Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szczera dziewczyna

pytania dotyczace odbywania stazu z urzedu pracy? dziekuje!

Polecane posty

też pisałam że czasem stażysta to tania siła robocza!!! a tylko niektóre firmy są w porządku

Gość w PZU właśnie
Ja miałam staż w PZU Życie i za przeproszeniem zapierdalałam jak normalny pracownik. Nie żałuję, bo sporo się nauczyłam. Nie zostałam tam po stażu, bo nie przyjmowali.

Gość w PZU właśnie
Aha, staż trwał rok.

Gość cdfd
ja dostałam staz na 6 mies i nawet jest ok pracuje jako pokojówka i jest wiecej siedzenia niz roboty.. pracodawca obiecuje przedłuzyc umowe bo potrzebni mu beda ludzie bo sie zakłąd powieksza no ale zobaczymy

Gość vvaleriana
ja znalazłam pracodawcę na własną rękę, jest zainteresowany dalszym zatrudnieniem po odbyciu stażu. Lokalnie nie ma oferty pracy w moim zawodzie, bez stażu nikt mnie nie zatrudni. Tylko UP mówi, że nie ma pieniędzy. Był początek lipca kiedy byłam tam pierwszy raz (wysyp stażystów!). Nie wierzę im, ale jestem bezradna, nie mam pojęcia jak to rozegrać

Gość w PZU właśnie
PUP zawsze w każdej sytuacji mówi, że nie ma pieniędzy...

Gość vvaleriana
i gdzie w takiej sytuacji się zgłosić? staż to dla mnie szansa

Gość dziewczynka z caffe
w moim PUP-ie są tylko 2 oferty stażu - wózki widłowe i szwaczka. PUP nie ma kasy na staże, i dlatego zastanawiam sie czy wybrać pracę (zastępstwo na min. ok 7-8msc) czy szukać stażu na własną rękę i liczyć na cudowne rozmnożenie srodków na staże...

Gość vvaleriana
mnie bez stażu nikt nie zatrudni, jestem zrozpaczona, to jedyna możliwość żeby nauczyć się zawodu

Gość dziewczynka z caffe
a najgorsze jest to, że u mnie naprawdę nie maja kasy na staże:( środki dostają tylko na początku roku, a już w czerwcu nie mieli kasy:(

Gość vvaleriana
słuchajcie jak to jest, że mają kasę na zasiłek dla mnie (jako bezrobotnej) a na staż już nie? gdzie tu logika? powinno im zależeć

Gość jhgjfddjghjgfj
Na zasiłki muszą mieć. Wyciągną choćby spod ziemi. I kosztem tego nie mają na staże.

Gość gdfhdfhf
ze stazu mozna zrezygnowac jesli dostala sie prace:) jesli zrezygnujesz ze stazu innego powodu badz bez powodu musisz oddac pieniadze ktore ci dali czyli wczesniejsze wyplaty ktore wzielas za nim z niego zrezygnowalas:(

Gość jhgjfddjghjgfj
Nie musi oddawać kasy. Zwróci tylko koszt badań lekarskich. Wiem, bo sama zrezygnowałam bez podania powodu.

Gość powodziankaaa
ja na stażu jestem od roku, teraz odbywam swoje ostatnie 3 miesiące i jestem bardzo zadowolona. słyszałam, że jeżeli w trakcie odbywania stażu znajdzie się pracę, to urząd pracy przez jakiś czas dopłaca Ci 150 zł do wypłaty

Gość gdfhdfhf
acha, ludzie tu pisza ze mozna zrezygnowac ze stazu- tak mozna pod warunkiem ze oddasz cala kase ktora wzielas wiec hmmm lepiej tego nie robic , a po za tym pracodawca an koniec stazu daje ci referencje, gdy z niego zrezygnujesz dostaniesz takie papiery z urzedu pracy i pracodawcy ze ciezko ci bedzie potem poszukac prace z takimi marnymi referencjami , poprostu przyszly szef jak zobaczy ze rzucilas prace bedzie sie ciebie bal, nie bedziesz wiarygodna:( z stazu bez rzadnych problemow mozna zrezygnowac jedynie jak sie dostanie gdzies stala prace

Gość gdfhdfhf
i tak prace dostaje mala garstka osob, jak am sie szczescie bo ktos np zachorowal, poszedl na emeryture itp itd, najczesciej to jak skonczysz staz to ci dziekuja za wspolprace i biora nastepnych stazystow

