Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katalana

KWIETNIÓWKI 2011

Polecane posty

cześć wszystkim :) właśnie wróciłam z godzinnej wizyty u dentysty!! jestem wykończona i mam opuchniętą twarz....... ale za to mam nadzieje na spokój z zębami na pewien czas. co do spania to u mnie bez problemu a co do brzucha to sie robi coraz bardziej okrągły - zakreśla się górna część:)

Ładnie dzisij u nas słoneczko świeci.Obudziłąm się, spojrzałam za okno a tu taka niespodzianka:).Nawet wyszłam sobie trochę na dworek zaczerpnąć świeżego powietrza i słonka:).

lolita tak jestem z Łodzi :)jeszcze sie zastanawiam, ale chyba w Centrum Zdrowia Matki Polki, bo lekarz prowadzacy moją ciąże tam pracuje , a Ty gdzie planujesz rodzić??

ja mam lekarza z madurowicza i tam bede rodzic ,zresztą mam blisko bo mieszkam na retkini termin mam na 12 kwietnia na tą chwile jak pojde na połowkowe usg to moze sie zmienic...

U mnie w Kielcach też piękna pogoda, słońce świeci :) Balkon otwarty - Świerze powietrze. Ja nadal nie czuję ruchów - teraz jestem w 18 tc. W pierwszej ciąży poczułam właśnie w 18, może za kilka dni poczuję...albo po prostu mam leniucha w brzuchu hehe

Lolita, jestem z Wroclawia i u nas dzisiaj jest przepieknie. Pranie się suszy na tarasie, słoneczko zagląda przez okna...po prostu super! Mój brat też mieszka w Łodzi, jeszcze do niedawna na retkini. Niedawno kupił mieszkanie i się wyprowadził. My niestety mamy zakaz przytulanek:( Być może w końcu doczekamy się, że lekarz pozwoli na odrobinę sexu, ale póki co czerwone światło. Mnie nie jest tak trudno, ale M ma zaprawę:)

A ja wróciłam właśnie od okulisty... Kazała mi się natychmiast zapisać na oblaserowanie siatkówki... Czy któraś z was to miała?

lolita, a do ktorego lekarza chodzisz jesli to nie tajemnica?? ja też zastanawiam się nad madurowiczem, ale tam nie mam lekarza, tak iwec mam dylemat. a kedy masz usg połówkowe??ja 29 listopada.

ja do madurowicza tez mam blisko bo mieszkam na teofilowie :)

czujecie juz ruchy dzidziusia mi juz idzie 19 tydzien jest to moja pierwsza ciaza i nie wiem czy dzidzius juz sie rusze czasem mam wrazeie ze to dzidzius a czasem to sama nie wiem, co wy czujecie jak sie rusza bo ja czuje czasem takie lekklie ukucia

dr Kuzmecka-Matuszewska...połowkowe robie sobie prywatnie bo chce to 4d zrobic i 26 listopada sobie zrobie

sabiba a co to za róznica gdzie masz lekarza ,i tak ci nie pomoze przy porodzie bo jest to zabronione,nawet jak prywatnie chodzisz i płacisz mu dużą kase...

Cześć u mnie też leci 19tc brzusio widać ;) ale ruchów dzidzia jeszcze nie czuję niestety. Mam pytanko do Viki58a dotyczące spodni które kupiłaś na allegro http://moda.allegro.pl/spodnie-ciazowe-jeans-ciaza-super-36-50-roz-36-i1292311578.html powiedz mi jak tam jest z rozmiarówką?niby jest tabela ale sama nie wiem ,niby mi 40 by pasowała,ale moze zamówić 42 żeby służyły do końca ciąży. Trafiłaś w rozmiar Viki58a?a materiał jest dobry?Z góry dzięki za odpowiedź ;)

Cześć Dziewczynki!!! Mnie ostatnio ciągle coś swędziało, a to brzuch, a to uda. Smarowałam się wcześniej na brzuchu i udach oliwką Johnsona z aloesem, a potem odstawiłam i przeszłam na krem Gerbera i przestało mnie swędzieć. No ale z kolei zaczęło pod kolanami, na głowie i w róznych innych miejscach. Wczoraj w końcu poszperałam na ten temat w necie i zaczęłam się obawiać, czy to nie cholestaza :/ Oczywiście lekka panika mną zawładnęła, więc z rana od razu na badania, cały panel wątrobowy. Bałam się, zwłaszcza, że rok temu było u mnie przez jakiś czas podejrzenie choroby wątroby, więc jestem trochę przewrażliwiona na tym punkcie :D Ale ku mojemu zdziwieniu wyniki mam idealne, transaminazy nawet niższe niż przed ciążą. Uffff, kamień spadł mi z serca. Jedyny plus tych nerwów dzisiejszych, to, że w końcu jelita przyśpieszyły pracę i trochę rozgoniły to nękające mnie zaparcie. A efektem jest mniejszy brzuch :D Słowo daję, tydzień temu był większy! Teraz jak założę luźniejszą bluzkę, to prawie nic nie widać, że jestem w ciąży :D Co do ruchów, to ja już czuję od 3 tygodni i w zasadzie codziennie, ale czekam aż przerodzą się w prawdziwe kopniaczki, a one ciągle takie delikatne. W ogóle to mam wrażenie, że dzidzia kopie mnie nie w brzuch, a do środka, bo jak przyłożę rękę, to słabo czuję. I ciągle są one umiejscowione nisko, sporo pod pępkiem. A Wy gdzie odczuwacie ruchy?

