Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Słyszeliście już najnowszy pom

Słyszeliście już najnowszy pomysł obrońców krzyża!?

Polecane posty

n@ćp@n@ czekol@dą Brawa dla ciebie! Cofam to co napisałem że jesteś idiotką. Tylko że zważ na czasy w których to był, wtedy szlachta to był właśnie naród. Mieliśmy parlament i mieliśmy wybory króla niczym wybory prezydenta dziś. Więc jak najbardziej jesteśmy kolebką demokracji w nowożytnej Europie. Nawet dużo później w USA, w początkach demokracji tego kraju istniał cenzus majątkowy, więc twoim tokiem rozumowania trudno mówić o demokracji w USA w pierwszych latach latach jej istnienia.

O rety Niedziel! Nie możesz wprost napisać o co Ci chodzi? Po co jesteście dla siebie niemili i psujecie sobie krew? Naćpana.... Polska była kiedyś krajem wielonarodowościowym, nie jak teraz, że 95% społeczeństwa to Polacy. Większa różnorodność tworzyła większą tolerancję oczywiście, chociaż Żydzi to chyba nigdy nie mieli lekko. Powtarza się nawet, że byliśmy jedynym Europejskim państwem bez stosów... :D Przypomnę jeszcze, że nasza konstytucja była bodajże 2 na świecie po USA (chociasż słyszałam, ze było jakieś małe państewko przed nami, ale nie pamiętam co to) i duuużo wczęsniej od wielu europejskich rozwiniętych demokracji wprowadziliśmy prawo głosu kobiet. Zapomniałam o czymś ważnym? Co do kwestii krzyża... jakiś czas temu w żartach powiedziałam do faceta, że będą chcieliwywalić Poniatowskiego i postawić przed pałacem wrac tupolewa... Może powinnam zatrudnić się w Ezo tv:D

Jak dla mnie to i dzisiaj ciężko mówić o demokracji w USA biorąc pod uwagę ich sposób wyboru prezydenta choćby ;/ Sadyzm werbalny, szemrierka słowna... miałam znajomego, co lubił też grać w tenisa werbalnego :D On mówił ping, a kolega pong... i tak przez godzinę - to jest dopiero sadyzm dla słuchaczy.

widac,ze niektorzy mieli do szkoly pod gorke :o jeszcze sie kloci zamiast sprawdzic chociazby w google :o nacpana czyms tam - poczytaj o Polsce XVI wiecznej i tolerancji wyznaniowej za czasów Zygmunta II Augusta 🖐️

" jeszcze sie kloci zamiast sprawdzic chociazby w google " ja sie nie kloce oczekiwalam tylko oswiecenia. bylabym wdzieczna jakbys sie nie wtracala i czytala dokladnie posty dobranoc

Zwalić wszystkiego na kler się nie da, ale gdyby reformacja u nas trochę podziałała i istniałyby w tym kraju większe mniejszości wyznaniowe, sytuacja na pewno byłaby inna. Lepsza moim zdaniem.

bede sie wtracac, bo razi mnie ciemnota niektorych dorosłych ludzi, a skoro wypowiadasz sie na forum publicznym, to miej swiadomosc tego,ze kazdy ma prawo odniesc sie do Twojej wypowiedzi 🖐️

Naćpana, zlituj się... dorosła baba, a zachowuje się jak dziecko. I przykro mi, ale czarna dziura ma racje. Pisząc na forum publicznym narażasz się na krytykę.

"Mieliśmy parlament i mieliśmy wybory króla niczym wybory prezydenta dziś. Więc jak najbardziej jesteśmy kolebką demokracji w nowożytnej Europie. " no tak ale dla mnie to jeszcze nie demokracja dlatego o tym nie pomyslalam.Bo demokratyczne panstwo to rowni obywatele,a tego tam nie bylo.To jak?Demokracja tylko dla szlachty:/ to bylo cos na ksztalt demokracji moze.Z mojego punktu widzenia.

rozumiem,ze sie narazam na krytyke ale ja nie krytykuje ludzi bez celowo.ja sie nie klocilam.Poprostu jak ktos robi ze mnie debila juz na wstepie zamiast normalnie konwersowac(nie obrazajac nikogo przede wszystkim) to sie nie dziwcie.czego oczekujecie?Ze dam po sobie ujezdzac?

a gdzie ja "pojechalam" po Twojej osobie czy po Twoim nicku? stwierdzilam tylko,ze chyba maialas pod gorke do szkoly - czytaj masz braki w wiedzy elementarnej z historii mając 25 lat ;)

Ale musisz wziąć pod uwagę, że świadomość narodowa nie tworzyła się wtedy wśród chłopów... Im było wszystko jedno, pod kim muszą pracować. Mieszczanie w zasadzie też żyli z dnia na dzień i w dupach mieli Polskę. Dopiero ludzie, którzy mieli wystarczająco dużo pieniędzy i wolnego czasu, żeby nie pracować zajmowali się demokracją - czyli u nas szlachta. I tak samo zaczynało się na całym świecie. Potem prawa wyborcze dostawały kolejne i kolejne grupy społeczne, aż do tego co mamy teraz.

ruda_mysza Kler to swoją drogą. Wszystkiemu temu co się dziś dzieje winni są... Szwedzi. A konkretnie trzech Szwedów, którzy zasiadali na naszym tronie. Wpędzili nas w liczne wojny z których kraj wyszedł zniszczony no i się zaczęła degrengolada naszego wspaniałego ustroju i zaczął rodzić się fanatyzm katolicki. A jak to się skończyło to wszyscy dobrze wiemy...