Gość gdfhdfhf
jhgjfddjghjgfj - to musialy zmienic sie przepisy, ja robilam staz 2 lata temu i pani mi oswiadczyla ze w razie rezygnacji musze im wszystko oddac, a na koniec dostalam piekne referencje zarowno od szefowej jak i urzedu pracy, wole nei myslec o tym co by mi tam anpisali jak bym z niego zrezygnowala

Gość jhgjfddjghjgfj
Przecież ci piszę, że kasy nie musi oddawać. Ja zrezygnowałam i nic nie zwracałam oprócz kosztów badań lekarskich. Zrezygnowałam w połowie miesiąca i jeszcze za dwa tygodnie przepracowane dostałam pieniądze. A tych, które dostałam wcześniej nie musiałam oddawać.

Gość gsfvb easr
jakie osoby przyjmują na staż (w jakim wieku)

Gość jhgjfddjghjgfj
Ja zrezygnowałam w styczniu 2008.

Gość jhgjfddjghjgfj
A co do referencji - żadnych nie dostałam. To chyba była ta kara :P

Gość dodododoedi
staż z UP wlicza się są odprowadzane składki ubezpieczeniowa, emerytalna i wypadkowa. Co do zatrudnienia po stażu to owszem firmy b. często wykorzystują darmowego pracownika ale jest też trochę uczciwych pracodawców którzy chcą mieć stażystę by go później zatrudnić. Ale to co ktoś wcześniej napisał o dofinansowaniu dla pracodawców za stażystę, to nieprawda. Jest coś takiego jak dofinansowanie stanowiska pracy, jest też doposażenie miejsca pracy, ale żadnych profitów dodatkowych oprócz oczywiście stażysty nie ma. Stypendium dla bezrobotnego na stażu wynosi teraz brutto 890, 60 (netto ok 750 zł) z tzw. podstawowej działalności urzędu. Jeśli w waszym UP organizowane są staże z EFS to stypendium wynosi 890, 60 ale na rękę. No i gwarantowany jest zwrot kosztów dojazdu jeśli odbywa się staż poza miejscem zamieszkania. Plus jest taki że można odbyć staż w instytucji w której nie ma szans na zatrudnienie, a to na pewno podnosi nieco kwalifikacje.

Gość dodododoedi
a na temat przerwania stażu. Jeśli staż przerywany jest na wniosek pracodawcy np na skutek rażących zaniedbań osoby odbywającej staż i przerwanie ma być z winy bezrobotnego to owszem jest on na 3 m-ce wyrejestrowany i potem na następny staż już go pewnie nie będą chcieli skierować, bo się nie sprawdził. Zdarza się że staż się przerywa z winy pracodawcy ale to raczej rzadko. Co do przerwania z takiej przyczyny jak podjęcie pracy na umowę przez bezrobotnego to jak najbardziej mile widziane. Osoba będąca na stażu jest cały czas osobą bezrobotną i ma prawo szukać pracy tak samo urząd ma prawo składać tej osobie taką propozycję.

Gość jeśli przerwiesz staż
to wykreślają Cię na 120 dni. I bywa tak, że pieniądze które zarobiłaś w czasie odbywania stażu po jego przerwaniu będzie trzeba je oddać! Tak kiedyś mówili na zebraniu itp. Staż to wyzyskiwanie oczywiście. U mnie stażowe wynosi 860 zł.

Acha i staż nie wlicza się do stażu pracy!! Jest to dziwne, bo to przecież staż, ale nie wlicza się na miliard procent!!

Gość dodododoedi
Nie ma czegoś takiego jak zwrot stypendium. Stypendium tak jakby zastępuje wynagrodzenie, zwrot kosztów, czyt. zwrot kosztów dojazdu, lub zwrot kosztu badań lekarskich dla pracodawcy bo UP nie kierują już na badania lekarskie jest to kwestia między stażystą a pracodawcą.

Oczywiście, że Urząd kieruje na badania lekarskie!!!! Urząd pracy ma podpisaną umowę z wybranym lekarzem i tam kierują osobę na badania!!

Gość dodododoedi
na zebraniu mówisz, chyba na zebraniu u pracodawcy który straszył a nie informował. Są odprowadzane składki ubezpieczeniowa, emerytalna, wypadkowa. To po co bezrobotny na stażu powinien wybrać fundusz emerytalny jak nie miałby odprowadzanych składek?