A te dziewczynki co nie czują jeszcze ruchów, nie martwcie się, ja w pierwszej ciąży pierwsze ruchy poczułam dopiero w 21 tygodniu. Jutro mam USG połówkowe, trzymajcie kciuki!!!

Anitka, radziłabym kupić 40 jeśli to zgodne z Twoimi wymiarami.Rozmiarówka jest ciut zawyżona w porównaniu z "nieciążową".Ja kupiłam 36 i są nawety ciut luźne w udach.Myslę, że spokojnie będzie można nosić spodenki do końca ciąży bo panel na brzuszek jest wysoki i rozciągliwy. Materiał jakościowo dobry, nizbyt gruby dżins, natomiast panel jest z grubszego materiału, mięki i milutki. Ja już czuję ruchy dzidzi choć do dopiero końcówka 17 tygodnia.Czasem jest to takie delikatne "pukanie" a czasem mocniejsze kopniaczki ale to takie 2-3 krotne na razie, intensywność naogół zwiększa się wieczorem.Myślę, że z czasem będzie coraz ciekawiej:). A to kiedy zaczyna odczuwać się ruchy dziecka jest sprawą indywidualną. Norma to od 16 do 24 tygodnia bodajże.Podobno jak łożysko jest na tylnej ścianie to z reguły można wcześniej czuć.Z tego co wiem zależy to też od budowy ciała kobiety.Z pewnością też od innych czynników, więc myślę że mmusie, które jeszcze nie czują ruchów nie mają się czym martwić na razie.

Dziękuję za odpowiedź Viki58a kochana jesteś :) w takim razie kupuję 40;) spodnie z tego co piszesz są dobre jakościowo i za taka cene to się opłaca ,jeszcze raz dziękuję ;)

ko Anitka, polecam się na przyszłość;).Myślę, że rozmiar powinien być dobry. A jakich witamin używacie? Mi lekarz polecił Feminatal Metafolin DHA.Trochę drogie ale podobno dobre.

Spoko Anitka, polecam się na przyszłość .Myślę, że rozmiar powinien być dobry. A jakich witamin używacie? Mi lekarz polecił Feminatal Metafolin DHA.Trochę drogie ale podobno dobre.

Mam pytanie do tych które z was czują już pierwsze ruchy. Pisałam, że w czwartek(koniec 16 tc) poczułam tak jakby 2 silne kopniaczki, ale do tej pory to się nie powtórzyło. Nie wiem czy to były w końcu ruchy czy jeszcze nie. W pierwszej ciąży ruchy poczułam w 17 tc ale że to to dowiedziałam się 2 tygodnie później. Czy też po pierwszych ruchach długo czekałyście na następne? Jutro mam wizytę u gina mam nadzieję, że wszystko ok.

Ja biorę Prenatal Complex, mam pytanie do mam jeżdżących autkiem, bo zastanawiam się nad adapterem do pasów bezpieczeństwa, ma któraś z Was?

Viki ja też biorę feminatal metafolin DHA. Przed ciąża brałam feminatal metafolin 800. Adapter do pasów na pewno będę używać, już teraz pas przechodzi mi przez brzuch a ja bardzo często jeżdze samochodem. Moja siostra w poprzedniej ciąży miała i teraz też używa, teraz sobie od niej wezmę jak tylko urodzi (a to na dniach :) )

no właśnie bo ja też zmotoryzowana, a to jednak bezpieczeństwo już nie tylko moje ale i maleństwa

Ja do końca poprzedniej ciąży jeździłam w normalnych pasach i w ogóle mi nie przeszkadzały i nie uwierały. Przyznam się, że dopiero w ciąży zaczęłam je w ogóle zapinać, ze względu na bezpieczeństwo maleństwa, bo wcześniej to olewka, chyba, że gdzieś jechałam w dłuższą trasę.

Ja właśnie w 1wszej ciąży tak od 6 miesiąca nie zapinałam pasów (ale wtedy nie było tych adapterów).Bardzo mnie ściskały ale wtedy nie jeździłam dużo, no chyba że liczyć kurs na prawko i zdawanie egzaminu na początku 9 miesiąca :D Ale egzamin tez bez pasów :)

iksigrekzet - moja mama ma poważne problemy ze wzrokiem i jej dośc czesto robia laseroterapię, ma ona w jej przypadku na celu usuniecie krwiaków i chyba wzmocnienie zdrowych naczynek krwionośnych w oku. Zabieg jest troszke bolesny, tzn. wykonuje sie po podaniu kropel znieczulających ale mama mowi że i tak czuje jakby ukłucia, ale do wytrzymania. Po samym laserze przez pare godzin widzi slabiej ale potem sie poprawia.