Gość Myszka 1234
g/mol = u, czyli unit.

Gość Myszka 1234
800hPa = 80000 Pa:) hekto=10 do potęgi 2 czyli sto

Gość Luva
Acha! Czyli jednak cos zamieniamy, tyle, ze nie objetosc ;)

Gość Myszka 1234
hehe:) No tak:) Ważne aby zamieniać na jednostki układu SI, tam gdzie tego wymagają:) A na ogół tak jest. Jednak unit = g/mol i tego trzeba się trzymać:) te przedrostki hekto, mega zawsze należy do obliczeń zamieniać lub brac je pod uwagę chociaż, bo wychodzą ładne kwiatki.Dzieki za zadanie :) jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz:) Razem łatwiej rozwikłać. A i nie wiadomo czy te nasze rozważania nie zaważą o zdaniu :DD :)

Gość Luva
Dokladnie tak Myszko, a noz trafi sie cos podobnego :) Dzieki piekne za wyjasnienie! Jak trafie na kolejna przeszkode, a trafie na pewno ;) to sie podziele. Jednostki - zapamietac ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się