"nacpana czyms tam" nie no oczywiscie,a to wcale nie jest sarkazm:D faktycznie przyznaje racje z ta tolerancja i zwracam honor.I to nie tak,ze mam braki,bo tego wszystkiego sie przeciez uczylam i jakby nie patrzec teraz normalnie sobie o tym przypominam.Nie siedze w historii odkad skonczylam szkole,bo zajmuje sie czyms zupelnie innym. no wlasnie tak bylo jak piszesz oczywiscie ale dla mnie nawet po tym co napisalas to nie byla jeszcze demokracja.Wsrod chlopow nie tworzyla sie swiadomosc,bo szlachta na to nie pozwalala.Musiala przeciez obowiazkowo lezec do gory dooopa kiedy chlop zakladal homonto:P

Co do reformacji to były u nas podajże za Zygmunta Augusta pomysły bo zrobić kościół narodowy na wzór Anglikańskiego, że król stoi na czele kościoła. Ale nic z tego nie wyszło, nie podjęto nawet konkretnych działań. Zresztą było ryzyko że skończyło by się to wojną domową. Ale gdyby się to udało to raczej dużo więcej byśmy zyskali niż stracili.

ruda_mysza Świadomość narodowa Polskiego chłopa była jednak większa niż się może wydawać. Za czasów potopu szwedzkiego górale pokazali świadomość narodową. Generalnie jednak chłopi to tak jak piszesz, mięli w dupie to wszystko.

n@ćp@n@ czekol@dą Kobieto, to był XV, XVI, XVII wiek. We Francji była monarchia absolutna, co było u nas jak nie demokracja? Nie można tego oceniać przez pryzmat XX wiecznej demokracji, bo chłopi nie mięli prawa głosu.

Zasadniczo chyba wszystkie kraje, gdzie kościół jest państowy mają się teraz lepiej niż Polska, zwłaszcza pod względem tolerancji i otwartości światopoglądowej. O ile prostsza do rozwiązania byłaby sprawa z krzyżem sprzed pałacu, gdyby kościół był zalezny od państwa... A nie jak teraz państwo od kościoła ;/ Chociaż dla mnie to kompletna aberracja, że ten krzyż tam stoi i z tymi ludźmi się dyskutuje... Ale jak związkowcy wyjdą na ulicę, do gazem ich i armatkami wodnymi....

ruda_mysza Dokładnie. Mam takie samo podejście do tego jak ty, gazem pałami i armatkami wodnymi to towarzystwo od krzyża powinno się rozpędzić, no ale prawa człowieka, niestety.

Gość to PO wam mózgi wypralo
ja sie pytam gdzie jest krzyż? to nie moze isc w niepamięc. to wydarzenie jest historia i ma pozostac po nim slad! co mnie tabliczka? w dupe niech sobie tabliczke wsadza. przyjechalem do warszawy i bede koczowac pod domem prezydenckim do skutku rządamy pomnika !!!

a RZądajcie sobie czego chcecie, za daleko mam do Wawy żeby się tym przejmować ;) Jak można mówić o rozdziale kościoła od państwa, skoro Maryja jest ustawowo uznana przez parlament za królową Polski? Żenada, ot co!

Nie zgodzę się z tobą że to żenada. To jest wyraz szacunku dla tradycji i kultury. Rozdziała kościoła od państwa taki jak forsuje lewica, czyli francuski model, to nic innego jak wypieranie się własnych korzeni. Rozdział w przestrzeni prawnej jak najbardziej. KK nie powinien być dofinansowany, religia nie powinna być w szkołach, katecheci nie powinni być opłacani z budżetu państwa, itd... Ale co innego przestrzeń kulturowa działalności państwa. Tolerancja tolerancją, ale dlaczego jakiś buddyzm ma być traktowany na równi z chrześcijaństwem? Dlaczego państwo ma się wypierać własnej kultury w imię jakiejś wypaczonej tolerancji dla elementów obcych kulturowo? Chrześcijaństwo, judaizm i islam powinny mieć należne im miejsce z racji że są zakorzenione w naszych tradycjach narodowych i historii. Nie można zakazać stawiania choinki w szkole na Boże Narodzenie! Głupotą jest co postuluje SLD że ceremoniał państwowy powinien być całkiem świecki. Religia to część naszej kutry i nie można tej części od tak wyrugować. Na tym nie polega tolerancji. Co nie zmienia faktu że krzyż powinien zostać przeniesiony, bo to nie miejsce dla niego. Pałac prezydencki to nie mauzoleum ofiar katastrofy, a ten krzyż został postawiony doraźnie, bo taka była potrzeba chwili, ale ta chwila minęła prawie 4 miesiące temu.