Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z wyrzutami.....

infekcja dróg moczowych u niemowlaka

Polecane posty

Zacznę od tego że mam 5 miesięczną córkę, jest zdrowa i przekochana, ale gdy była miała3 miesiące przeszła cięzką inekcję dróg moczowych w moczu wyszła bardzo duża ilośc bakteri e-coli, lekarz nie był mi wstanie powiedzieć skąd się to paskudztwo wzięło. Do dziś się zastanawiam czy to nie była moja wina i dręczę się tym, to co przeszłam w związku z tą chorobą w szpitalu i ile dziecko moje wycierpiało,nie potrafię zapomnieć. Byłam pierwszy raz świeżo upieczoną mamą i posłuchałam pediatry ktora mi mówila że mam nie ruszać i nie odsłaniać warg sromowych dziecka i tak też robiłam i teraz myslę że może przez to zaniedbałam higienę mojej córki. Czy faktycznie od tego mogła się wdać infekcja? tyle bym dała żeby cofnąć czas i inaczej postepowac z dzieckiem

nikt nie wie? :(

bardzo prawdopodobne, że z kupki mogła się wdać infekcja. Niestety u takich maluchów trzeba tak samo podmywać okolice intymne jak i u nas. Także już się nie przejmuj i nie popełniaj tego błędu na przyszłość. Nie zawsze warto słuchać pediatry ;) Moja na szczęście jest rozgarnięta i w porę zauważyła zrośnięcie warg sromowych

Gość kokojambo
Oczywiście, że należy odsłaniać wargi sromowe i myć tam miejsca przy każdym przewijaniu :o Ja to robię od urodzenia mojej małej i nie ma żadnych problemów z infekcjami. Jak słyszę, że położna mówi, że nie należy tam nic grzebać to mnie qrwa normalnie skręca:o Przecież my kobiety też się tam dokładnie podmywamy :o Więc czemu dziecka tam nie myć:o Wylecz infekcję i za każdym razem myj te miejsca płatkiem i zwykłą ciepłą wodą.

Gość kokojambo
Tak jak Marzka pisze. Nie dbanie o higienę tych miejsc u dziewczynek po czasie mogą sklejać się wargi co prowadzi do synechii :o

boże co to za położna poza tym w dobie internetu wszędzie można znaleźć informacje na temat higieny noworodka :-O nic nie czytałaś przed porodem ?

nie połozna tylko pediatra w szpitalu w którym rodziłam tak mi powiedziała, po zmianie pieluszki wycierałam chusteczkami nawilżającymi pupe, bez odchylania tych warg

no to pediatra... mała na pewno miała infekcję z braku odpowiedniej higieny ale jest już za późno żeby się dręczyć. Było, minęło teraz już wiesz co robić i jak opiekować się dzieckiem :-) no i radzę więcej czytać

Gość Aniol z piekla rodem82
ee tam nie koniecznie twoja wina autorka moje dziecko też zachorowało mi lekarz powiedzial, ze ta bakteria jest wszedzie i mogla sie dostac np podczas kapieli poprzez wode do ust nie leczona jest grozna i powoduje jakies uszkodzenia w ukladzie moczowym czy nerkach...

Gość Aniol z piekla rodem82
nie znasz przyczyny, więc się nie zadręczaj niepotrzebnie

Gość yuuf
Jakbym czytała o chorobie mojej córeczki i moich obawach. Też miała e-coli, w tym samym wieku, też zarzucałam sobie błędy w higienie. Lekarze mówili że mam sobie niczego nie wymawiać bo przyczyn może być wiele. Potem spotykałam się z newsami że np ta bakteria była w wodociągach i stanowić zagrożenie dla niemowląt (sic!) więc faktycznie sama kąpiel mogła dziecku zaszkodzić. Lekarze sprawdzali też budowę układu moczowego bo zachodziło podejrzenie że to zakażony mocz cofa się do nerek i zakaża resztę ustroju. Ale też nie rozchylałam warg sromowych córeczki tak bardzo, przy przemywaniu. Pielęgnowałam ją tak jak mi pokazano w szpitalu i może to było zbyt mało staranne. W każdym razie moja córka ma 10 miesięcy i choroba nie wróciła.

Gość gość
Witam. Moja 7 miesięczna córa ma zaczerwienione ujście pochwy i warg. Poza tym nie widzę, aby miała jakiekolwoiek objawy zum. Czy któreś dziecko tak miało? Czy niemowlaki mają zaczerwienienie o którym mowa wyżej? Jak to jest u Waszych dzieci?

Gość gość
Bakterie e coli w ukladzie moczowym moga sie wziac ze zlej higieny np podtarcia dziecka nie te strone. One wystepuja normalnie w kale i jesli kupa dostanie sie muedzy wargi i jeszcze wepchniemy ja chusteczka do cewki to infekcja murowana. Przy takim zakazeniu raczej nie ma zaczewirnie nia ujscia i warg. Infekcja jest wewnatrz. To cos innego. Slonsultuj sie z pediatra. Moze to podraznienie,a moze jakies zapalenie.

Gość mooner
Niestety to się zdarza tak samo u niemowlaków jak i u nieco starszych dzieci. O przyczynach i objawach przeczytacie w artykule http://zdrowypecherz.expert/dziecko-zapalenie-pecherza-moczowego/ jest bardzo fajnie napisany oprocz tego łagodne sposoby leczenia tego zapalenia pęcherza. Nic przyjemnego to prawda, ale także nie jest to nic czego wyleczyć się nie da!